App Store-lidmaatschappen en abonnementen

App Store-abonnementen opzeggen en beheren: zo werkt het

Sommige apps gebruiken abonnementen voor extra functies. Je kunt het lidmaatschap automatisch laten verlengen of tijdig opzeggen. Deze tip legt uit hoe.

App Store-abonnementen

Via de App Store kun je abonnementen afsluiten op apps, kranten, tijdschriften en op diensten zoals Apple Music. Sommige abonnementen werken met een automatische verlenging. Wil je een dergelijk lidmaatschap opzeggen, dan zul je daarvoor zelf actie moeten ondernemen. In deze tip leggen we uit hoe dit werkt.


App Store-lidmaatschappen en abonnementen

App Store-abonnementen voor kranten, tijdschriften en apps

Heb jij nog ongemerkt lidmaatschappen lopen waarvoor je nog betaalt, zonder dat je er gebruik van maakt? Het loont de moeite om eens te kijken voor welke apps je nog betaalt. Aanvankelijk kon je alleen een abonnement nemen op digitale kranten en tijdschiften, maar gaandeweg zijn er steeds meer soorten apps en diensten bijgekomen waar je ook een lidmaatschap voor kunt afsluiten. Het gaat hierbij om abonnementen voor:

 • Apple Music
 • Apple Nieuws (nog niet actief in Nederland)
 • Kranten en tijdschriften
 • Diverse apps met een abonnementenmodel, zoals Spotify en Netflix

De abonnementen op kranten en tijdschriften zijn nog een erfenis van de Kiosk (Newsstand), de kranten- en tijdschriften-app die voorheen op de iPhone en iPad werd meegeleverd, maar geen groot succes was. Tegenwoordig zijn abonnementen niet beperkt tot dit soort uitgaves, maar kunnen allerlei apps de mogelijkheid bieden om tegen maandelijkse of jaarlijkse betaling extra functies te leveren. Een voorbeeld daarvan is de app Infuse, die we in dit voorbeeld zullen gebruiken.

Je kunt alleen abonnementen afsluiten als je een geldige betaalmethode hebt geregistreerd bij iTunes of als je voldoende iTunes Store-tegoed hebt.

Lopende App Store-abonnementen bekijken

Er is een heel snelle manier om de lopende App Store-abonnementen te bekijken, namelijk via deze link. Je krijgt dan meteen een overzicht van de abonnementen die nog lopen:

Je kunt het ook in iOS bekijken:

 1. Ga op de iPhone of iPad naar de Instellingen-app.
 2. Ga naar iTunes en App Store en tik op je Apple ID, bovenin het scherm.
 3. Tik op Toon Apple ID en log in.
 4. Tik op Abonnementen.

Je krijgt nu een overzicht te zien van alle abonnementen. Tik op een item om meer informatie te zien.

App Store abonnement opzeggen

App Store-lidmaatschap opzeggen

Je lidmaatschap wordt in de meeste gevallen automatisch verlengd. Je kunt dit voorkomen door minstens 24 uur vóór de automatischer verlenging het abonnement op te zeggen. Dit werkt als volgt:

 1. Ga wederom naar Instellingen > iTunes en App Store > Apple ID.
 2. Ga naar Toon Apple ID en log in.
 3. Kies het gewenste lidmaatschap dat je wilt opzeggen en tik op de rode knop Annuleer abonnement. Het abonnement zal nu bij de eerstvolgende vervaldatum worden opgezegd.

Je kunt dus vroegtijdig je lidmaatschap opzeggen, zelfs meteen na een verlenging. Kom je erachter dat je niet tijdig hebt opgezegd dan zit je nog een extra maand of jaar vast aan het abonnement (afhankelijk van de looptijd). Het is in dat geval verstandig om alvast te annuleren, omdat je gewoon gebruik kunt blijven maken van de app of dienst totdat de aangegeven vervaldatum is aangebroken.

App Store-lidmaatschap wijzigen

Je kunt op deze pagina ook het lidmaatschap wijzigen, bijvoorbeeld door naar een maand- of jaarabonnement te wisselen.

Zie je een bepaald abonnement niet, terwijl je er wel voor betaalt, dan moet je even controleren of je wel met het juiste Apple ID bent ingelogd. Het is ook mogelijk dat je het abonnement rechtstreeks bij de aanbieder hebt afgesloten, bijvoorbeeld bij Netflix of Spotify. In dat geval zul je moeten inloggen op de website van de aanbieder om het lidmaatschap op te zeggen.

macOS iTunes-abonnement

Lidmaatschap opzeggen op de Mac

Op de desktop kun je ook App Store-abonnementen en -lidmaatschappen opzeggen. Dit doe je via iTunes:

 1. Open iTunes en log in met je Apple ID.
 2. Ga naar Account > Toon mijn account bovenin het iTunes-venster.
 3. Voer je wachtwoord in en klik op Toon account.
 4. Op de pagina Accountinformatie blader je omlaag naar Instellingen > abonnementen > Beheer.

Je kunt nu het gewenste abonnement aanklikken en op Wijzig drukken.

macOS iTunes-abonnement

App Store-abonnementen aanpassen op de Apple TV

Alleen op de 4e generatie Apple TV kun je abonnementen afsluiten en wijzigen. Deze abonnementen kun je alleen beheren voor tvOS-apps die op de Apple TV zijn geïnstalleerd. Hiervoor ga je als volgt te werk:

 1. Ga naar Instellingen > Accounts.
 2. Blader naar Abonnementen > Beheer abonnementen.
 3. Kies het abonnement dat je wilt wijzigen. Je kunt nu een ander lidmaatschap kiezen of op Annuleer abonnement klikken om ermee te stoppen. Op de eerstvolgende vervaldag zal het abonnement vanzelf stoppen.

Apple TV abonnement opzeggen

Bij apps die je op de 3e generatie Apple TV gebruikt (bijvoorbeeld Netflix) zul je het abonnement moeten beheren via de iPhone, iPad of Mac.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt mei 2018
Categorie iTunes
Onderwerpen abonnementen, tijdschriften