NFC met Apple Pay

NFC: alles over Near Field Communication in iPhone en Apple Watch

Voor NFC-tags, betalen, autosleutels en meer

Lees hier alles over NFC (Near Field Communication) op de iPhone en Apple Watch. Dit artikel legt uit wat de mogelijkheden zijn, zoals betalen en inchecken met NFC en toegangscontrole.

Alles over NFC

NFC (Near Field Communication) is een techniek om op korte afstand te communiceren met apparaten. Dit artikel legt uit wat de mogelijkheden zijn, zoals betalen met Apple Pay, apparaten thuis bedienen en deuren openen. Ook leggen we uit wat Apple zoal met NFC doet.

Met NFC zijn allerlei toepassingen mogelijk, vooral als je gebruik maakt van NFC-tags. Hang een NFC-tag in je auto en zodra je de smartphone er tegenaan houdt wordt de navigatie-app gestart. Ben je op kantoor, dan haal je je toestel langs een NFC-tag om de agenda-app te starten en de beltonen iets luider te zetten. Kom je thuis, dan schakel je Wi-Fi automatisch in. In de slaapkamer zet je je smartphone stil en schakel je draadloze functies uit zodra je de smartphone op je nachtkastje legt.

Wat is NFC?

NFC staat voor Near Field Communication. Het is een manier om draadloos gegevens uit te wisselen tussen apparaten. NFC wordt vaak gebruikt voor mobiel betalen, maar er zijn ook andere toepassingen zoals toegangspasjes voor kantoorgebouwen of reizen met het openbaar vervoer. NFC werkt op korte afstand en heeft een maximaal bereik van ongeveer 10 centimeter. Dit bereik kan worden vergroot door het vermogen op te voeren of een gerichte NFC-antenne te gebruiken. In de iPhone en Apple Watch zit ook een NFC-chip, die je kunt gebruiken door het apparaat vlakbij de ontvanger te houden, bijvoorbeeld een betaalpoortje of kassa.

NFC-tag scannen

Veel mensen maken onbewust al gebruik van NFC, door contactloos te betalen met een betaalpas of ov-chipkaart die is voorzien van een NFC-chip. Apple Pay werkt op soortgelijke wijze, maar daarbij zit de NFC-chip ingebouwd in de iPhone en Apple Watch.

NFC wordt vaak in één adem genoemd met RFID, identificatie met radiogolven. Dit is een technologie om op afstand informatie te lezen via RFID-tags, bijvoorbeeld in chipkaarten die gebruikmaken van NFC. Beide hebben dus nauw met elkaar te maken.

NFC wordt gestandaardiseerd door het NFC Forum, waar onder andere Apple, Google, NPX, Sony, Samsung en Qualcomm deel van uitmaken.

NFC en geschikte Apple-apparaten

In (nagenoeg) alle iPhones en Apple Watches die vandaag de dag gebruikt worden is een NFC-chip aanwezig. De NFC-chips die Apple gebruikt worden gemaakt door het Nederlandse bedrijf NXP, ontstaan vanuit Philips.

De volgende Apple-producten bevatten een NFC-chip:

  • iPhone 6 en nieuwer
  • iPhone SE 2016 en nieuwer
  • Apple Watch (alle modellen)

Apple Pay gebruiken met een Apple Watch.

NFC in de Apple Watch

In alle Apple Watch-modellen is een NFC-chip aanwezig. Deze kan gebruikt worden om betalingen te doen met Apple Pay, bijvoorbeeld het afrekenen van koffie bij Starbucks of het inchecken bij het openbaar vervoer in Londen. Zolang de Apple Watch contact met de huid houdt, kun je betalingen doen. Verwijder je de Apple Watch van je pols, dan moet je een pincode invoeren om de betaalfunctie weer te kunnen gebruiken. Voor gebruik van Apple Pay op je Apple Watch heb je een iPhone 5s of nieuwer nodig.

Apple Pay sticker

Met Apple CarKey kun je bij een geschikte auto je deur openen door je Apple Watch in de buurt te houden. Ook kun je de auto daarmee starten. Het is daarmee een digitale autosleutel voor je Apple Watch

NFC op iPhone

Sinds de iPhone 6 heeft Apple een NFC-chip ingebouwd voor het doen van betalingen met Apple Pay. Op iPhones met Touch ID leg je je vinger op de sensor, terwijl je je toestel bij de betaalterminal houdt. Een piep en trilling maken duidelijk dat de betaling is gelukt is.

Bij iPhones met Face ID moet je iets meer stappen uitvoeren: je drukt tweemaal op de zijknop, ontgrendelt je toestel met Face ID en houdt vervolgens de iPhone bij de betaalterminal. Het kan in dat geval handiger zijn om te betalen met je Apple Watch, als je daarover beschikt.

Alles over betalen met Apple Pay lees je in onderstaande tip.

Met de iPad kun je wel Apple Pay-betalingen bij online winkels doen, maar je kunt geen NFC gebruiken om in fysieke winkels af te rekenen.

NFC tags

Apple CarKey werkt ook op de iPhone. Je maakt via de app van een deelnemende autofabrikant een digitale autosleutel voor je iPhone aan zodat je via NFC je deurslot kan openen. Je kan zelfs een digitale autosleutel delen en daarbij zelf bepalen wat diegene ermee kan doen (bijvoorbeeld alleen de auto ontgrendelen, maar niet starten).

NFC-tags

Je gebruikt NFC niet alleen bij betaalterminals, maar je kunt ook gebruikmaken van NFC-tags waardoor er nog veel meer mogelijkheden bij komen. NFC tags zijn sleutelhangers of stickers die je bijvoorbeeld in de auto of op je nachtkastje gebruikt om bepaalde acties uit te voeren. Sinds iOS 13 kun je deze tags makkelijk configureren met de ingebouwde Opdrachten-app. Je kunt NFC-tags kopen bij aanbieders zoals 123NFC.nl. De iPhone herkent een breed aanbod van NFC-tags, waaronder NFC Forum Type 2 tags met chips van NTAG, MIFARE en ICODE. Als je voor NTAG kiest zal het vrijwel altijd werken.

Een universal tag bevat een chip die voldoet aan de specificaties van het NFC Forum (met name Type 2). Zo’n gestandaardiseerde NFC-tag werkt met het NDEF-formaat, oftewel NFC Data Exchange Format. Dit geldt bijvoorbeeld voor tags uit de NXP NTAGxxx-serie. Het schrijft voor hoe data moet worden opgeslagen, bijvoorbeeld URL, telefoonnummer, locatie of e-mail.

Hoewel de iPhone 6 en 6s een NFC-chip hebben kun je deze helaas niet gebruiken voor NFC-tags. Pas vanaf de iPhone 7 heeft Apple enkele technische wijzigingen doorgevoerd wat dit mogelijk maakt. Heb je een iPhone 7, 8 of X? Dan zul je een app moeten downloaden uit de App Store om NFC-tags te lezen. Zoek hiervoor in de App Store naar NFC en je vindt genoeg gratis opties.

Heb je een iPhone XS, XR of nieuwer? Dan heb je geen aparte app nodig om NFC-tags te lezen. De enige voorwaarde is dat je je iPhone ontgrendeld hebt. Vervolgens kun je de iPhone tegen de tag houden.

Nieuwe NFC-functies in iOS

Sinds iOS 12 is het mogelijk voor externe ontwikkelaars om de NFC-chip in de iPhones uit te lezen, zonder dat daarvoor een speciale app geopend hoeft te zijn. De iPhone kan daarmee op meer manieren contactloos gebruikt worden, bijvoorbeeld als toegangssleutel voor een hotelkamer of als kaart voor het openbaar vervoer. NFC-tags gebruiken zonder app werkt echter alleen op de iPhone XS en nieuwer.

In iOS 13.1 heeft Apple in de Opdrachten-app ondersteuning voor het configureren van NFC-tags toegevoegd. De app is ook standaard geïnstalleerd, wat het instellen van NFC-automatiseringen voor iedere gebruiker toegankelijk maakt. Je kunt HomeKit-scènes activeren, maar ook de systeeminstellingen wijzigen. Hoe je dit doet lees je in onze aparte tip over NFC-tags maken en gebruiken.

NFC-tags gebruiken met je iPhone

Sinds de iPhone XR en iPhone XS (Max) is het mogelijk om NFC-tags op de achtergrond uit te lezen. Dit heet background NFC tag reading en houdt in dat je geen app hoeft te openen om een actie uit te voeren. Bij sommige Android-smartphones was dit al langer mogelijk.

Background NFC tag reading houdt in dat de genoemde toestellen een NFC-circuit herkennen zonder dat er een handeling van de gebruiker nodig is. Je houdt de iPhone bijvoorbeeld bij een sticker, poster of verpakking waarop een NFC-logo is afgebeeld. Op het scherm verschijnt vervolgens een instructie wat er gaat gebeuren, bijvoorbeeld een app of een URL openen, een betaling uitvoeren of een telefoongesprek starten.

NFC Background tag reading

Via een app is interactie met de NFC-tags mogelijk, bijvoorbeeld informatie opvragen, korting ontvangen of een donatie doen. Daarbij wordt gebruik gemaakt van het eerder genoemde NDEF-formaat.

Een voorbeeld van een NFC-app is de NXP Taginfo-app voor de iPhone, die je gratis kunt downloaden vanuit de App Store. Met een iPhone 7 of nieuwer kun je NFC-tags scannen met een app, terwijl je met de nieuwere iPhone XR en XS de tags ook zonder app kunt scannen.

Een iPhone kan NFC-tags inlezen, maar dit lukt alleen als ze het juiste formaat hebben. Het is niet mogelijk om met een iPhone data op tags te encoderen; wil je dit wel doen dan heb je de NXP Tagwriter-app voor Android nodig en een geschikt Android-toestel.

Apple Pay Londen: inchecken met je iPhone

Toepassingen van NFC

Apple denkt al langere tijd na over NFC-toepassingen. Zo verscheen in 2012 een patentaanvraag voor het bedienen van allerlei toepassingen in huis dankzij NFC. Denk aan de garagedeur, sprinkler, thermostaat, beveiligingssysteem en lampen. Apple zou daarbij gebruik kunnen maken van iBeacons, om te bepalen wanneer bepaalde apparaten aan of uit moeten. Een toepassing die al langere tijd werkt is het instellen van de Apple TV door je iPhone er vlakbij te houden. Hiervoor heb je echter geen NFC nodig, maar het werkt op basis van Bluetooth-nabijheid.

Een populaire toepassing van NFC is natuurlijk het doen van betalingen met Apple Pay. Ook inchecken in het openbaar vervoer werkt in sommige steden al met je iPhone, maar nog niet in Nederland.

De DigiD-app maakt ook gebruik van de NFC-chip van je iPhone. Je kan een zogenaamde ID-check doen met de Digid-app, zodat je dit kan gebruiken om extra veilig in te loggen bij overheidsinstanties. De app scant met NFC je paspoort of id-kaart, zodat hij weet dat jij het bent. Een soortgelijke toepassing zien we bij bankenapps. Je kan dan een rekening open via de app van de bank, zonder dat je daarvoor langs hoeft naar een kantoor. Je hoeft dan vaak alleen maar je paspoort te scannen via NFC.

Er zijn ook al langere tijd apps en spelletjes waarbij je op allerlei plekken moet inchecken om punten te verdienen (bijvoorbeeld Turf Geography Club). Meest voor de hand liggend is echter het gebruik van toegangscontrole, als vervanger voor pasjes. Bij sommige Amerikaanse universiteiten is het sinds 2018 al mogelijk om met de NFC-chip in de iPhone toegang te krijgen tot gebouwen en af te rekenen in kantines.

Contactloos doneren met NFC-chip

Een andere veelbelovende toepassing is NFC voor het vereenvoudigen van werkprocessen. Dit gebeurt al sinds 2000 met een NFC-oplossing van Nedap. Een thuiszorgmedewerker scant de zorgpas van een cliënt met een NFC-ontvanger en hoeft daardoor geen handmatige urenadministratie meer bij te houden. Soortgelijke toepassingen zijn ook mogelijk in de hotel- en schoonmaakbranche. Een mooie toepassing van NFC in combinatie met de iPhone is de FreeStyle LibreLink glucosemeter die je metingen via NFC naar de iPhone stuurt.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Apple Pay

Apple Pay is Apple's eigen betaaldienst, dat sinds juni 2019 en november 2018 beschikbaar is in respectievelijk Nederland en België. Met Apple Pay kun je betalen met je iPhone, Apple Watch, iPad en Mac in zowel winkels als apps en webshops. In Nederland is Apple Pay beschikbaar bij de grootste banken. Lees hier alles wat je wil weten over Apple Pay!

Apple Pay