NFC: alles over Near Field Communication in iPhone, iPad en Apple Watch

iPhone en NFC (Near Field Communication). Dit artikel legt uit wat de mogelijkheden zijn, zoals betalen en inchecken met NFC en toegangscontrole.

nfc iphoneNFC (Near Field Communication) is een techniek om op korte afstand te communiceren met apparaten. Dit artikel legt uit wat de mogelijkheden zijn, zoals draadloos betalen met Apple Pay, apparaten thuis bedienen en deuren openen. Ook leggen we uit wat Apple zoal met NFC doet.

NFC en Apple

Alleen in de nieuwste iPhones en iPads is een NFC-chip aanwezig. Het gaat om de volgende apparaten:

Apple gaat in iOS 11 de NFC-functies op de iPhone verder open stellen. Dit geldt alleen voor de iPhone 7 en nieuwer; de oudere modellen zijn alleen geschikt voor contactloos betalen met het betaalsysteem Apple Pay. De NFC-chips die Apple gebruikt worden gemaakt door het Nederlandse bedrijf NXP, ontstaan vanuit Philips.

NFC op iPhone en iPad

Apple heeft in de iPhone 6 voor het eerst een NFC-chip ingebouwd, bedoeld voor betalingen met Apple Pay. In de iPhone 6s is een vernieuwde versie van deze chip te vinden. Sinds oktober 2014 kan de chip worden gebruikt voor betalingen met Apple Pay bij bekende ketens zoals Subway, McDonalds en de Disney Stores. Om te betalen houd je de iPhone bij een contactloze betaalterminal, terwijl je je vinger op de Touch ID-sensor legt. Een piep en trilling maken duidelijk dat de betaling is gelukt is. De NFC-chip in de iPads kan niet worden gebruikt om in fysieke winkels te betalen, maar is wel geschikt voor online betalingen bij webwinkels.

iphone 6 betaling hand

Vanaf iOS 11 zal er veel meer mogelijk zijn. Apple stelt de NFC-functies in de iPhone 7 en nieuwer namelijk open voor externe apps. Ontwikkelaars kunnen op die manier apps maken die NFC-tags kunnen uitlezen. Helaas betekent dit nog niet direct dat je ook in het openbaar vervoer kunt inchecken met je iPhone.

NFC in de Apple Watch

In de Apple Watch is ook een NFC-chip aanwezig. Deze kan gebruikt worden om betalingen te doen, bijvoorbeeld het afrekenen van een beker Starbucks-koffie. Je kunt hierbij niet je vinger op de Touch ID-scanner leggen; daarom heeft Apple een andere oplossing gevonden.

apple watch nfc betalingZolang de Apple Watch contact met de huid houdt, mag je betalingen doen. Verwijder je de Apple Watch van je pols, dan moet je een pincode invoeren om de betaalfunctie te kunnen gebruiken. Om de Apple Watch op deze manier voor NFC-betalingen te gebruiken heb je minimaal een iPhone 5s nodig.

Wat is NFC?

NFC-iPhoneNear Field Communication is een oplossing om draadloos gegevens uit te wisselen tussen apparaten. Het wordt vaak gebruikt voor mobiel betalen, maar er zijn ook andere toepassingen. Het werkt op korte afstand, op dezelfde wijze als een OV-chipkaart. Je houdt de iPhone of Apple Watch vlakbij een ontvanger, bijvoorbeeld een betaalpoortje of een kassa.

NFC wordt vaak in één adem genoemd met RFID, maar kan beter worden beschouwd als een opvolger van RFID. NFC heeft een bereik van ongeveer 10 centimeter. Dit bereik kan worden vergroot door de NFC-antenne sterker te maken (d.w.z. het vermogen op te voeren) of door een gerichte antenne te gebruiken. NFC is gestandaardiseerd door het NFC-forum, waar Sony, Philips en Nokia deel van uitmaken. In Nederland is het al op veel plaatsen mogelijk om met NFC te betalen, bijvoorbeeld met een speciale betaalpas die voorzien is van NFC-chip.

NFC in andere smartphones

sony smarttagNFC was al eerder ingebouwd in Samsung Galaxy-toestellen, maar het werd nauwelijks gebruikt. Sony heeft wél leuke toepassingen bedacht voor de Xperia-smartphones: ze verkopen SmartTags waarmee je allerlei activiteiten kunt uitvoeren. Hang een NFC-tag in je auto en zodra je de smartphone er tegenaan houdt, wordt de navigatie-app gestart. Ben je op kantoor, dan haal je je toestel langs een NFC-tag om de agenda-app te starten en de beltonen iets luider te zetten. Kom je thuis,
dan start je Google News en de weerapplicatie door je smartphone langs een SmartTag te bewegen. Je kunt ook Wi-Fi automatisch in- en uitschakelen. In de slaapkamer zet je je smartphone stil en schakel je draadloze functies uit zodra je de smartphone op je nachtkastje legt. Bij Sony kun je het gedrag van de SmartTags via een app programmeren.

Andere toepassingen voor NFC

Apple gebruikt NFC alleen voor mobiele betalingen, al lijken ze te werken aan meer mogelijkheden. Er is ook een hoop mogelijk, zoals je hieronder leest.

Draadloze functies op een iPhone in- en uitschakelen

Haal de iPhone langs een NFC-chip als je bijvoorbeeld een vliegtuig binnenkomt en het toestel gaat meteen in flightmodus. Je kunt ook GPS, Bluetooth en Wi-Fi inschakelen op bepaalde locaties, bijvoorbeeld als je thuiskomt of de deur uitgaat.

Apparaten in huis bedienen

Volgens een Amerikaanse patentaanvraag denkt Apple na over het bedienen van allerlei toepassingen in huis dankzij NFC. Denk aan de garagedeur, sprinkler, thermostaat, beveiligingssysteem en lampen. Apple zou daarbij gebruik kunnen maken van iBeacons, om te bepalen wanneer bepaalde apparaten aan of uit moeten. Een toepassing die nu al werkt is het instellen van de Apple TV door je iPhone er vlakbij te houden. Hiervoor heb je echter geen NFC nodig.

Locatiegebaseerde informatie opvragen

Er zijn al apps en spelletjes waarbij je op allerlei plekken moet inchecken om punten te verdienen (bijvoorbeeld Turf). Er zijn ook applicaties waarbij je QR-codes moet scannen om op locaties iets leuks te beleven of extra informatie te bekijken. Ook daar kan NFC voor worden gebruikt: je haalt de iPhone langs een NFC-paneel van een restaurant en het menu verschijnt op het scherm.

Toegangscontrole met NFC

Momenteel gebruiken veel bedrijven nog een pasjessysteem om toegang te krijgen tot kantoorgebouwen. Zo’n pasje hou je bij een poortje, die vervolgens opengaat. Om te voorkomen dat je allerlei pasjes op zak moet hebben, kan de smartphone die taak ook overnemen. Je haalt een smartphone met NFC-chip langs een paneel en krijgt toegang. Dit werkt op dezelfde manier als de huidige OV-chipkaart. Je zou het zelfs kunnen gebruiken als vervanger van je huissleutels. Heb je geen iPhone waar nog geen NFC-chip in zit, dan kun je dit oplossen door een NFC-sticker op de iPhone te plakken, zoals hieronder te zien is.

NFC sticker iPhone

Dit werkt natuurlijk alleen als Apple zich aansluit bij algemene standaarden, zodat ook smartphones van concurrerende merken te gebruiken. Een punt van zorg is de hoeveelheid informatie die Apple met NFC zou kunnen verzamelen. Mag Apple weten wanneer jij thuiskomt en waneer jij naar bed gaat?

NFC om werkprocessen te verbeteren

NFC wordt al sinds 2000 toegepast in de zorg. Een thuiszorgmedewerker scant de zorgpas van een cliënt met een NFC-ontvanger en hoeft daardoor geen handmatige urenadministratie meer bij te houden. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een NFC-oplossing van Nedap. Inbouw van een NFC-systeem in de telefoon maakt het nog gemakkelijker: de thuiszorgmedewerker kan het pasje dan meteen scannen met een telefoon die hij/zij toch altijd al op zak heeft. Een soortgelijk systeem zou je ook kunnen gebruiken in de hotelbranche en in de schoonmaakbranche, om automatisch te registreren welke kamers al zijn schoongemaakt. Je kunt op afstand zien welke taken al zijn verricht.

NFC-toepassingen in games

Er is nog veel meer mogelijk met NFC. Zo kondigde Rovio al in 2011 Angry Birds Magic aan, waarbij de mobiele game wordt gekoppeld aan plekken in de fysieke wereld. Je zwaait met je smartphone langs een Angry Birds-sticker met NFC-chip om nieuwe levels te verdienen. Ook Fruit Ninja heeft een NFC-versie gemaakt van de game, waarbij je fruit in stukken moet hakken. Door met de smartphone langs een NFC-sticker te zwaaien krijg je extra functies in de game. Helaas werkte dit alleen met Nokia-toestellen.

NFC in de iPhone: wat eraan vooraf ging

Analist Ming-Chi Kuo meldde in april 2014 al dat de iPhone 6 een NFC-chip zou krijgen. Apple zou op dat moment al een overeenkomst hebben gesloten met een Chinese aanbieder van NFC-betaaltechnologie. Sinds de zomer van 2014 laaiden de geruchten weer op: er waren aanwijzingen voor een NFC-chip van het Nederlandse bedrijf NXP. Ook werd gesproken over gebruik van NFC voor een mobiele betaaldienst. Apple heeft meerdere patenten waaruit al eerder interesse voor NFC-toepassingen bleek.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt september 2017