Het Bedieningspaneel op de Apple Watch.

Zo kun je het Bedieningspaneel op de Apple Watch aanpassen

Vanaf watchOS 5 ook aan te passen

De Apple Watch heeft een eigen Bedieningspaneel (Control Center). Hier kun je zelf allerlei standaardinstellingen aanpassen en activeren, zoals Niet storen, de vliegtuigmodus en meer. Met ingang van watchOS 5 kun je het Bedieningspaneel aanpassen.

Bedieningspaneel (Control Center) op Apple Watch

Net als de iPhone en iPad heeft de Apple Watch een eigen Bedieningspaneel. Deze toont enkele overeenkomsten met zowel het Bedieningspaneel van iOS als de Snelle blik Instellingen in oudere watchOS-versies. Wat kun je met het Bedieningspaneel? In deze tip lees je het.

Bedieningspaneel in watchOS 5

In watchOS 5 voert Apple twee handige verbeteringen in. Je kunt vanaf watchOS 5 het Bedieningspaneel aanpassen en zelf inrichten. Je bepaalt dus zelf welke knoppen erin staan. Een andere verbetering is dat je het Bedieningspaneel (en trouwens ook het Berichtencentrum) kunt openen vanuit elke app. Je hoeft dus niet eerst terug naar de klok. Voorheen moest je omhoog vegen op de klok.

Bediening van het Apple Watch Bedieningspaneel

Het Bedieningspaneel op de Apple Watch bevat in totaal negen knoppen, afhankelijk van het model en de instellingen. Elke knop werkt met een standaardfunctie van de Apple Watch, dus je kunt er bijvoorbeeld geen apps mee openen zoals in de iOS-versie van het Bedieningspaneel.

Je opent het Bedieningspaneel door vanaf de wijzerplaat omhoog te vegen.

Vanaf watchOS 5 kan dit ook vanuit apps van derden. Dit werkt als volgt:

 1. Open een willekeurige app op de Apple Watch.
 2. Druk op de onderste rand van het scherm en houd je vinger even op de rand.
 3. Onderaan het scherm verschijnt het Bedieningspaneel.
 4. Veeg met je vinger omhoog om het Bedieningspaneel over de huidige app te schuiven, zodat het schermvullend wordt.

Je sluit het Bedieningspaneel door weer naar beneden te vegen.

Welke knoppen heeft het Bedieningspaneel op de Apple Watch?

Het gaat in totaal om de volgende knoppen:

 • Wi-Fi (vanaf watchOS 5): Je kan nu eenvoudig je Wi-Fi in- en uitschakelen via het Bedieningspaneel.
 • Mobiele data (alleen Apple Watch Series 3 met 4G): Met deze knop zet je mobiele data aan of uit.
 • Batterij: Linksboven in het Bedieningspaneel vind je het batterijpercentage. Als je hierop tikt, kom je op een apart scherm die lijkt op de Snelle blik uit watchOS 2. Hier activeer je de Spaarstand, waardoor je Apple Watch alleen nog de tijd weer kan geven. Zijn er AirPods gekoppeld, dan zie je hier ook daarvan het batterijniveau.

Batterij in Bedieningspaneel op de Apple Watch.

 • Vliegtuigmodus: Rechtsboven vind je de optie voor de vliegtuigmodus. Als je hierop tikt, worden alle communicatiesignalen uitgezet, zoals Bluetooth en Wi-Fi. Je hebt dan dus ook geen koppeling meer met je iPhone.
 • Zoek iPhone: Ben je je iPhone kwijt? Tik op de eerste knop in de derde rij en je iPhone zendt een signaal uit, zodat je kan horen waar hij ligt.
 • Zaklamp: Je Apple Watch heeft ook een zaklamp (vanaf watchOS 4). Deze kun je bijvoorbeeld gebruiken als je ‘s avonds laat gaat hardlopen.
 • Niet storen: In de derde rij vind je een optie om je Apple Watch op Niet storen te zetten. Als je Apple Watch zo ingesteld is dat deze de status van je iPhone matcht, zet je hiermee ook je iPhone op Niet storen. Hierdoor word je niet op de hoogte gebracht van inkomende notificaties, terwijl ze wel gewoon binnen komen.
 • Theaterstand: Met de Theaterstand zet je je Apple Watch op stil en licht het scherm niet meer op bij het draaien van je pols. Handig in de bioscoop of in het theater.

Vliegtuigmodus en stille modus in Bedieningspaneel op de Apple Watch.

 • Waterslot (alleen Apple Watch Series 2 en later): De Apple Watch Series 2 is waterdicht tot 50 meter en om te voorkomen dat je tijdens het zwemmen het scherm bedient, gebruik je deze Waterslot. Ook zorgt dit ervoor dat het overtollige water uit de speaker gespoten wordt.
 • Stille modus: Aan de linkerkant in de tweede rij vind je een belletje, waarmee je het geluid van je Apple Watch in één keer uit kunt schakelen.

Niet storen en waterslot in Bedieningspaneel op de Apple Watch.

 • Vergrendelen: Via de knop rechtsonder kun je je Apple Watch direct vergrendelen. Dankzij deze knop is het dus niet nodig om de Apple Watch af te doen om hem op slot te zetten. Deze optie verschijnt alleen als je een toegangscode ingesteld hebt en draagdetectie is uitgeschakeld.
 • AirPlay: Tot slot kun je via de knop onderaan instellen hoe je naar muziek wil luisteren: via je iPhone of met een draadloze koptelefoon die gekoppeld is aan je Apple Watch, zoals de AirPods.

Theaterstand en slot in Bedieningspaneel op de Apple Watch.

Kan ik het Bedieningspaneel op de Apple Watch aanpassen?

Met ingang van watchOS 5 kun je het Bedieningspaneel aanpassen. Je bepaalt dan zelf de volgorde waarin de icoontjes getoond worden. Je past dit rechtstreeks aan op de Apple Watch zelf:

 1. Open het Bedieningspaneel.
 2. Scroll naar onderen en tik op de knop Wijzig.
 3. De knoppen beginnen nu te wiebelen. Sleep deze dan in de gewenste volgorde.
 4. Tik op Gereed om de wijzigingen op te slaan of druk op de Digital Crown.

Bedieningspaneel op de Apple Watch aanpassen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt september 2018
Categorie Apple Watch
Onderwerpen apple watch, bedieningspaneel
Device Apple Watch
Software watchOS