Het Bedieningspaneel op de Apple Watch.

Zo werkt het Bedieningspaneel op de Apple Watch

De Apple Watch heeft een eigen Bedieningspaneel (Control Center). Hier kun je zelf allerlei standaardinstellingen aanpassen en activeren, zoals Niet storen, de vliegtuigmodus en meer. Lees hier hoe je het gebruikt en aanpast.

Bedieningspaneel (Control Center) op Apple Watch

Net als de iPhone en iPad heeft de Apple Watch een eigen Bedieningspaneel. Deze toont enkele overeenkomsten met het Bedieningspaneel van iOS, maar het lijkt ook wel wat op de Snelle blik-functie die je in oudere watchOS-versies vond.

Dit is er nieuw in watchOS 7:

 • Snel wisselen tussen netwerken
 • Slaapmodus aan en uit zetten.
 • Meldingen aankondigen via Siri als je AirPods draagt.
 • Snel opties uit het Bedieningspaneel verwijderen door het op rode minnetje te drukken.

Hieronder lees je over alle functies:

Bediening van het Apple Watch Bedieningspaneel

Het Bedieningspaneel op de Apple Watch bevat meer dan tien knoppen, afhankelijk van het model en de instellingen. Elke knop werkt met een standaardfunctie van de Apple Watch, dus je kunt er bijvoorbeeld geen apps mee openen zoals in de iOS-versie van het Bedieningspaneel.

Je opent het Bedieningspaneel door vanaf de wijzerplaat omhoog te vegen.

Vanaf watchOS 5 kan dit ook vanuit apps van derden. Dit werkt als volgt:

 1. Open een willekeurige app op de Apple Watch.
 2. Druk op de onderste rand van het scherm en houd je vinger even op de rand.
 3. Onderaan het scherm verschijnt het Bedieningspaneel.
 4. Veeg met je vinger omhoog om het Bedieningspaneel over de huidige app te schuiven, zodat het schermvullend wordt.

Apple Watch Bedieningspaneel openen vanuit apps.

Je sluit het Bedieningspaneel door weer naar beneden te vegen.

Welke knoppen heeft het Bedieningspaneel op de Apple Watch?

Het gaat in totaal om de volgende knoppen:

 • Wi-Fi (vanaf watchOS 5): Je kan nu eenvoudig je Wi-Fi in- en uitschakelen via het Bedieningspaneel. Vanaf watchOS 7 kun je hier ook snel een ander netwerk kiezen.
 • Mobiele data (alleen Apple Watch met 4G): Met deze knop zet je mobiele data aan of uit.
 • Batterij: In het Bedieningspaneel vind je het batterijpercentage. Als je hierop tikt, kom je op een apart scherm. Hier activeer je de Spaarstand, waardoor je Apple Watch alleen nog de tijd weer kan geven. Zijn er AirPods gekoppeld, dan zie je hier ook daarvan het batterijniveau.

Bedieningspaneel batterij Apple Watch

 • Vliegtuigmodus: Bij het vliegtuigje vind je de optie voor de vliegtuigmodus. Als je hierop tikt, worden alle communicatiesignalen uitgezet, zoals Bluetooth en Wi-Fi. Je hebt dan dus ook geen koppeling meer met je iPhone. Dit kun je wijzigen in de Instellingen op je Apple Watch, onder het Vliegtuigmodus-menu..
 • Zoek iPhone: Ben je je iPhone kwijt? Tik op de knop met het iPhone-symbool en je iPhone zendt een signaal uit, zodat je kan horen waar hij ligt. Leuk detail: het icoontje past zich aan aan het model iPhone dat eraan gekoppeld is. Een andere handige tip is dat je het icoontje ingedrukt kan houden om de zaklamp van je iPhone te laten knipperen. Lees hier meer over in onze tip over je iPhone vinden met je Apple Watch.
 • Zaklamp: Je Apple Watch heeft ook een zaklamp. Deze kun je bijvoorbeeld gebruiken als je ‘s avonds laat gaat hardlopen.
 • Niet storen: Met het maantje vind je een optie om je Apple Watch op Niet storen te zetten. Als je Apple Watch zo ingesteld is dat deze de status van je iPhone matcht, zet je hiermee ook je iPhone op Niet storen. Hierdoor word je niet op de hoogte gebracht van inkomende notificaties, terwijl ze wel gewoon binnen komen.
 • Theaterstand: Met de Theaterstand zet je je Apple Watch op stil en licht het scherm niet meer op bij het draaien van je pols. Handig in de bioscoop of in het theater.

Bedieningspaneel Apple Watch met Niet storen en Theatermodus aan

 • Waterslot (alleen Apple Watch Series 2 en nieuwer): Vanaf de Apple Watch Series 2 is het horloge waterdicht tot 50 meter. Om te voorkomen dat je tijdens het zwemmen het scherm bedient, gebruik je dit Waterslot. Ook zorgt dit ervoor dat het overtollige water uit de speaker gespoten wordt.
 • Stille modus: Met het belletje kun je het geluid van je Apple Watch in één keer uitschakelen.
 • Vergrendelen: Via de knop met het slotje kun je je Apple Watch direct vergrendelen. Dankzij deze knop is het dus niet nodig om de Apple Watch af te doen om hem op slot te zetten. Deze optie verschijnt alleen als je een toegangscode ingesteld hebt en draagdetectie is uitgeschakeld.
 • AirPlay: Tot slot kun je via de AirPlay-knop instellen hoe je naar muziek wil luisteren: via je iPhone of met een draadloze koptelefoon die gekoppeld is aan je Apple Watch, zoals de AirPods.
 • Walkietalkie (vanaf watchOS 5.1.2): Geef snel aan of je beschikbaar bent voor de Walkietalkie-app.
 • Slaap: Zet de Slaapmodus aan of uit (vanaf watchOS 7).
 • Kondig meldingen aan: Laat Siri je berichten voorlezen wanneer je AirPods draagt (vanaf watchOS 7).

Kan ik het Bedieningspaneel op de Apple Watch aanpassen?

Sinds watchOS 5 kun je het Bedieningspaneel aanpassen. Je bepaalt dan zelf de volgorde waarin de icoontjes getoond worden. Je past dit rechtstreeks aan op de Apple Watch zelf:

 1. Open het Bedieningspaneel.
 2. Scroll naar onderen en tik op de knop Wijzig.
 3. De knoppen beginnen nu te wiebelen. Sleep deze dan in de gewenste volgorde.
 4. Tik eventueel op het rode minnetje om een app te verbergen (vanaf watchOS 7).
 5. Tik op Gereed om de wijzigingen op te slaan of druk op de Digital Crown.

Bedieningspaneel aanpassen Apple Watch

Het is vanaf watchOS 7 mogelijk om knoppen te verwijderen of toe te voegen, net als met het Bedieningspaneel op iOS. Heb je de watchOS 7 update nog niet, dan kun je alleen de volgorde aanpassen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt juli 2020
Categorie Apple Watch
Onderwerpen apple watch, bedieningspaneel
Device Apple Watch
Software watchOS