Bedieningspaneel op de Apple Watch met knoppen.

Zo werkt het Bedieningspaneel op de Apple Watch

Nieuwe mogelijkheden in watchOS 8
De Apple Watch heeft een eigen Bedieningspaneel (Control Center). Hier kun je zelf allerlei standaardinstellingen aanpassen en activeren, zoals Niet storen, de vliegtuigmodus en meer. Lees hier hoe je het gebruikt en aanpast en bekijk wat er nieuw is in watchOS 8.

Bedieningspaneel (Control Center) op Apple Watch

Net als de iPhone en iPad heeft de Apple Watch een eigen Bedieningspaneel. Deze toont enkele overeenkomsten met het Bedieningspaneel van iOS en laat je snel enkele instellingen aanpassen, statussen bekijken zoals de accuduur en nog veel meer. Apple verbetert ieder jaar het Bedieningspaneel, zo ook in watchOS 8.

Nieuw in het Bedieningspaneel in watchOS 8

In watchOS 8 past Apple enkele functies aan en voegt nieuwe mogelijkheden toe. Dit is er nieuw in voor het Bedieningspaneel in watchOS 8:

 • Status: Nieuw menu om status te bekijken. Hieronder vallen onder andere het wifi-netwerk, het gebruik van je locatie de status van niet storen en meer.
 • Horen-knop: Check het geluidsniveau. Je past hier ook het volume van een hoofdtelefoon aan.
 • Focus: Kies een niet storen-modus. Hieronder vallen ook de gewone niet storen, de slaapstand en je andere ingestelde focussen.

In watchOS 8 vervallen dus de losse knoppen voor Slaap en Niet storen, omdat dit nu onder Focus valt.

watchOS 8 Bedieningspaneel op Apple Watch.

Bekijk ook

Voorkom afleiding met de Focus-functie

De iPhone en iPad hebben een functie waarmee je meer controle hebt over de binnenkomende meldingen en beschikbare apps. Tijdens het werken, gamen en ontspannen kun je je zorgen dat je meer of minder notificaties binnenkrijgt. In deze gids lees je hoe het werkt.

Bediening van het Apple Watch Bedieningspaneel

Het Bedieningspaneel op de Apple Watch bevat meer dan tien knoppen, afhankelijk van het model en de instellingen. Elke knop werkt met een standaardfunctie van de Apple Watch, dus je kunt er bijvoorbeeld geen apps mee openen zoals in de iOS-versie van het Bedieningspaneel.

Je opent het Bedieningspaneel door vanaf de wijzerplaat omhoog te vegen. Dit kan ook vanuit apps. Dit doe je als volgt:

 1. Open een willekeurige app op de Apple Watch.
 2. Druk op de onderste rand van het scherm en houd je vinger even op de rand.
 3. Onderaan het scherm verschijnt het Bedieningspaneel.
 4. Veeg met je vinger omhoog om het Bedieningspaneel over de huidige app te schuiven, zodat het schermvullend wordt.

Apple Watch Bedieningspaneel openen.

Je sluit het Bedieningspaneel door weer naar beneden te vegen.

Welke knoppen heeft het Bedieningspaneel op de Apple Watch?

Het gaat in totaal om de volgende knoppen:

 • Wi-Fi: Je kan nu eenvoudig je Wi-Fi in- en uitschakelen via het Bedieningspaneel. Vanaf watchOS 7 kun je hier ook snel een ander netwerk kiezen.
 • Mobiele data (alleen Apple Watch met 4G): Met deze knop zet je mobiele data aan of uit.
 • Batterij: In het Bedieningspaneel vind je het batterijpercentage. Als je hierop tikt, kom je op een apart scherm. Hier activeer je de Spaarstand, waardoor je Apple Watch alleen nog de tijd weer kan geven. Zijn er AirPods gekoppeld, dan zie je hier ook daarvan het batterijniveau.

Bedieningspaneel batterij Apple Watch

 • Vliegtuigmodus: Bij het vliegtuigje vind je de optie voor de vliegtuigmodus. Als je hierop tikt, worden alle communicatiesignalen uitgezet, zoals Bluetooth en Wi-Fi. Je hebt dan dus ook geen koppeling meer met je iPhone. Dit kun je wijzigen in de Instellingen op je Apple Watch, onder het Vliegtuigmodus-menu..
 • Zoek iPhone: Ben je je iPhone kwijt? Tik op de knop met het iPhone-symbool en je iPhone zendt een signaal uit, zodat je kan horen waar hij ligt. Leuk detail: het icoontje past zich aan aan het model iPhone dat eraan gekoppeld is. Een andere handige tip is dat je het icoontje ingedrukt kan houden om de zaklamp van je iPhone te laten knipperen. Lees hier meer over in onze tip over je iPhone vinden met je Apple Watch.
 • Zaklamp: Je Apple Watch heeft ook een zaklamp. Deze kun je bijvoorbeeld gebruiken als je ’s avonds laat gaat hardlopen.
 • Niet storen (tot en met watchOS 7): Met het maantje vind je een optie om je Apple Watch op Niet storen te zetten. Als je Apple Watch zo ingesteld is dat deze de status van je iPhone matcht, zet je hiermee ook je iPhone op Niet storen. Hierdoor word je niet op de hoogte gebracht van inkomende notificaties, terwijl ze wel gewoon binnen komen.
 • Theaterstand: Met de Theaterstand zet je je Apple Watch op stil en licht het scherm niet meer op bij het draaien van je pols. Handig in de bioscoop of in het theater.

Bedieningspaneel Apple Watch met Niet storen en Theatermodus aan

 • Waterslot (alleen Apple Watch Series 2 en nieuwer): Vanaf de Apple Watch Series 2 is het horloge waterdicht tot 50 meter. Om te voorkomen dat je tijdens het zwemmen het scherm bedient, gebruik je dit Waterslot. Ook zorgt dit ervoor dat het overtollige water uit de speaker gespoten wordt.
 • Stille modus: Met het belletje kun je het geluid van je Apple Watch in één keer uitschakelen.
 • Vergrendelen: Via de knop met het slotje kun je je Apple Watch direct vergrendelen. Dankzij deze knop is het dus niet nodig om de Apple Watch af te doen om hem op slot te zetten. Deze optie verschijnt alleen als je een toegangscode ingesteld hebt en draagdetectie is uitgeschakeld.
 • AirPlay: Tot slot kun je via de AirPlay-knop instellen hoe je naar muziek wil luisteren: via je iPhone of met een draadloze koptelefoon die gekoppeld is aan je Apple Watch, zoals de AirPods.
 • Walkietalkie: Geef snel aan of je beschikbaar bent voor de Walkietalkie-app.
 • Slaap (tot en met watchOS 7): Zet de Slaapmodus aan of uit.
 • Kondig meldingen aan (vanaf watchOS 7): Laat Siri je berichten voorlezen wanneer je AirPods draagt.
 • Schooltijd (vanaf watchOS 7):: Activeer de Schooltijd-modus voor een speciale wijzerplaat.
 • Focus (vanaf watchOS 8): Schakel de Focus in om niet gestoord te worden tijdens bepaalde activiteiten. Je vindt hier ook de gewone Niet storen-modus en de Slaap-modus.
 • Horen (vanaf watchOS 8): Speel je muziek op een hoofdtelefoon, dan pas je hier het volume aan en je checkt of het volume binnen de gezonde marge valt.

Kan ik het Bedieningspaneel op de Apple Watch aanpassen?

Je kunt het Bedieningspaneel op de Apple Watch eenvoudig aanpassen. Je bepaalt dan zelf de volgorde waarin de icoontjes getoond worden. Je past dit rechtstreeks aan op de Apple Watch zelf:

 1. Open het Bedieningspaneel.
 2. Scroll naar onderen en tik op de knop Wijzig.
 3. De knoppen beginnen nu te wiebelen. Sleep deze dan in de gewenste volgorde.
 4. Tik eventueel op het rode minnetje om een app te verbergen (vanaf watchOS 7).
 5. Tik op Gereed om de wijzigingen op te slaan of druk op de Digital Crown.

Bedieningspaneel aanpassen Apple Watch

Bekijk ook

Zo pas je het Bedieningspaneel aan met extra knoppen

Je kunt het Bedieningspaneel aanpassen, zodat er allerlei handige knoppen bij komen op je iPhone en iPad. In deze tip lees je hoe je het Bedieningspaneel, ook wel Control Center genoemd, aanpast.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Apple Watch

De Apple Watch is de smartwatch van Apple. Het allereerste model verscheen in 2015 en daarna verscheen er elk jaar een nieuwe generatie. Met de Apple Watch kun je je hartslag meten, berichten ontvangen en versturen, apps installeren en betalen met Apple Pay. Wil je een Apple Watch kopen, bekijk dan de verschillende Apple Watch-modellen die momenteel verkrijgbaar zijn. Je kunt je smartwatch steeds een ander uiterlijk geven met Apple Watch-horlogebandjes.

Apple Watch