Het Bedieningspaneel op de Apple Watch.

Zo werkt het Bedieningspaneel op de Apple Watch

Een Apple Watch heeft ook zijn eigen Bedieningspaneel (Control Center). Hier kun je zelf allerlei standaardinstellingen aanpassen en activeren, zoals Niet storen, de vliegtuigmodus en meer.

Het Bedieningspaneel op de Apple Watch.
Sinds watchOS 3 is het gedaan met de Snelle blikken. Je kunt echter nog steeds omhoog vegen vanaf een wijzerplaat, maar vanaf watchOS 3 kom je dan uit bij het Bedieningspaneel (Control Center). Deze toont enkele overeenkomsten met zowel het Bedieningspaneel van iOS als de Snelle blik Instellingen in vorige watchOS-versies.

Bedieningspaneel (Control Center) op de Apple Watch

Het Bedieningspaneel op de Apple Watch bevat in totaal negen knoppen, afhankelijk van het model en de instellingen. Elke knop werkt met een standaardfunctie van de Apple Watch, dus je kunt er bijvoorbeeld geen apps mee openen zoals in de iOS-versie van het Bedieningspaneel. Je opent het Bedieningspaneel door vanaf de wijzerplaat omhoog te vegen. Je sluit hem door weer naar beneden te vegen.

Het gaat in totaal om de volgende knoppen:

 • Mobiele data (alleen Apple Watch Series 3 met 4G): Met deze knop zet je mobiele data aan of uit.
 • Batterij: Linksboven in het Bedieningspaneel vind je het batterijpercentage. Als je hierop tikt, kom je op een apart scherm die lijkt op de Snelle blik uit watchOS 2. Hier activeer je de Spaarstand, waardoor je Apple Watch alleen nog de tijd weer kan geven. Zijn er AirPods gekoppeld, dan zie je hier ook daarvan het batterijniveau.

Batterij in Bedieningspaneel op de Apple Watch.

 • Vliegtuigmodus: Rechtsboven vind je de optie voor de vliegtuigmodus. Als je hierop tikt, worden alle communicatiesignalen uitgezet, zoals Bluetooth en Wi-Fi. Je hebt dan dus ook geen koppeling meer met je iPhone.
 • Zoek iPhone: Ben je je iPhone kwijt? Tik op de eerste knop in de derde rij en je iPhone zendt een signaal uit, zodat je kan horen waar hij ligt.
 • Zaklamp: Je Apple Watch heeft ook een zaklamp (vanaf watchOS 4). Deze kun je bijvoorbeeld gebruiken als je ‘s avonds laat gaat hardlopen.
 • Niet storen: In de derde rij vind je een optie om je Apple Watch op Niet storen te zetten. Als je Apple Watch zo ingesteld is dat deze de status van je iPhone matcht, zet je hiermee ook je iPhone op Niet storen. Hierdoor word je niet op de hoogte gebracht van inkomende notificaties, terwijl ze wel gewoon binnen komen.
 • Theaterstand: Met de Theaterstand zet je je Apple Watch op stil en licht het scherm niet meer op bij het draaien van je pols. Handig in de bioscoop of in het theater.

Vliegtuigmodus en stille modus in Bedieningspaneel op de Apple Watch.

 • Waterslot (alleen Apple Watch Series 2 en later): De Apple Watch Series 2 is waterdicht tot 50 meter en om te voorkomen dat je tijdens het zwemmen het scherm bedient, gebruik je deze Waterslot. Ook zorgt dit ervoor dat het overtollige water uit de speaker gespoten wordt.
 • Stille modus: Aan de linkerkant in de tweede rij vind je een belletje, waarmee je het geluid van je Apple Watch in één keer uit kunt schakelen.

Niet storen en waterslot in Bedieningspaneel op de Apple Watch.

 • Vergrendelen: Via de knop rechtsonder kun je je Apple Watch direct vergrendelen. Dankzij deze knop is het dus niet nodig om de Apple Watch af te doen om hem op slot te zetten. Deze optie verschijnt alleen als je een toegangscode ingesteld hebt.
 • AirPlay: Tot slot kun je via de knop onderaan instellen hoe je naar muziek wil luisteren: via je iPhone of met een draadloze koptelefoon die gekoppeld is aan je Apple Watch, zoals de AirPods.

Theaterstand en slot in Bedieningspaneel op de Apple Watch.

Artikelcorrectie of -aanvulling doorgeven? Meld het ons!

Informatie

Laatst bijgewerkt september 2017
Categorie Apple Watch
Onderwerpen apple watch, bedieningspaneel, watchos 3
Device Apple Watch