Apple laat je binnenkort Apple ID verwijderen en data downloaden

Apple heeft de privacy-instellingen voor alle toestellen en online diensten aangepast, om te voldoen aan nieuwe Europese regels. De komende maanden zal de webpagina voor het beheren van Apple ID's worden aangepast, zodat gebruikers alle gegevens kunnen downloaden die bij Apple zijn opgeslagen.

Betere privacy-instellingen

Apple gaat gebruikers ook de mogeljkheid bieden om hun Apple ID tijdelijk uit te schakelen of compleet op te heffen. Daarmee voldoet het bedrijf aan de nieuwe General Data Protection Regulation (GDPR) van de Europese Unie, die op 25 mei ingaat. Gebruikers kunnen data van apps en diensten downloaden, bijvoorbeeld van de Agenda- en Foto’s-app, maar ook informatie over de muzieknummers die ze met Apple Music beluisterd hebben.


In de vandaag verschenen update iOS 11.3 is een nieuw scherm te zien waarin Apple uitlegt hoe data wordt gebruikt in apps. Er verschijnt een speciaal icoontje met twee poppetjes die handen schudden als er persoonlijke informatie wordt gevraagd. Dit voorkomt dat ontwikkelaars een boosaardig bedoelde pop-up kunnen tonen, die bedoeld is om je inloggegevens van iCloud te onderscheppen.

Bekijk ook

Nieuwe privacyfunctie in iOS 11.3 waarschuwt als apps persoonlijke data willen

Een nieuwe privacyfunctie in iOS 11.3 laat weten wanneer apps toegang willen tot je persoonlijke data. Apple waarschuwt daarbij, zodat je kunt beslissen om de app te blokkeren of te verwijderen als het de spuigaten uit loopt.

Apple is groot voorstander van meer privacy en verdient geld met het verkopen van hardware, niet het met exploiteren van klantgegevens of advertenties. Eerder deze week riep Tim Cook nog op voor betere privacyregels, na recente onthullingen dat Facebook slordig is geweest met persoonlijke data van klanten. Hij vertelde ook dat hij nooit zou kunnen terechtkomen in de situatie waar Mark Zuckerberg nu mee te kampen heeft, simpelweg omdat Apple niet op een dergelijke manier werkt.

Bekijk ook

Tim Cook over het Facebook-schandaal: 'Dat zou mij nooit overkomen'

"Wat zou jij doen als je Mark Zuckerberg was?". Die vraag kreeg Apple CEO Tim Cook voorgelegd tijdens een tv-interview. "Ik zou nooit in deze situatie zitten", was Cook's gevatte antwoord.

Eerst in de EU
Apple gaat de nieuwe privacyfuncties eerst beschikbaar stellen in de EU en later ook in andere landen. Het was al wel mogelijk om je data te downloaden en accounts te laten verwijderen, maar daarvoor moest je contact opnemen met Apple. Straks kun je het allemaal zelf online regelen.

Reacties: 8 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.