shutterstock_288032435

Alles over het luisteren van podcasts op de iPhone en iPad

Met podcasts luister je naar allerlei onderwerpen op je iPhone of iPad. Dat kan bijvoorbeeld met de Podcasts-app op de iPhone en iPad. In dit artikel lees je alles over podcasts luisteren op de iPhone en iPad.

Het is al heel lang mogelijk om tv- en radioprogramma’s te publiceren op internet. Eén van de methodes om dat te doen is via een podcast. Een podcast is een soort digitaal radio/televisie-station waar je je op kunt abonneren. Zodra er een nieuwe aflevering online verschijnt, kan iedereen het audio- of videobestand beluisteren en bekijken. Met de app Podcasts van Apple voor de iPhone en de iPad kun je nieuwe podcasts vinden en abonneren. Daarna kun je nieuwe afleveringen bekijken en beluisteren zodra ze beschikbaar zijn.

Aanbod podcasts

Er zijn ontzettend veel podcasts te vinden op internet en het aanbod is zeer divers. Zo zijn er podcasts die alleen maar op internet verschijnen. Maar er zijn ook radio- en tv-programma’s die hun afleveringen aanbieden via deze weg. De laatste jaren zijn podcasts over tal van onderwerpen erg populair, waaronder tech. Je kunt een overzicht met podcasts vinden via de officiële Podcasts-app voor iOS of via een van de vele podcast-apps voor je iPhone of iPad, die vaak nog wat extra functies bieden. Het is zelfs mogelijk om podcasts op je Apple Watch te beluisteren.

Tip!: iCulture heeft ook een eigen podcast! In onze iCulture Podcast praten we over alle ontwikkelingen rondom Apple. Abonneer je dus via Apple’s Podcasts-app of een van de vele andere podcast-apps op de iPhone en iPad.

       

Officiële Podcasts-app

Er staan in de App Store van Apple heel veel verschillende podcast-apps waarmee je afleveringen kunt beluisteren. Apple heeft zelf ook een officiële app, die veel gebruikt wordt. Wat voor jou de beste app is, hangt grotendeels af van je voorkeuren. Wil je incidenteel een aflevering van een podcast luisteren, dan kan de Apple Podcasts-app voldoende zijn, maar dan mis je wel functies zoals het dynamisch aanpassen van de afspeelsnelheid en het automatisch inkorten van stiltes. In dit artikel bespreken we de mogelijkheden van de Podcasts-app van Apple.

Nieuwe podcasts vinden met Podcasts-app

Als je podcasts wilt gaan luisteren, of gewoon wilt weten wat er te vinden is, dan kun je het aanbod in de app Podcasts bekijken. Op het tabblad Ontdekken vind je nieuwe podcasts die net verschenen zijn en die veel worden beluisterd. Je ziet ook voor verschillende categorieën de populairste podcasts. Dit gedeelte van de app lijkt erg op de Muziek- en de App Store-app op je iPhone. Tik op een podcast om deze te beluisteren. Of tik op Abonneer om je meteen te abonneren op de podcast, zodat automatisch elke nieuwe aflevering op je iPhone wordt gedownload. Als je wilt kun je hier ook op losse afleveringen tikken om een podcast te streamen zonder dat je er op hoeft te abonneren. Alle podcasts zijn trouwens helemaal gratis te beluisteren.

Ontdekken Podcasts iOS 13

Podcasts beluisteren

Het afspeelscherm bij het beluisteren van een podcast toont veel overeenkomsten met die van de Muziek-app. Bovenaan vind je de albumhoes en daaronder kun je door de aflevering scrollen. Naast de afspeelknop vind je twee knoppen om voor- of achteruit te spoelen. Dit komt van pas als er iets besproken wordt wat je minder interessant vindt of als je even terug wil luisteren wat er nou precies gezegd is. Onderaan bepaal je het volume en je kan de afspeelsnelheid instellen. Sommige mensen vinden het prettig om een podcast versneld af te spelen. Je hebt daardoor minder tijd nodig om een volledige aflevering te beluisteren. Met de AirPlay-knop stuur je de audio door naar je koptelefoon of speaker en met de drie puntjes heb je allerlei opties voor het bewaren van de aflevering. Je kan hem hier ook toevoegen aan de lijst van afleveringen die je hierna af wil spelen.

Podcast luisteren iOS 13

Scroll je in dit scherm naar onderen, dan kan je ook de notities van een aflevering bekijken. Veel shows bieden hier een korte omschrijving van de besproken onderwerpen van deze specifieke aflevering, zodat je weet waar het over gaat. Je vindt hier ook een knop genaamd Sluimerstand. Tik deze aan en stel een tijd in om te zorgen dat een aflevering stopt met spelen na de aangegeven minuten. Dit komt van pas als je bijvoorbeeld in bed wil luisteren. Zo voorkom je dat de podcasts de hele nacht door blijven spelen.

Podcasts beheren met Podcasts-app

De podcasts waar je een abonnement op hebt, verschijnen in het tabblad Luister nu en Bibliotheek. Bij ‘Luister nu’ kun je snel een nieuwe aflevering starten van een podcast waar je op geabonneerd bent. Als je dus snel een nieuwe aflevering wil luisteren, ben je op deze plek aan het goede adres. Voor een uitgebreider overzicht van alle afleveringen en podcasts waar je graag naar luistert, moet je bij Bibliotheek zijn.

Podcasts app iOS 13

Bibliotheek toont veel overeenkomsten met de Muziek-app. Bovenaan kun je kiezen voor een overzicht van de programma’s waar je op geabonneerd bent of je bekijkt een overzicht van alle afleveringen van deze programma’s. Bij het kopje Gedownloade afleveringen vind je alleen de afleveringen die offline op je toestel opgeslagen staan. Als je op een van de titels tikt, kun je zien welke afleveringen momenteel op je iPhone staan, onderverdeeld in Beschikbare afleveringen en Eerder afgespeeld. Dit is erg handig, want bij een hoorspel wil je natuurlijk bij de eerste aflevering beginnen en niet midden in het verhaal vallen. Je kunt ook afleveringen bewaren of in je bibliotheek zetten. De app houdt bij welke afleveringen je allemaal al beluisterd hebt.

Instellingen van de Podcasts-app

Als je een melding wil krijgen zodra er een nieuwe aflevering van je favoriete podcast klaarstaat, kun je dat instellen via de Podcasts-app. Ga hiervoor naar het tabblad Luister nu en tik rechtsboven op het belletje. Je kan daar vervolgens de schakelaars aanzetten bij de shows waar je op geabonneerd bent om een melding te krijgen van elke nieuwe aflevering.

In de Instellingen-app vind je diverse opties om de Podcasts-app aan te passen. De meeste instellingen hebben betrekking op het luisteren en downloaden van nieuwe afleveringen. Ga naar Instellingen > Podcasts om deze opties aan te passen.

Bovenaan bij de Podcasts-instellingen vind je drie opties: Synchroniseer podcasts, Alleen downloaden via Wi-Fi en Continu afspelen. Met de eerste optie zorg je ervoor dat de podcasts gesynchroniseerd worden over je apparaten. Wil je de programma’s alleen downloaden via Wi-Fi, dan zet je de tweede schakelaar aan. Met de optie Continu afspelen zorg je ervoor dat de volgende aflevering meteen begint zodra de vorige afgelopen is. Je kan dan dus meteen doorluisteren, zonder dat je de volgende aflevering hoeft aan te tikken.

Podcasts instellingen iOS 13

Onder het kopje Gedownloade afleveringen bepaal je hoe vaak en wanneer nieuwe afleveringen op je toestel gedownload worden. Bij Vernieuw bepaal je om de hoeveel tijd een lijst met afleveringen vernieuwd wordt. Bij Download afleveringen bepaal je of nieuwe afleveringen offline beschikbaar zijn en of dit alleen voor nieuwe afleveringen of ook voor alle nog niet-afgespeelde afleveringen geldt. Om ruimte te besparen kun je de schakelaar bij Verwijder afleveringen aanzetten, zodat de aflevering van je toestel verwijderd wordt zodra je hem beluisterd hebt.

Tot slot zijn er nog opties voor tijdens het beluisteren van een aflevering. Tijdens het afspelen vind je een knoppen om vooruit of achteruit te spoelen. In de instellingen bepaal je voor elke knop hoeveel seconden je vooruit of terug wil springen. Je kan kiezen tussen 10, 15, 30, 45 of 60 seconden. Als je een koptelefoon gebruikt, kun je voor de knoppen op de koptelefoon instellen of deze je naar de volgende of vorige aflevering brengen of dat er voor- of achteruit gespoeld moet worden.

Afbeelding: guteksk7 via Shutterstock.com

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt december 2019
Categorie Apps
Onderwerp Podcast