shutterstock_288032435

Podcasts luisteren op iPhone en iPad

Podcasts zijn radio- en tv-programma's waar je op internet kunt abonnneren. In deze gids legt iCulture uit hoe je podcasts op de iPhone kunt beluisteren.

Podcasts zijn radio- en tv-programma’s die je via internet kunt beluisteren. Soms zijn ze gemaakt door omroepen en tv-stations, maar het komt ook vaak voor dat podcasts worden gemaakt door experts of mensen die een bepaalde hobby hebben. Dankzij podcasts kan iedereen radio maken op internet. Wil je podcasts op de iPhone of iPad beluisteren, dan lees je in deze gids hoe dat in zijn werk gaat.
Het is al heel lang mogelijk om tv- en radioprogramma’s te publiceren op internet. Een van de methodes om dat te doen is via een podcast. Een podcast is een soort digitaal radio/televisie-station waar je je op kunt abonneren. Zodra er een nieuwe aflevering online verschijnt, kan iedereen het audio- of videobestand beluisteren en bekijken. Met de app Podcasts van Apple voor de iPhone en de iPad kun je nieuwe podcasts vinden en abonneren. Daarna kun je nieuwe afleveringen bekijken en beluisteren zodra ze beschikbaar zijn.

Aanbod podcasts

Er zijn ontzettend veel podcasts te vinden op internet en het aanbod is zeer divers. Zo zijn er de podcasts die alleen maar op internet verschijnen. Maar er zijn ook radio- en tv-programma’s die hun afleveringen aanbieden als podcast. De laatste jaren zijn podcasts met nieuwe dj-mixes erg populair. Je kunt een overzicht met podcasts vinden via de iTunes Store, maar het gaat veel gemakkelijker met de officiële Podcasts-app voor iOS of via een van de vele podcast-apps voor je iPhone of iPad, die vaak nog wat extra functies bieden. Het is zelfs mogelijk om podcasts op je Apple Watch te beluisteren.

Officiële Podcasts-app

Er staan in de App Store van Apple heel veel verschillende podcast-apps waarmee je podcasts kunt beluisteren. Apple heeft zelf ook een officiële app, die veel gebruikt wordt. Wat voor jou de beste app is, hangt grotendeels af van je voorkeuren. Wil je incidenteel een aflevering van een podcast luisteren, dan kan de Apple Podcasts-app voldoende zijn, maar dan mis je wel functies zoals het dynamisch aanpassen van de afspeelsnelheid en het automatisch inkorten van stiltes.

Nieuwe podcasts vinden

Als je podcasts wilt gaan luisteren, of gewoon wilt weten wat er te vinden is, dan kun je het aanbod in de app Podcasts bekijken. Op het tabblad Ontdekken vind je linkjes naar de lijsten Uitgelicht en Hitlijsten. Je vindt hier nieuwe podcasts die net verschenen zijn en die veel worden beluisterd. Bij Uitgelicht zie je de populairste podcsts van het moment. Apple maakt hierbij onderscheid tussen meerdere categorieën. Dit gedeelte van de app lijkt erg op de Muziek- en de App Store-app op je iPhone. Tik op een podcast om deze te beluisteren. Of tik op Abonneer om je meteen te abonneren op de podcast, zodat automatisch elke nieuwe aflevering op je iPhone wordt gedownload. Als je wilt kun je hier ook op losse afleveringen tikken om een podcast te streamen zonder dat je er op hoeft te abonneren. Alle podcasts zijn trouwens helemaal gratis te beluisteren. Via Hitlijsten zie je welke podcasts het meest populair zijn.

Podcasts vinden

Podcasts beheren

De podcasts waar je een abonnement op hebt, verschijnen in het tabblad Bibliotheek. Met de knop Wijzig kun je een podcast verwijderen. Als je op een van de titels tikt, kun je zien welke afleveringen momenteel op je iPhone staan, onderverdeeld in Beschikbare afleveringen en Eerder afgespeeld. Dit is erg handig, want bij een hoorspel wil je natuurlijk bij de eerste aflevering en niet midden in het verhaal vallen. Je kunt ook afleveringen bewaren, toevoegen aan de afspeellijst of in je bibliotheek zetten.

De Podcasts-app heeft diverse instellingen, maar hiervoor zul je in de Instellingen-app van je iPhone moeten zijn. Bij Instellingen > Podcasts vind je alle opties voor het downloaden en bewaren van beluisterde afleveringen.

Podcast-stations

Ben je geabonneerd op heel veel verschillende podcasts en wil je die allemaal volgen? Dat kun je het beste doen via de opties in het tabblad ‘Station’. Hiermee speel je podcast-afleveringen na elkaar in een soort afspeellijst af. ‘Station’ is eigenlijk een soort synoniem voor afspeellijst; je kunt in de app zelf nieuwe stations maken en deze naar eigen instellen. Je kunt handmatig afleveringen in een lijst zetten, maar ook automatische stations laten samenstellen.

Afbeelding: guteksk7 via Shutterstock.com

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt februari 2018
Categorie Apps
Onderwerp Podcast