Toetsenbord: sneller typen op iPhone en iPad

Autocorrectie op iPhone en iPad slimmer gebruiken

Autocorrectie herstelt typefouten, maar kan ook in de weg zitten. Deze tip legt uit hoe je de suggesties van autocorrect slimmer gebruikt.

Autocorrectie gebruiken op iPhone en iPad

Autocorrectie is ideaal voor mensen die vaak spelfouten maken. Op de iPhone, iPod touch en iPad is autocorrectie standaard actief bij het intypen van teksten. Maar hoe zorg je dat je de baas blijft over autocorrect? Deze tip legt dat uit.

Suggesties van autocorrectie negeren

Je maakt een typefout op de iPhone of iPad en autocorrectie komt meteen in actie. Dat kan handig zijn, want het voorkomt dat je fouten maakt en je hoeft lange woorden niet volledig in te typen. Al na een paar letters verschijnt de juiste schrijfwijze in beeld.

Autocorrectie uitschakelen

Maar het gaat mis als de autocorrectie een suggestie doet, die je niet wilt. Als je gewoon doortypt, zal autocorrect ervan uitgaan dat je de aangegeven suggestie wilde gebruiken. Dat wil je niet. In plaats daarvan kun je autocorrectie uitschakelen of weigeren. Ook op de Mac kun je autocorrectie negeren.

Bekijk ook

Zo kun je autocorrectie uitschakelen op iPhone en iPad

Je kunt autocorrectie uitschakelen als het te veel fouten oplevert. We geven in deze tip meerdere manieren om autocorrect (tijdelijk) uit te zetten.

Autocorrect voorkomen met trefwoorden

Zodra je een autocorrect-suggestie afwijst, leert iOS daarvan. Het nieuwe woord worden opgenomen in de woordenlijst van iOS. Die lijst is helaas niet zomaar te bekijken en ook niet te bewerken. Zodra een woord in de lijst staat, zal autocorrect het gebruiken tijdens het aanvullen of corrigeren van woorden. Soms kan dat een probleem zijn. Mocht je per ongeluk fout woord hebben toegevoegd, dan kun je het woord niet meer uit de lijst halen. Telkens wanneer je het woord intikt zal autocorrect in actie komen.

Bekijk ook

Tekstvervanging: zo kun je sneller typen op iPhone, iPad en Mac

Met Tekstvervanging kun je supersnel moeilijke woorden en lange zinnen intikken op de iPhone, iPad en Mac. Ook handig voor je IBAN, KvK- of BTW-nummer!

Stel dat je het woord ‘hte’ hebt ingetikt, terwijl het ‘het’ moest zijn. Telkens wanneer je nu ‘het’ probeert in te tikken zal autocorrect in actie komen. Word je gek van de autocorrecties, dan kun je dat als volgt oplossen:

  1. Ga naar Instellingen > Algemeen > Toetsenbord > Tekstvervanging.
  2. Je ziet nu een lijst van een aantal trefwoorden. Tik op het plusje om er een toe te voegen.
  3. Voeg de zin ‘het’ toe met het trefwoord ‘hte’.
  4. Telkens wanneer ‘hte’ wordt ingetikt zal het automatisch worden gewijzigd in ‘het’.

Tekstvervanging iPhone

Toetsenbordwoordenboek wissen

Is de woordenlijst erg vervuild geraakt, dan kun je ook autocorrectie terugzetten naar de standaard woordenlijst. Dit doe je via de optie Instellingen > Algemeen > Stel opnieuw in > Herstel toetsenbordwoordenboek.

Bekijk ook

Autocorrectie terugzetten naar standaard woordenboek

Krijg je vreemde woordsuggesties te zien op de iPhone of iPad? Je kunt het woordenboek dat Apple gebruikt makkelijk terugzetten naar de standaard instellingen.

Nieuwe woorden definiëren

Wat moet je doen als je een specifiek woord wilt gebruiken, dat telkens wordt afgekeurd door autocorrect? Eén van de mogelijkheden is om het de gegeven suggestie steeds af te wijzen. Een andere optie is om het betreffende woord als trefwoord toe te voegen, zoals hierboven is uitgelegd. Er is nog een andere mogelijkheid: voeg het woord toe aan je adresboek. Het adresboek? Jazeker! Door een woord als persoon in je contactenlijst te zetten, herkent iOS dit als een correcte ingave. Je kunt een woord ook toevoegen aan een bestaand contact, bijvoorbeeld als notitie. Meer daarover lees je in onze tip over woorden toevoegen aan autocorrectie.

Bekijk ook

Woorden toevoegen aan het autocorrectie-woordenboek

Je kunt zelf woorden toevoegen aan de autocorrectie-woordenlijst. In deze tip lees je hoe je het woordenboek uitbreidt met eigen woorden.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!