Toetsenbord: sneller typen op iPhone en iPad

Autocorrectie op iPhone en iPad slimmer gebruiken

Autocorrectie herstelt typefouten, maar kan ook in de weg zitten. Deze tip legt uit hoe je de suggesties van autocorrect slimmer gebruikt.

Autocorrectie is ideaal voor mensen die vaak spelfouten maken. Op de iPhone, iPod touch en iPad is autocorrectie standaard actief bij het intypen van teksten. Maar hoe zorg je dat je de baas blijft over autocorrect? Deze tip legt dat uit.

Suggesties negeren met kruisje

Je maakt een typefout op de iPhone of iPad en autocorrectie komt meteen in actie. Dat kan handig zijn, want het voorkomt dat je fouten maakt en je hoeft lange woorden niet volledig in te typen. Al na een paar letters verschijnt de juiste schrijfwijze in beeld.

Maar het gaat mis als de autocorrectie een suggestie doet, die je niet wilt. Als je gewoon doortypt, zal autocorrect ervan uitgaan dat je de aangegeven suggestie wilde gebruiken. Zo niet, dan moet je op een klein X-teken in de pop-up tikken.

Autocorrect voorkomen met trefwoorden

Zodra je een autocorrect-suggestie afwijst, leert iOS daarvan. Corrigeer je de suggestie, dan zal het nieuwe woord worden opgenomen in de woordenlijst van iOS. Die lijst is helaas niet zomaar te bekijken en ook niet te bewerken. Zodra een woord in de lijst staat, zal autocorrect het gebruiken tijdens het aanvullen of corrigeren van woorden. Soms kan dat een probleem zijn. Mocht je per ongeluk fout woord hebben toegevoegd, dan kun je het woord niet meer uit de lijst halen. Telkens wanneer je het woord intikt zal autocorrect in actie komen.

Stel dat je het woord ‘hte’ hebt ingetikt, terwijl het ‘het’ moest zijn. Telkens wanneer je nu ‘het’ probeert in te tikken zal autocorrect in actie komen. Word je gek van de autocorrecties, dan kun je dat als volgt oplossen:

  1. Ga naar Instellingen > Algemeen > Toetsenbord > Tekstvervanging.
  2. Je ziet nu een lijst van een aantal trefwoorden. Tik op het plusje om er een toe te voegen.
  3. Voeg de zin ‘het’ toe met het trefwoord ‘hte’.
  4. Telkens wanneer ‘hte’ wordt ingetikt zal het automatisch worden gewijzigd in ‘het’.

Tekstvervanging op de iPhone invoeren.

Toetsenbordwoordenboek wissen

Is de woordenlijst erg vervuild geraakt, dan kun je ook de complete woordenlijst terugzetten naar fabrieksinstellingen. Dit doe je via de optie Instellingen > Algemeen > Stel opnieuw in > Herstel toetsenbordwoordenboek.

Autocorrectie uitschakelen
Maak je geen fouten of erger je je aan de continue autocorrecties? Dan kun je autocorrect ook uitschakelen. Ga naar Instellingen > Algemeen > Toetsenbord en je vindt een optie om autocorrectie voorgoed het zwijgen op te leggen.

Nieuwe woorden definiëren

Wat moet je doen als je een specifiek woord wilt gebruiken, dat telkens wordt afgekeurd door autocorrect? Eén van de mogelijkheden is om het de gegeven suggestie steeds af te wijzen. Een andere optie is om het betreffende woord als trefwoord toe te voegen, zoals hierboven is uitgelegd. Er is nog een andere mogelijkheid: voeg het woord toe aan je adresboek. Het adresboek? Jazeker! Door een woord als persoon in je contactenlijst te zetten, herkent iOS dit als een correcte ingaven. Je kunt een woord ook toevoegen aan een bestaand contact, bijvoorbeeld als notitie. Meer daarover lees je in onze tip over woorden toevoegen aan autocorrectie.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt augustus 2018
Categorie Basisfuncties
Onderwerpen autocorrectie, toetsenbord
Device iPad
Software iOS