SOS-noodmelding op de iPhone.

iPhone stuurt binnenkort automatisch je locatie bij bellen van 112

In Nederland wordt binnenkort de techniek AML ondersteund. Dankzij Advanced Mobile Location wordt de locatie van je telefoon automatisch verzonden bij het bellen naar 112. De iPhone is er dan ook klaar voor, want AML is toegevoegd in iOS 11.3.
Benjamin Kuijten | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

AML naar Nederland, iPhone is er klaar voor

In enkele Europese landen werkt het al, maar in Nederland was de techniek van de hulpdiensten nog niet zo ver om AML te ondersteunen. AML staat voor Advanced Mobile Location en zorgt ervoor dat de nooddiensten weten waar je bent zodra je met 112 belt. Momenteel moet je nog zelf je locatie doorgeven, al kan je locatie wel bij benadering opgehaald worden. Dankzij AML is de locatie echter veel nauwkeuriger, waardoor je hier mogelijk levens mee redt.

In België werkt AML al en uit een brief van Ferd Grapperhaus, de minister van Justitie en Veiligheid, blijkt dat AML nog dit jaar in Nederland in gebruik genomen moet worden. Dit bespaart tijd als je met 112 belt, waardoor de hulpdiensten sneller ter plaatse zijn. In noodgevallen waarbij je niet precies weet waar je bent, kan het meesturen van je locatie van levensbelang zijn. Alternatieve apps die het proces van het ophalen van je locatie versoepelen, zoals de 112 App van Erik Blaauw, zijn dan ook niet meer nodig. Wel komt er nog een officiële 112-app, waarmee je ook andere gegevens mee kunt sturen. Deze moet later dit jaar verschijnen.

AML is al enkele jaren aanwezig Android-toestellen, maar de iPhone is er op dit moment nog niet geschikt voor. Met ingang van iOS 11.3, waar gisteren de eerste beta van verschenen is, komt daar verandering in. Elke iPhone die draait op iOS 11.3 of later stuurt automatisch de locatie mee als je met 112 belt. iOS 11.3 verschijnt ergens dit voorjaar, nog voordat AML in Nederland actief is. Ook in andere landen waar AML actief is, wordt automatisch je locatie verzonden. Afgelopen zomer werd Apple al onder druk gezet door de European Emergency Numbers Association om AML te gaan ondersteunen.

De afgelopen tijd heeft Apple al meerdere maatregelen genomen om makkelijker in contact te komen met nooddiensten. Sinds iOS 11 kun je gebruikmaken van SOS-noodmelding, waarmee je sneller met 112 belt en je je noodcontacten automatisch op de hoogte houdt van de situatie.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 25 januari 2018, 17:30
Via Via Nu.nl
Categorie Diensten
Onderwerpen eerste hulp, noodsituaties
Device iPhone
Software iOS
13 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.