iOS 11 in donker dankzij keer kleuren slim om.

Donkere modus op de iPhone: zo kun je slim kleuren omkeren

Veel iPhone-gebruikers vragen al jaren om een donkere modus voor iOS, maar Apple heeft dit nog steeds niet officieel toegevoegd. Toch is er een instelling waarmee je dicht in de buurt komt van een donkere modus.

Slim omkeren

Apple heeft nog steeds geen donkere modus voor iOS ingevoerd. Toch kun je sinds iOS 11 een donkere weergave benaderen met de optie om slim kleuren om te keren. Dit is een toegankelijkheidfunctie die intelligent omgaat met het aanpassen van kleuren, waardoor bijvoorbeeld foto’s er na het omkeren niet vreemd uitzien qua kleur. Wit wordt zwart en andersom. Wij laten je zien hoe deze donkere modus eruit ziet.

Donkere modus dankzij slim kleuren omkeren

In de opties voor Toegankelijkheid vond je in eerdere iOS-versies al de mogelijkheid om kleuren om te keren. Dit kwam van pas komen voor mensen die moeite hebben om kleuren juist te zien. Het grootste nadeel daarvan was dat alle kleuren werden omgekeerd, waardoor foto’s, appicoontjes en andere onderdelen van het scherm er niet goed uit zagen.

Sinds iOS 11 heeft Apple dit verbeterd met de optie Slim omgekeerd, waardoor alles er veel beter uitziet.

iOS 11 in donker dankzij keer kleuren slim om.

Zo werkt slim omkeren

Zo kun je slim omkeren inschakelen:

  1. Ga naar de Instellingen-app op je iPhone of iPad.
  2. Ga naar Algemeen > Toegankelijkheid > Aangepaste weergave.
  3. Kies de optie Keer kleuren om > Slim omgekeerd.

Slim kleuren omkeren iPhone

Als toelichting meldt Apple:

Met ‘Slim omgekeerde kleuren’ worden de kleuren op het scherm omgekeerd, met uitzondering van afbeeldingen, media en enkele apps die een donkere stijl gebruiken.

Slim omgekeerd levert een prima resultaat en geeft je echt de indruk dat je een donkere modus gebruikt. Het werkt vooral goed bij apps die weinig grafische mooimakerij hebben, zoals de Instellingen-app. Daarin zijn alle achtergronden zwart, de tekst is wit en de icoontjes blijven behouden, zoals in de screenshots te zien is.

In de onderstaande screenshots is steeds het verschil te zien tussen de klassieke manier van kleuren omkeren (links) en de slimme manier (rechts).

iOS 11 met keer kleuren slim om in de Instellingen.

Ook in het beginscherm ziet er met slim omkeren een stuk beter uit. Terwijl de achtergrond, appicoontjes en badges in de klassieke manier allemaal een andere kleur krijgen, is dit bij de slimme manier netjes gelaten zoals het is. Het enige verschil zit hem in de statusbalk en de Dock, die blauw gemaakt is. Dit maakt het veel rustiger en meer de moeite waard om te gebruiken.

iOS meet keer kleuren slim om op het beginscherm.

Op het toegangsscherm ziet de slimme omkeermodus er ook een stuk beter uit dan de klassieke manier. De klok wordt nu in het zwart weergegeven en de instructie onderaan om je toestel te ontgrendelen, is zwartgemaakt. De notificatie in beeld heeft ook een donkere kleur gekregen, terwijl de tekst in de melding behouden blijft en het appicoontje de originele kleur houdt.

iOS 11 met keer kleuren slim om op het toegangsscherm.

Slimme omgekeerde kleuren niet overal
Hoewel de slimme functie een stuk beter werkt, geldt dit niet overal. Apps van derden worden nog op de oude manier weergegeven, waardoor de omgekeerde kleuren er daar nog niet zo mooi uit zien. Ook emoji’s en widgets worden volledig qua kleur omgekeerd, wat zorgt voor dezelfde omgekeerde kleuren als vóór iOS 11 het geval was. Andere plaatjes en knoppen in standaardapps worden ook volgens de oude manier getoond, bijvoorbeeld in de Berichten-app.

Gelukkig zijn er al meerdere appontwikkelaars die hun apps hebben voorzien van een donkere modus. Een overzicht van dergelijke apps vind je op de website Dark Mode List.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt oktober 2018
Categorie Basisfuncties
Onderwerpen dark mode, donkere modus
Devices iPad, iPhone
Software iOS