iOS 11 in donker dankzij keer kleuren slim om.

Zo kun je slim kleuren omkeren voor een donkere weergave

iPhone-gebruikers vragen al jaren om een donkere modus voor iOS. Sinds iOS 13 zit die mogelijkheid erin, maar er is nog een andere optie om de weergave van je scherm donkerder te krijgen dan normaal. Dit is vooral interessant voor mensen die iOS 11 of 12 gebruiken. Het heet slim kleuren omkeren.

Slim omkeren

Apple heeft inmiddels een donkere modus voor iOS ingevoerd, maar dit is alleen beschikbaar voor mensen die iOS 13 of nieuwer hebben. Voor eerdere versies (iOS 11 en 12) kun je gebruik maken van slim kleuren omkeren. Dit is een toegankelijkheidfunctie die intelligent omgaat met het aanpassen van kleuren, waardoor bijvoorbeeld foto’s er na het omkeren niet vreemd uitzien qua kleur. Wit wordt zwart en andersom. Wij laten je zien hoe dit slim omkeren van de kleuren werkt, zodat je een donkere modus kunt simuleren.

Kleuren omkeren werkte voorheen niet zo goed

In de opties voor Toegankelijkheid vond je vóór iOS 11 al de mogelijkheid om kleuren om te keren. Dit kwam van pas voor mensen die moeite hadden om kleuren correct te zien. Het grootste nadeel daarvan was dat álle kleuren werden omgekeerd, waardoor foto’s, appicoontjes en andere onderdelen van het scherm er vreemd uitzagen.

Vandaar dat Apple de optie ‘Slim omgekeerd’ heeft gemaakt, waardoor alles er veel beter uitziet. Hierbij worden de kleuren op het scherm omgekeerd, maar foto’s en knoppen niet.

iOS 11 in donker dankzij keer kleuren slim om.

Zo werkt slim omkeren

Zo kun je slim omkeren inschakelen:

  1. Ga naar de Instellingen-app op je iPhone of iPad.
  2. Ga naar Algemeen > Toegankelijkheid > Aangepaste weergave.
  3. Kies de optie Keer kleuren om > Slim omgekeerd.

Slim kleuren omkeren iPhone

Als toelichting meldt Apple:

Met ‘Slim omgekeerde kleuren’ worden de kleuren op het scherm omgekeerd, met uitzondering van afbeeldingen, media en enkele apps die een donkere stijl gebruiken.

Slim omgekeerd levert een prima resultaat en geeft je echt de indruk dat je een soort donkere modus gebruikt. Het werkt vooral goed bij apps die weinig grafische mooimakerij hebben, zoals de Instellingen-app. Daarin zijn alle achtergronden zwart, de tekst is wit en de icoontjes blijven behouden, zoals in de screenshots te zien is.

In de onderstaande screenshots is steeds het verschil te zien tussen de klassieke manier van kleuren omkeren (links) en de slimme manier (rechts).

iOS 11 met keer kleuren slim om in de Instellingen.

Ook in het beginscherm ziet er met slim omkeren een stuk beter uit. Terwijl de achtergrond, appicoontjes en badges in de klassieke manier allemaal een andere kleur krijgen, is dit bij de slimme manier netjes gelaten zoals het is. Het enige verschil zit hem in de statusbalk en de Dock, die blauw gemaakt is. Dit maakt het veel rustiger en meer de moeite waard om te gebruiken.

iOS meet keer kleuren slim om op het beginscherm.

Op het toegangsscherm ziet de slimme omkeermodus er ook een stuk beter uit dan de klassieke manier. De klok wordt nu in het zwart weergegeven en de instructie onderaan om je toestel te ontgrendelen, is zwartgemaakt. De notificatie in beeld heeft ook een donkere kleur gekregen, terwijl de tekst in de melding behouden blijft en het appicoontje de originele kleur houdt.

iOS 11 met keer kleuren slim om op het toegangsscherm.

Slimme omgekeerde kleuren niet overal
Hoewel de slimme functie een stuk beter werkt, geldt dit niet overal. Apps van derden worden nog op de oude manier weergegeven, waardoor de omgekeerde kleuren er daar nog niet zo mooi uit zien. Ook emoji’s en widgets worden volledig qua kleur omgekeerd, wat zorgt voor dezelfde omgekeerde kleuren als vóór iOS 11 het geval was. Andere plaatjes en knoppen in standaardapps worden ook volgens de oude manier getoond, bijvoorbeeld in de Berichten-app.

Wil je liever de echte donkere modus op iPhone en iPad gebruiken, dan kan dat met onderstaande tip.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!