Uitgelicht
Apple's maart 2024-aankondigingen
Toon of verberg de lijst met posts

iOS 11.3 opent de deur voor veel meer HomeKit-producten

In iOS 11.3 wordt het mogelijk om HomeKit-producten te maken die via een software-update ondersteuning krijgen. Er is dus geen speciale HomeKit-chip meer nodig. Dat kan leiden tot een nieuwe golf aan interessante accessoires voor in en om het huis.

Het duurt nog even voordat iOS 11.3 beschikbaar komt, maar rond die datum kunnen we meer HomeKit-producten dan ooit tegemoet zien. Apple gaat in iOS 11.3 namelijk de softwarematige authentificatie van HomeKit-accessoires mogelijk maken. Dit houdt in dat accessoiremakers hun spullen geschikt voor HomeKit kunnen maken, zonder dat ze een speciale chip hoeven in te bouwen. Dat maakt het aanpassen van bestaande producten voor HomeKit een stuk gemakkelijker. We verwachten dan ook heel wat aankondigingen in de komende periode.

Lagere eisen voor HomeKit-certificering

Zoals we eerder al schreven versoepelt Apple de regels voor HomeKit-accessoires. Het is nu zelfs mogelijk om als hobbyknutselaar je eigen HomeKit-product te maken voor eigen gebruik. Is het zo goed gelukt dat je je product wil verkopen, dan zul je wel goedkeuring bij Apple moeten aanvragen want elk product moet nog steeds uitvoering worden getest op veiligheid en privacyfuncties. Dat het krijgen van de officiële goedkeuring soms veel tijd in beslag kan nemen, blijkt uit de ervaringen van Danalock. De slotenmaker kondigde in mei vorig jaar al de Danalock versie 3 aan, maar het is nog steeds niet gelukt om HomeKit-ondersteuning toe te voegen. Danalock beloofde in augustus nog dat het slot vóór het einde van het jaar HomeKit-compatibel zou zijn, maar dat werd niet gehaald. En ook de nieuwe deadline van eind januari wordt niet gehaald; het wordt opnieuw een paar weken later.

Danalock deurslot HomeKit

Het is te hopen dat veel fabrikanten de gemakkelijke route bewandelen en HomeKit-ondersteuning via software gaan toevoegen. Dit maakt het systeem voor fabrikanten ook aantrekkelijker. Misschien is dat de reden dat Somfy eindelijk overstag is gegaan: de fabrikant van accessoires om rolluiken, gordijnen en garagedeuren aan te sturen heeft aangekondigd dat ze vanaf de zomer HomeKit gaan ondersteunen. Somfy is voorzover wij weten de eerste aanbieder die heeft gekozen voor een HomeKit-update via software. De beveiligingscamera’s Somfy One, Somfy Security Camera en de nieuwe Somfy Outdoor Camera zullen ermee gaan werken, net als het Somfy Alarm.

Bekijk ook

Apple versoepelt regels voor HomeKit-accessoires, geen speciale chip meer nodig

Apple laat iedereen met HomeKit knutselen: je kunt nu met Arduino of Raspberry Pi je eigen HomeKit-accessoires maken voor persoonlijk gebruik, zonder dat een certificaat nodig is.

HomeKit

Ontdek alles wat je met HomeKit kunt doen, Apple's overkoepelende systeem voor slimme apparaten in huis. HomeKit en de Woning-app zijn de basis van Apple's smart home-platform, waarin je slimme lampen, deursloten, sensoren, raambekleding, camera's en meer aan elkaar kan koppelen en met elkaar kan laten samenwerken. Apparaten met HomeKit-ondersteuning werken ook met Siri. Bovendien werken accessoires die geschikt zijn voor de de smart home-standaard Matter ook compatibel met HomeKit en de Woning-app. Onze belangrijkste artikelen over HomeKit en smart home, overzichtelijk op een rijtje.

HomeKit

Reacties: 18 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.