iOS 10 op een tafel, door iCulture

iOS 10 downloaden: deel hier je ervaringen

Apple heeft iOS 10 beschikbaar gesteld voor ondersteunende iPhones, iPads en iPods. Lees in dit artikel hoe je iOS 10 installeert en op welke manieren je dit kunt doen.
Redactie - · Laatst bijgewerkt:

Apple bracht dinsdagavond iOS 10 uit voor alle geschikte iPhones, iPads en iPods. Inmiddels zijn we een paar uur verder en is wat meer duidelijkheid of je de update naar iOS 10 kunt installeren. In dit artikel lees je over de ervaringen van anderen en krijg je antwoord op de vraag of je veilig kunt updaten, of dat je beter nog even kunt wachten.

Dit artikels is bijgewerkt met de nieuwste informatie.

iOS 10 op een tafel, door iCulture

iOS 10.0.1 downloaden

Eigenlijk brengt Apple met deze update al iOS 10.0.1 uit, want dat is het versienummer. Ook is het goed om te weten dat het buildnummer precies hetzelfde is als de Golden Master, die eerder verscheen voor betatesters.

Vlak nadat de update verscheen liepen gebruikers wel tegen problemen aan: meerdere mensen meldden dat hun iPhone of iPad was vastgelopen. Meer hierover lees je in ons aparte artikel:

Volgens Apple moet het probleem met het updaten naar iOS 10 nu verholpen zijn. Het probleem zou zijn veroorzaakt door de update-server, aldus Apple. Hieronder vind je het officiële statement:

We experienced a brief issue with the software update process, affecting a small number of users during the first hour of availability. The problem was quickly resolved and we apologize to those customers. Anyone who was affected should connect to iTunes to complete the update or contact AppleCare for help.

iOS 10 downloaden

Na een aantal beta’s is het nu eindelijk tijd voor de definitieve versie van iOS 10. Omdat het hier om een complete vernieuwing van Apple’s besturingssysteem gaat, zijn er veel kleine en grote details die zijn toegevoegd. Zo heeft Apple Music een nieuw ontwerp, werkt Siri samen met andere apps en kun je standaard-apps verbergen. Daarnaast introduceert iOS 10 een losse Woning-app voor HomeKit. In ons iOS 10 dossier kun je alles lezen over deze vernieuwingen en nog veel meer.

Geschikte toestellen voor iOS 10
iOS 10 is te installeren op de volgende apparaten:

Deze toestellen krijgen geen update meer:

iOS 10: de changelog

De update naar iOS 10 met versienummer iOS 10.0.1 is ca. 1,1 GB groot en bevat de volgende omschrijving:

iOS 10 update-beschrijving

iOS 10 over-the-air installeren

Heb je een geschikt toestel, dan verschijnt er vanzelf een melding op je scherm dat iOS 10 beschikbaar is. Mocht dit niet geval zijn, dan kun je onderstaande stappen doorlopen om iOS 10 handmatig te installeren.

Let op, deze methode kan problemen geven.

  1. Open de Instellingen op je iDevice waar je iOS 10 op gaat installeren.
  2. Tik op Algemeen.
  3. Navigeer naar Software-update.
  4. Volg de stappen op het scherm om de update te installeren.

iOS 10 via iTunes installeren

Het is ook mogelijk om iOS 10 via iTunes te installeren. Omdat je hiervoor minder vrije ruimte op je iDevice nodig hebt, kan dit een handig alternatief zijn voor mensen met een 8GB of 16GB iPhone. Volg onderstaande stappen als je iOS via iTunes wilt installeren:

  1. Zorg ervoor dat je iDevice met een kabeltje verbonden is met je computer.
  2. Open iTunes en selecteer je iDevice door op het icoontje te klikken.
  3. Als je het tabblad Overzicht voor je hebt, kun je daaronder op de knop Zoek naar update klikken.
  4. Volg vervolgens de stappen op het scherm om iOS 10 via iTunes op je iDevice te installeren.

Let op: iOS 10 is op het moment van schrijven nog maar net verschenen. Het kan even duren totdat de update voor iedereen beschikbaar is. Door grote drukte op de servers kan het bovendien even duren tot iOS 10 is gedownload. Ondervind je problemen? Probeer het dan later vandaag nog eens.

iOS 10 voor de iPhone, iPad en iPod touch.

Mocht je een beta of GM-versie van iOS 10 draaien en de overstap willen maken naar iOS 10 final, dan zul je een iets ander stappenplan moeten doorlopen. In onderstaand artikel leggen we je stap voor stap uit wat er verandert.

Veelgestelde vragen over de iOS 10 download

Tijdens het updaten kun je tegen allerlei vragen aanlopen. We hebben de vijf meest gestelde vragen hier op een rijtje gezet.

Ik krijg een foutmelding, help?

Het kan voorkomen dat je een foutmelding te zien krijgt bij het updaten rechtstreeks vanaf je iDevice. In veel gevallen lukt het wel om te updaten via iTunes.

Ik heb de Golden Master van iOS 10 al, wat nu?

De Golden Master is eerder al beschikbaar gesteld door Apple. Mensen die eerder de Golden Master installeerden, hoeven niet alsnog te updaten.

Ik zie geen update, hoe kan dat?

iOS 10 wordt gefaseerd door Apple beschikbaar gesteld. Is iOS 10 nog maar net uitgekomen? Dan kan het soms even duren voordat de update ook op jouw iPhone of iPad te zien is. Je kunt proberen de update via een andere installatiemethode (zie hierboven) te downloaden, of om het over een paar minuten of uren weer te proberen. Nog een mogelijke oorzaak: je hebt de Golden Master-versie van iOS 10 al geïnstalleerd. Omdat de buildnummers van beide updates vaak identiek zijn, krijg je geen update te zien in de instellingen van je iPhone.

De update doet er verschrikkelijk lang over om te downloaden! Hoe kan dit?

Het is enorm druk op de servers als Apple net een nieuwe iOS-update beschikbaar heeft gesteld. Heel veel mensen proberen tegelijkertijd dezelfde bestanden te downloaden. Ons advies: je kunt altijd op een later moment nog eens proberen om te downloaden, als het rustiger is.

Ik wil updaten vanaf een iOS 10-beta, hoe werkt dat?

Heb je al eerder betaversies van iOS 10 gebruikt op een testtoestel, dan kun je het beste updaten via de desktop. Dit doe je via iTunes, door het herstellen van de iPhone of iPad. Door te herstellen wordt automatisch de laatste iOS-versie gedownload, waarbij ook meteen al je oude gegevens worden gewist.

Ik kan niet over-the-air updaten, help?

Waarschijnlijk heb je de Golden Master of eerdere beta’s van iOS 10 geïnstalleerd. Je krijgt dan geen over-the-air update van iOS 10 aangeboden. Je moet updaten naar iTunes of eerst downgraden naar iOS 9.x om te kunnen updaten.

Wat is er nieuw in iOS 10?

We hebben een uitgebreid dossier iOS 10 met alle vernieuwingen. Ook hebben we een flinke serie artikelen over de vernieuwingen in iOS 10. In ons voorbereidingsartikel staan ze allemaal opgesomd. Lees ze door, want er zitten vast nog een hoop functies in waar je meer over wilt weten!

Geen Nieuws-app

In Nederland en België ontbreekt net als in iOS 9 de Nieuws-app, waarmee je artikelen van allerlei websites en kranten kunt lezen. Wel werd deze app in iOS 10 geheel vernieuwd. Je kunt de Nieuws-app al wel gebruiken door je taalinstellingen te wijzigen naar Engels.

iOS 10 bureau, door iCulture

5 redenen waarom je meteen wilt updaten naar iOS 10

Sta je te popelen om iOS 10 te installeren? Kunnen we goed begrijpen, want er zit genoeg in deze update om naar uit te kijken. Het was daarom lastig om 5 redenen te selecteren, want we hadden er wel 15 kunnen noemen.

1. Je wilt apps gaan gebruiken die voor iOS 10 geoptimaliseerd zijn

Ontwikkelaars kunnen al een aantal dagen updates voor iOS 10 indienen. Daardoor zijn er bij de release van iOS 10 al meteen een aantal interessante apps, die gebruik maken van de nieuwe functies. Aanvankelijk zullen er nog weinig apps zijn die iOS 10 vereisen, maar je zult ze de komende weken steeds vaker gaan zien.

2. Je wilt aan de slag met het nieuwe beginscherm en notificaties

Het beginscherm is in iOS 10 flink op de schop gegaan, een welkome vernieuwing in de ogen van iCulture-lezers zo bleek uit onze eigen peiling. Widgets zijn groter geworden en er een is een nieuwe manier om te ontgrendelen. Door rijkere notificaties krijg je bovendien meer informatie en kun je er ook zelf meer mee doen, ook als je een apparaat hebt dat geen 3D Touch ondersteunt.

3. Je wilt standaard-apps verbergen

In iOS 10 kun je standaard-apps zoals de Mail- en Agenda-app verbergen. Ze zitten daardoor niet meer in de weg en kunt je beginscherm vullen met apps die je echt gebruikt. Ook handig: sommige third party apps kunnen standaard-apps vervangen.

4. Je wilt de vernieuwde Berichten-app proberen

In iOS 10 is de Berichten-app flink vernieuwd, waarbij Apple goed naar Facebook en Snapchat heeft gekeken. Er zijn nieuwe manieren om berichten te sturen en beantwoorden zoals stickers of korte clips. Ook kunnen ontwikkelaars nu kleine apps (app-extensies) aanbieden waardoor de Berichten-app speciale functionaliteiten krijgt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan extra stickers of gifjes. Kortom, genoeg vernieuwingen om naar uit te kijken.

5. Je wilt Siri met andere apps gebruiken

In iOS 10 stelt Apple Siri eindelijk open voor ontwikkelaars. Dat betekent dat je bijvoorbeeld straks Siri kunt vragen om een berichtje in WhatsApp te sturen. In onderstaand artikel hebben we een aantal apps op een rij gezet die Siri gaan ondersteunen, maar we verwachten de komende tijd nog meer apps die hetzelfde gaan doen.

Bedieningspaneel zonder Calculator (iCulture)

5 redenen om iOS 10 nog niet te installeren

Je hoeft natuurlijk niet meteen te updaten, zodra iOS 10 beschikbaar komt. Het kan zin hebben om je niet gek te laten maken en nog even te wachten. Daarom 5 redenen waarom je de update naar iOS 10 nog niet zou willen installeren.

1. Grote drukte, dus trage iOS 10 download

Uit ervaringen van eerdere jaren, weten we dat het altijd topdrukte is op het moment dat een nieuwe iOS-versie beschikbaar komt. Daarom kan het zin hebben om nog even te wachten tot morgenochtend of later deze week.

2. Je bent nog niet klaar voor iOS 10

Misschien ben je zelf nog niet klaar voor iOS 10, omdat je nog geen tijd hebt gehad om te kijken of al die vernieuwingen wel interessant voor jou zijn. Het kan ook zijn dat jouw iPhone of iPad nog niet klaar is voor de sprong naar iOS 10, omdat je bijvoorbeeld nog geen backup hebt gemaakt. Alle aanbevolen voorbereidingsstappen vind je in onderstaand artikel.

3. Je bent onderweg

Ben je momenteel onderweg of moet je later deze week op reis, dan kun je beter even wachten. Heb je niet voortdurend toegang tot een snelle internetverbinding, lukt het niet goed om backups te maken en moet je nog dierbare foto’s opslaan, dan is het misschien beter om nog even te wachten. Je gebruikt al bijna een jaar iOS 9, dus daar kunnen nog best een paar dagen bij.

4. Je wilt jailbreaken

Er zijn tekenen dat er een jailbreak voor iOS 10 op komst is, maar die is nog niet beschikbaar gesteld. Wil je zeker weten dat je toestel straks nog geschikt is om te jailbreaken, dan kun je beter even wachten en blijven zitten op je huidige versie. Dat zal waarschijnlijk iOS 9.3.5 zijn. Als je de update naar iOS 10 uitvoert, is er geen mogelijkheid meer om naar iOS 9.3.5 terug te gaan.

5. Je hebt een ouder toestel

De iPhone 5 en iPad mini 2 Retina zijn geschikt voor iOS 10, maar uit eerdere ervaringen weten we dat oudere toestellen wel eens moeite hebben met nieuwe functies. Je iDevice wordt traag of crasht regelmatig. Daarom is het bij oudere iPhones en iPads beter om nog even af te wachten, totdat er wat meer bekend is over ervaringen. Geruststellend: uit ervaringen met de publieke beta’s van iOS 10 weten we al dat iOS 10 boven verwachting goed presteert op oudere iDevices, dus dit zou nu minder een issue moeten zijn.

Bonustip: Je hebt een iPhone 6s, iPhone SE of iPad Pro

Omdat er problemen zijn met het updaten van deze toestellen kun je beter even wachten. De iPhone 6s (Plus), iPhone SE en iPad Pro kunnen vastlopen, waarna je je toestel via iTunes moet herstellen.

Alle vernieuwingen in iOS 10 op een rijtje

Hieronder zie je de belangrijkste artikelen die op iCulture zijn verschenen, over de vernieuwingen in iOS 10:

Let op: conform onze reactierichtlijnen zijn reacties die gezien worden als zogenaamde “statusupdates” niet toegestaan. Deze reacties worden onmiddellijk verwijderd om de discussie voor iedereen overzichtelijk te houden en kunnen mogelijk leiden tot een tijdelijke reactieban. Voor uitgebreide vragen kun je het beste terecht op het iCulture-forum.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 14 september 2016, 13:26
Categorie iOS
Onderwerpen ios 10, sponsored stories

iOS 10

iOS 10 is de grote update voor iPhone en iPad, die in september 2016 verscheen. In dit overzicht lees je meer over de functies, voor welke toestellen de update geschikt is en wat de grootste vernieuwingen waren. De update is opgevolgd door iOS 11.

iOS 10

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.