AppleCare+ voor Apple Store reparaties

AppleCare+: de complete uitleg over Apple’s verlengde garantie

Wat is AppleCare+, de verlengde garantie voor iPhones, iPads en andere Apple-producten? In dit uitlegartikel lees je over AppleCare+, of je het nodig hebt en welke Apple-gebruikers er het meest van profiteren.

Alles over AppleCare+

AppleCare+ is een soort aanvullende iPhone-garantie, maar tegelijk lijkt het meer op een verzekering. Je krijgt namelijk gedurende twee jaar dekking op allerlei schadegevallen, ook als de schade door jou zelf is veroorzaakt. Daarnaast heb je in Europa al de normale consumentenbescherming van 2 jaar, dus daarmee is de iPhone- en iPad-garantie al afgedekt. AppleCare+ is daarom vooral interessant als je meer zekerheid wilt bij aankoop van een Mac, MacBook of ander duur product. In België is alleen normale AppleCare beschikbaar, dus zonder de ‘plus’.

Is het zinvol om AppleCare+ af te sluiten? Dat hangt vooral af van je budget en de manier waarop je je spullen gebruikt. We leggen hieronder uit wat het is en hoe je er gebruik van kunt maken.

Wat is AppleCare+?

AppleCare+ voor iPhone bestaat uit drie onderdelen:

 1. Telefonische support: in plaats van de gebruikelijke 90 dagen krijg je 2 jaar telefonische ondersteuning bij het gebruik van je Apple-product, iOS of een ander besturingssysteem, iCloud, draadloze netwerken en standaard-apps zoals FaceTime en Safari. Het hoeft daarbij niet om fouten of problemen te gaan, maar je kunt ook bellen als je gewoon een vraag hebt.
 2. Een extra jaar garantie: in plaats van de gebruikelijke 1 jaar garantie voor hardware-defecten van je iPhone of iPad krijg je 2 jaar garantie. Mogelijk heb je dit niet echt nodig, omdat Europese consumenten al wettelijk recht hebben op twee jaar garantie (zie verderop). De garantie geldt voor de iPhone, batterij en meegeleverde oortjes en accessoires. Bij de iMac en MacBook verlengt AppleCare+ de garantie van 2 naar 3 jaar. Dit kan wel interessant zijn als je je Apple-device zakelijk of in het buitenland hebt gekocht.
 3. Extra dekking bij schade: bij schade die je zelf veroorzaakt hebt geeft AppleCare+ ook dekking. Dit geldt voor een onbeperkt aantal schadegevallen gedurende de looptijd. Hierbij geldt een eigen risico van €29 bij iPhone-schermschade en €99 bij andere iPhone-schades. Ook de batterij valt onder de dekking als deze tijdens je garantietermijn minder dan 80% van de oorspronkelijke capaciteit heeft. Cosmetische schade valt hier niet onder, dus je kunt niet bij elk krasje terug gaan naar Apple.

Er is overigens een verschil tussen AppleCare (dat nog in België wordt verkocht) en AppleCare+ (in Nederland en veel andere landen). Omdat je in Europa vaak toch al een stuk langer dan een jaar verzekerd bent tegen fabrieksfouten, heb je in als consument feite geen AppleCare nodig. Met AppleCare+ wordt ook zelf veroorzaakte schade verzekerd.

Apple-garantie in de Apple Store

AppleCare+ prijzen voor iPhone

De prijs voor AppleCare+ verschilt per toestel. Dit zijn de prijzen die Apple hanteert voor AppleCare+ voor de iPhone. De looptijd is altijd 2 jaar.

Prijzen van AppleCare+ voor overige iPhones vind je hier.

AppleCare+ prijzen voor iPad

Dit zijn de actuele prijzen van AppleCare+ voor iPads, met een looptijd van 2 jaar:

 • iPad Pro 12,9‑inch (5e generatie): €159,-
 • iPad Pro 11-inch: €139,-
 • iPad Air (5e generatie): €89,-
 • iPad en iPad mini: €79,-

AppleCare+ prijzen voor Mac

 • MacBook Air (M1): €199,-
 • MacBook Air (M2): €229,-
 • 13‑inch MacBook Pro: €249,-
 • 14‑inch MacBook Pro: €249,-
 • 16‑inch MacBook Pro: €349,-
 • iMac: €179,-
 • Mac mini: €89,-
 • Mac Studio: €179,-
 • Mac Pro: €349,-

Verder biedt Apple het aan voor de Apple Watch, Apple TV, beeldschermen en zelfs koptelefoons.

Het is belangrijk om te weten dat AppleCare+ je apparaat niet beschermt tegen verlies en diefstal. Daarvoor kun je beter een iPhone-verzekering afsluiten of checken of diefstal onder je inboedelverzekering valt. Zonder dekking van je iPhone verzekering zul je weer het complete bedrag moeten betalen als je iPhone wordt gestolen. In de VS kun je wel AppleCare+ Theft & Loss afsluiten, met een uitgebreidere dekking voor diefstal en verlies. In Europa is dit niet beschikbaar.

Deze bedrijven bieden verzekeringen aan:

AppleCare-producten

AppleCare+ afsluiten

Je moet AppleCare+ binnen 60 dagen na aankoop van je Apple-product afsluiten. Het is dus niet mogelijk om het pas maanden later af te sluiten op het moment dat je toestel al mankementen gaat vertonen. Je kunt AppleCare+ afsluiten in de Apple Store, telefonisch (0800 020 1581) of online. Daarbij moet je een serienummer invullen en een diagnostische test uitvoeren. Mocht je iPad dus waterschade hebben en je wil snel garantie afsluiten, dan kan dit worden ontdekt. Je hebt 30 dagen de tijd om je aankoop terug te draaien.

AppleCare+ gebruiken

AppleCare+ gebruik je dus als je toestel schade opgelopen heeft. Eigenlijk gaat het gebruik automatisch, nadat je schade hebt en dit wil laten repareren bij Apple of een erkende Apple Service Provider. Deze verlengde garantie sluit je af per apparaat en wordt geregistreerd op het serienummer. Apple ziet dus dat jouw apparaat in aanmerking komt voor een goedkopere reparatie zodra je het apparaat bij hen aanmeldt.

Heb je een reparatie en ben je gedekt met AppleCare+? Maak dan een afspraak bij de Apple Store of een erkende service provider. In onze tip lees je hoe je dat doet.

Bekijk ook

Zo maak je een afspraak met de Apple Store Genius Bar of een erkende serviceprovider

Heb je een probleem met je iPhone, iPad of Mac? Dan kun je daarvoor terecht bij de Apple Store. Maak een afspraak met de Genius Bar, zodat je op een door jou gekozen tijdstip terecht kan voor je probleem.

AppleCare+ en Europese garantie

Apple’s standaard iPhone-garantie geldt slechts één jaar. Apple zal je toestel het eerste jaar gratis repareren of vervangen als de knoppen kapot gaan of als er een ander onvoorzien defect is, zolang het defect door Apple wordt erkend en niet door jouzelf is veroorzaakt. Er mag ook geen sprake zijn van waterschade.

Met AppleCare+ verleng je deze periode tot twee jaar. Europese consumenten kunnen echter een beroep doen op de verlengde garantie van twee jaar die voor elektronicaproducten geldt. AppleCare+ is daarom gedeeltelijk overbodig, omdat je toch vaak al twee jaar recht hebt op reparaties als er hardwaredefecten optreden. Daarom heeft Apple iets extra’s toegevoegd (vandaar de +). Je kunt daarmee schade die je eigen schuld is met korting laten repareren.

AppleCare+ bij reparaties

Een voordeel van AppleCare+ is dat reparatiekosten flink goedkoper zijn als je schade hebt die niet onder de garantie valt. Laat je je iPhone vallen en is het scherm kapot, dan kost het voor een iPhone 12 Pro met AppleCare+ €29 om te repareren (prijspeil april 2021), terwijl je zonder AppleCare+ €519,10 kwijt bent. Op een speciale pagina vind je de prijzen van iPhone-reparaties.

Bekijk ook

Dit kosten iPhone-reparaties bij Apple

Wat kost het als je een reparatie moet laten uitvoeren aan je iPhone? En wat kost de service aan je batterij? De bedragen kunnen oplopen tot meer dan 300 euro voor een schermreparatie buiten de garantie en meer dan 600 euro als er iets anders kapot gaat.

Heb je AppleCare+ nodig?

Niet iedereen gaat op dezelfde manier met z’n spullen om. Daarom zal het niet voor iedereen nodig zijn om AppleCare+ af te sluiten. Deze punten spelen mee bij de beslissing:

 • Kun je het financieel veroorloven om je Apple-product zonder AppleCare te laten repareren?
 • Hoe lang ben je van plan het Apple-product te gebruiken?
 • Ligt je Apple-product (iPad, MacBook) vooral thuis of neem je ‘m dagelijks mee naar je werk?
 • Gebruik je hoezen en screenprotectors voor je Apple-product?
 • Ben je voorzichtig met je spullen of ben je klunzig?
 • Heb je je Apple-product via een afbetalingsregeling (bijv. via maandelijkse betalingen aan je provider)?
 • Heb je je Apple-product gekocht met een creditcard die verlengde garantie biedt?
 • Heb je een beroep waarbij snel schade kan optreden, bijv. in de bouw, hulpverlening, sportcoach?

Wil je je Apple-product minimaal twee jaar gebruiken en maak je relatief vaak schade, dan kan AppleCare+ het meest nuttig zijn. Voor mensen die erg voorzichtig met hun spullen zijn of jaarlijks een nieuw toestel kopen heeft het niet zoveel zin.

AppleCare+ voor Apple Store reparaties

Is AppleCare+ het geld waard?

Of AppleCare+ voor jou zinvol is, is heel sterk afhankelijk van je persoonlijke situatie: je gebruik van het Apple-product en of je zelf schade kunt dragen. Niemand zit erop te wachten om minstens €169 bovenop de toch al hoge prijs van een iPhone te betalen, met de kans dat je er nooit gebruik van hoeft te maken. Maar als je een keer met schade hebt gezeten, heb je wellicht de voordelen ervan ingezien. Zo hadden we op de iCulture-redactie te maken met een 12-inch MacBook, waarvan het scherm ging knipperen. Tot drie maal toe moest daarbij het scherm worden vervangen (een reparatie van enkele honderden euro’s). Bij een andere MacBook was de batterij opgezwollen geraakt, vlak voordat AppleCare+ afliep. Daardoor konden we zonder verdere kosten een nieuwe batterij laten plaatsen.

AppleCare+ is gekoppeld aan het toestel, niet aan jou als persoon. Als je je toestel tweedehands verkoopt geldt de AppleCare+ dus nog steeds. Dit kan een belangrijk pluspunt zijn als je je iPhone later van de hand wilt doen.

Waarom je WEL AppleCare+ moet afsluiten

AppleCare+ is vooral nuttig voor mensen die krap bij kas zitten. Als je nauwelijks genoeg geld hebt om een iPhone 12 te kopen, klinkt het misschien wat onlogisch om nog eens €169 extra neer te tellen. Maar het kan je een hoop kopzorgen besparen als je toestel toch kapot gaat en je opeens honderden euro’s voor de reparatie moet ophoesten.

Hierboven hebben we al een aantal situaties genoemd waarbij AppleCare+ van waarde kan zijn, bijvoorbeeld bij mensen die vaak buitenshuis werken of geen hoesje gebruiken. Voor deze groep mensen kan de verlengde garantie wel nuttig zijn.

Waarom je NIET AppleCare+ moet afsluiten

Er zijn ook genoeg redenen waarom AppleCare+ helemaal niet nodig is, bijvoorbeeld omdat je Europese consumentenbescherming hebt, zuinig met je toestel omgaat, geen behoefte hebt om allerlei vragen aan Apple-support te stellen, of als het apparaat continu thuis op de bank ligt. Sluit het niet af omdat je bang bent dat je compleet zonder telefoon zult zitten. Met AppleCare+ krijg je wel wat voorrang op klanten zonder AppleCare+, maar je bent je toestel alsnog een paar dagen kwijt. In noodgevallen kun je altijd nog voor €200 of €300 een gebruikte of refurbished iPhone kopen, als blijkt dat de reparatie duurder uitvalt dan je kunt betalen. Bovendien kost het nogal wat als je elk jaar €150 extra betaalt voor AppleCare+, jaar op jaar, voor elk nieuw toestel dat je koopt. Als je van plan bent om je toestel na een jaar alweer te vervangen is het sowieso niet echt nodig om verlengde garantie af te sluiten.

Idee: zelf garantie verlengen met vrienden of familie
Het gebeurt steeds vaker dat mensen zelf hun verzekeringen onderling regelen. Stel dat jij en drie vrienden allemaal een nieuwe iPhone kopen en daarbij AppleCare+ afsluiten. Dan ben je met z’n allen €600 kwijt aan Apple’s verlengde garantie. Je kunt ook afspreken dat je dat geld in een pot gooit en het geld alleen gebruikt als iemand in de groep schade heeft. In een periode van twee jaar zullen er misschien maar één of twee schadegevallen zijn waarbij er geen dekking is vanuit Apple. Van het bedrag dat je overhoudt kun je met z’n allen uit eten gaan of misschien zelfs een weekendje weg.

Lees meer over verzekeringen en garantie op Apple-producten in onderstaande tips:

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!