iculture-biz
iCulture Biz Ook zakelijk scherp

Apps voor ondernemers en zzp’ers met een vinger aan de pols

Als ondernemer gaat het werk altijd door. Wat heb je nodig om te kunnen blijven werken - onderweg, op vakantie en tijdens het weekend?

Vodafone sponsored header

Voor een ondernemer/zzp’er gaat het werk altijd door. Ben je iemand die vaak onderweg moet werken, in het weekend nog even doorwerkt en zelfs op vakantie de vinger aan de pols houdt, dan zijn er allerlei apps die je daarbij kunnen helpen. De laptop hoeft niet de hele tijd opengeklapt te zijn, want met apps ben je voortdurend online.

Parkeren zonder stress

Yellowbrick-appMoet je vaak op bezoek bij klanten in de grote steden, dan voorkomt Yellowbrick het gedoe met parkeerautomaten en vooraf inschatten hoe lang de afspraak gaat duren. Bij Yellowbrick schakel je de teller in en meld je pas af zodra de afspraak voorbij is. Je betaalt dus nooit teveel. Daarnaast kun je Yellowbrick ook nog eens gebruiken om in alle Q-Park parkeergarages te parkeren. Handig is ook dat je voor eventuele bezoekers ook de parkeerkosten kunt betalen via de Yellowbrick-app (of online) door eenvoudig het kenteken eenmalig toe te voegen. Er zijn meer apps die je helpen met parkeren, zoals ANWB Onderweg (gebruikt Yellowbrick voor de parkeerservice) en de nieuwe app Parkeren met MKB Brandstof.
Downloaden: Yellowbrick (gratis, iPhone, iOS 5.0+)

Status van je website checken

pingdom-icoonZeker als je een webshop hebt, wil je zeker weten dat alle servers online zijn en de bereikbaarheid van je website optimaal is. Wat je nodig hebt is Pingdom, een app die constant de responstijden, uptime en andere belangrijke statistieken van je website laat zien. Pingdom helpt je ook om snel een diagnose te stellen, zodat je een niet-bereikbare webserver weer snel online hebt. Geschikt voor meerdere sites en meerdere accounts. Om gebruik te kunnen maken van Pingdom moet je via de website van Pingdom eerst een account aanmaken. Het kleinste pakket kost €8,30 per maand. Als je website regelmatig offline is, ben je waarschijnlijk meer geld kwijt. Zodra de website offline gaat krijg je een sms’je, Twitter-bericht, e-mail of notificatie op je toestel.
Downloaden: Pingdom (gratis, iPhone, iOS 5.0+)

Contact houden met collega’s en medewerkers

slack-icoonJij zit misschien in je vakantiehuisje in Frankrijk, maar in Nederland gaat het werk ondertussen gewoon door. Slack is een van de meest handige nieuwe apps om contact te houden met de verschillende afdelingen binnen je bedrijf. Maak bijvoorbeeld groepen #marketing, #sales en #support aan om alle medewerkers in een bepaald team snel te kunnen bereiken. Slack werkt ongeveer zoals Skype, maar is veel slimmer. Je kunt namelijk allerlei taken automatiseren en zorgen dat je alleen wordt gewaarschuwd bij belangrijke problemen. Zo kun je alsnog genieten van je vrije tijd en tijdig ingrijpen als er écht iets aan de hand is.
Downloaden: Slack App (gratis, universeel, iOS 6.0+)

Tijdzones checken

world-clock-icoonEven bellen met je zakenpartner, die in China is om productsamples te bekijken? Of zit je zelf in Silicon Valley en moet je overleggen met de crew in Nederland? Met de app World Clock-Time Zones krijg je de actuele tijdstippen in honderden steden wereldwijd te zien. Daarbij wordt uiteraard ook rekening gehouden met zomer- en wintertijd ter plaatse. Deze app van timeanddate.com is al meer dan een miljoen keer gedownload en is naar wens aan te passen. Er zijn meerdere klokken, je kunt favoriete steden aanmaken en je kunt het tijdsverschil tussen twee steden berekenen. Maar je kunt natuurlijk ook de standaard Klok-app gebruiken, die ook ondersteuning biedt voor wereldklokken.
Downloaden: World Clock-Time Zones (gratis, universeel, iOS 5.0+)

Facturen sturen

money-bird-icoonJe kunt twee dingen doen als je als kleine ondernemer facturen moet maken. De eerste oplossing is om te wachten tot een rustig moment: als je achter je computer zit kun je in één keer alle facturen maken, uitprinten en opsturen. Maar dat kost tijd, waardoor je uiteindelijk veel later over je geld beschikt. De andere oplossing is om een app te maken, waarmee je onderweg al een factuur kunt maken. Onder ZZP’ers is MoneyBird een veelgebruikte oplossing. De Nederlandse app kan ook offertes maken en je kunt er bonnen en inkoopfacturen in opnemen, zodat je realtime inzicht krijgt in de resultaten van je bedrijf. Nog niet helemaal tevreden over een factuur? Dan kun je ook eerst een conceptfactuur maken, waar je later nog eens rustig naar kunt kijken.
Downloaden: MoneyBird (gratis, iPhone, iOS 5.0+)

Toegang tot je desktop

teamviewer-icoonTegenwoordig kun je bijna alles met apps doen. Spreadsheets maken, een presentatie voorbereiden of facturen maken: het kan allemaal. Maar soms zijn er toepassingen waarvoor je toch even de desktop nodig hebt. Een bestandsformaat openen waar geen geschikte mobiele app voor beschikbaar is, bijvoorbeeld. Met apps zoals TeamViewer krijg je op afstand toegang tot je Mac-, Linux- of Windows-desktop. Je kunt bestanden kopiëren in beide richtingen, de computer op afstand inschakelen (Wake-On-LAN) en bedienen. Het werkt ook bij computers achter een firewall of proxyserver.
Downloaden: TeamViewer (gratis, universeel, iOS 5.0+)

Lees ook: Apps voor always-on ondernemers en zzp’ers voor nog meer app-tips voor zakelijke gebruikers.

Dit artikel is onderdeel van de reeks iCulture Biz, waarin we onderwerpen bespreken die voor zakelijke gebruikers interessant zijn.

Dit artikel is eerder gepubliceerd op 14 maart 2014 om 18:00 uur.

De inhoud van het artikel is volledig redactioneel bepaald.