Welke MacBook-upgrade is het meest nuttig: GPU, RAM of SSD?

Bij het kopen van een MacBook heb je de keuze uit diverse upgrades. Kies je dan voor een betere CPU/GPU, meer SSD-opslag of meer RAM? We bespreken het aan de hand van de MacBook Air en MacBook Pro.

De meest zinvolle upgrades voor je MacBook

Apple biedt de MacBooks in een standaardconfiguratie aan. Je kunt op allerlei punten upgraden, maar dat kost uiteraard wel geld. Zo kun je de 13-inch MacBook Air 2022 vanaf €1.299,- aanschaffen. Met meer RAM en een grotere SSD kom je al snel in de buurt van de €2.000,- en voor dat geld kun je ook de 14-inch MacBook Pro met M2 Pro of M3 aanschaffen. Omdat veel mensen met dit dilemma te maken hebben, zetten we hier de voor- en nadelen van elke upgrade op een rijtje. We geven daarbij advies wat wij zouden doen. Belangrijk om te weten: een configuratie op maat bestellen is alleen bij Apple mogelijk, andere winkels leveren vaak alleen de standaardconfiguraties.


Bij de 13-inch MacBook Air 2022 met M2 zijn dit de meest voor de hand liggende upgrades:

Bij de 14-inch MacBook Pro 2023 met M3 gelden soortgelijke upgradeprijzen:

Er zijn nog meer upgrades mogelijk, bijvoorbeeld het vooraf installeren van Final Cut Pro, maar die zijn zo specifiek dat je zelf wel weet of je het nodig hebt. Het maakt bij Apple niet uit welke omweg je neemt om bij een bepaalde configuratie te komen. Als je met het MacBook Air instapmodel van €1.299,- begint en alle opties aanvinkt om bij het upgrademodel van €1.649,- aan te komen, dan betaal je net zoveel als wanneer je in de online shop meteen voor het upgrademodel had gekozen. Wel ben je flexibeler: heb je geen grotere SSD nodig, dan kun je weer wat geld besparen.

MacBook Air M2

Wat je nodig hebt vs. wat je kan betalen

We willen benadrukken dat iedereen verschillend is. De behoeften en de manier waarop je je MacBook gebruikt zijn per persoon verschillend. We gaan voor het gemak uit van een gemiddelde persoon die vooral kantoorsoftware gebruikt en ook wel eens foto’s bewerkt, maar daar geen fanatieke hobby (of beroep) van heeft gemaakt en ook niet van plan is om met 3D-modelleren en hardcore gaming bezig te gaan. Het kan natuurlijk best zo zijn, dat jij er stellig van overtuigd bent dat jouw MacBook altijd 2TB opslag moet hebben, maar dat zal niet voor een doorsnee gebruiker gelden. En daarnaast zijn er altijd mensen die het beste willen, ongeacht of ze het nodig hebben.

Ons advies voor de top 3 van meest zinvolle upgrades is dan:

  1. RAM-upgrade
  2. SSD-upgrade
  3. GPU-upgrade

#1 RAM-upgrade voor je MacBook

Een RAM-upgrade krijgt wat ons betreft altijd prioriteit. Apple kiest voor de instapmodellen meestal 8GB centraal geheugen. Bij de MacBooks met M1-chip waren veel mensen verrast dat ze aan 8GB RAM genoeg hadden. Wil je echter meerdere programma’s tegelijk draaien en gebruik maken van multitaskingfuncties zoals Stage Manager, dan is het prettig als je wat meer armslag hebt. Wij zouden voor 16GB RAM kiezen. Het is niet mogelijk om achteraf nog RAM te upgraden bij de MacBook Air, dus kies iets waar je ook de komende jaren nog mee vooruit kan.

#2 SSD-upgrade voor je MacBook

De SSD-upgrade vinden we prioriteit 2. Er zullen maar weinig mensen zijn die meer dan 256GB aan documenten continu onder handbereik moeten hebben. De rest kun je op een NAS, externe schijf of bij een online opslagdienst parkeren, waar je tegen betaling 2TB of meer aan bestanden kwijt kunt. Check hoeveel ruimte er nog op je huidige schijf vrij is en als dat ruim onder de 256GB ligt heb je al je antwoord gevonden: een SSD-upgrade is op zich niet nodig.

Toch kan er reden zijn om voor 512GB te kiezen. Dat heeft te maken met de SSD’s in de MacBook Pro 2022. Apple blijkt bij dit model te hebben gekozen voor één 256GB SSD, terwijl het voorheen twee stuks van 128GB waren, die veel sneller afzonderlijk van elkaar te lezen en schrijven waren. Het scheelt ongeveer 50% in schrijfsnelheid, waardoor het instapmodel met 256GB een minder goede aankoop is. Overigens speelt dit vooral bij mensen die veel lees- en schrijfacties moeten doen en vaak grote bestanden moeten overzetten. Dit geldt bijvoorbeeld voor fotografen.

Bij de MacBook Air speelt dit probleem veel minder, aangezien mensen deze laptops zelden gebruiken voor het dagelijks overzetten van grote hoeveelheden bestanden. Zit je altijd krap en lukt het na meerdere opruimpogingen niet om onder de 256GB te komen, dan is de SSD-upgrade naar 512GB sowieso zinvol.

Apple MacBook Air 2022 met Garage Band

#3 GPU-upgrade voor je MacBook

De GPU-upgrade voor de 13-inch MacBook Air kost maar €120,- en is de goedkoopste upgrade uit dit lijstje. Het lijkt misschien een no-brainer, maar is voor veel mensen niet nodig. Een 10% of 30% verbeterde performance zal voor doorsnee toepassingen die je gebruikt waarschijnlijk niet eens merkbaar zijn. Of je nu 1 of 2 seconden moet wachten op het openen van een document maakt niet zo veel uit als je dit maar een paar keer per dag doet. Het gaat wél verschil maken als je bijvoorbeeld grote videobestanden wilt renderen, maar dan kom je op het terrein van de MacBook Pro.

De 14-inch MacBook Pro met M3 wordt standaard geleverd met 10-core GPU en er is geen upgrade mogelijk. Heb je een betere GPU nodig omdat je veel grafische toepassingen gebruikt, dan zul je naar de M3 Pro moeten overstappen. Dit kost je €520,- meer.

Sommige gebruikers hebben niet per se behoefte aan meer GPU-cores, maar wel aan een betere CPU. Extra CPU-cores heeft namelijk ook voordelen bij bijvoorbeeld het compileren van code en het tegelijkertijd uitvoeren van allerlei tests. Maar het is niet mogelijk om alleen de CPU te upgraden: dat is altijd gekoppeld aan meer GPU-cores. Wil je meer CPU-cores, dan krijg je daar dus ook meteen meer GPU-cores bij (en andersom).

Naast de drie hierboven genoemde upgrades biedt Apple je nog een paar andere opties. Je kunt bijvoorbeeld overwegen de usb-c-adapter met dubbele ingang te nemen of een iets zwaardere stroomadapter met meer vermogen.

Maatwerk bij Apple of standaardconfiguratie met korting?

Zoals aangegeven kun je een configuratie op maat alleen bij Apple bestellen. Het nadeel is echter dat Apple alleen adviesprijzen hanteert die in de loop van de tijd nauwelijks veranderen. Het komt maar heel zelden voor dat een bestaand product in prijs wordt verlaagd. Daardoor ben je voor maatwerk bij Apple relatief veel geld kwijt. Het kan dan goedkoper zijn om het duurdere upgrademodel te kopen, die je voor minder dan de adviesprijs bij diverse winkels kunt vinden.

Een voorbeeld maakt dit duidelijker. Stel, je wilt een 13-inch MacBook Air M2 instapmodel maar met meer opslag, namelijk een 512GB SSD. Deze upgrade zou je bij Apple €230,- extra kosten, bovenop de adviesprijs van €1.299,-. Je bent dan bij Apple totaal €1.529,- kwijt.

Maar als je het duurdere upgrademodel bij een andere winkel voor €1.479,- koopt krijg je behalve de 512BB SSD ook nog een betere 10-core GPU en een snellere stroomadapter.

Prijzen 13-inch MacBook Air 2022 met M2-chip

Bekijk ook

MacBook Pro M3 prijzen: hier vind je de beste deals

De nieuwe MacBook Pro-modellen met M3-chips zijn vanaf nu koop! Wat ga je betalen? Dat zie je op deze pagina, want dit zijn de MacBook Pro prijzen van 2023!

Prijzen 14-inch MacBook Pro M3 (eind 2023)