Spring naar inhoud

Gedragsregels

Steve Jobs motivational quote

We kunnen de sfeer binnen de community alleen goed houden als we ervoor zorgen dat iedereen zich thuisvoelt en mensen op een prettige manier met elkaar omgaan. Dat betekent: niet SCHREEUWEN of onnodig veel uitroeptekens gebruiken, niet onderling schelden, mensen met respect behandelen en het reactiesysteem en het forum niet vervuilen met onzinnige en/of opruiende teksten. In Nederland geldt uiteraard vrijheid van meningsuiting en iedereen is dan ook vrij om op zijn eigen blog/website naar eigen behoefte meningen te publiceren. Maar als je op iCulture komt, ben je bij ons te gast en moet je je houden aan de regels die wij hebben gesteld.

Censorship on the internet
© xkcd

Fatsoensnormen en gedrag van bezoekers

We geven bezoekers zoveel mogelijk de gelegenheid om hun mening te uiten, maar omdat wij uiteindelijk eindverantwoordelijke zijn voor de inhoud van de site gelden er een aantal fatsoensregels.

 • Nederlands is de voertaal
 • Correct gebruik van hoofdletters, interpunctie en alinea’s wordt zeer op prijs gesteld
 • Reageer inhoudelijk, niet op elkaars persoon
 • Elkaar de maat nemen is niet alleen kinderachtig en respectloos, maar ook reden tot verwijdering van je reactie en mogelijke intrekking van je reactiemogelijkheid.
 • Onderbouw je reactie/mening met relevante argumenten, helemaal als deze gericht zijn op producten/diensten of bedrijven in het algemeen. Dus niet “Bedrijf X sucks” zonder aanvullende argumentatie.
 • Illegaal, misleidend, onethisch, commercieel, discriminerend, lasterlijk, pornografisch of gewelddadig materiaal of informatie wordt onmiddellijk verwijderd
 • Steve Jobs draait zich echt niet om in zijn graf. Echt niet.
 • Laster, smaad, impersonisatie, aanvallen, beledigingen, misbruik, bedreigingen of andere schendingen van de wettelijke rechten van anderen zullen niet worden geaccepteerd
 • Voor trollen is op iCulture geen plek.
 • Contextloze links zijn niet toegestaan.
 • Teksten kopiëren of citeren van/naar andere media is niet toegestaan. Een kort citaat (1 paragraaf) is altijd toegestaan, mits voorzien van bronvermelding en -link.

Spelfouten, taalfouten en/of inhoudelijke feedback

Onjuistheden in een artikel kun je doorgeven via de speciale link onderaan het artikel of bij het reactieformulier. Reacties die wijzen op een bepaalde schrijfwijze of een artikelfout worden verwijderd.

Overtreding van huisregels

Als een reactie in overtreding van de huisregels is, zal deze niet worden goedgekeurd (pre-moderatie) of worden verwijderd (post-moderatie). Bij herhaaldelijk misbruik kan het voorkomen dat een gebruiker wordt geblokkeerd.

Wij behouden te allen tijde het recht om reacties te verwijderen, ook als deze ogenschijnlijk aan de huisregels voldoen, maar om een andere inhoudelijke reden door de redactie voor publicatie ongeschikt worden geacht.

Voor opmerkingen over ons moderatiebeleid kun je ons contactformulier gebruiken. Reacties hieromtrent onder een artikel worden als off-topic beschouwd en meteen verwijderd. Bij herhaaldelijk gezeur wordt je account geblokkeerd.

Reacties onder artikelen

Als je het niet eens bent met een artikel, kun je daarop (met argumenten) reageren onder de artikelen. Beargumenteerde reacties zullen wij altijd plaatsen, tenzij er sprake is van overtreding van bovengenoemde regels. Omdat iCulture door een zeer breed publiek wordt bezocht kan het best voorkomen dat een bepaald artikel niet aan jouw wensen tegemoetkomt: het is te moeilijk of te makkelijk of bespreekt een onderwerp waarin jij niet geïnteresseerd bent. Dat kan gebeuren; we kunnen het niet iedereen naar de zin maken. Wat voor de ene persoon gesneden koek is, is voor de andere persoon een briljante eye-opener. Heb daarom respect voor medebezoekers, als ze iets minder ervaren zijn dan jij.

Wat wij verder van onze lezers/bezoekers verwachten

 • Onzinnige ultrakorte reacties zoals ‘Ik ook!’ en ‘Mee eens’ en ‘Onzin’ voegen niets toe aan de discussie. Wij behouden ons het recht voor om dergelijke reacties te verwijderen. Dit geldt ook voor zogenaamde “voortgangsreacties” (‘Ik ben nu aan het downloaden’, ‘Download is halverwege’, ‘Wat duurt het lang’, enzovoorts). Hou je reacties relevant en inhoudelijk, zodat anderen er wijzer van worden.
 • Besef dat een groot deel van onze bezoekers ook voor geruchtennieuws komt en dat die geruchten een wezenlijk onderdeel van de “iCulture” zijn. Elke Apple- en tech-site ter wereld plaatst die nieuwtjes, dus het zou heel gek zijn als wij onze kop dan in het zand zouden steken. Daarbij lees je deze geruchten ook steeds meer op de “traditionele” nieuwssites. Besef dat wij altijd een redactionele schifting maken in de geloofwaardigheid van het gerucht. Je kan het nieuws gewoon overslaan en als je het toch per ongeluk een keer hebt gelezen hebben we maximaal 10 minuten van je tijd verbruikt. Het zijn vrijwel altijd onze bestgelezen artikelen, dus je bent helaas in de minderheid. Het is prima als geruchtennieuws niet jouw ‘kopje thee’ is, maar de zoveelste opmerking en/of discussie daarover helpt niemand. Reacties van die strekking worden gewoon verwijderd.
 • Houd de reacties bij elk artikel on-topic. Plaats geen algemene supportvragen onder een artikel over een specifieke feature. Gebruik voor support de daarvoor bestemde algemenere overzichtsartikelen of – nog beter – ons zeer uitgebreide forum.
 • Kritiek op onze artikelen is uiteraard toegestaan, maar zorg wel dat je kritiek constructief is. ‘Stom artikel’ of ‘komkommertijd’ zijn opmerkingen waar je onze lezers en de redactie niet verder mee helpt. Daarbij is het voor iCulture nooit komkommertijd. Blijf ten alle tijden respectvol naar de schrijver van het artikel en de site-eigenaren. Onthoud dat het uiteindelijk onze website is, met onze eigen redactionele keuzes.
 • We begrijpen dat sommige onderwerpen (o.a. religie, politiek) sterke persoonlijke reacties teweeg kunnen brengen. We behouden ons daarom het recht voor om reacties die kwetsend of opruiend kunnen zijn, te verwijderen en discussies te sluiten als een artikel te heftige reacties oproept. We kunnen in dat geval verwijzen naar een extern forum, waar de discussie meer thuishoort.
 • Jong en oud kopen een iPhone, daarom moet onze website voor het hele gezin geschikt zijn. Schuttingtaal, vloeken en ander grof taalgebruik zal worden gefilterd.
 • iCulture opereert redactioneel volledig onafhankelijk van Apple, providers of andere fabrikanten. Beschuldigingen die het tegendeel claimen worden verwijderd. Wij staan volledig in voor een objectieve berichtgeving, waarin ook ruimte is voor kritiek naar Apple of andere partijen. Meer uitleg hierover in Over iCulture.
 • Praten over illegale applicaties (en hoe deze te verkrijgen) is niet toegestaan.
 • Wij plaatsen geen reacties die (actief) wijzen op het gebruik van adblockers. iCulture is net als veel uitgevers mede afhankelijk van de inkomsten van advertenties en wij kunnen derhalve niet accepteren dat hier reclame (pun intended) voor wordt gemaakt.
 • Ontwikkelaarsbeta’s zijn alleen bedoeld voor ontwikkelaars. Vragen en/of aanbieden van links naar ontwikkelaarsbeta’s worden verwijderd.
 • Handel in welke vorm dan ook is verboden. Je kunt hiervoor terecht op het daarvoor bestemde subforum, met inachtneming van de daarvoor geldende regels.

Revisiegeschiedenis:

 • 2017 - 16 augustus: Bewoording van enkele kernpunten aangepast.
 • 2015 - 18 november: Afbeelding xkcd toegevoegd.
 • 2015 - 10 november: Compleet herschreven met set standaard huisregels en verdere uitleg in aanvullende punten. Volgorde van huisregels aangepast en enkele regels verduidelijkt. Eerdere revisies Aanvullingen over adblockers en een algemene clausule over verwijdering. Punt over ongewenste handel toegevoegd. Punt over on-topic en support toegevoegd.