watchOS 3 voor Apple Watch nu beschikbaar: zo kun je installeren

Apple heeft watchOS 3 beschikbaar gesteld voor de Apple Watch. Na maanden testen is deze nieuwe versie nu eindelijk beschikbaar voor iedereen met een Apple Watch. In dit artikel lees je alles over hoe je deze update moet downloaden.

De tweede grote update van de Apple Watch is na maanden testen nu eindelijk beschikbaar. watchOS 3 is vooral op het gebied van prestaties een enorme verbetering. watchOS 3 is te downloaden voor elk Apple Watch-model en het updateproces verloopt via je gekoppelde iPhone. De definitieve versie van watchOS 3 was al eerder beschikbaar als GM-versie voor ontwikkelaars.

Het Bedieningspaneel op de Apple Watch.

watchOS 3 nu beschikbaar

watchOS 3 werd aangekondigd tijdens de afgelopen WWDC, tegelijk met iOS 10, macOS Sierra en tvOS 10. In de afgelopen periode zijn er zes betaversies van watchOS 3 getest bij geregistreerde ontwikkelaars, waarna ze op 7 september aan de gang konden met de Golden Master van watchOS 3. Net als vorig jaar was er dit jaar van watchOS 3 geen publieke beta beschikbaar. Alle nieuwe functies van watchOS 3 vind je in ons dossier van watchOS.

Bekijk ook

watchOS: het complete overzicht

Alles over watchOS, de software waarop de Apple Watch draait. Op welke Apple Watch is watchOS beschikbaar, welke versies zijn er en wat zijn de releasedata? In dit artikel praten we je bij over alles wat je wil weten over watchOS.

Naast watchOS 3 is ook tvOS 10 en iOS 10 vanavond beschikbaar gekomen. Meer daarover lees je in de respectievelijke artikelen.

Bekijk ook

iOS 10 downloaden: deel hier je ervaringen

Apple heeft iOS 10 beschikbaar gesteld voor ondersteunende iPhones, iPads en iPods. Lees in dit artikel hoe je iOS 10 installeert en op welke manieren je dit kunt doen.
Bekijk ook

tvOS 10 voor de Apple TV nu beschikbaar: zo download je deze update

tvOS 10 is de nieuwste grote update voor de vierde generatie Apple TV en is nu beschikbaar voor iedereen met een vierde generatie Apple TV. Hier lees je wat er allemaal nieuw is en hoe je je Apple TV kunt updaten.

watchOS 3 installeren

Om watchOS 3 op je Apple Watch te kunnen installeren, heb je een viertal dingen nodig:

  • Apple Watch en gekoppelde iPhone binnen bereik.
  • iOS 10 op de gekoppelde iPhone. Update je iPhone eerst voordat je aan de slag gaat met je Apple Watch.
  • Een Wi-Fi-verbinding om watchOS 3 te downloaden.
  • De Apple Watch-oplader. Om watchOS 3 op je Apple Watch te installeren, moet deze minimaal 50% opgeladen zijn en aangesloten worden op de oplader.

Heb je voldaan aan bovenstaande criteria, dan kun je aan de slag gaan met het updaten van je Apple Watch naar watchOS 3. Volg daarvoor onderstaande stappen:

  1. Plaats de Apple Watch aan de oplader en open op de gekoppelde iPhone de Watch-app.
  2. Kies in het tabblad Mijn Watch voor Algemeen.
  3. Tik op Software-update.
  4. De iPhone gaat nu zoeken naar watchOS 3.
  5. Tik in het volgende scherm op Download en installeer en accepteer de voorwaarden. Voer ook je iPhone-pincode in.
  6. Zodra watchOS 3 gedownload is, tik je in dit scherm op Installeren.

Let op: watchOS 3 is pas net beschikbaar gekomen. Het kan dus zo zijn dat je de update nog niet ziet. Controleer ook of je gekoppelde iPhone bijgewerkt is naar iOS 10 voordat je de Apple Watch gaat updaten. Lukt het updaten nog niet, probeer het dan op een later moment nog eens. Veel mensen proberen tegelijkertijd watchOS 3 te downloaden, waardoor het druk kan zijn.

Apple Watch met watchOS 3.

5 redenen waarom je meteen wilt updaten naar watchOS 3

Er zijn genoeg redenen te bedenken waarom je nu al meteen wil updaten naar watchOS 3. De vijf belangrijkste redenen zetten we hieronder op een rijtje.

1. Je wilt snellere Apple Watch-apps
In watchOS 2 werd de snelheid van Apple Watch-apps al verbeterd, doordat deze native draaiden op de Apple Watch. In watchOS 3 gaat Apple nog een flinke stap verder. De nieuwe Dock in watchOS 3 maakt het mogelijk om je favoriete apps op een aparte plek te zetten. De Dock open je via de smalle zijknop op de Apple Watch. Hier kun je scrollen door maximaal tien favoriete apps. Je kunt dan meteen de actuele status bekijken, maar door een app te selecteren wordt deze meteen geopend. Doordat de apps in de Dock op de achtergrond bijgewerkt worden, vind je hier altijd de meest recente data.

Bekijk ook

Apple Watch Dock gebruiken voor apps: zo werkt het

Het Apple Watch Dock zorgt ervoor dat je je favoriete Apple Watch-apps altijd binnen handbereik hebt. Ontdek hoe het Dock van de Apple Watch werkt en hoe je apps kunt toevoegen en verwijderen.

2. Nieuwe wijzerplaten gebruiken
Apple heeft in watchOS 3 een reeks nieuwe wijzerplaten beschikbaar gesteld. Vooral voor de activiteitenringen zijn nieuwe wijzerplaten beschikbaar, waardoor je meteen kunt zien hoe het ervoor staat wat betreft je staandoel, bewegingsdoel en calorieëndoel. Ook is er nu Minnie Mouse (die je kan laten praten door erop te tikken), een minimalistische cijfer wijzerplaat en nieuwe XL-wijzerplaten. Er zijn bovendien ook allemaal nieuwe complicaties voor standaardapps.

Bekijk ook

Dit zijn alle nieuwe complicaties, wijzerplaten en meer in watchOS 3 op de Apple Watch

Wat is er allemaal nog meer nieuw in watchOS 3 op de Apple Watch? Er zijn heel veel nieuwe complicaties en wijzerplaten, maar je kunt bijvoorbeeld ook makkelijker een emoji vinden en een wijzerplaat instellen.

3. Je wilt je ademhaling trainen
watchOS 3 heeft een nieuwe Ademhaling-app. Door deze app wordt je gedurende de dag herinnerd om een momentje voor jezelf te nemen en eens rustig adem te halen. Dit moet stress voorkomen, zodat je er gedurende de dag weer tegenaan kunt. In de app wordt zowel visueel als via tikjes op je pols aangegeven hoe je moet ademen. Hierdoor kun je dus je ogen sluiten en de nieuwe Ademhaling-app proberen.

https://www.iculture.nl/tips/ademhaling-app-breathe-apple-watch/

4. Sneller instellingen wijzigen via Bedieningspaneel
De Snelle blikken van watchOS hebben in watchOS 3 plaatsgemaakt voor het nieuwe Bedieningspaneel. Het Bedieningspaneel van watchOS 3 is vergelijkbaar met die van iOS, waardoor je snel allerlei standaardinstellingen kunt aanpassen. Denk bijvoorbeeld aan het bekijken van je batterijstatus, je geluid aan of uitzetten, de vliegtuigmodus activeren en meer. Ook verstuur je hier een signaal naar je iPhone als je even niet meer weet waar hij ligt.

Bekijk ook

Zo werkt het Bedieningspaneel op de Apple Watch (vernieuwd in watchOS 10)

De Apple Watch heeft een eigen Bedieningspaneel (Control Center). Hier kun je zelf allerlei standaardinstellingen aanpassen en activeren, zoals Focus, de vliegtuigmodus en meer. Vanaf watchOS 10 gebruik je het Bedieningspaneel op een nieuwe manier. Lees hier hoe het werkt, welke knoppen er zijn en hoe je het aanpast.

5. Je zit in een rolstoel
watchOS 3 heeft functies die voor rolstoelgebruikers goed van pas komen. Hierdoor is het ook voor hen mogelijk om alle activiteitenfuncties van watchOS te gebruiken. Heb je op de Apple Watch ingesteld dat je in een rolstoel zit, dan geeft de Activiteit-app geen staanmeldingen meer. Deze worden dan vervangen voor rolmeldingen. Hierdoor krijg je gedurende de dag een melding dat je een minuut lang moet blijven bewegen. Zo kunnen ook mensen in een rolstoel eindelijk op een eerlijke manier hun activiteitenringen vol krijgen.

Bekijk ook

Tijd om te rollen! Zo gebruik je de rolstoelfuncties op de Apple Watch

Op de Apple Watch kun je meldingen krijgen als je te lang stilzit in je rolstoel. Deze functie voor rolstoelgebruikers is te vinden op elke Apple Watch en zorgt ervoor dat je ook in een rolstoel regelmatig in beweging komt. Nu met video!

5 redenen om te wachten met updaten naar watchOS 3

Hoewel we het kunnen voorstellen dat je zo snel mogelijk je Apple Watch wil updaten naar watchOS 3 zodat je gebruik kunt maken van alle nieuwe functies, zijn er ook redenen te geven om toch nog even te wachten met updaten. Er is in principe geen haast met het downloaden van watchOS 3, dus we zetten hieronder vijf redenen op een rij waar je wellicht zelf nog niet aan gedacht had.

watchOS 3 met wijzerplaten voor de Apple Watch.

1. Je hebt je Activiteit-doelen nog niet gehaald
Het updaten van je Apple Watch naar watchOS 3 kan lang duren. Als je fanatiek bezig bent met de activiteitsringen van de Apple Watch, is het verstandig om eerst te kijken hoe het ervoor staat. Lukt het nog maar net om je staandoel te halen, wacht dan met updaten totdat je veilig en wel je Apple Watch kunt bijwerken. Omdat het updaten lang kan duren, kun je door het updaten zomaar een uur missen. Het zou natuurlijk zonde zijn als je daardoor je reeks aan gevulde Apple Watch-ringen moet verbreken.

2. Door drukte duurt het downloaden langer dan normaal
Het downloaden van een watchOS-update duurt normaal gesproken al wat langer dan een iOS-update. Tel daar de drukte van watchOS 3-geinteresseerden bij op en het downloaden van deze update kan zo maar twee uur in beslag nemen. Als je maar een uurtje de tijd hebt, omdat je bijvoorbeeld naar een afspraak moet, werk je Apple Watch dan op een later moment bij. Je kunt ook niet je Apple Watch thuis achter laten, omdat je iPhone in de buurt moet blijven. Neem er dus de tijd voor en heb je dat niet, update dan op een later moment.

3. Je hebt nog niet geüpdatet naar iOS 10
Stop als je je Apple Watch meteen wilt updaten naar watchOS 3! Het is namelijk eerst nodig om iOS 10 te installeren op de gekoppelde iPhone. Ook deze update kan op moment van verschijnen lang duren, waardoor je alles gehaast moet doen. Dit is vaak niet verstandig, omdat het updaten dan fout kan gaan. Ga er eerst rustig voor zitten om je iPhone bij te werken en begin dan pas met het installeren van watchOS 3. Lukt dit niet in één avond, kijk er dan op een later moment nog eens rustig naar.

Bekijk ook

iOS 10 downloaden: deel hier je ervaringen

Apple heeft iOS 10 beschikbaar gesteld voor ondersteunende iPhones, iPads en iPods. Lees in dit artikel hoe je iOS 10 installeert en op welke manieren je dit kunt doen.

4. Je bent onderweg
Ook als je onderweg bent is het niet verstandig om de Apple Watch proberen bij te werken. Zit je in de trein en heb je daar toch niks te doen, probeer dan niet tevergeefs je Apple Watch bij te werken. Voor de Apple Watch-update heb je een Wi-Fi-verbinding nodig. In de trein is deze bijvoorbeeld veel te traag, waardoor het downloaden en installeren van watchOS 3 langer duurt dan nodig is en daardoor ook nog eens fout kan gaan. Bovendien heb je de Apple Watch-oplader nodig om het installeren te voltooien. Wees dus geduldig en wacht totdat je veilig thuis aangekomen bent.

5. Je hebt je iPhone hard nodig
Zoals eerder gesteld, moet je iPhone in de buurt blijven om je Apple Watch succesvol bij te werken naar watchOS 3. Als je dus je iPhone hard nodig hebt omdat je bijvoorbeeld een belletje moet doen, kan dit problemen opleveren met het updaten. Omdat de Apple Watch op een vaste plek moet blijven staan in verband met de stroomtoevoer, moet ook de iPhone binnen een bepaalde straal blijven. Zorg er dus voor dat je je iPhone in de buurt van je Apple Watch kunt houden. Tijdens het updaten kun je hem wel gewoon blijven gebruiken. Probeer bijvoorbeeld eens enkele functies van iOS 10 uit.

Bekijk ook

watchOS: het complete overzicht

Alles over watchOS, de software waarop de Apple Watch draait. Op welke Apple Watch is watchOS beschikbaar, welke versies zijn er en wat zijn de releasedata? In dit artikel praten we je bij over alles wat je wil weten over watchOS.

Alle vernieuwingen van watchOS 3 op een rijtje

Wil je meer lezen over de nieuwe functies in watchOS 3? Hieronder vind je een reeks artikelen over watchOS 3 die de afgelopen weken op iCulture gepubliceerd zijn:

Bekijk ook

watchOS: het complete overzicht

Alles over watchOS, de software waarop de Apple Watch draait. Op welke Apple Watch is watchOS beschikbaar, welke versies zijn er en wat zijn de releasedata? In dit artikel praten we je bij over alles wat je wil weten over watchOS.

Let op: conform onze reactierichtlijnen zijn reacties die gezien worden als zogenaamde “statusupdates” niet toegestaan. Deze reacties worden onmiddellijk verwijderd om de discussie voor iedereen overzichtelijk te houden en kunnen mogelijk leiden tot een tijdelijke reactieban. Voor uitgebreide vragen kun je het beste terecht op het iCulture-forum.

Apple Watch

De Apple Watch is de smartwatch van Apple. Het allereerste model verscheen in 2015 en daarna verscheen er elk jaar een nieuwe generatie. Met de Apple Watch kun je je hartslag meten, berichten ontvangen en versturen, apps installeren en betalen met Apple Pay. Wil je een Apple Watch kopen, bekijk dan de verschillende Apple Watch-modellen die momenteel verkrijgbaar zijn. Je kunt je smartwatch steeds een ander uiterlijk geven met Apple Watch-horlogebandjes.

Apple Watch

Reacties: 53 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.