iMessage op een iPhone met iOS 10.

Waarom iMessage de grootste update van iOS 10 krijgt

iMessage krijgt zonder twijfel de meeste nieuwe functies in de aankomende update iOS 10. Maar waarom heeft Apple gekozen om juist deze app nu van zoveel vernieuwingen te voorzien?

iMessage in iOS 10.
Er is één functie die iedere smarthphonegebruiker zonder twijfel het meest gebruikt: het versturen van berichten. Het uitwisselen van korte berichtjes stamt al uit de tijd van het oude vertrouwde sms’en, maar sinds de komst van smartphones zoals de iPhone heeft het versturen van berichten een metamorfose ondergaan. We versturen niet alleen korte teksten, we fleuren het op met emoji’s, foto’s, afbeeldingen en zelfs de gifjes zijn terug van weggeweest. Met chatapps zoals WhatsApp, Facebook Messenger en Telegram is er meer keuze dan ooit. iMessage was altijd maar een saai alternatief. iOS 10 gaat daar flink verandering in brengen, of je het wil of niet.

Gebruikers willen meer dan chatten alleen

Chatapps waren in het begin vrij saai. Als je kijkt naar de begintijd van WhatsApp, dan kon je niet veel meer doen dan het uitwisselen van berichten en delen van foto’s. Al snel werd de app veel geavanceerder: versturen van je locatie, afbeeldingen en het voeren van groepsgesprekken. De concurrenten volgden snel met functies als bots in Telegram of stickers in Facebook Messenger. En de gebruikers smullen er blijkbaar van: mensen worden lyrisch als er nieuwe emoji aan zitten te komen, ook op iCulture. Ons artikel over gifs in WhatsApp is een van de best gelezen artikelen van de afgelopen dagen. En hoewel jij misschien niet direct zit te wachten op de vernieuwingen van iMessage, zit het grote deel van de smartphonegebruikers wél te springen om animaties, grotere emoji en leuke effectjes.

Snapchat is een goed voorbeeld: de filters die in de app zijn razend populair, vooral bij jongere gebruikers. Hondenoortjes, regenboogfilters of laserogen, met Snapchat is het allemaal mogelijk. Het lijkt erop dat Apple met iMessage in iOS 10 niets veel meer doet dan de trend volgen. Mensen willen filters? Apple geeft je bijvoorbeeld JibJab in iMessage, waarmee je je eigen gezicht in een animatie kunt plakken. Sterker nog: Apple zet iMessage open voor ontwikkelaars, waardoor iedereen zelf toevoegingen kan doen aan de Berichten-app. Toch blijft de vraag in hoeverre iMessage-gebruikers nu echt gebruik gaan maken van alle nieuwe functies. Wie gebruikt er op de Apple Watch bijvoorbeeld nog Digital Touch? Met iOS 10 komt het ook naar de iPhone en iPad, maar wordt dat straks wel echt gebruikt?

Snapchat met een hondenfilter.

iMessage maakt inhaalslag

De vernieuwingen in iMessage zijn dan ook niet zozeer baanbrekend, maar het is vooral een inhaalslag op alles wat andere berichtenapps allang bieden. De afgelopen jaren besteedde Apple weinig aandacht aan de Berichten-app. Er kwamen wel (eindelijk) opties voor het delen van je locatie en het voeren van groepsgesprekken in iOS 8, maar iMessage bleef achter op de concurrentie. Voor veel gebruikers was het waarschijnlijk meer dan voldoende, maar voor gif- en filterliefhebbers was het niet genoeg. Overigens is dit niet de eerste keer dat Apple voor deze aanpak gekozen heeft: de Notities-app werd met iOS 9 flink vernieuwd, waardoor het ineens een concurrent werd voor andere apps waarin je notities aanmaakt. En ook de Camera-app kreeg met iOS 7 filters en opties om je foto’s te verbeteren, nadat eerder al alternatieve foto-apps populair werden.

Afbeeldingen zoeken en sturen in iMessage in iOS 10. Vuurwerk in iMessage in iOS 10.

Eén ding heeft Apple niet gedaan en dat is het beschikbaar stellen van iMessage voor Android. Ze hebben daar ook goede redenen voor, zo kun je lezen in een artikel dat we eerder vandaag publiceerden.

Nu is de vraag welke standaardapp in iOS 11 kan rekenen op een fikse vernieuwing (lees: inhaalslag). Wij kunnen nog wel een app bedenken die al jarenlang geen nieuwe functies gekregen heeft: de Herinneringen-app.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 17 juni 2016, 12:08
Categorie iOS
Onderwerpen imessage, ios 10

iOS 10

iOS 10 is de grote update voor iPhone en iPad, die in september 2016 verscheen. In dit overzicht lees je meer over de functies, voor welke toestellen de update geschikt is en wat de grootste vernieuwingen waren. De update is opgevolgd door iOS 11.

iOS 10

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.