Widgets op de iPhone in iOS 10.

Deze standaardwidgets zijn nieuw in iOS 10 [video]

iOS 10 vernieuwt het Berichtencentrum en de locatie van de widgets, maar er zijn ook een hele hoop widgets van standaardapps bij gekomen. In dit artikel zetten we ze op een rijtje en beschrijven we de functies.

Widgets op de iPhone in iOS 10.
In iOS 10 is het Berichtencentrum en de locatie van de widgets op de schop gegaan. De widgets vind je nu op twee plekken: links van het toegangsscherm en links van het beginscherm. Los van de locatie zijn er ook veel meer standaardwidgets in iOS 10 bij gekomen, zoals van de Muziek-app, de Telefoon-app en nog veel meer.


We maakten hierover een filmpje:

iOS 10 vanaf dinsdagavond 13 september te downloaden
iOS 10 komt op 13 september rond 19:00 uur ’s avonds beschikbaar voor iedereen. Lees er alles over in deze artikelen:

Widgets voor Telefoon, Muziek, Notities en meer

iOS 10 is in totaal voorzien van achttien widgets van standaardapps ten opzichte van acht widgets in iOS 9. Dit komt voornamelijk doordat enkele functies uit het Spotlight-scherm uit iOS 9 in iOS 10 een plek gekregen hebben als aparte widget, zoals nieuws en Siri-suggesties. In totaal gaat het om onderstaande nieuwe widgets:

 • Activiteit: Heb je een Apple Watch aan je iPhone gekoppeld, dan wordt de Activiteit-app zichtbaar. Nieuw in iOS 10 is de aparte widget, waardoor je direct kunt zien hoe ver je al bent met de gekleurde ringen. Ook geeft deze widget weer hoeveel calorieën je verbruikt hebt, hoeveel minuten je getraind hebt en hoe vaak je je staandoel behaald hebt.
 • Favoriete contacten: In iOS 9 voorspelde Siri nog welke contacten je wil bereiken via het Spotlight-scherm, maar in iOS 10 stel je zelf je favoriete contacten in. De widget toont in eerste instantie de vier contacten die bovenaan je favorietenlijstje staan, maar als je op de knop Toon meer tikt, verschijnen er nog vier contacten in de widget. Ook nieuw: je kunt nu ook een snelkoppeling instellen naar de Berichten-app. Dit geldt ook in de favorietenlijst in de Telefoon-app.
 • Mail: De Mail-widget laat vier (of acht) contacten zien die je als VIP gemarkeerd hebt. Door op zo’n contact te tikken, spring je meteen naar de mails van dit VIP-contact.

Activiteit, Contacten en Mail widgets in iOS 10. Kaarten widgets in iOS 10.

 • Kaarten Bestemmingen: In iOS 9 liet het Vandaag-scherm al verkeersinformatie zien naar bijvoorbeeld de eerstvolgende bestemming in je agenda of de verkeersdrukte naar huis of naar je werk. Dit is nu verplaatst naar de aparte widget Kaarten Bestemmingen.
 • Kaarten Dichtbij: Ook de dichtbij-functie is verplaatst naar het widgets-scherm. Deze widget geeft net als in iOS 9 allerlei categorieën weer van interessante locaties in de buurt. Dit is ook in iOS 10 afhankelijk van het moment. Zo zie je in de ochtend categorieën voor ontbijt, koffie en buurtwinkel.
 • Kaarten Openbaar Vervoer: Deze widget laat je favoriete openbaarvervoerlijnen uit de Kaarten-app zien. Vanuit de widgets zie je dan updates en meldingen, bijvoorbeeld over vertraging. Voor Nederlandse en Belgische gebruikers is deze functie niet heel interessant, omdat de Kaarten-app nog geen OV informatie heeft in Nederland en België.
 • Muziek: De Muziek-widget toont artwork van afspeellijsten en albums die je recent afgespeeld hebt. Tik hierop en het album of de afspeellijst wordt afgespeeld.

Muziek, Nieuws en Notities widgets in iOS 10. Siri en Tips widgets in iOS 10.

 • Nieuws: De Nieuws-widget hoort niet bij de Apple Nieuws-app, maar vervangt het nieuwsoverzicht in het Spotlight-scherm in iOS 9. Je vindt hier nieuwsberichten van bijvoorbeeld NU.nl, de Telegraaf en de NOS. Als je op een nieuwsbericht tikt, wordt je direct gebracht naar het desbetreffende artikel in Safari.
 • Notities: Zoek je snel een recente notitie, dan ben je bij de widget in iOS 10 aan het juiste adres. De Notities-widget laat in een korte preview de meest recente notitie zien. Je kunt de widget ook uitklappen naar vier recente notities.
 • Siri appsuggesties: Hoewel Siri dus geen contactsuggesties meer geeft, raadt de slimme assistent je wel enkele apps aan. Dit is dus dezelfde functie als in het Spotlight-scherm in iOS 9. De nieuwe widget toont vier apps om te openen en je klapt de widget uit voor nog eens vier apps.
 • Tips: De Tips-app houdt je op de hoogte van allerlei handige functies in iOS en dat is in iOS 10 niet anders. De nieuwe widget laat je de meest recente tip zien die je eventueel uit kunt klappen, zodat er een grotere afbeelding verschijnt.

Bekijk ook

Apple kondigt iOS 10 aan: dit zijn de nieuwe functies

Apple heeft iOS 10 aangekondigd. Lees hier over de nieuwe functies die op WWDC 2016 zijn onthuld.

Revisiegeschiedenis:

 • 2016 - 13 september: Vanwege de komst van iOS 10 op 13 september is dit artikel opnieuw gepubliceerd.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt
13 september 2016 om 17:14
Onderwerpen
,
Categorie
iOS

iOS 10

iOS 10 is de grote update voor iPhone en iPad, die in september 2016 verscheen. In dit overzicht lees je meer over de functies, voor welke toestellen de update geschikt is en wat de grootste vernieuwingen waren. De update is opgevolgd door iOS 11.

iOS 10
14 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.