Kind met iPad

Ouderlijk toezicht op iPhone en iPad instellen

Met ouderlijk toezicht zorg je dat kinderen bepaalde apps en functies niet mogen gebruiken. Zo kun je functies op de iPhone en iPad blokkeren en kinderen beschermen tegen ongewenste inhoud, zoals geweld. In deze tip lees je hoe je in een paar stappen ouderlijk toezicht kunt instellen.

Wat is ouderlijk toezicht?

Apple geeft je allerlei mogelijkheden om het iPhone- en iPad-gebruik door kinderen te regelen. Dit heet ouderlijk toezicht en is te beschouwen als een digitaal kinderslot. Met ouderlijk toezicht blokkeer je de toegang tot bepaalde functies en voorkom je dat kinderen in aanraking komen met geweld of seks.

Ouderlijk toezicht op iPhone en iPad

Kinderen spelen graag op een iPhone op iPad, maar weten niet altijd wat ze aan het doen zijn. Daardoor kunnen ze onbewust op reclames klikken, aankopen doen of pagina’s bekijken die niet voor kinderen geschikt zijn. Bovendien wil je misschien de schermtijd van kinderen beperken. Met de instellingen voor ouderlijk toezicht kun je dit regelen en kinderen beschermen tegen overmatig gebruik en ongewenste content.

Ouderlijk toezicht is een serie functies op de iPhone, om te voorkomen dat ze verslaafd raken aan het apparaat of ongewenste activiteiten uitvoeren. Zo is er de functie Begeleide toegang waarmee je voorkomt dat kinderen door allerlei andere apps gaan bladeren. Je kunt ook in-app aankopen uitschakelen of een tijdslot instellen.

Ouderlijk toezicht instellen

Zo kun je ouderlijk toezicht (‘parental controls’) inschakelen:

  1. Open de Instellingen-app op je iPhone of iPad.
  2. Ga naar Schermtijd.
  3. Kies een van de opties, zoals Applimieten of Materiaal en privacy.

Zet bijvoorbeeld de schakelaar bij Apps installeren uit, om te voorkomen dat kinderen zelf apps kunnen installeren. Ook kun je in-app aankopen blokkeren, voorkomen dat kinderen de Camera, de Safari-browser of Siri kunnen gebruiken.

Blader je verder naar beneden, dan heb je ook de mogelijkheid om toegestaan materiaal te filteren, zodat kinderen geen apps met ongewenste inhoud te zien krijgen. Daarnaast kun je allerlei privacyzaken regelen. Heeft je kind een iPhone, dan kun je bijvoorbeeld voorkomen dat apps de locatie van kind kunnen volgen of gegevens uit de agenda, adressenlijst of fotorol kunnen bekijken. Je kunt ook reclames, Apple Music, Bluetooth-functies en de microfoon uitschakelen.

Ouderlijk toezicht: de opties

De hoeveelheid opties is behoorlijk groot, maar als je naar de tussenkopjes kijkt is het toch overzichtelijk ingedeeld:

  • Onder het kopje Toegestaan materiaal zie je de algemene instellingen, bijvoorbeeld voor materiaal met leeftijdskeuringen.
  • Bij Privacy vind je instellingen om de privacy van je kind te beschermen. Hiermee kun je bijvoorbeeld Facebook en Twitter afschermen en voorkomen dat kinderen wijzigingen kunnen aanbrengen in de agenda en contacten-app.
  • Bij Sta wijzigingen toe kun je aangeven dat kinderen geen wijzigingen kunnen aanbrengen in accounts en de instellingen van mobiele data.
  • Bij Game Center, de gamedienst van Apple kun je aangeven dat kinderen geen multispelergames mogen spelen en ook geen schermopnames van spelletjes mogen maken of vrienden uitnodigen.

Ouderlijk toezicht details

Beperkingencode vergeten?

Ben je de 4-cijferige beperkingencode vergeten? Dan zul je de iPhone naar fabrieksinstellingen moeten terugzetten. Als je handig bent en een lokale backup van je toestel hebt, is er gelukkig nog een andere oplossing. Met de Terminal-toepassing Pinfinder kun je de 4-cijferige code achterhalen. Pinfinder is verkrijgbaar voor Mac, Windows en Linux. Met een zogenaamde brute force-aanval probeert de app alle 10.000 mogelijke cijfercombinaties uit en toont je vervolgens de juiste code.

Het gaat hierbij uitsluitend om de beperkingencode voor ouderlijk toezicht, niet om de toestel-pincode. Je vindt Pinfinder op Github.

Ouderlijk toezicht instellen voor iTunes

Ook in iTunes op de desktop kun je ouderlijk toezicht regelen. Dit geldt voor content die in iTunes te zien zal zijn, dus niet voor de iPhone of iPad die erop aangesloten is.

  1. Ga naar iTunes > Voorkeuren.
  2. Tik op het tabblad Beperkingen.
  3. Je kunt hier nu aangeven of er expliciete inhoud getoond mag worden en welke leeftijdscategorie een kind mag zien, bijvoorbeeld bij het bekijken van filmtrailers.

iTunes beperkingen en ouderlijk toezicht

Bekijk ons complete iPhone tipsoverzicht. Met honderden iPhone tips bespreken we bijna elke instelling en mogelijkheid!

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!