Alle camera's bekijken vanaf Apple TV

HomeKit op de Apple TV gebruiken: dit zijn de mogelijkheden

Je kan de Apple TV met HomeKit gebruiken op heel veel verschillende manieren. Je kan er niet alleen je andere apparaten mee bedienen, want het is zelf ook een geschikt HomeKit-accessoire. In deze tip lees je alles over de mogelijkheden van de Apple TV met HomeKit en wat er in tvOS 17 verandert.

HomeKit op de Apple TV

De Woning-app vind je niet alleen op de iPhone en iPad. Je kan de Woning-app en HomeKit op de Apple Watch benutten, terwijl ook de Mac met HomeKit werkt. Op de Apple TV ontbreekt de Woning-app vooralsnog, maar er zijn wel andere manieren waarop de Apple TV een belangrijke rol speelt in jouw HomeKit-setup. Zo zijn er alternatieve apps, is er bediening met Siri en brengt tvOS 16 een aantal vernieuwingen.

Nieuw in tvOS 17 voor HomeKit

In tvOS 17 heeft Apple het Bedieningspaneel op de Apple TV aangepast met een nieuw design. Dat betekent ook dat de HomeKit-knoppen op een iets andere plek te vinden zijn. Je gebruikt nog steeds de thuisknop om het Bedieningspaneel te openen, maar je moet daarna eerst een keer naar links vegen om naar de HomeKit-knoppen te gaan. Daaronder vind je de gebruikelijke camerastreams en knoppen van je favoriete scènes. Knoppen om individuele apparaten te bedienen zijn helaas nog niet beschikbaar. Dat kan vaak wel via de livestream van een camera. Je kan daar dan bijvoorbeeld de lampen in dezelfde kamer in- of uitschakelen.

tvOS 17 Bedieningspaneel op Apple TV: schermen van links naar rechts

Bekijk ook

tvOS 17 is er: deze verbeteringen vind je nu op je Apple TV

In tvOS 17 heeft Apple behoorlijk wat verbeteringen voor je Apple TV in klaar staan. In dit artikel lees je alles wat je moet weten over tvOS 17 op de Apple TV, die nu voor iedereen te downloaden is.

Apple TV als hub

Allereerst dient de Apple TV als woninghub voor HomeKit. Dat heeft een aantal voordelen:

 • Apparaten op afstand bedienen, dus ook als je niet thuis bent
 • Automatiseringen maken, zodat bijvoorbeeld lampen automatisch aan gaan
 • HomeKit-camera’s op afstand streamen
 • Andere toegang geven tot de accessoires in jouw woning

Dit werkt met de Apple TV HD (4e generatie) en nieuwer. Voor sommige functies kun je ook een 3e generatie Apple TV gebruiken, zoals het op afstand bedienen van apparaten. Meer over het instellen van een HomeKit-hub lees je in onze tip.

Bekijk ook

HomeKit hub: gebruik je Apple TV of HomePod (of iPad) als woninghub voor HomeKit

Je hebt een HomeKit hub nodig om apparaten of afstand te kunnen bedienen. Hiervoor kun je een HomePod, Apple TV of eventueel een iPad als woninghub gebruiken. In deze tip lees je hoe je dit instelt, zodat je een hub hebt voor je HomeKit-apparaten.

Bedieningspaneel: Camera’s bekijken en scenes activeren

Je kunt het Bedieningspaneel van je Apple TV gebruiken om HomeKit-scènes te activeren. Met de Woning-knop kom je bij je favoriete HomeKit-scènes, zodat je zonder je stem te gebruiken een scène kan activeren. Heb je een HomeKit-camera, dan zie je een stream hiervan direct in het HomeKit-gedeelte van het Bedieningspaneel.

HomeKit camera in tvOS 14

Je kan hier op één scherm meerdere livestreams van je camera’s bekijken, tot vier tegelijkertijd. Ook kun je via de hoek van het scherm tijdens het kijken van de camerabeelden meteen bijbehorende scenes of accessoires bedienen, net zoals dat ook kan op de iPhone en iPad.

Een kleine beperking van deze functie is dat je alleen je favoriete scènes ziet. Een overzicht van al je accessoires vind je hier niet, maar misschien komt dat in de toekomst nog. Het belangrijkste is dat je scenes makkelijk te activeren zijn zonder je stem te gebruiken.

Het is niet nodig om deze knoppen apart in te stellen. Als je via de stappen hierboven de Apple TV als hub geconfigureerd hebt, verschijnt de optie voor de HomeKit-bediening automatisch in het Bedieningspaneel, mits je minimaal één scène in de Woning-app geactiveerd hebt. Je gebruikt dit verder als volgt:

 1. Hou de thuisknop op de Siri Remote ingedrukt. Het Bedieningspaneel verschijnt.
 2. Veeg naar beneden naar de HomeKit-knop en druk op de selectieknop van de afstandsbediening.
 3. Bekijk de stream van je camera of activeer een scène met je Siri Remote.

HomeKit op Apple TV bedienen in Bedieningspaneel

Bovendien verschijnt er automatisch een melding rechtsboven in beeld zodra er iemand op de knop van je HomeKit-deurbel drukt. Je ziet dan een miniatuur van de livestream, zodat je meteen ziet wie er voor je deur staat.

Met Siri op de Apple TV HomeKit-accessoires bedienen

Met Siri op de Apple TV kun je eenvoudig en snel je apparaten in- of uitschakelen en scènes activeren. Het enige wat je hiervoor hoeft te doen, is de microfoonknop op de Siri Remote ingedrukt te houden en je opdracht uit te spreken, net zoals je op je iPhone, iPad, Mac of Apple Watch doet. Je kan ook camerabeelden opvragen via Siri. Je kan bijvoorbeeld de volgende commando’s geven:

 • Dim de lichten in de woonkamer tot 40%
 • Zet de thermostaat op 21 graden
 • Activeer Filmavond
 • Toon mijn camera”

HomeKit bedienen op de Apple TV via Siri

Hou er rekening mee dat Siri op de Apple TV alleen beschikbaar is op de vierde generatie of nieuwer.

Bekijk ook

Zo werkt Siri op de Apple TV: dit kun je allemaal vragen

Siri werkt op de Apple TV, zodat je vragen kan stellen en films en series kunt opzoeken. In deze tip lees je hoe Siri op de Apple TV werkt, hoe je het instelt en wat je kunt vragen.

Meldingen voor HomeKit-camera’s op de Apple TV

Heb je een HomeKit-camera met HomeKit Secure Video, dan kun je ook meldingen op de Apple TV krijgen met daarin de beelden van je beveiligingscamera. Je kan zelf aangeven wanneer je meldingen wil krijgen. Dat instellen op de Apple TV doe je zo:

 1. Open op de Apple TV de Instellingen-app en ga naar AirPlay en HomeKit.
 2. Kies voor Camera’s en deurbellen.
 3. Zet Toon op deze Apple TV aan.
 4. Klik op Activiteitsmeldingen.
 5. Kies de gewenste instelling. Je kan kiezen voor Nooit, Als er een fragment wordt opgenomen, Als beweging wordt gedetecteerd en Als specifieke beweging wordt gedetecteerd. Bij die laatste optie kan je filteren tussen personen, dieren, voertuigen en pakketten.

Meldingen voor HomeKit Secure Video camera instellen op de Apple TV.

Lees ook onze tip over hoe je een melding van een HomeKit-deurbel op je Apple TV krijgt.

Bekijk ook

Zo ontvang je een melding op je Apple TV als er aangebeld wordt via je HomeKit-deurbel

Heb je een Apple TV en een HomeKit-deurbel, dan kun je eenvoudig een melding met beeld krijgen als er aangebeld wordt. Handig als je onderuitgezakt op de bank of in bed tv zit te kijken, want zo zie je meteen wie er voor je deur staat.

AirPlay: Apple TV meenemen in je automatiseringen

Behalve een toegangspoort tot je andere HomeKit-apparaten, is de Apple TV zelf ook een HomeKit-apparaat. De Apple TV wordt namelijk gezien als AirPlay 2-speaker. Net als alle andere AirPlay 2-speakers kun je de Apple TV toevoegen aan de Woning-app. Het voordeel daarvan is dat je hem niet alleen kan afspelen en pauzeren vanuit de Woning-app op je iPhone, iPad, Mac en Apple TV, maar dat je hem ook kan automatiseren. Je kan dan bijvoorbeeld muziek afspelen op je televisie zodra je thuis komt. Je kan dan zelfs kiezen welke audio er afgespeeld moet worden.

Apple TV in HomeKit automatisering als speaker

Het is via HomeKit helaas niet mogelijk om een specifieke app op je Apple TV te openen bij het instellen van automatiseringen. In HomeKit wordt de Apple TV puur gezien als speaker en niet als televisiescherm. Wil je dat wel, dan kun je een persoonlijke automatisering instellen in de Opdrachten-app. Dit doe je als volgt:

 1. Open de Opdrachten-app.
 2. Tik op het tabblad Automatiseringen en kies voor Persoonlijke automatisering.
 3. Kies een voorwaarde, bijvoorbeeld bij aankomst of bij een bepaald tijdstip.
 4. Selecteer de opties die horen bij de gekozen voorwaarde.
 5. In het volgende scherm zie je onderaan een zoekfunctie. Tik hier Apple TV in.
 6. Onder het kopje Apps verschijnt vanzelf de Apple TV Remote. Tik die aan en kies voor Open app op Apple TV.

Apple TV in Siri Shortcuts (Opdrachten) voor openen van app

 1. Tik in het takenscherm op het blauwe woordje Apple TV en kies de juiste Apple TV in huis. Selecteer ook de app die je automatisch wil openen, bijvoorbeeld Netflix.
 2. Kies voor Volgende en bekijk de samenvatting van je automatisering. Tik op Gereed om je automatisering te bewaren.

Open app op Apple TV automatisering

HomeKit-apps op Apple TV

Hoewel er (nog) geen officiële Woning-app is, zijn er wel alternatieven beschikbaar die dezelfde functies bieden. Een goed voorbeeld was de app DayView. Dit was een gratis app waarmee je niet alleen HomeKit-apparaten in huis kan bedienen, maar ook een overzicht van je dag geeft met een agenda, het weerbericht en het laatste nieuws. Je kon ook camerabeelden van je HomeKit-camera bekijken.

DayView was gemaakt Pnya Chatterjee, die een aantal jaar geleden aan de slag gegaan is bij Apple. Daarom is de app destijds gratis geworden. Hoewel je geen nieuwe functies meer hoeft te verwachten, werkt de app nog prima om je HomeKit-apparaten te bedienen. Helaas is de app inmiddels uit de App Store gehaald. Als je hem nog wil installeren, kan dat alleen als je hem al eerder gedownload had.

Er zijn nog meer apps voor de Apple TV waarmee je HomeKit kan bedienen:

 • HomeCam for HomeKit (€8,99, iPhone/iPad/Watch/Mac/TV, iOS 15.0+) - Specifiek ontworpen om HomeKit-camerabeelden op je Apple TV te bekijken. Werkt ook op Apple Watch, iPhone en iPad.
 • Looming for HomeKit (Gratis, iPhone/Watch/TV, iOS 9.0+) - Scènes en camerabeelden.
 • MasterSwitch for HomeKit+Hue (€1,99, iPhone/iPad/Watch/TV, iOS 8.0+) - Niet de mooiste app, maar hij doet wat hij moet doen.

Lees ook onze andere HomeKit-tips, waarin we allerlei handige functies en mogelijkheden van HomeKit uitleggen.

Bekijk ook

De beste HomeKit-tips om meer uit HomeKit te halen

Bekijk de beste HomeKit-tips voor je slimme accessoires! Van het aansluiten en verwijderen van HomeKit-producten tot het instellen van favorieten: alle HomeKit-tips die je nodig hebt om het maximale eruit te halen vind je hier overzichtelijk bij elkaar!

Apple TV

De Apple TV is Apple's kleine kastje voor aan je televisie, waarmee je video's kan kijken, gebruik kan maken van streamingdiensten als Netflix en Videoland, games kan spelen en foto's en video vanaf je iPhone, iPad en Mac kan afspelen op je televisie met AirPlay. De Apple TV is een woninghub voor HomeKit en wordt geleverd me de Siri Remote. Haal meer uit je Apple TV met deze mogelijkheden. Met handige tips en meer om de functies van je Apple TV te ontdekken. Het nieuwste model is de Apple TV 4K uit 2021. Voor de beste prijzen lees je ons artikel over een Apple TV kopen.

Apple TV