shutterstock_142464652

Winterblues? Zo kom je de winter door met apps en slimme tech

Heb jij ook een hekel aan de winter? Kom je maar moeilijk je bed uit en zou je het liefst de hele dag in je pyjama willen netflixen? Met de apps, accessoires en andere tips uit dit artikel kun je de donkere dagen een stukje draaglijker maken.

Zo kom je de winter door

Het is alweer januari. Dat betekent dat de gezelligheid van de kerstdagen voorbij is en dat apps voor Sinterklaas en apps voor kerstkaartjes van je toestel kunnen worden gewist. Nu moet je nog minstens twee maanden door de koude en donkere dagen ploeteren. Dat is niet voor iedereen een pretje. Een winterdepressie ligt op de loer, dus wat doe je dan? Je probeert met slimme technologie en apps ervoor te zorgen dat jij de donkere dagen en de kou aan kan!


Achter je scherm
We brengen dagelijks veel tijd door op onze telefoons en computers, dus het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je ogen daar niet onder lijden. Omdat het in de winter al vroeg donker is, zal dat nog meer van belang zijn.

Sinds macOS Mojave heb je de optie om een dynamische achtergrond (wallpaper) in te stellen. Zo heb je overdag een heldere afbeelding, en zodra de zon ondergaat een donkere. Daarnaast kun je ook gebruikmaken van Night Shift, waarmee de kleuren van je scherm warmer of kouder worden, afhankelijk van het moment van de dag. Deze functie is ook beschikbaar op iPhone en iPad.

Bekijk ook

Night Shift: zo werkt de nachtmodus op je iPhone en iPad

Dankzij Night Shift in iOS en iPadOS kleurt het scherm van je iPhone en iPad minder blauw, wat in de avonduren beter is voor je ogen. In deze tip leggen we uit hoe je dit in kunt stellen en gebruiken.

Slimme verlichting
De wereld van slimme apparatuur voor in huis wordt steeds bekender en populairder. Met slimme verlichting zoals bijvoorbeeld Philips Hue breng je de avond door met mooi warm licht, wat ook nog eens vanzelf aangaat als je thuiskomt. Fijn als je lekker met een dekentje op de bank wil liggen. Omdat de verlichting werkt met Apple’s HomeKit kun je ze ook meenemen in je automatiseringsacties.

Met een Philips Hue-startpakket met 3 lampen, lichtslang en schakelaar ben je in één keer klaar voor ca. 200 euro, zodat je huis er net iets gezelliger uit ziet.

Philips Hue Signe lampen

Beter slapen
Sommige mensen slapen in de winter een stuk slechter dan in de zomer. Het is dan ook aan te raden om er op te letten hoe goed je je rust hebt genomen. Sleep Cycle is in deze categorie een goede keus: deze app analyseert je slaapgewoontes en wekt je op een prettig moment in je slaapcyclus. Bovendien kun je bij deze app ook een hartslagmeter gebruiken en je laten wekken met Philips Hue-lampen. Sleep Cycle verwerkt je slaapgegevens ook in HealthKit, waarmee je al je gezondheidsgegevens in een overzicht hebt. Wil je weten welke apps voor beter slapen er zoal verkrijgbaar zijn? Check dan onderstaande gids.

Bekijk ook

De beste iPhone-apps voor slapen en slaap bijhouden

Met deze iPhone apps voor beter slapen kun je je slaapkwaliteit meten, val je sneller in slaap en voel je je gezonder. We bespreken allerlei apps die je helpen om beter te slapen.

Meer vitamines
Door het koude weer kost alles meer lichamelijke energie. Lijkt het alsof je energie tekort komt? Misschien krijg je dan te weinig vitamines binnen. Je zou voor dit probleem vitaminepillen kunnen gaan slikken, maar het is véél lekkerder om gezonde smoothies te gaan drinken. Uit ervaring weten we dat je er daadwerkelijk vrolijker van wordt. De truc is vooral veel te variëren. Met de Healthy Drinks app van Philips wordt het regelmatig drinken van smoothies een stuk makkelijker en overzichtelijker. Je hebt hier uiteraard geen keukenmachine van Philips voor nodig; het werkt net zo goed met een goedkope blender van een ander merk.

Philips Healthy Drinks voedingswaarden en ingrediënten

De app heeft een uitgebreid aanbod van recepten en voedingswaarden. Heb je een lekkere smoothie gevonden? Dan zet je met één druk op de knop alle vitamines die je hebt gedronken in HealthKit, waarmee je al je gezondheidsgegevens makkelijk kunt overzien.

Vertraging
Je kunt in de woonkamer, slaapkamer en keuken wel alles voor elkaar hebben om de winter te overleven, maar je bent ook afhankelijk van externe factoren. Helaas kan het wel eens voorkomen dat je trein vertraagd is. Met de NS-app sla je jouw meestgebruikte trajecten op en check je makkelijk of er vertraging is. Ook check je hoe druk het is in specifieke delen van de trein, zodat je niet lang hoeft te wachten bij het instappen. De NS app heeft ook informatie over andere vervoersbedrijven, dus ook voor de bus en de metro komt de app goed van pas. De app werkt zelfs met Siri Shortcuts, waarmee je met een Siri-commando je traject kunt opvragen.

Rij je met de auto? Ook dan is het goed om het verkeer in de gaten te houden. Door bijvoorbeeld gladheid op de weg kunnen files ontstaan. Met de Flitsmeister-app heb je een duidelijk overzicht over actuele files en krijg je een melding als er een file staat op jouw woon-werkroute. Zo kom je minder in de file en kun je voorbereid de weg op.

Pech onderweg
ANWB-Wegenwacht oproepen in de appNiet alleen mensen vinden de winter soms onprettig, ook je auto heeft het tijdens de koude maanden wat moeilijker. Komt het dan toch voor dat je pech onderweg krijgt? Dan is er de ANWB Wegenwacht-app om hulp in te roepen. Met een paar simpele vragen kom je op de wachtlijst te staan en komt er (hopelijk) snel een monteur langs. Ondertussen krijg je tips over het veilig wegzetten van de auto om ongelukken te voorkomen.

Ben je geen lid van de ANWB, dan kun je ook gebruik maken van andere apps zoals de Allsecur Pechhulp-app. Daarmee betaal je alleen voor pechhulp als je het nodig hebt. On demand dus. Je betaalt vanaf €70 per pechgeval. De monteur of hulpverlener helpt je weer op weg en je betaalt met je pinpas.

Of het nu een lekke band, lege accu, startprobleem of lege tank is: met deze twee apps ga je weer snel de weg op. Lees ook onze gids over apps voor noodgevallen en pech voor nog meer handige apps die je door het winterweer helpen!

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!