De beste iPhone-apps voor slapen en slaap bijhouden

Met deze iPhone apps voor beter slapen kun je je slaapkwaliteit meten, val je sneller in slaap en voel je je gezonder. We bespreken allerlei apps die je helpen om beter te slapen.

Slapen: we doen het ongeveer eenderde van een dag. Een goede nachtrust is belangrijk om de volgende dag weer fit te zijn. In deze lijst vind je een aantal handige apps voor de iPhone om beter in slaap te vallen of je slaapritme te analyseren.

Let op: de apps die we hier bespreken zijn bedoeld voor recreatief gebruik, het zijn geen medisch hulpmiddelen. Als je last hebt van ernstige slaapproblemen kun je beter een arts inschakelen. Ook kunnen de metingen wel eens afwijken van wat je zelf ervaren hebt. Kijk daarom liever op de lange termijn of je iets aan deze apps hebt, of focus je op de echt praktische functies zoals de wekkerfunctie als je in een lichte slaapfase bent.

Apps tijdens het slapen

De makkelijkste manier om te beginnen met het bijhouden en/of verbeteren van je slaap is door een app te downloaden. Daarom lichten wij de beste apps uit om dit te doen. Ben je op zoek naar apps om je slaap te analyseren met je Apple Watch? Daarvoor hebben wij een aparte gids met slaap-apps voor je Apple Watch.

iCulture adviseert: Sleep Cycle alarm clock

Sleep Cycle is verreweg de populairste app onder de slaap-apps voor iPhone. Tijdens het slapen ga je door verschillende fases, variërend van een diepe tot lichte slaap. Sleep Cycle maakt gebruik van de in de iPhone ingebouwde accelerometer om tijdens het slapen de beweging te registreren, die samenhangt met de slaapfase op dat moment. Daarvoor plaats je je iPhone onder je kussen, al is het daarbij wel aan te raden om het toestel ook meteen op te laden. Op die manier kan de app je slaapgedrag analyseren en je wekken in je lichtste slaapfase, de fase waarin je je het minst moe voelt als je opstaat.

Ook kan de app je helpen om in slaap te vallen, is het mogelijk om je dagelijkse activiteit bij te houden (dankzij de M7 en M7 bewegingschip in de nieuwste iPhones) en kun je je hartslag registreren. Met behulp van ingebouwde grafieken kun je je slaapkwaliteit over een langere periode in kaart brengen en die exporteren naar een Excel-bestand voor uitgebreidere analyse. En heb je Philips Hue-lampen, dan kan je die zelfs programmeren als wake up-light!

Meer lezen over Sleep cycle voor iPhone

Slapen met je Apple Watch: AutoSleep

Heb je een Apple Watch, dan kun je je slaap ook eenvoudig daarmee meten. AutoSleep is daar een handige app voor, want het is niet nodig om een aparte Apple Watch-app te installeren. De app maakt gebruik van sensoren van je Apple Watch, zoals de bewegingssensoren en hartslagmeter. Aan de hand daarvan bepaalt AutoSleep hoe lang je geslapen hebt en wat je slaapkwaliteit is. Door je hartslag te combineren met je bewegingen, wordt in kaart gebracht hoe diep je in slaap was en wat je rusteloosheid is. AutoSleep werkt echter ook als je je Apple Watch ‘s nachts aan de oplader hangt, maar dan berekent hij geen slaapkwaliteit.

Rustgevende geluiden en workouts: Bedtijd

Met Bedtijd kun je op meerdere manieren ervoor zorgen dat je beter in slaap valt. De app registreert je slaap, maar helpt je ook vooral tot betere resultaten. De app bevat allerlei rustgevende natuurgeluiden, zodat je op een rustige manier in slaap kunt vallen. Als je voor het slapen gaan nog teveel energie hebt, dan heeft Bedtijd daar ook een oplossing voor. Bedtijd bevat namelijk allerlei workouts. Je traint daar niet alleen je lichaam mee, maar maakt jou ook moe zodat je sneller in slaap valt. Bedtijd werkt samen met HealthKit en de Gezondheid-app en is in de basis gratis te gebruiken. Met een betaald Premium-abonnement krijg je toegang tot meer content, zoals meer workout video’s en motivatie-audio.

Rustgevende slaapgeluiden voor ontspanning

Dit is een van de simpelere apps in onze lijst. Met Rustgevende slaapgeluiden kies je uit een selectie van natuurgeluiden in 10 categorieën. Dit varieert van een drukke storm met onweer tot krekels en andere insecten. De ontwikkelaars beweren 100% stereo-opnames aan te bieden in hoge resolutie. Wil je niet steeds hetzelfde geluid? Dan kun je mixen aanmaken met maximaal 6 opnames. De app is volledig gratis te gebruiken, en heeft dus geen in-app aankopen.

SnoreLab is er voor de herriemakers

Komen er ‘s ochtends klachten binnen over jouw nachtelijke nasale orkesten? Misschien wil je dan jouw snurkgedrag in kaart brengen. SnoreLab neemt jouw gesnurk op. Je kunt dit beluisteren en zien wanneer dit was, en hoe luid het was vergeleken met je snurk-oeuvre. Je krijgt op basis van deze gegevens een snurkscore, die je met de hele wereld kunt vergelijken. De app test ook de effectiviteit van eventuele oplossingen die je probeert. Wil je je gegevens graag naast andere gezondheidsgegevens zien? Dat kan door de ondersteuning van de Gezondheid-app van Apple.

Slaapwetenschap-wekker

De Slaapwetenschap-wekker is van dezelfde makers als de bovenstaande app met rustgevende slaapgeluiden. Deze app biedt ook rustgevende geluiden, maar is vooral bedoeld om je slaap te analyseren. Net zoals Sleep Cycle wil deze app jou ook wekken tijdens je lichte slaap. Een grafiek van je slaap wordt automatisch gemaakt en laat met kleuren de verschillende fases zien. Voor snurkers legt de app het hardste geluid van de nacht vast, maar snurkers kunnen beter SnoreLab gebruiken.

Pillow analyseert met en zonder Apple Watch

Pillow gebruikt een combinatie van beweging, geluid en hartslag om te bepalen hoe goed je slaapt. De data verschijnt vervolgens in een mooie en overichtelijke grafiek. Hierin die je je hartslag, slaapfase en meer. Aanvankelijk moest je de meting handmatig starten als je gaat slapen, maar dat hoeft niet meer: het kan ook automatisch. Deze app ziet er door z’n kleurige uiterlijk ook nog eens aantrekkelijk uit.

Waakmelder en bedtijd in Klok-app

Als je alleen een herinnering wilt om op tijd naar bed te gaan, dan kun je ook de standaard Klok-app gebruiken. Vanaf iOS 10 heeft deze een Bedtijd-functie. Hiermee stel je in hoe veel slaap je elke nacht nodig hebt en hoe laat je op wil staan. De Klok-app geeft op basis van deze informatie dan vanzelf een melding als het tijd is om naar bed te gaan. Je kunt deze melding instellen per dag, zodat je in het weekend niet gestoord wordt. Het is helaas niet mogelijk om voor meerdere dagen andere tijden in te stellen. De Klok-app meet aan de hand van de sensoren in je iPhone ook nog of je inderdaad slaapt, zodat de gegevens opgenomen worden in de Gezondheid-app. Meer over de Bedtijd en Waakmelder-functie lees je in onderstaande tip.

Waakmelder iOS 10

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!