Gezondheid-app dashboard

Zo bepaal je welke apps toegang hebben tot Gezondheid-data op je iPhone

Bepaal zelf welke apps toegang hebben tot de Gezondheid-data op je iPhone, door de databronnen te kiezen. In deze tip lees je alles over het bekijken van apps die toegang hebben tot jouw gezondheidsdata en hoe je dit kunt beperken of intrekken.

De Gezondheid-app leest allerlei data in van apps en accessoires die samenwerken met HealthKit. Hoe weet je waar die metingen vandaan komen? En hoe bepaal je welke apps data mogen lezen en schrijven in de Gezondheid-app? Dat lees je in deze tip!

Databronnen van de Gezondheid-app

De Gezondheid-app is een verzamelbak van allerlei metingen die betrekking hebben op je lichaamswaarden, beweging, slaap, voeding en allerlei andere zaken die met gezondheid te maken hebben. Apps vragen regelmatig of ze toegang mogen krijgen tot de data uit de Gezondheid-app. Maar hoe bepaal je welke bronnen deze app gebruikt? En hoe weet je waar de metingen van bijvoorbeeld je BMI vandaan komen? Heel simpel: door de metingen en databronnen te bekijken.

Hieronder lees je over:

Herkomst van metingen bekijken in de Gezondheid-app

Zo bekijk je de losse metingen in de Gezondheid-app, waarbij je precies te zien krijgt welke apps van derden de metingen hebben geleverd:

 1. Ga in de Gezondheid-app naar de gewenste data, bijvoorbeeld BMI.
 2. Tik op Toon alle gegevens.
 3. Je krijgt nu een lijst van alle metingen te zien. Een icoontje geeft aan welke app of dienst de meting heeft geleverd. In het voorbeeld hieronder zijn de bovenste metingen afkomstig van de HealthForYou-app en de onderste metingen komen uit de Health Mate-app van Nokia Health.
 4. Eventueel kun je op de meting tikken om precies te zien om welke app het ging en op welk tijdstip de meting heeft plaatsgevonden.

Gezondheid-app: metingen en databronnen bekijken

Databronnen sorteren in de Gezondheid-app

Je kunt zelf bepalen welke apps en accessoires de metingen mogen leveren en welke daarbij voorrang krijgt. Dit kan bijvoorbeeld van pas komen als je meerdere accessoires gebruikt die je gewicht of hartslag kunnen meten.

 1. Ga in de Gezondheid-app naar de gewenste data, bijvoorbeeld BMI.
 2. Tik op Gegevensbronnen en toegang.
 3. Je ziet nu welke apps toestemming hebben om de data te leveren. In het voorbeeld hierboven zijn dat HeartWatch, HealthForYou en de (inactieve) Health Mate.
 4. Tik op Wijzig om de volgorde te veranderen en druk daarna op Gereed.

Toegang tot de Gezondheid-app intrekken

Wil je bepaalde databronnen geen toegang meer geven tot de app? Of wil je weten welke apps je al eerder toestemming hebt gegeven? Dat kun je regelen via het tabblad Bronnen onderin het scherm.

 1. Tik in de Gezondheid-app op het tabblad Bronnen.
 2. Je krijgt nu een lange lijst van apps die je hebt geïnstalleerd en die je toestemming hebt gegeven om data naar de Gezondheid-app weg te schrijven.
 3. Tik op een app, bijvoorbeeld Pokémon GO.
 4. Je kunt nu alle categorieën uitschakelen of bepaalde waardes uitschakelen, die de app niet langer mag gebruiken.

Toegang Gezondheid-app intrekken

Bekijk ons complete iPhone tipsoverzicht. Met honderden iPhone tips bespreken we bijna elke instelling en mogelijkheid!

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt juli 2018
Categorie Apps
Onderwerpen gezondheid, healthkit
Device iPhone