Autopech

Medische ID instellen in de Gezondheid-app van je iPhone

Stel jouw Medische ID in via de Gezondheidsapp op iPhone en iPod touch! Hulpverleners kunnen dan sneller belangrijke info vinden bij een ongeluk of ongeval.

In de Gezondheidsapp van iOS kun je een Medische ID instellen. Dit is belangrijke informatie die hulpverleners te zien krijgen als je betrokken bent bij een ongeval. In deze tip lees je hoe je de informatie van je Medische ID invult.

Medische ID: onmisbaar bij een ongeval

We hopen dat het je nooit overkomt, maar mocht je toch eens bij een ongeval betrokken zijn dan is het belangrijk dat hulpverleners snel kunnen ingrijpen. Het helpt als ze op jouw iPhone-scherm meteen kunnen zien hoe je heet, welke medicijnen je gebruikt en of je misschien allergieën hebt. Het Medische ID is sinds iOS 8 op elke iPhone aanwezig, maar je zult het wel zelf moeten vullen met informatie.

Autopech

Waarom Medische ID nog meer handig is

De Medische ID komt ook in andere situaties van pas, bijvoorbeeld als je je iPhone bent kwijtgeraakt. De eerlijke vinder kan dan via jouw contactpersonen (de zogenaamde ICE-contacten) laten weten dat jouw toestel gevonden is.

Risico’s van Medische ID

Er zitten ook gevaren aan het gebruik van een Medisch ID: als hulpverleners deze belangrijke persoonlijke informatie zoals naam en geboortedatum kunnen zien, dan kunnen kwaadwillenden dat ook als je iPhone in verkeerde handen komt. Je moet dus voor jezelf de afweging maken: hoe graag wil je dat hulpverleners je adequaat kunnen helpen als je betrokken raakt bij een ongeval? En hoe groot acht je de kans dat de iPhone in verkeerde handen komt? Pas je goed op je spullen en laat je zelden iets slingeren, dan kan het verstandig zijn om de Medische ID in te vullen. Heb je ernstige allergieën of aandoeningen dan kan het van levensbelang zijn om het Medische ID toch maar in te vullen.

Van ICE en SOS naar Medisch ID

Vroeger zetten mensen een ICE- of SOS-contactpersoon in hun adresboek, zodat hulpverleners snel wisten wie ze bij een ongeval moesten waarschuwen. Dat levert problemen op nu steeds meer mensen hun telefoon hebben vergrendeld met een pincode. De informatie is daardoor niet meer te raadplegen. Apple heeft daarom een Medische ID gemaakt, die hulpverleners meteen kunnen raadplegen, ook als ze de pincode van het toestel niet weten. Dit is een betere oplossing, omdat hulpverleners alleen de noodzakelijke informatie in beeld krijgen en geen toegang hebben tot andere informatie zoals je privéfoto’s en chats. Hieronder lees je hoe je dit inschakelt.

Let op: Onderstaande tip werkt niet op de iPad, omdat daarop de Gezondheid-app niet aanwezig is. Je kunt deze app ook niet downloaden via de App Store.

Medische ID instellen

Zo zorg je ervoor dat het Medische ID is ingesteld:

  1. Ga naar de Gezondheidsapp op de iPhone of iPod touch (met minimaal iOS 8).
  2. Blader naar het laatste tabblad Medische ID.
  3. Tik op de link Maak medische ID aan.
  4. Zorg dat de schakelaar Toon bij vergrendeling aan staat, zodat hulpverleners de informatie kunnen zien.
  5. Vul persoonlijke informatie in zoals geboortedatum, ziektes, allergieën, medicijnen, bloedgroep.
  6. Vul ook contactinformatie in, zoals van partner, ouders, kinderen en huisarts.
  7. Sla op via de knop Gereed.

Medische ID instellen

Medische ID raadplegen op iPhone en iPod touch

De medische informatie is te raadplegen vanaf het vergrendelscherm (lockscreen) van de iPhone en iPod touch. Als iemand toegang probeert te krijgen tot jouw toestel, dan komt hij/zij niet voorbij de pincodebeveiliging, maar de Medische ID is toch te raadplegen:

  1. Zet de iPhone of iPod touch aan. Je krijgt nu het toegangsscherm te zien waarop je de pincode kunt invullen.
  2. Tik op Noodgeval.
  3. Linksonder zie je de Medische ID.

Noodgevallen bellen op de iPhone.

Vanuit dit scherm zijn de alle aanwezige contactpersonen te bellen, ook als de iPhone vergrendeld is.

Medische ID ook handig als je iPhone zoek is

De Medische ID is vooral bedoeld voor hulpverleners, zodat zij weten wie je bent en wie gewaarschuwd moet worden. Maar het komt ook van pas als je iPhone is zoekgeraakt en de eerlijke vinder op zoek is naar de eigenaar.

Openingsafbeelding: born1945 op Flickr

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt januari 2018
Categorieën Apps, Basisfuncties
Onderwerpen gezondheid, medisch