sleep cycle app

Zo gebruik je de Sleep Cycle-app om optimaal te ontwaken

Sleep Cycle is al jaren een van de populairste iOS-apps, maar hoe benut je deze slaaphulp optimaal om zo makkelijk mogelijk je dag te beginnen?

sleep cycle app
Slapeloosheid… heel wat mensen hebben er last van en zoeken een mogelijkheid om hun slaapgedrag te verbeteren. Met de iPhone kan dat al behoorlijke tijd, dankzij de app Sleep Cycle. Sleep Cycle houdt je slaapfases nauwlettend in de gaten en zorgt er zo voor dat opstaan gemakkelijker gaat dan ooit tevoren. Met deze tips hou je het ochtendhumeur op afstand.

Sleep-Cycle-logoAls je de hitlijsten van de Apple Store regelmatig bekijkt, zul je het oranje klokje van Sleep Cycle vast al eens hebben gezien. De app staat al jarenlang bovenaan de lijst met populairste apps. Logisch, want Sleep Cycle is een van de meest gebruiksvriendelijke apps om je slaapgedrag te verbeteren. Na wat een paar snelle instellingen doet Sleep Cycle al het werk, terwijl jij gewoon kunt gaan slapen.

Sleep Cycle is 3-in-1

Met Sleep Cycle sla je drie vliegen in één klap. Op de eerste plaats is het leuk en interessant om inzicht te krijgen in je slaappatroon. Iedere ochtend zie je in een grafiek precies wanneer je in diepe slaap was en wanneer je in remslaap terecht kwam. De app doet dit op basis van bewegingen: lig je veel te woelen, dan concludeert de app dat je onrustig slaapt. Je plaats je iPhone dan ook op een geschikte plek, bijvoorbeeld onder een dun matras of onder je kussen. Ook kun je de iPhone op het nachtkastje leggen, zodat de app op basis van geluid gegevens verzamelt.

Kom je moeilijk in slaap? Activeer dan de Sleep Aid-optie (bij Settings) om te zorgen dat de app je met rustgevende geluiden helpt om in slaap te vallen.

De derde functie van Sleep Cycle is de wekker. Verschijnen er pieken in de grafiek, dan bevind je je in een lichte slaapfase, terwijl je in de diepe dalen lastig wakker te maken bent. Dat is precies de reden waarom deze functie van Sleep Cycle zo effectief is: de slimme wekker zorgt ervoor dat je niet ruw uit een diepe slaap wordt gewekt. De wekker gaat af op het moment dat je in lichte slaap bent, zodat je fris en energiek opstaat.

Sleep Cycle iPhone 6 iOS 8

Sleep Cycle: zo werkt het

De app weet dankzij de bewegingssensor in je iPhone precies hoe diep je slaapt. Door je iPhone ondersteboven op je matras te leggen met de app geopend, tekent Sleep Cycle aan de hand van jouw bewegingen de grafiek uit. Om er zeker van te zijn dat je toestel op de goede manier in bed ligt, kun je vanuit de app een test uitvoeren bij de ‘Instructions’ tab.

Versie 5.0 van Sleep Cycle voegt een alternatieve manier toe om je slaap in kaart te brengen. Op basis van het geluid dat je maakt in slaap weet de app hoe je beweegt en kan daardoor dezelfde conclusies trekken. Deze alternatieve functie activeer je in de instellingen van de app.

Hoe langer je Sleep Cycle gebruikt, hoe meer je met de verzamelde data kunt. Zo verschijnt er een tabel van de afgelopen dagen als je je iPhone kantelt, zodat je de slaapkwaliteit van een hele werkweek bijvoorbeeld met elkaar kunt vergelijken.

sleep-cycle-ios

Sleep Cycle als wekker: stel de juiste Wake Up Phase in

Tijdens het instellen van de Sleep Cycle-wekker kun je een marge aangeven waarin je wakker gemaakt kan worden. Tussen 7:30 en 8:00 bijvoorbeeld, al kun je deze ‘Wake Up Phase’ oprekken en inkorten van minimaal 10 tot maximaal 90 minuten.

In deze Wake Up Phase zal Sleep Cycle het beste moment kiezen om de wekker af te laten gaan, op het moment dat je in de lichtste slaap zit. Dit zorgt ervoor dat je gemakkelijker opstaat en met een minder zwaar hoofd het bed verlaat.

Rustgevende geluiden met namen als Warm Breeze en Distant Memories maken het ontwaken nog iets aangenamer. Daarnaast kun je ook gewoon een nummer kiezen uit de muziek die op je iPhone staat. Als je toch nog even wilt blijven liggen, is een tik op je iPhone voldoende om de snoozefunctie te activeren.

Sleep Cycle werkt samen met Philips Hue

Als je de kans op ochtendhumeur wilt verkleinen, kun je Sleep Cycle ook koppelen aan de lampen van Philips Hue. Door deze twee met elkaar samen te laten werken, ontstaat een soort Wake Up Light. De app maakt je wakker met geluiden en een kunstmatige zonsopgang, waardoor wakker worden opeens heel natuurlijk wordt. Om van deze Hue-ondersteuning gebruik te maken heb je wel een premium lidmaatschap op Sleep Cycle nodig van €29,99 per jaar.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt april 2016
Categorie Apps
Onderwerpen slapen, sleep cycle