Slaapfases Apple Watch watchOS 9

Slaapfuncties op de Apple Watch: is Apple’s smartwatch de ideale bedpartner?

De Apple Watch heeft diverse slaapfuncties. Hoe het werkt zie je in deze gids, waarin we alles langslopen: van het instellen van je slaapschema tot het bekijken van je slaapfasen. Dit moet je weten over slapen met de Apple Watch!

Standaard slaapfuncties op Apple Watch

Het was al langer mogelijk om slaap te meten op je Apple Watch met apps van derden. Maar gaandeweg zijn de ingebouwde mogelijkheden steeds verder uitgebreid, van het instellen van een slaapschema tot het bekijken van je slaappatroon. De slaapfuncties op de Apple Watch moeten je vooral helpen om je slaapgewoontes te verbeteren.

Slaapfuncties op de Apple Watch

De slaapfunctie op de Apple Watch bestaat uit meerdere onderdelen. Kijk maar:

 • Overzicht: Bekijk op je iPhone grafieken met je ademfrequentie en hartslag. Zo zie je hoe deze veranderen in de loop van de nacht. Heb je een Apple Watch Series 8 of Apple Watch Ultra, dan bekijk je ook je polstemperatuur. De ademhalingsfrequentie is beschikbaar voor iedereen vanaf 18 jaar en ouder.
 • Slaapschema: Hiermee helpen de Apple Watch en iPhone je om op tijd naar bed te gaan op basis van een zelfgekozen schema.
 • Slaapfasen: Bekijk de volgende ochtend welke slaapfasen je hebt doorlopen en hoeveel minuten. Zo zie je hoe lang je in je kernslaap, remslaap en diepe slaap zat. Ook als je wakker was, wordt dit getoond.
 • Slaapmodus: Deze kan handmatig worden gestart of op basis van een schema. Zodra dit actief wordt gaat de Slaapfocus aan en worden binnenkomende telefoontjes en notificaties tegengehouden. Ook zorgt Slaapmodus ervoor dat het scherm wordt gedimd en dat het scherm alleen nog datum, tijd en alarm toont.

Slaapfasen watchOS 9

Je kunt sommige slaapfuncties ook zonder Apple Watch gebruiken. Je slaapfasen en hartslag worden dan (uiteraard) niet gemeten, maar je krijgt wel een waarschuwing als het tijd is om te ontspannen of te gaan slapen en uiteraard gaat ‘s ochtends ook gewoon de wekker af, aan de hand van het gekozen slaapschema.

Slaap instellen op iPhone en Apple Watch

Voordat je kunt beginnen zul je de slaapfuncties eerst moeten instellen. Bij de eerste keer opstarten van de Slaap-app zul je een slaapdoel moeten instellen. Apple adviseert daarbij een slaaptijd van 8 uur. De app kan je na het ontwaken ook laten weten of je het doel hebt gehaald. Je kunt dit op je iPhone of Apple Watch doen:

Slaap instellen op Apple Watch

Je kunt op de Apple Watch meerdere slaapschema’s instellen, voor meerdere dagen tegelijk of voor alle dagen van de week. Je geeft aan wanneer je normaal gesproken in bed zou willen liggen en hoe laat je gewekt wilt worden. Daarnaast kun je nog wat extra opties kiezen, zoals herinneringen om op te laden als je van plan bent je Apple Watch in bed te dragen.

Voor het instellen van het slaapschema open je de Slaap-app op je Apple Watch. Deze is te herkennen aan het blauwgroene icoon met bed.

Slaapschema en wekker instellen

Je begint met het instellen van je slaapschema. Dit kan per dag verschillend zijn. Kies je voor Elke dag, dan zal het voor de hele week hetzelfde zijn. Je stelt de gebruikelijke tijd voor opstaan en naar bed gaan in en schakelt eventueel de wekker in. Daarbij kun je ook een wekkergeluid kiezen.

Slaapschema instellen

Oplaadherinneringen instellen

Tenslotte kan de Apple Watch je ook nog eraan herinneren tijdelijk op te laden. Dit is vooral handig als je van plan bent om je Apple Watch ‘s nachts te dragen. Je zult dan overdag de smartwatch een tijdje op de lader moeten hangen. Je vindt dit in de Instellingen-app op je Apple Watch: ga naar Instellingen > Slaap en blader helemaal omlaag om de oplaadherinnering in te schakelen.

Slaap instellingen op Apple Watch

Nadat je ook dit hebt ingesteld in de slaapfunctie volledig geconfigureerd en kun je beginnen met slapen.

Slaapfuncties instellen op de iPhone

Je kunt er ook voor kiezen om de slaapfuncties op de iPhone in te stellen. Dit doe je in de Gezondheid-app op de iPhone. Het werkt op een soortgelijke manier, al ziet de interface er net iets anders uit.

 1. Open de Gezondheid-app en ga naar het tabblad Gegevens.
 2. Tik op het item Slaap.
 3. Blader omlaag naar Je schema.
 4. Je hebt momenteel nog geen schema, maar je kunt dit gemakkelijk toevoegen door op Je hebt geen slaapschema te tikken.

Slaapschema instellen iPhone

Je kunt meerdere slaapschema’s opstellen, bijvoorbeeld verschillend voor doordeweekse dagen en het weekend. Als je wilt kun je voor elke dag van de week een ander schema instellen. Dit kan handig zijn als je een bepaald werkschema hebt. Uiteraard kun je ook de andere opties instellen zoals je Slaapdoel en Ontspan.

Slaap meten met de Apple Watch

Slaap meten met de Apple Watch kost helemaal geen moeite. Als je een slaapschema hebt ingesteld en je je daar netjes aanhoudt zal de Slaapfocus automatisch worden ingeschakeld op het gebruikelijke tijdstip dat je naar bed gaat. Zodra de wekker ‘s ochtends af gaat wordt de Slaapfocus weer uitgeschakeld. Je kunt vervolgens de metingen bekijken op de Apple Watch of in de Gezondheid-app op de iPhone. Als je na een tijdje de statistieken bekijkt kun je ook patronen zien.

Zet je liever handmatig de Slaapfocus aan, of ga je op een ongebruikelijke tijd naar bed, dan kan dat ook. Je schakelt het dan in via het Bedieningspaneel. Je vindt de knop door vanaf je wijzerplaat omhoog te vegen en op het juiste icoontje te tikken:

 1. Open het Bedieningspaneel door vanaf je wijzerplaat omhoog te geven.
 2. Tik op het maantje (bekend van de Niet Storen functie).
 3. Kies voor Slaap.

Slaap activeren watchOS 8

Apple Watch opladen na het slapen

Als je je Apple Watch ‘s nachts in bed draagt, vraag je je misschien af wanneer je kunt opladen. Je zult voor het gebruik van de slaapfuncties op de Apple Watch dan ook een andere routine moeten aanleren. Je kunt bijvoorbeeld je Apple Watch opladen als je ‘s ochtends bezig bent met douchen en ontbijten. Als je dan de deur uitgaat doe je de smartwatch weer om. Wat ook kan, is dat je je Apple Watch vlak vóór het slapen nog even op de lader legt, al moet je dan wel onthouden om ‘m tijdig weer om te doen.

De nieuwste modellen ondersteunen snelladen van de Apple Watch waardoor je binnen een kwartiertje weer klaar bent voor de dag. In onze tip Alles over snelladen van de Apple Watch schrijven we:

Je moet een Apple Watch Series 7 in ongeveer drie kwartier van 0% naar 80% kunnen opladen (in vergelijking met een uur bij de Apple Watch Series 6). Wil je boven de 80% doorladen, dan zal dat met een lagere snelheid zijn om de levensduur van de batterij wat te verlengen. Ook zegt Apple dat je met 8 minuten opladen de Apple Watch voor 8 uur lang kan gebruiken voor slaaptracking.

Bekijk ook

Alles over snelladen van de Apple Watch: dit heb je nodig

Hoe werkt snelladen met een Apple Watch en wat heb je nodig? In deze tip lees je wat je moet weten over deze functie.

Andere artikelen over slapen:

Apple Watch

De Apple Watch is de smartwatch van Apple. Het allereerste model verscheen in 2015 en daarna verscheen er elk jaar een nieuwe generatie. Met de Apple Watch kun je je hartslag meten, berichten ontvangen en versturen, apps installeren en betalen met Apple Pay. Wil je een Apple Watch kopen, bekijk dan de verschillende Apple Watch-modellen die momenteel verkrijgbaar zijn. Je kunt je smartwatch steeds een ander uiterlijk geven met Apple Watch-horlogebandjes.

Apple Watch