beste dagboek apps

Dit zijn de beste dagboeken-apps voor iPhone, iPad en Mac

We zetten de beste dagboeken-apps voor je op een rij. Zo kun je eenvoudig dagboeken maken en activiteiten bijhouden op je iPhone, iPad of Mac aan de hand van foto's of teksten.

Dagboeken-apps voor de iPhone

Het bijhouden van een dagboek is een handige manier om je gedachten, gevoelens en ervaringen te noteren. Het is niet alleen fijn om emoties van je af te schrijven, maar je kunt je gedachten en ervaringen ook op een later moment herleven door je teksten terug te lezen. Met een dagboek-app voeg je ook eenvoudig foto’s en soms zelfs audio toe aan je herinneringen. We zetten de beste dagboeken-apps voor iPhone, iPad en Mac voor je op een rij.


Het lijkt misschien dat een dagboek bijhouden vooral iets is voor tienermeisjes, die hun papieren dagboek vullen met hartjes, bloemetjes en hersenspinsels. Toch zijn er steeds meer mensen die ontdekken hoe handig het bijhouden van een dagboek is. Het helpt je om de belangrijkste, mooiste of gekste gebeurtenissen van die dag op een rijtje te zetten zodat je later nog eens terug kunt denken aan die momenten. Ook kun je erachter komen dat je bepaalde gewoontes hebt, die misschien niet zo verstandig zijn. En het mooie van een dagboek is: je schrijft voor jezelf, dus er is niemand die het gaat beoordelen of over schrijffouten en andere details gaat klagen. Je bent helemaal vrij om te schrijven wat je wilt.

Dagboek schrijven

Ben je niet zo’n schrijver? Dan is het goed om te weten dat sommige dagboeken-apps ook andere mogelijkheden bieden om je belevenissen vast te leggen, bijvoorbeeld door te kijken naar de plekken waar je bent ingecheckt met Facebook of Swarm, de foto’s die je op bepaalde locaties hebt gemaakt en de socialemediaberichten die je met anderen hebt gedeeld. Zo vult je dagboek zich automatisch, zonder dat je lange lappen tekst hoeft te schrijven.

Er is niets leuker dan het herontdekken van oude herinneringen. Met een dagboeken-app kun je eenvoudig door je eigen leven bladeren. Om de keuze makkelijker te maken hebben we een aantal goede dagboeken-apps voor je op een rij gezet. Sommige van deze apps kunnen je notities synchroniseren met je andere apparaten. Soms vereist dit wel een betaald abonnement.

Zoek je vooral een app om een reisdagboek bij te houden? Kijk dan eens naar onze lijst over reisdagboeken-apps voor op vakantie:

Bekijk ook

Dit zijn de beste apps om een reisdagboek bij te houden

Een reisdagboek bijhouden op je iPhone en iPad doe je met deze handige dagboekapps, zoals Polarsteps, Journi en Esplorio. Of je nu lange reisverslagen wilt schrijven of vooral foto's op een kaart wil zetten: er zit altijd iets voor jou bij.

Journal (Dagboek)

Synchroniseren met andere apparaten: nee
Back-ups maken: ja
Exporteren: nee

Tijdens het WWDC in juni 2023 kondigde Apple zijn nieuwe Journal-app aan, die in het Nederlands de naam Dagboek draagt. De dagboek-app was met de komst van iOS 17 nog nergens te bekennen, maar inmiddels kan je Journal proberen in de bètaversie van iOS 17.2. De officiële versie van de update zal naar verwachting in de loop van november of december verschijnen. Journal (Dagboek) is momenteel enkel op de iPhone te gebruiken. Volgens 9to5Mac hoeven we de dagboeken-app van Apple ook niet snel op de iPad of Mac te verwachten.

De gratis Journal-app (Dagboek) is end-to-end-versleuteld, waardoor anderen geen toegang hebben tot de dagboek-app, ook Apple zelf niet. Je bepaalt daarnaast zelf welke gegevens op je iPhone gebruikt mogen worden voor de slimme suggesties. Om de dagboeken-app nog beter te beschermen, kun je Face ID of een toegangscode gebruiken om Journal te vergrendelen. Je dagboekberichten worden lokaal opgeslagen, maar kunnen ook geback-upt worden in iCloud.Dagboek app welkomstschermen

Apple’s eigen dagboeken-app kent (nog) niet enorm veel functionaliteiten. Zo focust Journal (Dagboek) zich op een simpele weergave van herinneringen en andere momenten die het waard zijn om bewaard te worden. Wel geeft de app je handige suggesties voor gebeurtenissen om aan je dagboek toe te voegen. Door middel van machine learning krijg je persoonlijke suggesties om bijvoorbeeld te schrijven over een reis of activiteit. Die suggesties worden onder andere gebaseerd op informatie uit je contacten, foto’s, muziek en locatiegegevens.

Het is mogelijk om een foto, video, geluidsfragment en locatie toe te voegen aan een gebeurtenis. Ook kun je berichten in Journal (Dagboek) toevoegen aan een bladwijzer, zodat je ze eenvoudig terugvindt. Het is daarnaast mogelijk om te sorteren op berichten met foto. Als je op zoek bent naar een simpele, overzichtelijke app, zonder al te veel poespas, dan is de dagboeken-app van Apple zeer geschikt. De slimme suggesties zorgen bovendien voor meer inspiratie om over te schrijven. Daarnaast is het goed mogelijk dat Apple in de toekomst nog meer handige functies naar de Journal-app brengt.

Day One

Synchroniseren met andere apparaten: ja, met premium
Back-ups maken: ja
Exporteren: ja, met premium

Day One is jarenlang de meest populaire dagboek-app voor de iPhone geweest, maar door de invoering van een betaald app-abonnement heeft de app wat zich uit de markt geprijsd. Je betaalt inmiddels €37,99 per jaar om de inhoud van de app te kunnen synchroniseren. Voorheen betaalde je een eenmalig bedrag om alle premiumfuncties te kunnen gebruiken. Ook zonder deze aankoop kun je de app gewoon gebruiken, maar dan zijn je dagboeken alleen lokaal op je iPhone beschikbaar en dat wil je misschien liever niet. Raakt je iPhone zoek, dan ben je namelijk ook je dagboek kwijt.

Sinds de aankondiging van Apple’s eigen Journal-app, probeert Day One gebruikers te winnen (en behouden) door nieuwe functies toe te voegen. Zo werkt de app aan gedeelde dagboeken op verschillende platforms, iets wat Apple hoogstwaarschijnlijk niet van plan is. Zo moet het mogelijk worden om samen met bijvoorbeeld een huisgenoot een dagboek bij te houden. Het maakt dan niet uit of je een iPhone of een Android-toestel gebruikt. Het is niet bekend wanneer deze functie verschijnt.

Aanvankelijk was Day One een gewone dagboeken-app voor tekst, maar de populariteit nam pas echt toe nadat het mogelijk werd om foto’s en meer toe te voegen. Het rustige design van het hoofdmenu spreekt erg aan. Via de grote plus kom je meteen in een nieuw bericht terecht. Tik een tekst in en voeg eventueel een tag, locatie, temperatuur of weerssituatie toe. In je tijdlijn vind je alle berichten onder elkaar, die je met een tik kunt vergroten, om met navigatiepijlen door de korte verhaaltjes te bladeren. Als je een periode of dagboekdeel hebt afgesloten, kun je de dagboeken als pdf’s exporteren of printen. Ook zijn er herinneringen in te stellen en kan het dagboek achter digitaal slot en grendel worden opgeborgen als de inhoud te intiem is.

day-one-app-iphone

Day One is te gebruiken op al je Apple-apparaten. Zo kun je op je Apple Watch een memo inspreken als onderdeel van je dagboek. Door de app toe te voegen aan je wijzerplaat, heb je binnen de kortste keren je gedachten vastgelegd. Alles wat je opschrijft, kan worden gesynchroniseerd tussen je iPhone, iPad en Mac, maar dat gaat buiten de iCloud om. Hierdoor heb je altijd je hele verhaal bij de hand. Dit is echter alleen mogelijk als je het premiumabonnement hebt afgesloten. Uiteindelijk kun je Day One makkelijk in het dagelijks leven gebruiken, om dingen voor jezelf te registeren of om dingen mee te onthouden. Maar het is ook leuk om er op vakantie of tijdens de reis gebruik van te maken. Je kunt dan alle post van een vakantie-tag voorzien en via het exporteren naar pdf een mooi reisverslag te maken.

 
 

PicYourMoment

Synchroniseren met andere apparaten: nee
Back-ups maken: nee
Exporteren: nee

Bij iCulture zijn we erg gecharmeerd van PicYourMoment (voorheen ROOM for thought). De Nederlandse app vraagt je om iedere dag een foto te maken, zodat je vanzelf een overzicht krijgt van je activiteiten. De app stuurt je op een onverwacht moment een herinnering, waarna je drie seconden krijgt om de foto te maken. Daarna plaats je een filter en is je moment vastgelegd op de tijdlijn. De app is overigens niet bedoeld voor lange teksten; de onderschriften bij een foto moeten voldoende zijn. Je hebt wel maar één kans per dag om een foto te maken. Uiteraard ben je bij PicYourMoment niet verplicht om je dagboek met anderen te delen, hoewel je er wel voor kunt kiezen om dingen openbaar te delen. Je kunt ook Facebook en Twitter aan de app koppelen, al wordt er nooit iets zonder je toestemming geplaatst.

Diarly

Synchroniseren met andere apparaten: ja, met premium
Back-ups maken: nee
Exporteren: ja, met premium
Synchroniseren: ja

Diarly is een heel rustig vormgegeven dagboek-app voor al je dagelijkse bevindingen. De opmaak van je persoonlijke notities heb je met Diarly zelf in de hand. Kies één van de meer dan honderd themakleuren, personaliseer de tekststijl en voeg afbeeldingen toe naar jouw wens. Je kunt ook overzichtelijke checklists, handige links, favoriete locaties of tekeningen toevoegen. Door tags of eigen hashtags aan je dagboekartikelen toe te voegen, vind de app ze gemakkelijker terug wanneer je er naar op zoek bent. De app is gratis te gebruiken op je iPhone, iPad of Mac. Wil je je persoonlijke aantekeningen ook synchroniseren met alle devices? Dan zul je moeten upgraden naar het premiumabonnement. Dat kost €22,49 per jaar. Hiermee krijg je ook de mogelijkheid om je dagboeknotities te beveiligen met een wachtwoord.

diarly-dagboek-mac-ipad-iphone

Morning Pages – Daily Journal

Synchroniseren met andere apparaten: ja, met premium
Back-ups maken: nee
Exporteren: ja

Het schrijven in een dagboek kan voor sommigen bijna therapeutisch werken. Morning Pages laat je je gedachten opschrijven en gebruikt vervolgens AI om je emoties te herkennen. Vervolgens vraagt de app je op deze inzichten te reflecteren, zodat je jezelf beter kunt leren begrijpen. Na verloop van tijd kun je in een overzicht precies de schommelingen in je gevoel terugzien. Je dagboeknotities zijn te beveiligen met een wachtwoord en te printen vanuit de Morning Pages-app. Als je het premiumabonnement aanschaf, kun je de tekststijl aanpassen en je aantekeningen delen met je iPad en Mac. Dit kost €31,99 per jaar. Het nadeel van deze app is dat je geen afbeeldingen of andere extra’s kunt toevoegen. Wil je dus meer bijhouden dan alleen tekst? Dan Morning Pages wat beperkt.

morning-pages-iphone-ipad

Journey – Diary, Journal

Synchroniseren met andere apparaten: ja, via Google Drive
Back-ups maken: ja
Exporteren: ja

Om zoveel mogelijk herinneringen op te slaan, helpt Journey je met het verzamelen van heel veel verschillende zaken. Je kunt natuurlijk elke dag iets schrijven in je digitale dagboek, maar het kan ook je activiteit en gevoel voor je bijhouden. Zo krijg je nog een beter beeld van de afgelopen dag. Ook komt er bijvoorbeeld bij te staan wat het weer was op het moment dat je een nieuw dagboek item toevoegt. Je kunt ook foto’s en tags toevoegen om het bericht nog meer aan te kleden. Het exporteren van pdf-bestanden in de app is ook mogelijk. Hierdoor kun je de dagboekstukjes bijvoorbeeld printen, mocht je dit graag willen. De app is te gebruiken op je iPhone, iPad en Mac en kan je aantekeningen tussen je apparaten synchroniseren. Dit is wel onderdeel van het premiumabonnement van maar liefst €59,99 per jaar.

journey-iphone-dagboek-app

Een leuke toevoeging aan de app is Maps. Hierop kun je precies zien op welke plekken je bent geweest en wat je hier hebt gedeeld. Met Calendar krijg je je aantekening overzichtelijk in chronologische volgorde te zien.

Esplorio

Synchroniseren met andere apparaten: ja, via je Esplorio-account
Back-ups maken: nee
Exporteren: nee

Zoek je vooral een app waarmee je je reisbelevenissen kunt vastleggen, dan is Esplorio eigenlijk een betere keuze. Deze app legt automatisch de plaatsen vast waar je geweest bent, zet de route op de kaart en voegt de foto’s daaraan toe. Zo ontstaat een privé reisverslag, ongeacht of je lopend, op de fiets of op een jetski hebt gereisd. Het leuke is dat je ook anderen kunt volgen.

esplorio-iphone-reisblog

Zoek je nog meer reisdagboekenapps? Lees dan onze applijst over reisdagboeken voor de vakantie:

Bekijk ook

Dit zijn de beste apps om een reisdagboek bij te houden

Een reisdagboek bijhouden op je iPhone en iPad doe je met deze handige dagboekapps, zoals Polarsteps, Journi en Esplorio. Of je nu lange reisverslagen wilt schrijven of vooral foto's op een kaart wil zetten: er zit altijd iets voor jou bij.

De functie ‘My Places’ helpt je om plekken te vinden waar je bent geweest. Daarbij wordt gebruik gemaakt van Facebook, Instagram, Foursquare/Swarm, Flickr, TripIt, Picasa, Twitter en andere sociale netwerken. Esplorio werkt je reisverslag automatisch bij en werkt ook offline, zodat je op vakantie niet tegen onverwachte roamingkosten aanloopt. Je kunt het reisverslag delen met anderen, maar dat hoeft niet. Leuk is ook dat de app Siri ondersteunt: vraag Siri om je favoriete trip naar een bepaalde plaats te openen en Esplorio laat meteen je foto’s zien. De app is te gebruiken op je iPhone, iPad en Mac.

Meer dagboekapps voor iPhone en iPad

Er zijn nog veel meer dagboekapps voor iPhone en iPad verkrijgbaar. Hieronder stellen we er nog een paar aan je voor:

  • Grid Diary Classic (Gratis, iPhone/iPad + IAP, iOS 9.0+) - Deze mooi vormgegeven app schuift je elke dag een aantal vragen onder de neus die je kort en krachtig kunt beantwoorden. Zo hoef je de verschillende aspecten van een dag niet aan elkaar te schrijven. Niet zo creatief, wel lekker simpel. Als je er klaar mee bent kun je data als opgemaakt PDF-bestand exporteren of gewoon in een tekstbestand doorzetten.
  • STEP - Journal for Life (€0,99, iPhone, iOS 10.0+) - In plaats van lappen tekst met datum en foto kiest STEP voor het aantikken van icoontjes, die zijn gerangschikt per categorie. Na het kiezen van een icoontje voeg je één of meer foto’s met tekst toe. Dat is alles. STEP is daardoor simpel in gebruik. kun je aanvullen met notities, een extra foto of een tag van een Facebook-vriend.
  • My Wonderful Days Journal (Gratis, iPhone/iPad + IAP, iOS 12.0+) - Een simpele dagboek-app om de gebeurtenissen van de dag te noteren. Je kunt aangeven hoe goed of slecht de dag was met behulp van een graadmeter. Met stickers, foto’s en video’s maak je je verhaal compleet. My Wonderful Days synchroniseert via iCloud en beschermt je geheimen met een wachtwoord.
  • 5 Minute Journal: Self-Care (Gratis, iPhone/iPad/Watch + IAP, iOS 13.0+) - Deze app stelt je aan het begin van de dag vagen over drie dingen waar je dankbaar voor bent en drie dingen die je gaat doen om er een leuke dag van te maken. Aan het eind van de dag kijk je terug of het gelukt is. Zo helpt de app gaandeweg om je dagboek te vullen, eventueel met foto’s. De app kan ook inspirerende quotes tonen.
  • Dagboek, Journal, Notes-Diaro (Gratis, iPhone/iPad + IAP, iOS 14.0+) - Diaro helpt je om gebeurtenissen, ervaringen, gedachten en ideeën gedurende de dag op te slaan. De app is ook beschikbaar in het Nederlands en kan worden afgeschermd met een wachtwoord. Kies je eigen kleuren, gebruik zoekfilters en voeg oneindig veel foto’s toe. Sinds kort is de app ook in het Nederlands te gebruiken. De app synchroniseert tussen al je apparaten. Back-up en herstel via Dropbox werkt alleen als je de Pro-versie aanschaft voor een eenmalig bedrag.
  • Drafts (Gratis, iPhone/iPad/Watch + IAP, iOS 15.0+) - Drafts is niet per definitie een dagboek-app, maar hij kan er wel perfect voor worden gebruikt. Het is een hele simpele teksteditor met een aantal hele fijne features. Je kunt makkelijk een nieuw verhaal starten en je kunt de bestanden bijvoorbeeld opslaan in Dropbox of iCloud.
  • Diarium • Journal, Diary (Gratis, Mac + IAP, macOS 11.0+) - Voeg afbeeldingen, foto’s en links samen bij je aantekeningen. Overal wordt automatisch een back-up van gemaakt, dus je raakt niets zomaar kwijt. Je aantekeningen kun je tussen je verschillende apparaten synchroniseren met een premiumabonnement. Je dagboeknotities zijn ook te exporteren als .docx.
  • Pindat - Reisblog maken (Gratis, iPhone/iPad, iOS 12.0+) - Gratis app waarmee je een reisdagboek kan bijhouden om te delen met vrienden en familie.
  • Everlog (Gratis, iPhone/iPad/Mac + IAP, iOS 14.0+) - Mooie dagboek-app die qua ontwerp zo door Apple gemaakt had kunnen zijn. Werkt op iPhone, iPad en Mac en synchroniseert alles tussen je apparaten. Je kunt met deze app ook een opmerking toevoegen bij dingen die je in het verleden aan je dagboek toegevoegd hebt.