beste dagboek apps

Dit zijn de beste dagboeken-apps voor de iPhone

iCulture zet de beste dagboekapps op een rij. Zo kun je eenvoudig dagboeken maken en activiteiten bijhouden op je iPhone aan de hand van foto's of teksten.

Dagboeken-apps voor de iPhone

Er zijn van die dagen waarop je ineens niet meer weet wat je afgelopen weekend hebt gedaan. Waar had je ook alweer gegeten? Hoe heette de nieuwe partner van je beste vriend ook alweer? Laat staan dat je de hoogtepunten van vorig jaar nog herinnert, terwijl je toch zeker weet dat ze er waren. Geen gek idee dus, om een dagboek op je iPhone bij te houden en in dit overzicht vind je de beste apps waarmee dat kan.


Het lijkt misschien dat het bijhouden van een dagboek vooral iets is voor tienermeisjes, die hun papieren dagboek vullen met hartjes, bloemetjes en hersenspinsels. Maar er zijn steeds meer mensen die ontdekken hoe handig het bijhouden van een dagboek is. Het schrijven in een dagboek helpt je om momenten van de dag op een rijtje te zetten en nog eens terug te denken aan de leuke momenten van die dag. Ook kun je op die manier erachter komen dat je bepaalde gewoontes hebt, die eigenlijk niet zo verstandig zijn. En het mooie van een dagboek is: je schrijft voor jezelf, dus er is niemand die het gaat beoordelen of over schrijffouten of andere details gaat klagen. Je bent helemaal vrij om te schrijven wat je wilt.

beste dagboek apps

Ben je niet zo’n schrijver? Dan is het goed om te weten dat dagboeken-apps voor de iPhone en iPad ook andere mogelijkheden bieden om je belevenissen vast te leggen, bijvoorbeeld door te kijken naar de plekken waar je bent ingecheckt met Facebook of Swarm, de foto’s die je op bepaalde plekken hebt gemaakt en de sociale media-berichten die je met anderen hebt gedeeld. Zo vult je dagboek zich automatisch, zonder dat je lange lappen tekst hoeft te schrijven.

Er is niets leuker dan oude herinneringen herontdekken en zomaar even door je eigen leven bladeren. Om de keuze makkelijker te maken hebben we een aantal goede dagboek-apps voor je op een rij gezet.

Zoek je vooral een reisdagboekenapp? Lees dan onze applijst over reisdagboeken voor de vakantie:

Day One

Day One is jarenlang de meest populaire dagboek-app voor de iPhone geweest, maar door de invoering van een betaald app-abonnement heeft de app wat zich uit de markt geprijsd. Je betaalt €24,99 per jaar om de inhoud van de app te kunnen synchroniseren. Voorheen betaalde je een eenmalige bedrag om alle premium-functies te kunnen gebruiken. Ook zonder deze aankoop kun je de app gewoon gebruiken, maar dan zijn je dagboeken alleen lokaal op je iPhone beschikbaar en dat wil je misschien liever niet. Raakt je je iPhone zoek, dan ben je ook je dagboek kwijt.

Aanvankelijk was Day One een gewone dagboeken-app voor tekst, maar de populariteit nam pas echt toe nadat het mogelijk werd om foto’s en meer toe te voegen. Het rustige design van het hoofdmenu spreekt erg aan. Via de grote plus kom je meteen in een nieuw bericht terecht. Tik een tekst en voeg een tag toe en eventueel een locatie, de temperatuur of de weerssituatie. In je tijdlijn vind je alle berichten onder elkaar, die je met een tik kunt vergroten, om met navigatiepijlen door de korte verhaaltjes te bladeren. Ook kun je de berichten op een volledig scherm bekijken. Kies het camera-icoon om een foto te nemen of er een uit je filmrol te kiezen.

DayOne dagboek

Day One bulkt van de mogelijkheden maar houdt het overzichtelijk en simpel. Als je een periode of dagboekdeel hebt afgesloten kun je de dagboeken als PDF’s exporteren of uitprinten. Ook zijn er herinneringen in te stellen en kan het dagboek achter digitaal slot en grendel worden opgeborgen als de inhoud te intiem is. Daarnaast kun je de app ook koppelen aan de universele app ook aan FourSquare worden gekoppeld. Uiteindelijk kun je Day One makkelijk in het dagelijks leven gebruiken, om dingen voor jezelf te registeren of om dingen mee te onthouden. Maar het is ook leuk om er op vakantie of tijdens de reis gebruik van te maken. Je kunt dan alle post van een vakantie-tag voorzien en via het exporteren naar PDF een mooi verslag van je reis maken.

Day One is een van de duurdere dagboek-apps: je betaalt maandelijks voor de app.

Synchroniseren met iCloud: nee
Backups maken: ja
Exporteren: ja

PicYourMoment

Bij iCulture zijn we erg gecharmeerd van PicYourMoment (voorheen ROOM for thought). De Nederlandse app vraagt je om iedere dag een foto te maken, zodat je vanzelf een overzicht krijgt van je activiteiten. De app stuurt je op een onverwacht moment een herinnering, waarna je drie seconden krijgt om de foto te maken. Daarna plaats je een filter en is je moment vastgelegd op de tijdlijn. De app is overigens niet bedoeld voor lange teksten; de onderschriften bij een foto moeten voldoende zijn. Je hebt maar één kans per dag om een foto te maken. Je bent bij PicYourMoment niet verplicht om je dagboek met anderen te delen, hoewel je er wel voor kunt kiezen om dingen openbaar te delen. Je kunt ook Facebook en Twitter aan de app koppelen, al wordt er nooit iets zonder je toestemming geplaatst.

Synchroniseren met iCloud: nee
Backups maken: nee
Exporteren: nee

STEP

STEP is duidelijk een dagboekapp, maar de manier van je dagelijkse beslommeringen archiveren is origineel. In plaats van lappen tekst met datum en foto kiest STEP voor het aantikken van icoontjes, die zijn gerangschikt per categorie. Je kunt verder bladeren naar nog meer categorieën. Na het kiezen van een icoontje voeg je één of meer foto’s met tekst toe. Dat is alles. STEP is daardoor simpel in gebruik.

STEP dagboek

Zo’n onderdeel komt in je timeline en kun je aanvullen met notities, een extra foto of een tag van een Facebook-vriend. Heb je eenmaal een behoorlijke lijst met activiteiten, dan leidt het grafiekicoon rechts boven aan het scherm naar een scherm waarin je leven op grappige wijze wordt weergegeven met cijfers en infographics, bijvoorbeeld over je favoriete bezigheden. Ondanks het taggen van vrienden verzekeren de makers dat de informatie in eerste instantie privé blijft. STEP haalt afspraken uit je agenda, haalt locatie-informatie uit je foto’s en kijkt ook naar de locatieservices van de iPhone zelf. Dit helpt je om semi-automatisch je dagboek te vullen.

Synchroniseren met iCloud: nee
Backups maken: nee
Exporteren: nee

Journey – Diary, Journal

Journey is een vrij jonge app die heel aantrekkelijk is door het strakke design. De app is simpel te gebruiken en biedt veel gratis mogelijkheden. Wanneer je een nieuw dagboek item toe wilt voegen, komt hier bij te staan wat het weer is op dat moment, hoe actief je bent geweest. Je kunt ook foto’s en tags toevoegen om het bericht nog meer aan te kleden. Het exporteren van pdf-bestanden in de app is ook mogelijk. Hierdoor kun je de dagboekstukjes bijvoorbeeld uitprinten mocht je dit graag willen.

Een leuke toevoeging aan de app is de Atlas. Hierop kun je precies zien op welke plekken je bent geweest en wat je hier hebt gedeeld. Voor een aantal functies moet je eenmalig €5,49 betalen. Hieronder vallen bijvoorbeeld het nachtthema, Markdown-ondersteuning en het verwijderen van het watermerk bij een pdf.

Synchroniseren met iCloud: ja
Backups maken: ja
Exporteren: ja

Esplorio

Zoek je vooral een app waarmee je je reisbelevenissen kunt vastleggen, dan is Esplorio eigenlijk een betere keuze. Deze app legt automatisch de plaatsen vast waar je geweest bent, zet de route op de kaart en voegt de foto’s daaraan toe. Zo ontstaat een privé reisverslag, ongeacht of je lopend, op de fiets of op een jetski hebt gereisd.

Esplorio voor iPhone

Zoek je nog meer reisdagboekenapps? Lees dan onze applijst over reisdagboeken voor de vakantie:

De functie ‘My Places’ helpt je om plekken te vinden waar je bent geweest. Daarbij wordt gebruik gemaakt van Facebook, Instagram, Foursquare/Swarm, Flickr, TripIt, Picasa, Twitter en andere sociale netwerken. Esplorio werkt je reisverslag automatisch bij en werkt ook offline, zodat je op vakantie niet tegen onverwachte roamingkosten aanloopt. Je kunt het reisverslag delen met anderen, maar dat hoeft niet. Leuk is ook dat de app Siri ondersteunt: vraag Siri om je favoriete trip naar een bepaalde plaats te openen en Esplorio laat meteen je foto’s zien.

Synchroniseren met iCloud: nee
Backups maken: nee
Exporteren: nee

Meer dagboekapps voor iPhone en iPad

Er zijn nog veel meer dagboekapps voor iPhone en iPad verkrijgbaar. Hieronder stellen we er nog een paar aan je voor:

  • Grid Diary Classic (gratis, iPhone/iPad + IAP, iOS 9.0+) - Deze mooi vormgegeven app schuift je elke dag een aantal vragen onder de neus die je kort en krachtig kunt beantwoorden. Zo hoef je de verschillende aspecten van een dag niet aan elkaar te schrijven. Niet zo creatief, wel lekker simpel. Als je er klaar mee bent kun je data als opgemaakt PDF-bestand exporteren of gewoon in een tekstbestand doorzetten.
  • Wij kunnen op dit moment helaas niet de juiste gegevens tonen, Download - Net als het duurdere Grid Diary stelt Roller Journal je iedere dag vragen. Wat maakte je dag bijzonder? Wat had je anders moeten doen? De app en de standaardvragen zijn Engels, maar je kunt ook je eigen vragen opgeven. Je kiest zelf welke vraag je altijd gesteld wilt hebben, welke af en toe mag langskomen en welke je sowieso niet voor je kiezen wilt krijgen. Je kunt in deze universele app overigens ook ‘gewoon’ schrijven, zonder behulp van vragen, en statistieken over je schrijfgedrag bekijken.
  • My Wonderful Days Journal (gratis, iPhone/iPad + IAP, iOS 12.0+) - Een simpele dagboek-app om de gebeurtenissen van de dag te noteren. Je kunt aangeven hoe goed of slecht de dag was met behulp van een graadmeter. Met stickers, foto’s en video’s maak je je verhaal compleet. My Wonderful Days synchroniseert via iCloud en beschermt je geheimen met een wachtwoord.
  • Five Minute Journal (€5,49, iPhone, iOS 9.0+) - Deze app stelt je aan het begin van de dag vagen over drie dingen waar je dankbaar voor bent en drie dingen die je gaat doen om er een leuke dag van te maken. Aan het eind van de dag kijk je terug of het gelukt is. Zo helpt de app gaandeweg om je dagboek te vullen, eventueel met foto’s. De app kan ook inspirerende quotes tonen.
  • Diaro -Dagboek, Journal, Notes (gratis, iPhone/iPad + IAP, iOS 11.0+) - Diaro helpt je om gebeurtenissen, ervaringen, gedachten en ideeën gedurende de dag op te slaan. De app is ook beschikbaar in het Nederlands en kan worden afgeschermd met een wachtwoord. Kies je eigen kleuren, gebruik zoekfilters en voeg oneindig veel foto’s toe. Sinds kort is de app ook in het Nederlands te gebruiken. De app synchroniseert tussen al je apparaten. Backup en herstel via Dropbox werkt alleen als je de Pro-versie aanschaft voor een eenmalig bedrag.
  • Drafts (gratis, iPhone/iPad/ Watch + IAP, iOS 12.4+) - Drafts 5 is niet per definitie een dagboek-app, maar hij kan er wel perfect voor worden gebruikt. Het is een hele simpele teksteditor met een aantal hele fijne features. Je kunt makkelijk een nieuw verhaal starten en je kunt de bestanden bijvoorbeeld opslaan in Dropbox of iCloud.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt januari 2019
Categorie Apps
Onderwerpen applijst, dagboek, day one