Apple MacBook Air 2022

Zo kun je een andere Mac-wallpaper instellen

In deze tip lees je hoe je je Mac persoonlijker maakt door een eigen wallpaper in te stellen. Ook vertellen we je over extra opties die het nog mooier kunnen maken, of als je niet kunt kiezen.

Wallpaper van je Mac wijzigen

Op de Mac zijn standaard meerdere achtergronden voor je bureaublad ingebouwd. Daarmee kun je je Mac een eigen uiterlijk geven door deze als wallpaper in te stellen. Je kunt ook eigen foto’s als wallpaper gebruiken en deze door de dag heen automatisch laten wisselen. Zo werkt het.

Standaard Mac wallpaper instellen

We beginnen bij het begin en leggen uit hoe je simpelweg een nieuwe wallpaper kunt instellen. Het gaat hier om de afbeeldingen die Apple meelevert. Wist je dat Apple bij iedere grote software-update ook nieuwe wallpapers toevoegt? Deze updates komen altijd in het najaar. Soms komen er tussendoor ook nieuwe afbeeldingen bij. Hoe dan ook, zo stel je ze in:

 1. Open Systeemvoorkeuren ( > Systeemvoorkeuren).
 2. Klik op Bureaublad en schermbeveiliging en zorg dat je in het Bureaublad tabblad kijkt.
 3. In de linkerkolom onder Apple > Bureaublad vind je de standaard wallpapers die worden meegeleverd.
 4. Klik op een afbeelding die je als bureaubladachtergrond wilt gebruiken. Niet tevreden? Je kunt altijd weer een andere kiezen.

Wallpaper instellen op de Mac

Sommige wallpapers zijn dynamisch. Dat wil zeggen dat ze door de dag heen veranderen. Wil je daar meer over weten? Bekijk dan onze tip over wisselende en dynamische wallpapers.

Bekijk ook

Dynamisch bureaublad instellen op je Mac geeft een natuurlijker effect

Op de Mac kun je een dynamisch bureaublad instellen, dat op basis van tijd verandert. Dit geeft een natuurlijker effect aan je Mac en het is prettiger voor je ogen.

Egale kleuren als Mac bureaubladachtergrond

Vind je de wallpapers met afbeeldingen veel te druk, dan kun je ook kiezen voor een egale kleur. Hiervoor volg je stap 1 en 2 van het bovenstaande stappenplan. Selecteer daarna in de linkerkolom het item Kleuren, te vinden in de Apple-map. Bekijk ook de knop Aangepaste kleur rechtsonder om exact je kleur te kiezen.

Effen kleur als Mac wallpaper instellen

Eigen foto als Mac wallpaper

Je kunt ook een eigen foto gebruiken als bureaubladachtergrond voor de Mac. Dat is natuurlijk het meest persoonlijk. Je hebt hiervoor een afbeelding nodig in het bestandsformaat PNG, JPEG, TIFF of PICT. De meeste foto’s zijn in ieder geval in de eerste twee formaten beschikbaar. We leggen vier manieren uit om je eigen foto in te stellen, afhankelijk van waar je de foto vandaan haalt.

#1 Downloaden van het internet

Deze methode kun je toepassen als je een leuke afbeelding van het internet wil instellen als wallpaper. Zo werkt het:

 1. Zoek de foto of afbeelding op het internet, bijvoorbeeld via Google of Facebook.
 2. Klik met de rechtermuisknop op de afbeelding en kies Gebruik afbeelding als bureaubladafbeelding.
 3. Zie je deze optie niet? Sla de afbeelding dan op een andere manier op, bijvoorbeeld door een screenshot te maken met je Mac.
 4. Heb je de foto opgeslagen omdat je de optie in stap 2 niet zag? Volg dan de stappen hieronder.

#2 Reeds opgeslagen foto in Finder

Heb je al een afbeelding in Finder omdat je deze hebt gedownload, kreeg toegezonden of van bijvoorbeeld een usb-stick hebt geïmporteerd? Doe dan het volgende:

 1. Open Finder en ga naar de afbeelding die je wilt gebruiken.
 2. Klik met de rechtermuisknop op het bestand en kies Stel bureaubladafbeelding in.

#3 Persoonlijke foto’s uit de Foto’s-app

Om een foto te kiezen uit je iCloud fotobibliotheek, volg je deze stappen:

 1. Open de Foto’s-app en open de gewenste afbeelding.
 2. Klik rechtsboven in de app op de Deel-knop en klik op Stel bureaubladafbeelding in.

#4 Foto vanaf een andere plek

Zie je een foto op een andere plek dan je browser, Finder of Foto’s en wil je deze instellen als wallpaper? Dan doe je het volgende:

 1. Sla een Mac-wallpaper op en zet deze op een goed vindbare plek in Finder. Heb je meerdere afbeeldingen opgeslagen? Zet deze dan met elkaar in een map.
 2. Ga naar Systeemvoorkeuren > Bureaublad en schermbeveiliging en klik op het plusje.
 3. Voeg de afbeelding of map toe.
 4. Selecteer de map in de linkerkolom en klik vervolgens op de gewenste afbeelding.

Wisselende wallpapers op de Mac

Wil je niet steeds tegen dezelfde afbeelding aan kijken, dan kun je zorgen dat er regelmatig wordt gewisseld. Vink hiervoor de optie Wijzig afbeelding aan en kies een tijdsperiode, bijvoorbeeld elk halfuur. Bij de dynamische wallpapers van recentere versies van macOS kun je automatisch wisselen tussen een dag- en nachtweergave. Bekijk vooral onze tip over de wisselende achtergrond op de Mac.

Wisselende achtergrond Mac

Ben je op zoek naar mooie retina wallpapers voor je Mac? Dan hebben we een lijst met websites waar je dergelijke bureaubladachtergronden in hoge resolutie kunt vinden!

Bekijk ook

Jouw Retina Mac verdient een mooie wallpaper: hier vind je de beste

De standaard Apple-wallpapers op je Mac zijn erg fraai, maar het kan natuurlijk altijd beter. Wij hebben een aantal sites met prachtige retina wallpapers voor je Mac op een rijtje gezet. Kies maar uit!

Heb je wel een geschikte achtergrond gevonden voor je Mac bureaublad, maar nog niet voor de iPhone? Geen nood: wij schreven eerder al over de beste wallpaper-apps voor de iPhone. Ook vertellen we hoe een iPhone wallpaper instellen werkt.

Bekijk ook

Zo kun je een andere iPhone wallpaper instellen

Hoe kun je een leuke nieuwe wallpaper instellen op je iPhone, iPad of iPod touch? In deze tip lees je alles over wallpapers downloaden, zelf maken en wallpaper instellen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt
augustus 2022
Onderwerp
Categorie
Mac
Software
macOS