Google op een iPhone.

Dit zijn alle Google-apps voor iPhone en iPad

Google in de App Store meer dan zestig gratis apps staan, beschikt voor de iPhone en iPad. Van een handige agenda tot het beheren van je mailbox of het bekijken van verkeersinformatie: voor elke taak heeft Google een app beschikbaar.

Je zou het misschien niet verwachten aangezien beide bedrijven veel met elkaar concurreren, maar Google is een van de grootste iOS-ontwikkelaars. Ze hebben meer dan zestig verschillende apps in de App Store staan, allemaal gratis apps voor de iPhone en iPad. Van het bijhouden van je agenda tot het plannen van een route en van het onderhouden van contacten tot het bekijken van de statistieken van je website: voor bijna elke taak heeft Google wel een aparte app. In deze gids vind je een overzicht van de apps die Google in de App Store beschikbaar heeft, verdeeld over allerlei categorieën.

Inhoudsopgave:

Sociaal

Productiviteit

Foto & video

Amusement

Accessoires

Zakelijk

Sociale apps van Google

Gmail

Natuurlijk kun je een gmail-account gebruiken in de standaard-app Mail op je iPhone en iPad. Google biedt daar als alternatief een aparte app voor aan die veel doet denken aan de website-versie van Gmail. Lees meer over de mogelijkheden in ons Dossier over Gmail.

Google+

Met de Google+-app log je in met je Google-account, waarna je lid kunt worden van communities over onderwerpen waar je geïnteresseerd in bent. Ooit begon Google+ als een soort alternatief van Facebook, maar inmiddels staan je eigen interesses meer centraal. De app laat je ook contact leggen met mensen met dezelfde interesses, zodat er groepen kunnen ontstaan.

Google Hangouts

Google Hangouts was de chat-dienst van Google die concurreert met iMessage, Facebook Messenger, WhatsApp en Telegram, maar tegenwoordig vooral het zakelijke publiek moet aanspreken. De dienst werkt daarbij naadloos samen met alle andere diensten van Google, wat de presentatie van bijvoorbeeld Google Maps-locaties en YouTube-filmpjes prettiger maakt. Google gebruikt de gesprekken echter wel om betere advertentie-informatie te genereren.

Google Hangouts Meet

Wanneer je op zakelijk gebied gebruik maakt van Google Hangouts, kan Hangouts Meet ook een interessante app zijn. Hangout Meets is helemaal ingericht om videovergaderingen te houden. Je maakt een afspraak aan in de app en als iedereen op tijd is kun je eenvoudig een groepsgesprek starten. Hangouts Meet is onderdeel van Google’s G Suite.

Google Duo

Zoek je nog een app om mee te videobellen, ook met je Android-vrienden, dan kun je daar Google Duo voor gebruiken. In Duo staan één-op-één-gesprekken centraal, zodat je elkaar kunt horen en zien. Ook Google Duo werkt met je telefoonnummer, waardoor het niet nodig is om in te loggen met een Google-account. De app schakelt naadloos over van een Wi-Fi- naar een mobiele internetverbinding.

Bekijk ook

Review: Duo van Google is een simpele app voor videobellen

Duo van Google is een nieuwe app voor één-op-één videogesprekken. De app biedt vrij rechttoe rechtaan functies en laat je niet alleen videobellen van iPhone naar iPhone, maar ook naar Android-toestellen. Is dit een reden om de app te gaan gebruiken?

Productiviteit-apps van Google

Google

Met Google voor iPhone en iPad kun je zoeken met je stem: van restaurants in de buurt tot calorieën in kwarktaart. De app geeft je ook informatie voordat je erom vraagt, bijvoorbeeld reistijden of weerbericht. De app heette voorheen Google Zoeken, maar veranderde uiteindelijk de naam in het veel kortere Google.

Google Maps en Google Earth

Google maps is een alternatief voor de standaard-app Kaarten op je iPhone en iPad. Google biedt iets andere extra’s aan, waardoor veel mensen de app fijner vinden werken dan Apple Kaarten. Zo kun je bijvoorbeeld ook zoeken op de naam van een bedrijf, restaurant of museum en Google Maps weet het meestal wel op de kaart te vinden. Routebeschrijvingen zijn ook beschikbaar voor het openbaar vervoer. Je kunt met Google Streetview kijken hoe de straten eruit zien. Google Earth is een app die daar erg op lijkt, maar een net iets andere focus heeft. Google Maps draait praktisch om zoeken en vinden. Google Earth gebruik je meer als een soort digitale bosatlas waarmee je de hele wereld kunt bekijken. Google Earth heeft een 3D-weergave voor een select aantal steden. Maar ook in de normale weergave ziet de wereld er in Google Earth behoorlijk spectaculair uit, vooral omdat je in vogelperspectief over de wereld raast. Google Earth heeft bovendien ook kaarten met realtime aardbevingen, vliegtuigen in de lucht, wandelpaden, stedentrips en meer.

Google Street View

Met de Google Street View-app bekijk je de wereld net even vanaf een andere kant. Met de app kun je namelijk door de straten van nagenoeg elke stad of dorp wandelen, rechtstreeks vanaf je iPhone. Hiermee ontdek je bijvoorbeeld nieuwe plaatsen, maar je kunt met de app ook zelf 360-graden foto’s maken.

Google Chrome & Chrome Remote Desktop

Chrome is de browser van Google en een goed alternatief voor Safari. Voordeel van deze browser is vooral dat hij de informatie van je favoriete websites, je bladwijzers, je instellingen en je wachtwoorden weet zodra je inlogt in de browser met je Google-account, als je die nu ook al gebruikt in Google Chrome voor Windows of de Mac. Chrome slaat dat namelijk op in een profiel en synchroniseert al je voorkeuren over alle apparaten waar je Chrome gebruikt. Dat doet Safari echter ook; het hangt sterk van je persoonlijke voorkeuren af welke browser je de beste vindt. En met de Chrome Remote Desktop-app kun je ook op afstand bij je computer, simpelweg vanaf je iPhone of iPad.

Google Agenda

Google Agenda is dé agenda-app van Google. Deze overzichtelijke agenda importeert je afspraken uit je Gmail-account, maar laat je ook persoonlijke doelen stellen zoals drie keer per week hardlopen. Ook voeg je taken met herinneringen toe, zodat je alle zaken op je leven op de rit kunt houden. De app geeft ook slimme suggesties voor titels voor je afspraken, zodat je deze razendsnel kunt inplannen.

Google Translate

Google Translate vertaalt alles wat je maar tegen kunt komen. Niet alleen kun je in de app tekst plakken die Translate vervolgens zo goed mogelijk voor je vertaalt, ook herkent de app handschrift en tekst op foto’s. De resultaten zijn niet altijd geweldig, maar Google Translate is slim genoeg om je een goed idee te geven wat er ongeveer wordt bedoeld.

Google Drive

Google Drive is een online opslagdienst van Google die concurreert met Dropbox en iCloud. In de Google Drive app kun je zien welke documenten je allemaal in de de dienst hebt opgeslagen. Ook kun je er nieuwe documenten maken en documenten die je al gemaakt hebt aanpassen, ook al heeft Google daar ook nog aparte apps voor uitgebracht. Via een in-app aankoop kun je extra online opslaggeheugen kopen.

Google Documenten, Spreadsheets en Presentaties

Met Google Documenten, Google Spreadsheets en Google Presentaties kun je tekst verwerken, informatie verzamelen en in statistieken zetten en presentaties maken en geven. Deze apps zijn Google’s antwoord op Pages, Numbers en Keynote van Apple en Word, Excel en PowerPoint van Microsoft.

Google Gboard

Google Gboard is Google’s eigen iOS-toetsenbord. Met dit toetsenbord kun je niet alleen snel typen, maar ook meteen een Google-zoekkopdracht uitvoeren. Je kunt ook zoeken naar emojis en gifs, zodat je het toetsenbord zelf niet hoeft te verlaten. Veeg je liever dan dat je tikt, dan kan dat met Gboard ook.

Bekijk ook

Google brengt Gboard-toetsenbord voor iPhone uit met ingebouwde zoekfunctie

Google heeft zijn eigen toetsenbord voor de iPhone gelanceerd. In dit toetsenbord staat het zoeken via Google centraal. Het toetsenbord werkt ook met gifs en emoji's.

Overige productiviteitsapps van Google

 • Google Arts & Culture (gratis, iPhone/iPad, iOS 15.0+) - Een app over kunst en cultuur.
 • Google Classroom (gratis, iPhone/iPad, iOS 13.0+) - Een klaslokaal-app voor iedereen met een Education-account.
 • Wij kunnen op dit moment helaas niet de juiste gegevens tonen, Download - Expeditions is een educatieve virtualrealitytool. Zo duik je in de Caribische zee.
 • Google Keep - Notities/lijsten (gratis, iPhone/iPad/ Watch, iOS 14.0+) - Bewaar je notities in Google Keep, zodat je weet wat je nog moet doen.
 • Google Authenticator (gratis, iPhone, iOS 13.0+) - Met Authenticator heb je altijd de juiste inlogcodes voor tweestapsverificatie bij de hand.
 • Wij kunnen op dit moment helaas niet de juiste gegevens tonen, Download - Een calculator die werkt met grote cijfers.

Foto & Video-apps van Google

Google Foto’s

Google Foto’s is de tegenhanger van iCloud-fotobibliotheek. Met deze app sla je al je foto’s online op, zodat je ze altijd op al je apparaten bij de hand hebt. Je kunt in Google Foto’s ongelimiteerd foto’s opslaan en de app bevat zelfs een opruimfunctie. Hierdoor worden foto’s die al geupload zijn van je toestel verwijderd, zodat er ruimte vrij komt voor apps en andere zaken. Meer over de verschillen tussen iCloud-fotobibliotheek en Google Foto’s lees je hieronder.

Bekijk ook

Google Foto's versus iCloud Foto's: wat zijn de verschillen?

Welke van de twee grote fotodiensten moet je nou gebruiken: Google Foto's of iCloud Foto's? iCulture zet de grote verschillen op een rij, om je te helpen met kiezen.

Google Cardboard

Heb je een kartonnen VR-bril voor je iPhone, dan moet je deze app hebben om hier optimaal gebruik van te maken. Hoewel de app in eerste instantie voor de speciale Google Cardboard-bril geschikt is, werkt hij ook prima met elke andere VR-bril die voor je iPhone gemaakt is. De Cardboard-app bevat een aantal voorbeelden, waarmee je in VR om je heen kunt kijken.

Bekijk ook

Zo maak je van je iPhone een virtual reality-bril

We leggen uit hoe je van de iPhone het makkelijkst een virtual realitybril kunt maken. Met de beste brillen en beschikbare apps.

Snapseed

Snapseed is een app waarmee je foto’s uitgebreid kunt bewerken. De app biedt mogelijkheden om de kleuren te verbeteren, je kunt foto’s bijsnijden en roteren en zwartwit-effecten toepassen. De app werd vroeger erg geprezen, maar is inmiddels een beetje uit het zicht van het grote publiek geraakt doordat er al jaren geen nieuwe functies meer aan de app zijn toegevoegd.

Motion Stills

De Live Photos van je iPhone kun je met de Motion Stills-app van Google eenvoudig omzetten in een gif. Hierdoor kun je deze Live Photos makkelijker versturen naar vrienden en familie, ook als ze geen Apple-toestel hebben. Ook maakt deze app de Live Photos een stuk stabieler en vloeiender.

Bekijk ook

Google Motion Stills maakt een gifje van je Live Photo's

Google heeft Motion Stills uitgebracht, een app waarmee je Live Photos kunt omzetten naar gifjes en filmpjes. De app laat vooral de knappe kennis van het Google Research Team zien.

Fotoscan

Nog een hoop oude foto’s op zolder liggen? Scan ze dan makkelijk in met de Fotoscan van Google. Door vier punten op de foto te scannen probeert te app een zo goed mogelijke scan te maken van de foto. Vervolgens kun je hem delen via onder andere iCloud, Mail of Google Drive.

Bekijk ook

Met Google PhotoScan maak je oude familiekiekjes digitaal

Google PhotoScan is een gloednieuwe app waarmee je oude gedrukte foto's kunt digitaliseren. Ze worden met machine learning geoptimaliseerd en meteen doorgestuurd naar Google Foto's.

Toontastic 3D

Toontastic 3D is een app waarmee kinderen in een handomdraai een animatie verhaal in elkaar zetten. Je kiest een scene, de hoofdrolspelers en verzint het verhaal. Ook kun je zelf karakters tekenen die een rol spelen in het verhaal. Als je verhaal klaar is, kun je hem opslaan in je foto’s en vervolgens delen met al je vrienden.

Bekijk ook

Google Toontastic 3D laat kinderen simpele animatiefilmpjes maken

Google heeft met Toontastic 3D een leuke app voor kinderen gemaakt, waarmee ze zelf simpele animatiefilmpjes kunnen maken. Met een vertelling met eigen stem.

Scrubbies

Met Scrubbies geef je een leuke draai aan korte filmpjes. Door met je vingers over het scherm te bewegen, spoel je het beeld vooruit en achteruit. Hierdoor krijg je een leuk, herhalend effect. Leuke video gemaakt? Dan kun je hem delen met al je vrienden.

Bekijk ook

Google experimenteert met twee nieuwe foto-apps voor iOS

Google is aan het experimenteren geslagen. Met de zogenaamde appsperimenten probeert Google enkele grappige foto-functies uit. De eerste twee apps zijn Selfissimo en Scrubbies, apps voor selfies en video's.

Amusement-apps van Google

YouTube

YouTube stond jarenlang als standaard-app op de iPhone en iPad, maar sinds enige tijd moet je de YouTube-app zelf los downloaden. De YouTube-app biedt je de mogelijkheid om YouTube-filmpjes vanuit een app te bekijken, wat toch uiteindelijk een stuk prettiger is dan vanuit een browser. Bovendien kun je hier gemakkelijk je YouTube-abonnementen bekijken, zodat je gemakkelijk ziet of je favoriete YouTubers iets nieuws online hebben gezet. Lees meer over de mogelijkheden in onze gids: YouTube op de iPhone, iPad en Apple TV. Sinds kort ondersteunt de YouTube-app ook een donker thema. Behalve de normale YouTube-app, is er ook een app om zelf direct te filmen en te uploaden en kun je met de YouTube Creator Studio makkelijk je eigen kanaal beheren. Voor gamers is er YouTube Gaming, een app specifiek gericht op video’s die alles te maken hebben met games.

Google Play

Google heeft, net zoals Apple, een groot aantal diensten waarmee verschillende media kunt consumeren. Die biedt Google aan in de apps Google Play Music, Google Play Movies & TV, Google Play Kiosk en Google Play Books. Hier vind je respectievelijk muziek, films, tv-series, tijdschriften en boeken.

Overige amusementsapps van Google

 • Wij kunnen op dit moment helaas niet de juiste gegevens tonen, Download - Bedtijdverhalen die door Virtual Reality tot leven komen.
 • Wij kunnen op dit moment helaas niet de juiste gegevens tonen, Download - De app voor Google’s I/O conferentie met nieuwe onthullingen.

Accessoires van Google

Google Home

Google Home (voorheen Chromecast) is de app van Google waarmee je alle apparaten voor in huis van Google kunt aansturen. Je stuurt hier onder meer je Chromecast mee aan, maar ook Google Assistant gebruik je via de Google Home app. De Chromecast is op dit moment het belangrijkste apparaat voor Google Home. Het is een soort simpel alternatief voor de Apple TV. Je kunt er muziek en video mee streamen, rechtstreeks vanaf je iPhone of iPad. In onze gids Chromecast op je iPhone en iPad: wat kun je ermee? vind je nog veel meer informatie over dit product.

Wear OS

Heb je een smartwatch dat op Google’s besturingssysteem Wear OS draait, dan heb je deze app nodig om alles te kunnen koppelen en synchroniseren met je iPhone. Hierdoor kun je meldingen van al je iPhone-apps ontvangen op je Wear OS-horloge. Ook gebruik je de app om je horloge in te stellen en krijg je actuele informatie van Google Now.

Bekijk ook

Wear OS is de nieuwe naam van Android Wear, om meer iPhone-gebruikers te trekken

Android Wear van Google krijgt een nieuwe naam. Met Wear OS wil Google benadrukken dat de horloges niet alleen geschikt zijn voor Android-gebruikers, maar ook voor mensen met een iPhone. Is dit voor jou nu reden om een dergelijk horloge te overwegen?

 • Wij kunnen op dit moment helaas niet de juiste gegevens tonen, Download - Met de Android TV-app kun je de Android-functies van je televisie bedienen met je iPhone.
 • Wij kunnen op dit moment helaas niet de juiste gegevens tonen, Download - De OnHub is een router van Google en deze app hoort daarbij.
 • Wij kunnen op dit moment helaas niet de juiste gegevens tonen, Download - Deze app werkt samen met Study Kit-apparaten.

Zakelijke apps van Google

Google heeft daarnaast in de App Store een aantal apps voor het bedrijfsleven. Google Analytics is bijvoorbeeld een app die uitgebreide statistische informatie aanbiedt over de metingen die Google heeft over jouw website. Google Mijn Bedrijf helpt je met het aanbieden van goede informatie in Google-zoekresultaten. En met Adwords Express bouw je binnen enkele minuten een Google Adwords advertentie.

 • Google Ads (gratis, iPhone/iPad, iOS 13.0+) - Advertentiecampagnes bijhouden op je iPhone.
 • Google Admin Console (gratis, iPhone/iPad, iOS 11.0+) - Met deze app beheer je altijd en overal je Google for Work-accounts.
 • Google Primer (gratis, iPhone/iPad, iOS 13.0+) - Leer nieuwe marketingskills met Primer.
 • Wij kunnen op dit moment helaas niet de juiste gegevens tonen, Download - Form Viewer is een app voor ontwikkelaars met allerlei handige tools.
 • Google Cloud (gratis, iPhone/iPad, iOS 12.4+) - Beheer alle zaken die draaien op het Google Cloud Platform.
 • Google Cloud Search (gratis, iPhone/iPad, iOS 10.0+) - Zoek door alle content dat gedeeld wordt binnen Google G Suit.
 • Google Device Policy (gratis, iPhone/iPad, iOS 12.0+) - Deze app is alleen geschikt voor business, education en overheidsinstanties.
 • Creative Preview (gratis, iPhone/iPad, iOS 9.0+) - Bekijk hoe jou advertenties eruit zien voordat ze live gaan.
 • IMA Video Suite Inspector (gratis, iPhone, iOS 9.0+) - Ook met deze app regel je advertenties.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!