apple-watch-health-fitness

Vijf manieren waarop de Apple Watch je gezondheid verbetert

De Apple Watch kan je helpen met sporten en je fysieke gezondheid analyseren. iCulture toont vijf manieren waarop de Apple Watch je gezondheid verbetert.

Apple legt enorme nadruk op de gezondheidsfuncties van de Apple Watch. Het horloge bevat dan ook verschillende sensoren om je fysieke gesteldheid te meten. De Apple Watch gaat je helpen om meer over je eigen lichaam te weten en je gezondheid beter in de gaten te houden. Wat zal de invloed van Apple zijn op de gezondheidszorg en hoe we met ons lichaam omgaan? Dat bespreken we in dit artikel. Vijf voorbeelden.

1. HealthKit

apple watch gezondheid healthkitApps voor iPhone en iPad kunnen met HealthKit gezondheidsinformatie verzamelen, die vervolgens wordt verstuurd naar de officiële Gezondheid-app. Hierdoor zie je overzichtelijk bij elkaar hoeveel je hebt gesport via hardloop-apps zoals Endomondo, Nike+ Running en Runtastic, of weet je hoeveel stappen je hebt gezet met trackers zoals Jawbone Up. De komst van de Apple Watch zorgt dat je geen aparte fitnesstracker meer hoeft te dragen. Gezondheidsinformatie verzamel je ongemerkt, waarbij allerlei andere apps de data kunnen hergebruiken. Je ziet daardoor sneller het verband tussen ongezond gedrag en de impact daarvan op jouw gezondheid. De Apple Watch houdt bij hoeveel je op een dag loopt en geeft dat door aan de Gezondheid-app, maar laat daarbij ook je gemiddelde hartslag zien. Hierdoor wordt al je persoonlijke, medische informatie op één plek verzameld.

2. Hartslagmeters worden normaal

apple watch gezondheid hartslagmeterMet de Apple Watch gaan we iets nieuws doen op het gebied van gezondheid: je gaat continu je hartslag meten. Ook als je gezond bent, kun je je hartslag in de gaten houden om bijvoorbeeld te kijken of je te veel blootstaat aan stress. Dit heeft grote gevolgen voor zowel onszelf als voor de medische wereld. Je kunt in de gaten houden hoe je hartslag regeert op een spannende film of op een kop koffie. Artsen zouden deze gegevens kunnen gebruiken voor onderzoek, door bij een grote groep gebruikers te zien hoe het hart onder bepaalde omstandigheden functioneert. Iets waar Apple’s ResearchKit voor gebruikt kan worden. Ook zou je bij ouderen en bij mensen met hart- en vaatziekten eerder medische problemen kunnen opsporen, waardoor je een hartaanval of beroerte kunt voorkomen.

3. Meldingen helpen je meer te bewegen

apple watch gezondheid meldingenZitten is een ongezonde bezigheid. Wil je meer bewegen en minder stilzitten? De Apple Watch kan je helpen meer te bewegen door je te waarschuwen dat het tijd is om even een stukje te gaan lopen. Vooral bij zittende beroepen kan dat nuttig zijn. De Apple Watch geeft een tikje op je pols en toont een waarschuwing op het scherm. Je wordt sneller aangespoord om te bewegen – zonder dat je een personal trainer nodig hebt.

4. Je kunt gemakkelijker doelen stellen

Stel: je hebt het voornemen om meer te gaan lopen. Hoe houd je dat bij? Met de stappenteller in de Apple Watch wordt dat veel gemakklijker, want het horloge heb je altijd om. De Apple Watch kan laten zien hoeveel je vandaag hebt bewogen, maar ook het aantal stappen vergelijken met afgelopen week. Die informatie kun je weer gebruiken om jezelf gemakkelijker een doel te stellen.

apple-watch-health-fitness

Zie je dat je iedere dag nét geen 10.000 stappen loopt? Dan stimuleert de Apple Watch je misschien wel om nog een extra ommetje te maken. Gezondheidsinformatie wordt tastbaarder, omdat je gegevens actiever bijhoudt.

5. Completer beeld

apple watch gezondheid overzichtHet lijkt misschien een dooddoener, maar de Activiteiten-app op de Apple Watch houdt alle activiteiten bij. De app weet hoeveel je sport en of je te veel een zittend leven leidt. Cirkels geven aan of je op schema zit.

apple-watch-sport

Daardoor krijg je in één oogopslag een compleet beeld van je gedrag. Je kunt hierdoor precies zien in welke periodes je minder goed voor jezelf zorgt. Data die de Apple Watch verzamelt kun je ook delen met arts of fysiotherapeut, zodat zij een behandelplan op maat kunnen maken.

Verder lezen: Dossier Apple Watch

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt april 2015
Categorie Devices
Onderwerpen apple watch, gezondheid