meditatie-rust-ontspannen-mindfulness

Blijf gefocust of ontspan met de achtergrondgeluiden op je iPhone en iPad

Filter alle omgevingsgeluiden weg door naar achtergrondgeluid te luisteren. Deze handige standaardfunctie is sinds iOS 15 en iPadOS 15 te gebruiken. Zo stel je de achtergrondgeluiden op je iPhone in!

Met achtergrondgeluid op iPhone en iPad kun je je beter concentreren. Het geluid filtert als het ware alle andere omgevingsgeluiden weg en dat zorgt voor meer focus. Je hebt de keuze uit verschillende achtergrondgeluiden op zowel iPhone en iPad en is eenvoudig en snel in te schakelen via het Bedieningspaneel. We leggen je precies uit hoe het werkt en hoe je het instelt.

Achtergrondgeluiden instellen op je iPhone of iPad

Deze functie is zowel op je iPhone als iPad te gebruiken, maar je hebt wel iOS 15 en iPadOS 15 of nieuwer nodig. Op een oudere iPhone of iPad die niet meer geüpdatet kan worden, kun je de functie dus niet gebruiken. De achtergrondgeluiden op je iPhone en iPad zijn onderdeel van Toegankelijkheid, maar kunnen voor iedereen van pas komen. Bijvoorbeeld als je herrie van je buurman wil maskeren.

Maar er zijn nog tal van andere situaties waarbij het van pas kan komen, bijvoorbeeld tijdens het studeren of als je je baby in slaap wil sussen met wat donkere ruis. Je kunt luisteren naar drie verschillende soorten ruis, de zee, regen of stromend water, zodat je je beter kunt focussen op je werk of om te ontspannen. Om gebruik te maken van de ingebouwde focusgeluiden, volg je deze onderstaande stappen:

 1. Ga op je apparaat naar de Instellingen-app en druk op Toegankelijkheid.
 2. Scroll vervolgens iets naar beneden en tik op Audio/Visueel.
 3. Kies hierna voor Achtergrondgeluiden.
 4. Zet de achtergrondgeluiden aan door de knop bovenaan op groen te zetten.
 5. Hierna kun je tikken op Klank om zelf te bepalen wat je hoort.
 6. Pas onder Volume eventueel aan hoe goed je geluid is te horen.

Achtergrondgeluid op de iPhone instellen.

Door de optie Gebruik bij afspelen media uit te zetten, stopt het achtergrondgeluid op je iPhone als je een filmpje of muziekje gaat luisteren. Wil je dat het achtergrondgeluid doorspeelt, dan zet je dit dus aan. Je kan dan apart het volume van het achtergrondgeluid bepalen, omdat je het dan mogelijk wat harder wil. Je kan ook onderaan de optie inschakelen om het geluid te stoppen zodra je je iPhone of iPad vergrendelt.

Achtergrondgeluid gebruiken op je iPhone of iPad

Je kan het achtergrondgeluid op deze manier inschakelen, maar het kan ook sneller via het Bedieningspaneel. Je hebt hiervoor de Horen-knop nodig:

 1. Ga naar Instellingen > Bedieningspaneel.
 2. Zorg ervoor dat de knop Horen toegevoegd is aan het rijtje bovenaan.
 3. Open nu het Bedieningspaneel door vanaf rechtsboven naar beneden te vegen. Op een iPhone met thuisknop veeg je vanaf de onderkant omhoog.
 4. Tik op de Horen-knop (te herkennen aan het oor) en tik op Achtergrondgeluiden.
 5. Het geluid wordt nu gestart en je kan eventueel een ander geluid kiezen en het volume aanpassen.

Achtergrondgeluid op de iPhone gebruiken.

Hoor je geen geluid? Vergeet dan niet om het algemene volume van je iPhone of iPad aan te zetten. De zijschakelaar op je iPhone hoeft niet uit te staan, maar het volume moet wel minstens één stukje aan staan.

Meer focus- en ontspanningstips

Je kunt je Apple-apparaten op verschillende manieren gebruiken om te ontspannen. Hier zijn een paar voorbeelden.

Bekijk ook

Ambient Sounds op de HomePod (mini): speel rustgevende omgevingsgeluiden

Met de HomePod en HomePod mini kun je Ambient Sounds afspelen, oftewel omgevingsgeluiden. Dit zijn rustgevende achtergrondgeluiden die je kunnen helpen met ontspannen. In deze tip leggen we uit welke geluiden er zijn en hoe je ernaar kunt luisteren.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Focus

Focus is een nieuwe functie sinds iOS 15 en omvat functies als Niet Storen, Niet Storen tijdens autorijden, de slaapmodus en meer. Met Focus zorg je ervoor dat je minder gestoord wordt en bepaal je welke apps wel of niet beschikbaar mogen zijn en welke apps wel of geen meldingen sturen. Je kan voor allerlei situaties een focus aanmaken, bijvoorbeeld voor werk, privé of school.

Focus