Apple's audiolab met de HomePod.

Ambient Sounds op de HomePod (mini): speel rustgevende omgevingsgeluiden

Met de HomePod en HomePod mini kun je Ambient Sounds afspelen, oftewel omgevingsgeluiden. Dit zijn rustgevende achtergrondgeluiden die je kunnen helpen met ontspannen. In deze tip leggen we uit welke geluiden er zijn en hoe je ernaar kunt luisteren.

Op de HomePod en HomePod mini kun je luisteren naar de zogeheten Ambient Sounds. Ben je gestresst, heb je moeite met slapen of wil je tot rust komen, dan kun je deze omgevingsgeluiden op de HomePod gebruiken.

Vanaf HomePod softwareversie 15.2 verstaat en spreekt de HomePod en HomePod mini ook Nederlands. De spraakopdrachten in dit artikel zijn daarom in het Nederlands vermeld. De update wordt in de week van 13 december voor iedereen verwacht. Heb je de update nog niet, gebruik dan de Engelse termen.
Bekijk ook

HomePod mini nu snel in Nederland? Siri vanaf 15.2 ook in Nederlands op de HomePod (mini)

Vanaf software-update 15.2 kan de HomePod eindelijk Nederlands. Apple voegt dit toe een de aankomende software-update. Het lijkt er daardoor op dat de speaker zeer binnenkort ook in Nederland te koop is, zo ontdekte iCulture.

Wat zijn Ambient Sounds op de HomePod?

Ambient Sounds zijn geluiden die continu afspelen en zijn bedoeld om bijvoorbeeld mee te kunnen ontspannen. Ook kan het fijn zijn als je graag altijd wat achtergrondgeluid hoort, bijvoorbeeld tijdens het studeren of werken. In de HomePod en HomePod mini is er een aantal van dit soort geluiden ingebouwd. Dit zijn de Ambient Sounds die nu te beluisteren zijn:

 • Witte ruis
 • Open haard
 • Bos
 • Nacht
 • Oceaan
 • Regen
 • Stromend water

Het is fijn om deze geluiden op een laag volume af te spelen, want het moet natuurlijk geen oorverdovende krekelpartij worden. De geluiden zijn voor iedereen met een HomePod of HomePod mini beschikbaar, ook als je geen Apple Music-abonnee bent.

HomePod vs HomePod mini.

Zo gebruik je Ambient Sounds op de HomePod

Je kunt de Ambient Sounds op dit moment alleen via Siri op de HomePod oproepen. Er is dus geen mogelijkheid om dit vanaf je iPhone te streamen, maar in de App Store zijn verschillende apps te downloaden die je met AirPlay kunt streamen. Ook binnen Apple Music zijn er nog veel meer opties. Als je eenmaal Apple’s omgevingsgeluiden op de HomePod afspeelt kun je deze wel weer bedienen vanaf je iPhone.

Sinds iOS 15 kun je op de iPhone en iPad wel apart omgevingsgeluiden afspelen. Je hebt daarbij de keuze uit meerdere soortgelijke geluiden als bij de Ambient Sounds op de HomePod, maar de keuze is wel iets beperkter.

Bekijk ook

Blijf gefocust of ontspan met de achtergrondgeluiden op je iPhone en iPad

Filter alle omgevingsgeluiden weg door naar achtergrondgeluid te luisteren. Deze handige standaardfunctie is sinds iOS 15 en iPadOS 15 te gebruiken. Zo stel je de achtergrondgeluiden op je iPhone in!

Via Siri zijn er verschillende manieren om de geluiden te laten afspelen. Zo kun je vragen om een specifiek geluid als je al weet welke je wil. Dit zijn enkele commando’s die je kunt gebruiken:

 • “Hé Siri, speel omgevingsgeluid bos”
 • “Hé Siri, speel omgevingsgeluid open haard”
 • “Hé Siri, speel het stroom omgevingsgeluid”

Speel je een geluid af? Dan kun je deze bedienen vanaf je iPhone. Dit kan vanaf je toegangsscherm en vanuit het Bedieningspaneel. Zo kom je bij de knoppen:

 1. Ontgrendel je iPhone.
 2. Open het Bedieningspaneel.
 3. Hou de muziektegel rechtsboven ingedrukt.
 4. Tik op Bedien andere luidsprekers en tv’s en kies de HomePod.

HomePod met Ambient Sounds (omgevingsgeluiden) en bediening vanaf de iPhone.

Je ziet nu dat de knoppen op je toegangsscherm en in het Bedieningspaneel verschijnen. Hiermee kun je het volume aanpassen, naar het volgende geluid gaan of de geluiden helemaal stoppen. Je kunt natuurlijk ook Siri gebruiken om dit allemaal te regelen.

Slaaptimer met Ambient Sounds op HomePod

Je kan ook aan Siri vragen om een slaaptimer te zetten zodra je een achtergrondgeluidje afspeelt. Hierdoor stopt het achtergrondgeluid automatisch met spelen als de tijd verstreken is. Het enige wat je hiervoor hoeft te doen, is één van de geluiden afspelen en bijvoorbeeld tegen Siri zeggen “Hé Siri, zet een slaaptimer voor 1 uur”.

Hopelijk kom je met Ambient Sounds op de HomePod en HomePod mini rustiger de dag door en kun je geconcentreerd werken of beter in slaap vallen. Wist je dat je je HomePod ook als wekker kunt gebruiken? Ook is het mogelijk om een stereopaar te maken als je twee HomePods naast elkaar hebt staan.

Bekijk ook

Wekkers en timers instellen op de HomePod (mini)

Wist je dat je de HomePod en HomePod mini ook als wekker kan gebruiken? Of als timer tijdens het koken? In deze tip leggen we je uit hoe je op meerdere manieren een timer en wekker instelt. Ook laten we je zien hoe je een wekker op de HomePod stopt of laat snoezen, zodat je nog even in bed kan blijven liggen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!