Philips Hue Bluetooth verpakking.

Review Philips Hue Bluetooth-lampen: een goede start voor beginners, beperkt in functie

Philips heeft haar collectie uitgebreid met de Philips Hue Bluetooth-lampen. Deze lampen werken ook zonder bridge, maar hebben dan wel enkele beperkingen. Zijn die beperkingen acceptabel of moet je toch te veel inleveren? Wij hebben deze Bluetooth-lampen van Hue getest en delen in deze review de voor- en nadelen.

Philips Hue is al jarenlang een bekende naam als het gaat om slimme verlichting. Met een groot assortiment aan lampen, fittingen, lichtslangen en nog veel meer, is de keuze enorm. De Hue-accessoires hebben echter wel één nadeel: ze vereisen een bridge om te kunnen werken. Hoewel er allerlei startersets beschikbaar zijn waar de bridge al bij in zit, zijn deze vrij duur. Daar heeft Philips nu iets op gevonden. De nieuwste generatie Hue-lampen zijn uitgerust met Bluetooth, zodat je ze zonder bridge kan gebruiken. Hierdoor is de drempel om in te stappen een stuk kleiner. Maar je mist daardoor wel een aantal functies. In deze review van de Hue Bluetooth-lampen lees je onze ervaringen.

Dit lees je in onze Hue Bluetooth-review:


Review, foto’s en screenshots: Benjamin Kuijten (@benjaminrk). Wij hebben de E27 White and Color Ambiance getest. De Hue Bluetooth-lampen voor deze review zijn ter beschikking gesteld door Philips. De test is uitgevoerd in augustus 2019.

Philips Hue Bluetooth-lampen in het kort

Dit zijn de belangrijkste eigenschappen van de Philips Hue Bluetooth-lampen:

 • Lampen uitgerust met Bluetooth in verschillende fittingen en lamptypen (E27, GU10, White, White Ambiance en White and Color Ambiance)
 • Vereist geen bridge
 • Te bedienen met speciale Hue Bluetooth-app
 • Maximaal tien Bluetooth-lampen bedienen zonder bridge
 • Stembediening met Alexa en Google Assistent
 • Beperkte mogelijkheden
 • Uit te breiden met losse Hue-bridge voor HomeKit, stembediening met Siri
 • Ook te combineren met Hue-lampen zonder Bluetooth
 • Beschikbaar vanaf €19,95 bij onder andere Bol.com

De Bluetooth-lampen van Philips Hue zijn een antwoord op goedkopere alternatieven zoals de IKEA Tradfri-lampen. Hoewel de Hue-lampen zelf niet goedkoper zijn dan de eerder verschenen lampen, scheelt het wel dat je geen bridge nodig hebt. Een bridge kost zo’n €53, dus de drempel om met Hue aan de slag te gaan is daardoor een stuk lager.

Hue Bluetooth instellen.

Hue Bluetooth-lampen instellen

Om de Hue Bluetooth-lampen in te stellen, heb je enkel de speciale Hue Bluetooth-app nodig. Het instellen van je slimme Bluetooth-lampen gaat op deze manier een stuk sneller dan bij de traditionele versies. Je hoeft de lamp alleen in een geschikte fitting te steken, de lamp aan te doen en de app op te starten. Er verschijnt in de app vanzelf een verzoek om de Bluetooth-verbinding te maken, waarna je de lamp alleen nog maar een naam hoeft te geven. Deze naam is van belang om de lamp goed te herkennen en als je gebruik wil maken van de stembediening via Amazon Alexa en de Google Assistent.

Het instellen is een fluitje van een cent, ook voor mensen die totaal niet technisch zijn en nog geen ervaring hebben met het gebruik van slimme apparaten. Er komt geen kabel aan te pas en er is ook geen langdurig stappenplan met codes scannen en dergelijke. Je hoeft alleen maar te zorgen dat je Bluetooth ingeschakeld is. Om de koppeling te kunnen maken moet je binnen 1 meter van de lamp verwijderd zijn. Koppelen van buitenaf is daardoor niet mogelijk.

Hue Bluetooth koppelen.

Gebruik van de Hue Bluetooth-lampen

In het gebruik zijn de Bluetooth-lampen erg gemakkelijk. Je hoeft alleen maar de Hue-app te openen en de lampen in of uit te schakelen. Je past zelf de helderheid van de lamp aan via de regelaars of kiest één van de meer dan veertig verschillende ingebouwde scènes. Hiermee kleurt de lamp in een mooie door Philips van tevoren bepaalde kleurstelling, mits je lampen de kleuren ondersteunen. Je kan ook zelf de kleur van de lampen kiezen via de kleurenkiezer.

De Bluetooth-app houdt geen rekening met verschillende kamers. Elke lamp staat volledig op zichzelf en je kunt ze niet groeperen via de Bluetooth-app. Het is daardoor wat omslachtig om meerdere lampen tegelijk in te schakelen. Wel vind je bovenaan de app een schakelaar om meteen alle lampen in- of uit te zetten, waarbij je ook de lichtsterkte bepaalt.

Hue Bluetooth bedienen.

Meer dan dit biedt de app eigenlijk niet. Ze werken niet samen met andere apps die Hue ondersteunen. Als je lampen met allerlei uitgebreide opties wil automatiseren, zijn enkel de Bluetooth-lampen zonder bridge niet voor jou geschikt. Routines zijn sinds voorjaar 2020 wel in de Bluetooth-app beschikbaar.

Een probleem bij de Bluetooth-lampen is dat het bereik beperkt is. We zien dit vaker bij andere soortgelijke accessoires die werken via Bluetooth, waaronder de Eve-accessoires. Woon je op een appartement, dan heb je waarschijnlijk geen enkel probleem om al je lampen in huis te bedienen. Bij een groter huis met meerdere verdiepingen kan het wat lastiger zijn. In dat geval raden we aan om toch gebruik te maken van de bridge, omdat je dan niet afhankelijk bent van het bereik.

Prachtig licht
Aan het licht van de lampen is verder niets veranderd. Wij zijn al jaren fan van het licht van de Hue-lampen en dat is hier niet anders. De lampen tonen 16 miljoen kleuren en stralen maximaal 806 lumen uit. De levensduur is 25.000 branduren, dus je kan er jarenlang mee doen. De lampen hebben dezelfde rijke kleuren als de vernieuwde Hue-lampen van een aantal jaren geleden. Sinds die tijd is Philips ook overgestapt naar een lamp van grotendeels plastic, in plaats van een combinatie van glas met aluminium. Dat is ook bij deze lampen met Bluetooth het geval. Wij hebben ook nog de oudere versies in gebruik, die gemaakt is van glas. Die vinden wij kwalitatiever een stuk mooier, al merk je daar met de kwaliteit van het licht helemaal niks van.

Hue Bluetooth gekleurde lampen.

Beperkingen van Hue Bluetooth-lampen

De Hue Bluetooth-lampen hebben op zichzelf wel een aantal beperkingen. Zoals eerder gezegd is de Bluetooth-app een uitgeklede versie van de gewone Hue-app, waardoor je veel functies mist. Ook is het niet mogelijk om de Bluetooth-lampen zonder bridge op afstand te bedienen. Je moet dus altijd thuis zijn om lampen aan of uit te kunnen zetten. Automatiseringen zijn ook niet beschikbaar en ondersteuning voor HomeKit ontbreekt als je de lampen niet aan een bridge koppelt. Stembediening is alleen mogelijk met Alexa en binnenkort ook via de Google Assistent. Omdat wij geen Alexa tot onze beschikking hadden, hebben we dit niet kunnen testen.

Om samen te vatten, deze functies ontbreken als je de Hue Bluetooth-lampen zonder bridge gebruikt:

 • Ondersteuning voor HomeKit en Siri
 • Bediening buitenshuis
 • Beperkt tot maximaal 10 lampen
 • Kamerindeling
 • Automatiseringen en koppeling met andere diensten
 • Iedere gebruiker moet apart de Bluetooth-app installeren

Hue Bluetooth instellingen.

Uit te breiden met bridge
Gelukkig kun je al deze functies alsnog ‘ontgrendelen’ als je toch besluit om een bridge in huis te halen. De Bluetooth-lampen ondersteunen naast Bluetooth ook het Zigbee-protocol, net zoals de standaard Hue-lampen. Daardoor zijn de Bluetooth-lampen ideaal om kennis te maken met het fenomeen slimme verlichting. Je stapt makkelijk in en je kan eenvoudig uitbreiden en meer functies benutten als het bevalt. Een losse bridge kost zo’n €53, ongeveer even veel als een enkele gekleurde lamp. Je krijgt daar dus heel veel extra mogelijkheden voor, die wij zonder twijfel de moeite waard vinden.

Voor wie zijn de Hue Bluetooth-lampen?

De Hue Bluetooth-lampen zijn door hun eenvoudig het beste geschikt voor mensen die nog geen smart home hebben en een start willen maken met slimme verlichting. Dat is dan ook de reden dat Philips deze lampen uitgebracht heeft. Voor bestaande Hue-eigenaren valt er niks te winnen, dus je het heeft geen zin om al je huidige Hue-lampen te vervangen door Bluetooth-versies.

Heb je nu al Hue-lampen in huis en wil je graag nieuwe lampen kopen, dan kun je dus zowel de lampen met als zonder Bluetooth in huis halen. In dat geval is er geen enkel verschil, want beide lampen zijn te koppelen aan de Hue-bridge. Alleen instappers die nog geen Hue-lampen hebben en een voorzichtige start willen maken, kunnen het beste voor de Bluetooth-versies kiezen.

Wil je een andere oplossing zonder bridge? Dan kan je ook nog kiezen voor de LiFX-lampen. Deze zijn er ook in allerlei soorten en maten, met en zonder kleur, en werken via Wi-Fi. Je hoeft deze lampen niet te koppelen aan een hub of bridge, maar je kan ze wel op afstand bedienen, koppelen met HomeKit en andere geavanceerde functies bekijken. In onze LiFX-review vertellen we over onze ervaringen hiermee. Check ook onze lijst van slimme verlichting voor meer alternatieven.

Score

8

Hue Bluetooth

Hue Bluetooth

Vanaf €19,95

Voordelen +

 • Toegankelijke lampen met lage instapdrempel
 • Eenvoudig in te stellen en te bedienen met Bluetooth-app
 • Ondersteunt ook Alexa en Google Assistent (binnenkort)
 • Ook geschikt als je al Hue hebt
 • Prachtig licht

Nadelen -

 • App wel heel erg beperkt
 • Beperkt bereik door Bluetooth

Conclusie Hue Bluetooth-lampen review

We vinden de Hue Bluetooth-lampen een welkome aanvulling op de bestaande collectie. Het zorgt ervoor dat instappen in het hele ecosysteem een stuk makkelijker is dan voorheen. Het is daardoor ook goedkoper om te beginnen met Hue. Philips Hue is naar onze mening nog steeds de beste keuze voor slimme verlichting vanwege de hoge lichtkwaliteit, de betrouwbaarheid en de veelzijdigheid. De bijbehorende Bluetooth-app is door zijn eenvoud makkelijk in gebruik en het instellen is een fluitje van een cent.

Toch vinden we de Hue Bluetooth-app wel heel erg beperkt. Het is jammer dat gebruikers niet alvast kunnen proeven van de meer geavanceerde functies. Ook vinden we het jammer dat HomeKit en Siri niet direct ondersteund worden, maar dat kan door de manier van werken van de Hue-lampen hoogstwaarschijnlijk niet anders. De HomeKit-ondersteuning zit namelijk in de bridge zelf, en niet in de losse lampen. De Bluetooth-lampen zijn qua werking dus wel beperkt, maar daardoor ideaal om in te stromen.

Het cijfer van deze review geldt als je de Hue Bluetooth-lampen los koopt en bedient, dus zonder bridge. Koop je er wel een bridge bij, dan kun je gerust een heel punt bij het cijfer optellen. We vinden het dan ook positief dat je altijd kunt upgraden naar het volledige product, ook al kost je dit wel wat extra’s.

De Hue Bluetooth-lampen zijn beschikbaar in meerdere uitvoeringen bij onder andere deze winkels. Let daarbij goed op dat je de versie met Bluetooth-logo op de verpakking in huis haalt:

Bekijk ook

Alles over Philips Hue-lampen en -accessoires

Philips Hue is slimme verlichting voor in huis die je met je iPhone of iPad kan bedienen. Wat kun je allemaal met Philips Hue, welke lampen zijn er en waar werkt het mee samen? In deze gids lees je alles wat je wil weten over Philips Hue.