Nanoleaf Lines

Alles over Nanoleaf, de slimme lichtpanelen met HomeKit

Steeds meer mogelijkheden
Nanoleaf is een fabrikant van slimme lichtpanelen, die je aan de wand kunt plakken. De lichtpanelen zijn verkrijgbaar in verschillende vormen, waaronder driehoeken, vierkanten en zeshoeken. In deze gids zie je welke producten er verkrijgbaar zijn en wat je ermee kunt doen.

Wat zijn Nanoleaf lichtpanelen?

Nanoleaf maakt lichtpanelen die je met je iPhone kunt aansturen. Ze werken met HomeKit, Google Home, Amazon Alexa, Siri en IFTTT. De mogelijkheden zijn eindeloos en in deze gids zetten we ze op een rijtje.

Wat maakt Nanoleaf bijzonder?

Nanoleaf is een kleine Canadese fabrikant, die al jaren lichtpanelen maakt. Bijzonder is dat ze altijd met HomeKit samenwerken en dat de fabrikant ook de nieuwste ontwikkelingen zoals Thread en Matter ondersteunt. Sommige panelen zijn onderling te combineren.

Ook bijzonder is dat je zelf bepaalt welk patroon je op de muur plakt. Er zijn maar weinig fabrikanten die dergelijke lichtpanelen op de markt brengen. Je kunt de lichtpatronen laten meebewegen met het ritme van de muziek, dankzij een losse of ingebouwde muziekmodule. Ook kun je de panelen laten meekleuren met de inhoud van je computerscherm, bijvoorbeeld tijdens het gamen. Daardoor zijn deze panelen ook erg populair geworden bij gamers en content creators. Voor het bedienen van de lampen heb je meerdere mogelijkheden, waaronder Nanoleaf’s eigen Remote.


Nanoleaf producten

Gaandeweg heeft Nanoleaf steeds meer producten uitgebracht. Hieronder lees je hoe ze van elkaar te onderscheiden zijn en wanneer ze zijn verschenen.

Nanoleaf Lines

Nanoleaf Lines werd in het najaar van 2021 uitgebracht. Het gaat hier om lichtstaven die je aan de muur kunt plakken in elk gewenst patroon. Ze zijn licht van gewicht en veranderen van kleur. De balken zijn voorzien van achtergrondverlichting en zijn onder een hoek van 60 graden met elkaar te verbinden, zodat je een geometrisch patroon krijgt. Ook kun je twee verschillende kleurzones tegelijk instellen. Ze zijn compatibel met HomeKit, Google Home, Amazon Alexa, Samsung SmartThings en IFTTT, dus je kan alle kanten op. Elke Line-balk geeft 20 lumen aan verlichtingssterkte, wat relatief weinig is. Met een kleurtemperatuur van 1200K tot 6500K kun je het zowel gezellig als productief maken. De balken kunnen meer dan 16 miljoen kleuren vertonen en je kunt tot 18 Lines per stroomkabel aansluiten. Bedienen doe je via de Nanoleaf-app, via een remote of spraakbediening.

Nanoleaf Lines is vanaf sinds eind 2021 verkrijgbaar. Je koopt een startpakket voor €200 bij Bol.com, Coolblue of andere winkels. Lees ons Nanoleaf Lines review voor meer informatie.

Bekijk ook

Review: Nanoleaf Lines, gekleurde lichtbalken met futuristisch effect

De Nanoleaf Lines zijn lichtbalken die je op de muur kunt plakken in een zelf te kiezen patroon. Wij hebben de Nanoleaf Lines getest en in deze review lees je onze ervaringen.

Nanoleaf Elements

Nanoleaf Elements Wood Look Hexagons is een lichtpaneel met houtstructuur. Deze zijn vrijwel gelijk aan de Hexagons die we hieronder bespreken, maar zien er uitgeschakeld ook nog fraai uit. Dit komt door het houtfineer dat op de zeshoekige tegels is geplakt. De panelen kunnen alleen wit licht uitstralen, van koud tot warm. Ook kun je tot 22 lichtpanelen aansluiten per stroomadapter en kun je in totaal 80 panelen met elkaar koppelen. Zo valt er altijd wel een mooi patroon te vormen. De panelen zijn aanraakgevoelig en reageren op muziek. Bovendien zijn ze te gebruiken als Thread border router, zodat ze de verbindende schakel kunnen vormen tussen je andere smart home-producten.

Lees onze Nanoleaf Elements review voor meer informatie.

Bekijk ook

Review: Nanoleaf Elements houten panelen met HomeKit

Zoek je slimme lampen die ook nog wat gezelligheid uitstralen, dan zijn de Nanoleaf Elements misschien iets voor jou. Deze panelen met houtstructuur zien er minder nerdy uit en passen in veel interieurs.

Nanoleaf Essentials

Nanoleaf heeft ook een aantal goedkopere lampen in het assortiment. In de Essentials-reeks vind je een standaard A19-lamp en een lichtslang van 2 meter. Dit biedt niet zoveel voordelen ten opzichte van de producten die je bij andere fabrikanten vindt, behalve dat het met HomeKit en diverse andere protocollen werkt. Qua prijs zijn ze ook niet veel goedkoper, maar mocht je al Nanoleaf-producten hebben dan kan het handig zijn dat je alles vanuit één app kunt regelen.

Nanoleaf Hexagon: zeshoekige lichtpanelen

Verkrijgbaar sinds zomer 2020: zeskantige lichtpanelen van Nanoleaf. Als je dichterbij kijkt, zul je zien dat de hoeken wat afgerond zijn, waardoor het bijna cirkels zijn. De panelen hebben dezelfde functies als de Nanoleaf Canvas. Ze zijn aanraakgevoelig en kunnen visualisaties op basis van muziek laten zien.

Nanoleaf Hexagon: afgeronde hoeken

Ook zit er LayoutDetect in, een oplossing om te zorgen dat de kleurveranderingen subtiel plaatsvinden, basis van het patroon dat je hebt gekozen. Je bedient ze met Homekit, Siri, Alexa, Google Assistent, SmartThings, IFTTT en zelfs Razer, als je ze in combinatie met je computerscherm wil gebruiken tijdens het gamen.

Nanoleaf Canvas: vierkante lichtpanelen

Heb je liever vierkante panelen, dan is er de Nanoleaf Canvas. Dit zijn slimme RGBW LED-panelen met aanraakbediening. Je kunt tot 500 stuks aansluiten voor een spectaculair (maar prijzig) effect, maar je zult wel voor elke 25 stuks een eigen stroombron moeten hebben. Deze lichtpanelen zijn interactiever en zijn volledig lichtgevend. Je ziet echter wel een soort plus-vormpje in het midden, wat ze minder strak maakt.

Nanoleaf Canvas review: groot patroon op muur

Net als de driehoekige lichtpanelen zijn ze modulair en in vrijwel elk patroon te plakken. Ze zijn licht genoeg om aan het plafond te plakken, ook weer met de meegeleverde 3M plakstrips. In het standaardpakket vind je 9 panelen, die je metpakketten van 4 stuks verder kunt uitbreiden. Eventueel kun je beginnen met een paar tegels en dit later verder uitbreiden.

Nanoleaf Canvas review: eetkamer

Er zitten knoppen in de Canvas-panelen, waarmee je de kleuren en instellingen kunt wijzigen zonder de app erbij te pakken. Druk je op één van de panelen, dan ontstaat er een soort rimpeling, zoals bij water. Je kunt ook dubbeltappen en swipen. Bij Canvas is er één controlepaneel met stroomvoorziening. Deze ziet eruit als de andere tegels, maar heeft extra bedieningsmogelijkheden en ingebouwde muziekmodule. Lees onze Nanoleaf Canvas review voor meer ervaringen.

Je kunt ook hier 16,4 miljoen kleuren bekijken en kiezen uit allerlei kleurnuances en patronen, een willekeurig kleurpalet uitkiezen of zelf iets maken.

Nanoleaf Light Panels: driehoekige lichtpanelen

Hiermee is het allemaal begonnen: driehoekige lichtpanelen die voorheen bekend stonden onder de naam ‘Aurora’. Ze waren sinds 2017 verkrijgbaar in startpakketten met 9 stuks en uitbreidingen met 3 of meer panelen. Je kunt elk denkbaar patroon maken: in de bijbehorende app maak je een design, afgestemd op het aantal tegels dat je hebt gekocht. De app geeft hier ook suggesties voor: vul in dat je 9 panelen hebt en je ziet meteen voorbeelden van mogelijke patronen. Met augmented reality krijg je te zien hoe het op jouw muur eruit ziet.

Vervolgens kun je ze met sjablonen op de muur plakken. Er zitten bevestigingsstukjes bij om de tegels aan elkaar te koppelen, die eruit zien als kleine simkaartjes. Eén paneel is met het stopcontact verbonden. De Nanoleaf Light Panels zijn uit de handel gehaald, maar krijgen nog wel software-updates en support.

Nanoleaf Aurora: werkkamer met geelrood patroon

Het installeren is eenvoudig, dankzij de meegeleverde plakstrips. Maar heb je een muur van pleisterwerk of behang, dan is het goed om te weten dat je ze niet zomaar kunt verplaatsen. De panelen zijn niet zo gemakkelijk meer los te halen en als je ze agressief lostrekt, blijft er een gat in je muur achter. Je kunt ze ook met schroeven vastmaken op een houten muur. Lees onze Nanoleaf Aurora review om te lezen over onze ervaringen met het bevestigen aan de muur en het gebruik in combinatie met HomeKit.

Nanoleaf panelen koppelen

In de app vind je diverse lichtpatronen, die bijvoorbeeld een haardvuur imiteren. Heb je de eerste generatie Nanoleaf Aurora gekocht, dan kun je de Aurora Rhythm muziekmodule los erbij aanschaffen. In latere versies zit dit al meegeleverd. De panelen kunnen aan alle kanten worden gekoppeld, zodat je echt een patroon naar smaak kunt maken. Maar pas op, want de spectaculaire patronen op de foto’s van Nanoleaf vereisen zoveel tegels, dat het een dure grap wordt.

Deze driehoekige lichtpanelen zijn vrijwel nergens meer verkrijgbaar, maar je zou in het tweedehands circuit kunnen kijken.

Of kijk naar deze wat nieuwere uitvoering in de Shapes-lijn:

  • Nanoleaf Shapes Triangles starterkit 15 lichtpanelen: bij Amazon
  • Nanoleaf Shapes Triangles starterkit 9 lichtpanelen: bij Amazon
  • Nanoleaf Shapes Triangles starterkit 4 lichtpanelen: bij Amazon
  • Nanoleaf Shapes Triangles uitbreidingspakket met 3 extra lichtpanelen: bij Amazon

Meer mogelijkheden met Nanoleaf

Nanoleaf biedt nog meer mogelijkheden. Zo werkt het systeem samen met allerlei partners, zodat je ook een badkamerspiegel van Hafa kunt aansturen. Lees verder om te ontdekken wat je er nog meer mee kunt doen!

Met de desktop-app van Nanoleaf kun je overigens ook zorgen dat games, films en andere content invloed hebben op de lichtpatronen. Zo krijg je een soort lichtshow tijdens het kijken naar Netflix of het spelen van een racegame. Ben je een pc-gamer en gebruik je Razer-producten, dan kun je de Nanoleaf-panelen ook laten reageren op je muis, toetsenbord en headset.

Bekijk ook

Nanoleaf brengt desktop-app voor Windows en Mac uit

De makers van Nanoleaf hebben een desktop-app voor Windows en macOS uitgebracht. De app is momenteel in beta en maakt het makkelijker om vanachter je bureau allerlei kleurpatronen te bedenken.

Nanoleaf is compatibel met HomeKit, Siri, Google Home, Amazon Alexa en IFTTT. Je kunt dus slimme automatiseringen bedenken, waarbij de lampen reageren op allerlei manieren. Je kunt uiteraard zorgen dat de lampen aan gaan als je thuiskomt, of knipperen wanneer je een nieuwe volger op Twitter hebt. Ben je slechthorend, dan zou je de panelen kunnen laten flitsen als er iemand op de deurbel drukt.

Nanoleaf Screen Mirror

Verder kun je de zonsopkomst nabootsen door ze langzaam van kleur te laten veranderen. Op dezelfde manier kun je de panelen dimmen als je ’s avonds gaat slapen.

Nanoleaf Connect+

Er komen steeds nieuwe vormen bij de Nanoleaf-lichtpanelen. Om te zorgen dat ze onderling op elkaar aansluiten heeft Nanoleaf de Connect+ technologie bedacht. Dit logo is te zien op producten die onderling compatibel zijn. Je kunt panelen met Connect+ onderling combineren.

Nanoleaf Connect

Rhythm muziekmodule

De Rhythm muziekmodule is een los verkrijgbaar accessoire voor Nanoleaf-tegels die de functie niet ingebouwd hebben. Bij latere producten wordt de module standaard meegeleverd en maakt het deel uit van de bedieningsunit. De losse muziekmodule is vooral interessant voor de eerste generatie Nanoleaf Light Panels, ook wel Aurora werden genoemd. Er zit een audiosensor met microfoon in en een AUX line-in voor een 3,5mm audiojack. De meeste starterkits bevatten nu standaard al een muziekmodule.

De Rhythm-module zorgt ervoor dat de lampen reageren op de muziek, op tv-programma’s of games. De ingebouwde microfoon luistert naar het geluid. De module krijgt stroom via de lichtpanelen, dus je hebt geen extra stopcontact of batterijen nodig.

Nanoleaf Remote: afstandsbediening

Nanoleaf heeft ook een opvallende afstandbediening voor de lampen: de Nanoleaf Remote ziet er futuristisch uit en met z’n vijfkantige uiterlijk en heeft 10 genummerde vlakken. Het werkt niet alleen met Nanoleaf lichtpanelen, maar ook met andere HomeKit-producten. Je kunt elk van de 10 vlakken geburiken om een ander apparaat aan te sturen, bijvoorbeeld de deur op slot doen, de verwarming een aantal graden hoger zetten en de lampen uit zetten.

Nanoleaf Remote

De Nanoleaf Remote is standaard vanuit de doos al geconfigureerd, maar je kunt dit naar jouw wensen aanpassen. Er zitten AA-batterijen in. De verbinding wordt gelegd via Wi-Fi, waardoor de remote volledig draadloos is en naar elke kamer meegenomen kan worden.

Wil je meer weten over HomeKit-verlichting en lampen, bekijk dan onze aparte gids. Of bekijk onze andere artikelen over Philips Hue en de LiFX-lampen.

Bekijk ook

Slimme verlichting: dit zijn je opties om je lampen slim te maken

Wil je de verlichting in je huis slimmer maken? Er zijn tal van oplossingen om de lampen in huis te automatiseren en met je iPhone of iPad te bedienen. Wij zetten enkele mogelijkheden voor je op een rijtje, omdat het automatiseren van je verlichting een makkelijk en laagdrempelige manier is om met een smart home te beginnen.

Smart Home

Maak van je huis een smart home met allerlei slimme accessoires. Dit kunnen bijvoorbeeld slimme lampen, slimme deursloten, speakers, slimme stekkers, AirPlay-televisies en andere connected apparaten zijn. Door deze te automatiseren en met elkaar samen te laten werken, kun je je huis op een slimme manier inrichten, bijvoorbeeld met HomeKit. Nieuwe ontwikkelingen zoals Thread en Matter zorgen voor een beter bereik en beter samenwerken tussen de verschillende protocollen.

Smart Home