Pi berekenen in MyScript Calculator.

De beste apps die je helpen bij lastige wiskundesommen

Ben je geen wiskundeheld? Met deze wiskunde apps kun je rekensommen en vergelijkingen eenvoudig oplossen. Je gebruikt bijvoorbeeld de camera van je iPhone of je eigen handschrift en ziet meteen hoe de som opgelost wordt.

Wiskunde-apps voor iPhone en iPad

Als wiskunde niet jouw sterkste kant is, dan zijn er gelukkig wiskunde-apps om je daarbij te helpen. Er zijn bijvoorbeeld apps die elke wiskundige som voor je oplossen door er een foto van te maken. In deze gids zetten we een aantal van deze wiskundige apps voor je op een rij, zodat je minder moeite krijgt met het oplossen van al die lastige rekensommen, vergelijkingen en andere wiskundige problemen.


Pi berekenen in MyScript Calculator.

Wiskunde apps voor berekeningen

In het lijstje hieronder vind je verschillende apps die je helpen bij het oplossen en begrijpen van allerlei soorten berekeningen. De ene app laat je een foto maken, terwijl je met de andere zelf de berekening moet opschrijven in de app. Welke app je ook gebruikt, ze helpen je allemaal bij het oplossen van berekeningen.

iCulture adviseert: Photomath

Photomath is veruit de meest handige app om je te helpen bij wiskundesommen. Met Photomath maak je simpelweg een foto van je rekensom, zoals een vergelijking. De app herkent de geschreven getallen goed en geeft jou direct de oplossing. Handig natuurlijk, maar je leert het meest van de app als je ook kijkt naar hoe je tot dit antwoord komt. De app geeft stap voor stap een uitleg hoe je de som het beste kunt uitrekenen. Alle wiskundige regels worden daarbij meegenomen, dus in combinatie met wiskundelessen weet je zeker dat je meer zult begrijpen van ingewikkeldere rekensommen. Behalve het scannen van een rekensom, kun je ze ook zelf typen met een handig wiskundig toetsenbord. Als je echt alles uit Photomath wil halen, dan kun je een abonnement op Photomath+ afsluiten. Je kunt dit vijf maanden gratis gebruiken en kunt dan gebruikmaken van tips, trucs en een meer kleurrijke uitleg.

Photomath met een berekening.

MyScript Calculator

Met MyScript Calculator kun je zelf je eigen wiskundesommen op je iPhone of iPad schrijven. De app bevat handschriftherkenning, waardoor je niet eens zo heel netjes hoeft te schrijven om de som op te laten lossen. Standaard wordt een som automatisch uitgerekend zodra je deze opgeschreven hebt, maar met een instelling is dit aan te passen zodat de som pas berekend wordt als jij op een knop drukt. De app werkt met wortels, breuken, kwadraten en sommen met sin, cos en tan. Vergelijkingen met X en Y gaan helaas niet, waardoor de app wat minder geschikt is voor dit soort sommen. Ook is het jammer dat de app geen stap voor stap uitleg geeft hoe je tot een antwoord komt.

MyScript Calculator.

MyScript Calculator is van dezelfde makers als de ijzersterke iPad-app MyScript Nebo, waarin je met je Apple Pencil aantekeningen en notities kunt maken.

Math 42

Math 42 lijkt qua functionaliteit wel wat op Photomath, maar werkt niet met een camera. In de app kun je je eigen wiskundige sommen en vergelijkingen invoeren, waarna de app vrijwel direct het juist antwoord geeft. Door op de Simplify-knop te drukken, krijg je een gedetailleerde uitleg van de precieze berekening. Je kunt sommen ook differentiëren en vergelijkingen oplossen. Het vereist echter wel wat meer werk, omdat je elke berekening nauwkeurig en handmatig in moet voeren en daardoor gevoelig is voor tikfoutjes. Wat wel een fijne extra is, is dat de app grafieken kan maken vanuit een vergelijking.

Math 42 met een berekening.

Mathpix

Mathpix werkt net als Photomath met het maken van een foto van je rekensom. Helaas is de iOS-app verdwenen, maar je kunt nog wel gebruik maken van de Mac-versie. Die werkt als volgt: maak een screenshot of foto van een wiskundige vergelijking, bewerk deze en plak het in LaTeX in je document. Dit doe je met een simpele sneltoetscombinatie. De software voert karakterherkenning met OCR uit en kopieert het resultaat vervolgens naar je klembord. Dit werkt zowel met gedrukte als met handgeschreven wiskundesommen.

Mathpix voor Mac

Ben je op zoek naar nog meer apps voor berekeningen, dan hebben we ook een aparte lijst met de beste rekenmachine-apps. Hierin vind je onder andere toppers als PCalc, Calcbot en een uitgebreidere uitleg van de standaard rekenmachine-app op je iPhone.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt maart 2019
Categorie Apps
Onderwerpen rekenmachine, wiskunde
Devices iPad, iPhone
Software iOS