LIFX Beam in de woonkamer

Alles over LIFX lampen: serieus alternatief voor Philips Hue?

Ben je op zoek naar slimme lampen met HomeKit, dan is LIFX een optie. Je vindt ze in Nederland bij de Apple Store. Maar wat is LIFX eigenlijk en vormen deze lampen een écht alternatief voor Hue?

Wat is LIFX?

De LIFX is een slimme ledlamp die je met HomeKit kunt bedienen. LIFX werkt via het Wi-Fi-netwerk en is verkrijgbaar in meerdere varianten, van wittinten tot multicolor en infrarood. Via de iPhone-app of HomeKit bedien je de lampen, waarbij je kunt in- en uitschakelen, de tint en de lichtsterkte kunt regelen.

LIFX lampen bestaan al jarenlang

In 2014 maakten we de eerste versie van deze gids over LIFX-lampen, waarbij we ze vooral vergeleken met Philips Hue. Ondertussen is er veel gebeurd als het om slimme lampen gaat. We hebben onze gids dan ook bijgewerkt met de nieuwste informatie, bijvoorbeeld over de LIFX Tile: vierkante panelen die je aan de muur hangt. Daarmee is LIFX ook een alternatief voor de Nanoleaf Aurora (review). Inmiddels (sinds februari 2017) werken de LIFX-lampen ook samen met HomeKit, waardoor het nog interessanter is geworden voor Apple-gebruikers. Het grote verschil met Hue is dat je bij LIFX geen aparte hub nodig hebt.

LIFX werkt met HomeKit, Amazon Alexa en Google Home, dus met alle belangrijke smart home-assistenten.

LIFX losse lamp

LIFX: prijzen en verkrijgbaarheid

Als je het over slimme lampen met HomeKit-ondersteuning hebt, dan denken de meeste mensen al snel aan Philips Hue en IKEA Tradfri. Maar er zijn meer aanbieders, zoals LIFX. Deze fabrikant is ontstaan dankzij een Kickstarter-campagne. Daarna waren de lampen korte tijd verkrijgbaar bij de inmiddels opgedoekte winkelketens iCentre en Dixons.

Nu de LIFX-lampen zijn opgenomen in het assortiment van de Apple Store zijn ze gemakkelijk verkrijgbaar. Je betaalt €29,95 voor de witte LIFX Mini en de prijs loopt op tot €99,95 voor de multicolor lichtslang.

LIFX lampen

LIFX lampen

De LIFX lampen zijn er in meerdere varianten, waarbij de Mini het meest compact is. Heb je een armatuur met wat meer ruimte, dan zou je ook voor de normale LIFX-lamp kunnen kiezen. Dit zijn je opties:

  • LIFX Mini: in wit, wit spectrum en multicolor
  • LIFX Multicolor met E27- of GU10-fitting
  • LIFX Multicolor downlight
  • LIFX Multicolor ledstrip
  • LIFX Tile lichtpanelen (niet in Nederland verkrijgbaar)

Al deze lampen zijn vanaf €29,95 verkrijgbaar in de Apple Store.

LIFX Tile

LIFX lichtslang

De LIFX lichtslang biedt je de mogelijkheid om per zone de verlichting in te stellen. Er zijn acht kleurzones per meter mogelijk en je kunt daarbij miljoenen kleuren kiezen. Je hebt geen hub nodig, omdat alle technologie in de lichtslang zelf zit. Elke verpakking bevat twee LIFX Z-strips van 1 meter, die een verbruik hebben van 17 Watt.

LIFX lichtslang

Je kunt deze strips bijvoorbeeld onder de keukenkastjes of achter de televisie plakken voor een Ambilight-achtig effect. Dat je per meter acht verschillende kleurzones kan instellen, ziet er voor mensen die de Hue-lichtstrips gewend zijn misschien wat vreemd uit omdat je opeens een kleurverandering ziet. Dit is echter de bedoeling bij deze lichtstrips.

De lichtslang kost €99,95 in de Apple Store.

LIFX Z Lichtslang

LIFX-app

LIFX heeft een eigen app voor de iPhone. Daarmee kun je de verschillende lampen in- en uitschakelen, de helderheid aanpassen of van kleur wisselen. Ook heeft de app enkele effecten, zoals een stroboscoop en een lavalamp.

LIFX app voor iPhone

LIFX heeft ook een eigen softwaredevelopmentkit. Hierdoor kunnen ontwikkelaars ook zelf hun apps met de lampen laten praten. Zo zijn er bijvoorbeeld apps waarmee je extra effecten toevoegt. Kijk bijvoorbeeld eens naar Aivee en Lightbow. meestal zijn deze apps niet alleen voor LIFX gemaakt, maar werken ze ook met Hue en smart tv’s.

Verschillen LIFX en Philips Hue

Philips Hue en LIFX werken totaal verschillend. De Hue-lampen vereisen een speciale Zigbee-bridge die je aan je router koppelt. Bij LIFX is zo’n bridge niet nodig, omdat alle technologie in de lamp zelf is ingebouwd. Daarom vind je bij LIFX alleen losse lampen en geen starterkits of hubs.

Philips Hue werkt via het Zigbee-protocol, terwijl LIFX gebruik maakt van het standaard Wi-Fi-netwerk. Wil je de instellingen van de lampen wijzigen, dan doe je dat via de LIFX-app. Deze app communiceert met de router en de router communiceert vervolgens met de lampen. Bij Hue komen de opdrachten via de bridge binnen, die het vervolgens doorstuurt naar de lampen. Dankzij een mesh-netwerk geeft de ene lamp het signaal door aan de volgende.

LIFX Tile met app

Voordelen en nadelen van LIFX

De aanpak van LIFX heeft voor- en nadelen. Je hebt geen bridge nodig, waardoor het eenvoudiger in gebruik is. Je hoeft de lampen niet te koppelen met de bridge, maar kunt naar wens losse lampen toevoegen.

Als je maar een paar lampen nodig hebt kan LIFX interessant zijn. Maar omdat alle technologie in de lamp zelf zit zijn de lampen wel iets duurder dan bijvoorbeeld die van IKEA Tradfri. Dit komt omdat elke LIFX-lamp een Wi-Fi-chip bevat.

Een ander nadeel is dat je met meerdere Wi-Fi-lampen een hoop extra Wi-Fi-apparaten in huis haalt, waardoor de kans op interferentie toeneemt.

Een voordeel van LIFX is dat ze helderder zijn: 1100 lumen in plaats van de maximaal 800 lumen die je bij Hue vindt.

Daar staat weer tegenover dat je bij Hue veel meer keuze hebt uit lampen en armaturen. Zeker de afgelopen tijd heeft Signify (fabrikant van Hue) een enorme collectie vloer- en hanglampen, plafondlampen en tuinverlichting aangekondigd waardoor je altijd wel iets naar jouw smaak vindt. Dit is echter vooral een luxekwestie, want je kunt natuurlijk net zo goed een bestaande armatuur voorzien van een slimme lamp.

LIFX Tile

Bij LIFX vind je ook de Tile, een set lichtpanelen die je aan de muur kunt bevestigen. Ze lijken op de Nanoleaf Aurora, die we eerder hebben besproken. Het belangrijkste verschil is dat de LIFX Tiles vierkant en iets prijziger zijn. Je vindt 5 panelen in een verpakking voor €279,99. Deze Tiles zijn niet verkrijgbaar bij de Apple Store, maar wel rechtstreeks bij LIFX.

LIFX Tile met app

Elke tegel heeft 64 zones waarvan je de kleur kunt instellen, zodat je ook een regenboogeffect kunt maken. Via de app bekijk je het patroon en regel je de kleurinstellingen.

LIFX Beam

Zoek je een alternatief voor een lichtslang, dan zou de LIFX Beam ook een optie kunnen zijn. Dit pakket bestaat uit 6 lichtstaven die je op de muur kunt bevestigen en die je per staaf 10 verschillende kleuren kunt geven. In totaal kun je dus 6 x 10 kleuren kiezen voor je lichtpatroon. Gelukkig hoef je die niet allemaal afzonderlijk in te stellen, maar kun je gebruik maken van thema’s.

LIFX Beam in de woonkamer

De LIFX Beam ook niet via de Apple Store verkrijgbaar, maar alleen rechtstreeks via de fabrikant. Je betaalt €229,95 voor een pakket met 6 lichtstaven. Ze zijn instelbaar in 16 miljoen kleuren en dimbaar van 0% tot 100%. Net als met de andere producten kun je de kleur instellen met IFTTT, bijvoorbeeld op basis van het weer of Nest-notificaties.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt augustus 2018
Categorie Accessoires
Onderwerpen lamp, philips hue, smart home

Smart Home

Een smart home is een huis die met het internet verbonden is via allerlei slimme accessoires. Dit kunnen bijvoorbeeld lampen, deursloten, speakers, stekkers, televisies en andere verbonden apparaten zijn. Door deze te automatiseren en met elkaar samen te laten werken, kun je je huis op een slimme manier inrichten.

Smart Home