iPhone 3G wit

iPhone 3G voor beginners: uitleg voor nieuwe iPhone-gebruikers

In deze uitleg voor iPhone 3G beginners lees je alles over de bediening van het toestel, uitleg van het scherm, knoppen en meer. Ontdek de iPhone 3G voor beginners met duidelijke uitleg.

Dit artikel is gearchiveerd en wordt niet meer bijgewerkt door iCulture.

<a href="https://www.iculture.nl/iphone/" class="lazy lazy-hidden ic_autolink">iPhone</a> vraagteken’ title=’iphone-question-mark’ width=’109′ height=’128′ class=’alignright size-thumbnail wp-image-5349′ /></a>Je hebt een iPhone gekocht en je wilt snel worden bijgepraat. Wat is de volgende stap? Waar begin ik? Zijn er dingen waaraan ik moet denken? Voor iedereen die na aankoop van de iPhone niet weet waar ‘ie moet beginnen hebben we deze <a href="https://www.iculture.nl/iphone/handleiding/" class="lazy lazy-hidden ic_autolink">handleiding</a> voor beginners gemaakt.<br />
<span id="more-387014"></span><br />
Hier vind je de andere gidsen voor beginners:</p>
<ul>
<li><a href="https://www.iculture.nl/gids/iphone-2g-beginners/">iPhone 2G voor beginners</a></li>
<li><a href="https://www.iculture.nl/gids/iphone-4-beginners/">iPhone 4 voor beginners</a></li>
<li><a href="https://www.iculture.nl/gids/iphone-4s-beginners/">iPhone 4s voor beginners</a></li>
<li><a href="https://www.iculture.nl/gids/iphone-5-beginners/">iPhone 5 voor beginners</a></li>
</ul>
<p><a name="stap1"></a></p>
<h2>Stap 1: Simkaart plaatsen</h2>
<p>Mocht de simkaart nog niet in de telefoon zitten, dan vind je bovenop de telefoon een langwerpig ‘balkje’. Dit is het simkaartslot. In onderstaande afbeelding kun je duidelijk zien hoe je het simkaartslot openmaakt met een opengebogen paperclip of met het simkaart-verwijdertool (een prikkertje) die in de verpakking is meegeleverd.</p>
<p>Steek de simkaart met de chip naar beneden in het simkaartslot. Plaats de houder daarna weer terug in je iPhone. </p>
<p><a href=Simkaart in de iPhone plaatsen

Stap 2: Bellen en eerste oriëntatie

Je kunt nu proberen of je kunt bellen. Ook kun je alvast wat rondkijken op de iPhone: tik een paar iconen aan en kijk wat erachter schuilgaat. Je kunt in de weersapplicatie je locatie instellen en in de aandelenapplicatie aangeven welke aandelenkoersen je in de gaten wilt houden. Met de Home-knop (de zwarte knop recht onder het scherm) kom je altijd weer op het startscherm terecht.

Stap 3: iPhone activeren

De meeste mensen kopen de iPhone in combinatie met een abonnement van T-Mobile (Nederland) of Mobistar (België). Als je een speciaal iPhone-abonnement hebt afgesloten is deze meteen al geactiveerd en klaar voor gebruik. Heb je een simlockvrije iPhone gekocht met een alternatief abonnement, bijvoorbeeld van KPN of Vodafone, dan hoef je ook alleen de simkaart te plaatsen om met de iPhone te kunnen bellen.

Wat je nog wel moet doen, is de iPhone koppelen met je computer zodat je muziek, films, adressen en foto’s en op de iPhone kunt zetten. Het zorgt er ook voor dat er een reservekopie van de inhoud van je iPhone op de computer wordt gemaakt. Je hebt hiervoor de laatste versie van iTunes nodig, die je via de website van Apple kunt downloaden.

Installeer iTunes, sluit de iPhone op de computer aan met de meegeleverde usb-kabel en wacht tot iTunes je iPhone herkent. Er verschijnen een aantal instructies op het scherm, die je moet volgen. Je krijgt onder andere de vraag of je een Apple ID wilt aanmaken. Dit Apple ID heb je nodig om muziek in de iTunes Store te kunnen kopen, maar je hebt het ook nodig om straks extra software op je iPhone te installeren. Zelfs bij gratis applicaties heb je een Apple ID nodig.

Stap 4: Muziek, video en andere inhoud op de iPhone zetten

Tijdens het doorlopen van de stappen kun je aangeven dat je contacten, agenda’s, e-mailacconts en bladwijzers automatisch wilt synchroniseren tussen computer en iPhone. Synchroniseren houdt in dat de gegevens in twee richtingen worden aangepast: een nieuw adres dat je op de iPhone hebt toegevoegd zal ook in Outlook, Mac-adresboek en soortgelijke programma’s op de desktop verschijnen. De mogelijkheden zijn bij Mac en Windows verschillend:

 • Mac: je kunt fotoverzamelingen uit iPhoto, adressen uit Address Book en afspraken uit iCal op je iPhone zetten. Gebruik je Microsoft Entourage, dan zul je de inhoud daarvan eerst met Address Book en iCal moeten synchroniseren.
 • Windows: je kunt foto’s uit geselecteerde mappen en adressen/afspraken uit Microsoft Outlook op de iPhone zetten.

Als je al een iPod bezit, heb je waarschijnlijk al een goed gevulde iTunes-bibliotheek. De muziek, films en andere multimediabestanden die al aanwezig zijn in iTunes kun je automatisch met de iPhone uitwisselen.

iPhone en iTunes

Heb je nog geen muziek en films in iTunes staan, dan kun je muziek van je harde schijf naar de iTunes-bibliotheek slepen. Muziek in mp3-formaat wordt meteen toegevoegd, maar je kunt ook gebruik maken van het aac-formaat, dat veel efficiënter met ruimte omgaat.
Films kun je meestal niet zomaar naar de iTunes-bibliotheek slepen: die moet je eerst converteren naar mp4-formaat. Er is diverse software beschikbaar waarmee je de video’s kunt omzetten: naast betaalde zoals DVD to iPhone zijn er ook gratis oplossingen zoals Handbrake. De meeste video-conversieprogramma’s hebben speciale instellingen voor de iPhone of iPod touch.

Als de koppeling tussen iPhone en iTunes is gelukt zie je een Samenvattingsscherm met daarachter meerdere tabbladen waarmee je de inhoud van je iPhone kunt beheren.

Stap 5: Met internet verbinden

Je iPhone kan op twee manieren verbinding maken met internet: via Wi-Fi of via het mobiele netwerk (3G). Ben je in een omgeving waar geen 3G beschikbaar is, dan zal de iPhone overschakelen naar het iets tragere GPRS-netwerk.
Heb je een abonnement via T-Mobile afgesloten dan kun je gratis gebruikmaken van het 3G-netwerk. Bij de meeste andere aanbieders moet je een speciaal data-abonnement afsluiten. Bij KPN heet dit Surf & Mail, bij Vodafone heet het Zorgeloos Internet Blox en je betaalt er zo’n 10 euro per maand voor, bovenop je normale spraakabonnement.

Je hoeft geen operator-instellingen te wijzigen. Mocht dat wel nodig zijn, dan kun je hier de instellingen vinden: Internet-instellingen voor GPRS/EDGE van Nederlandse operators. Deze instellingen gelden ook voor 3G.

Voor internetten via Wi-Fi is het aanbevolen om een eigen draadloos thuisnetwerk te hebben (een zeer kleine en nuttige investering!), maar je kunt ook gebruikmaken van onbetaalde of betaalde andere draadloze netwerken. Heb je een officieel abonnement van T-Mobile dan krijg je gratis toegang tot de hotspots van T-Mobile.

iPhone Wi-Fi netwerkenInschakelen van de Wi-Fi-verbinding op je iPhone is zeer eenvoudig. Tik op Instellingen op je startscherm, tik op Wi-Fi en zet de schakelaar op ‘1’ (aan).

Na enige seconden verschijnt een lijst met alle gevonden draadloze netwerken. Achtereenvolgens zie je steeds de naam van het Wi-Fi-netwerk, een slotje als het netwerk beveiligd is, de signaalsterkte en een pijltje waarmee je verdere informatie over het draadloze netwerk kunt opvragen. Tik op de naam van het gewenste draadloze netwerk om ermee te verbinden. Gaat het om een beveiligd netwerk, dan zal je nu worden gevraagd om het wachtwoord in te geven. Is de verbinding gelukt, dan zie je een vinkje voor de netwerknaam en zal bovenaan in de statusbalk de signaalsterkte zichtbaar zijn in de vorm van een aantal golfjes.

Stap 6: iPhone beschermen en verzekeren

Je hebt nu de basishandelingen onder de knie. De volgende stap is zorgen dat je iPhone goed beschermd is zodat er geen krassen en andere schade ontstaat. Er zijn verschillende manieren om dat te doen:

 • Plak een screenprotector op het scherm, zodat deze vetvrij en krasvrij blijft. Een screenprotector is een zelfklevende folie die onzichtbaar is. Er zijn ook spiegelende screenprotectors die doorzichtig worden zodra je de iPhone aanzet.
 • Koop een goede iPhone beschermhoes. De keuze is gigantisch, bijvoorbeeld modellen van leer, siliconenrubber en hard plastic. Ook zijn er sportarmbanden, hoesjes met en zonder broekriemclip, portemonnee-achtige hoesjes en minimale hoesjes waarbij alleen de achterkant van je iPhone beschermd is.
 • Een andere aanschaf die je nog zou kunnen overwegen is een oplaadkabel voor thuis of in de auto.

Een heel ander punt is het verzekeren van je iPhone. Hier hebben we een apart artikel over geschreven: iPhone verzekeren, wat zijn de opties?

Stap 7: Unlock en jailbreak

In het verleden hebben we op iPhoneclub veel geschreven over het unlocken en jailbreaken van je iPhone. Unlocken houdt in dat je elke simkaart in de iPhone kunt gebruiken. Jailbreaken houdt in dat het besturingssysteem wordt ‘opengezet’ zodat je extra software op de iPhone kunt installeren. Die aandacht voor unlock en jailbreak was nodig omdat de eerste generatie iPhone was voorzien van een simlock en omdat er nog geen App Store beschikbaar was. Het was daarom de enige manier om überhaupt de iPhone te kunnen gebruiken en er ook nog wat leuke extra software op te installeren.

Tegenwoordig is unlocken en jailbreaken niet meer nodig. Vandaar dat we in deze handleiding er maar heel kort aandacht aan zullen besteden. Lees ons artikel unlocken en jailbreaken van je iPhone. Speciaal voor de iPhone 3G is een unlockmethode ontwikkeld met de naam yellowsn0w.

Hou er rekening mee dat je iPhone na het uitvoeren van een jailbreak kwetsbaarder is voor aanvallen van buitenaf. Bij een jailbreak wordt namelijk vaak het programma OpenSSH op de iPhone geïnstalleerd, waarmee je van buitenaf toegang krijgt tot het bestandssysteem. Het wachtwoord en de gebruikersnaam om toegang te krijgen zijn standaard altijd hetzelfde, waardoor een hacker er misbruik van kan maken.

Mocht je onverhoopt toch een iPhone met simlock te hebben, dan geldt het volgende:

 • Een iPhone van de eerste generatie kun je vrijwel altijd simlockvrij maken. Er zijn hiervoor verschillende methoden.
 • Een iPhone 3G kun je met yellowsn0w
  simlockvrij maken. Dit is de gemakkelijkste en goedkoopste (gratis!) methode. Een andere manier is om met een hardware-unlock de simlock te omzeilen. Veelgebruikte hardware-unlocks zijn Yessim en iFoneguide SIM; bij deze methoden moet je een dun chipplaatje tegen je originele simkaart klemmen, waardoor de telefoon voor de gek wordt gehouden. Een software-unlock met PwnageTool of QuickPwn echter de voorkeur.

Stap 8: Software en webapps

Nu je de iPhone in gebruik hebt, wil je ook allerlei extra software erop installeren. Een spelletje bijvoorbeeld, een omrekenhulp voor maateenheden of misschien zelfs een virtuele piano! Er zijn in feite drie soorten applicaties zijn:

 • Webapplicaties: Dit zijn eigenlijk geen applicaties, maar websites die in de browser draaien en die zich gedragen als kleine programma’s. Bij deze webapps wordt geen software daadwerkelijk op de iPhone geïnstalleerd. Ze nemen dus ook geen ruimte in op je iPhone.
 • Software uit de App Store: Dit zijn applicaties die je op de iPhone installeert en die daarom ook (opslag)ruimte innemen op de iPhone. Alle software in de App Store is door Apple goedgekeurd. Je kunt de applicaties downloaden via iTunes of rechtstreeks op de iPhone zelf.
 • Niet-officiële applicaties: Dit zijn applicaties die buiten Apple om zijn gemaakt. Het installeren is alleen mogelijk op iPhones met jailbreak. Je installeert de applicaties via Cydia of Installer, twee programma’s die na een jailbreak automatisch op de iPhone worden geïnstalleerd.

iPhone webapps en andere programma\'s

We gaan uitleggen hoe je een webapplicatie toevoegt aan de hand van de Nederlandse webapp ‘iHome’. Deze is te vinden onder: http://iphone.sossie.nl. Open Safari, zorg dat de cursor in het adresvak staat en tik deze URL in. Tik daarna op de knop ‘Go’, rechtsonder op het toetsenbord. De webapplicatie opent zich en je kunt een aantal instellingen doen. iHome is een soort startpagina, speciaal gemaakt voor de iPhone. Je vindt er verkeersinformatie, OV-informatie, nieuws, iPhone-vriendelijke websites en nog veel meer. Bevalt deze webapplicatie, dan kun je zorgen dat deze voortaan op je startscherm wordt getoond, in de vorm van een icoontje:

 1. Klik op het plusje, onderin het scherm;
 2. Er verschijnt een popup. Kies de optie ‘Zet in beginscherm’;
 3. De webapp is nu als icoontje opgenomen op je startscherm.

Het startscherm met de verschillend gekleurde icoontjes wordt bij de iPhone trouwens SpringBoard genoemd.

Voor het installeren van applicaties uit de App Store kun je op twee plaatsen terecht:

 • In de iTunes Store op je desktop;
 • Via de App Store-applicatie op je iPhone.

Blader naar een applicatie die je wilt installeren en klik op de knop Koop (bij betaalde applicaties) of Krijg (bij gratis applicaties). Na het invoeren van je Apple-ID (gebruikersnaam en wachtwoord) zal de applicatie gedownload worden. Voor betaalde applicaties moet je een creditcard koppelen aan je Apple-ID of een tegoed storten met een iTunes-kadobon.

Tenslotte

Je bent nu een flink stuk op weg geholpen. Probeer zelf op onderzoek uit te gaan om nog meer mogelijkheden te ontdekken. Dagelijks verschijnt er op de homepage van iPhoneclub (onder de eerste twee nieuwtjes) een tip waarmee je meer uit je iPhone haalt en steeds weer iets nieuws leert. Lees de ervaringen van anderen op het forum en probeer dingen uit! Mocht je er niet uitkomen, kijk dan op het forum of jouw vraag of probleem al eerder besproken is, of stel zelf een vraag. Je kunt ook de iPhone handleiding bekijken voor nog meer tips en aanwijzingen.

Er is veel te ontdekken en dat is nou precies de charme van de iPhone: het is niet alleen een mooie telefoon, maar het is ook een veelzijdig apparaat die je met software helemaal kunt aanpassen aan je eigen smaak. Niets houd je tegen!

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!