Snel je Apple TV bedienen met je iPhone vanuit het Bedieningspaneel: zo doe je dat

Werkt ook met HomeKit geschikte AirPlay 2-tv’s!
Je kunt een Apple TV ook bedienen met je iPhone en iPad en vanuit het Bedieningspaneel is dit nog eenvoudiger. Door je Apple TV te bedienen vanuit het Bedieningspaneel heb je geen app meer nodig. In deze tip lees je hoe dat werkt.

Apple TV bedienen via iPhone Bedieningspaneel

Je kan op je iPhone en iPad eenvoudig het Bedieningspaneel aanpassen en uitbreiden met allerlei knoppen. Zo kan je ook heel makkelijk vanaf het iPhone Bedieningspaneel de Apple TV bedienen dankzij de extra mogelijkheden. In deze tip lees je hoe je de belangrijkste functies van de Apple TV vanaf je iPhone kunt bedienen. En wist je dat het ook werkt met AirPlay 2-geschikte televisies met HomeKit?

Wat heb ik nodig voor het bedienen van de Apple TV via het iPhone Bedieningspaneel?

De Apple TV-knop in het Bedieningspaneel is een vervanging van de fysieke Siri Remote, doordat bijna alle functies van deze afstandsbediening ook op deze manier te gebruiken zijn. Je kan daardoor de Apple TV bedienen met je iPhone. Je hebt wel de juiste Apple TV en iPhone of iPad met iOS-versie nodig:

Deze functie werkt dus niet met de Apple TV 2 of oudere modellen. Als je niet weet welke Apple TV je hebt, dan check je ons overzicht met Apple TV-modellen.

Wil je weten of jouw televisie AirPlay 2 en HomeKit ondersteunt? Je vindt AirPlay 2 momenteel op de nieuwste smart-tv’s van LG en Sony. In ons overzicht lees je hier meer over.

Bekijk ook

Deze televisies zijn geschikt voor AirPlay 2

In deze gids laten we zien welke televisies op dit moment geschikt zijn voor AirPlay 2. Met deze techniek kun je vanaf je iPhone of iPad direct muziek of video streamen naar je televisie, zonder tussenkomst van een ander apparaat.

Hoe kan ik het Bedieningspaneel als afstandsbediening voor Apple TV gebruiken?

Om de Apple TV-afstandsbediening via het Bedieningspaneel in te stellen, doe je het volgende:

 1. Ga naar de Instellingen-app.
 2. Tik op Bedieningspaneel.
 3. Zoek de optie Apple TV Remote en tik op het groene plusje. Je herkent de optie aan het icoontje van de Siri Remote (iOS 12.2 of nieuwer) of aan het Apple TV-logo (iOS 12.1.4 of ouder).

Bedieningspaneel aanpassen met Siri Apple TV Remote.

 1. Keer terug naar het beginscherm en open het Bedieningspaneel. Op een iPhone met thuisknop veeg je van onderen naar boven. Op een iPhone zonder homeknop of een iPad veeg je vanaf de rechter bovenhoek naar beneden.
 2. Tik op het Siri Remote-icoontje om de afstandsbediening te openen. Op iOS 12.1.4 of ouder zie je een Apple TV-icoontje.
 3. Zorg dat je met hetzelfde netwerk verbonden bent en kies de Apple TV die in de lijst verschijnt.
 4. Vul vervolgens de viercijferige code in die op je televisie getoond wordt.
 5. De Apple TV is nu gekoppeld.
 6. Heb je meerdere Apple TV’s? Bovenin kun je hiertussen wisselen.

Apple TV bedienen met de iPhone via het Bedieningspaneel.

Mogelijkheden en knoppen van de Siri Remote op je iPhone

Qua mogelijkheden komt de Siri Remote in het Bedieningspaneel op je iPhone overeen met de fysieke versie van de Siri Remote 2021. Dit zijn de knoppen en mogelijkheden die je er vindt (van boven naar beneden):

 • Mute: zet het geluid aan of uit.
 • Gids: Met de knop met de drie streepjes kun je de tv-gids openen (alleen in geschikte live-tv-apps).
 • Touchvlak: Met het grote vlak in het midden kun je navigeren door de Apple TV door er overheen te vegen. Tik erop om een optie te selecteren.
 • Ronde pijlen met 10: Springt tien seconden terug of vooruit (alleen tijdens het afspelen).
 • Praatwolkje: Schakel ondertiteling in of uit (alleen tijdens het afspelen in geschikte apps).
 • Thuisknop: Keer terug naar het beginscherm of ga direct naar de TV-app. Je kunt de functie van de Apple TV thuisknop aanpassen. Hou ingedrukt om het Bedieningspaneel van de Apple TV te openen.
 • Afspelen/pauzeren: Pauzeer een video en speel weer af.
 • Menu/Terug-knop: Keer een scherm of optie terug tijdens het navigeren.
 • CH omhoog/omlaag: Wissel tussen kanalen of omhoog of naar beneden navigeren in gidsen en menu’s (alleen in geschikte live-tv-apps).

Je kunt ook enkele fysieke knoppen van je iPhone gebruiken:

 • Volumeknoppen: Zet het geluid van je Apple TV harder of zachter (alleen als de Apple TV geconfigureerd is met een HomePod, soundbar via HDMI of AirPlay 2-speaker).
 • Zijknop: Hou deze ingedrukt om Siri op je Apple TV te gebruiken.

Wat is het verschil met de Apple TV Remote-app?
Voorheen had Apple ook een aparte Apple TV Remote-app. In eerste instantie was de optie via het Bedieningspaneel een soort light-versie van de losse app, die dus meer opties biedt. Sinds oktober 2020 is Apple gestopt met de losse app en zijn nagenoeg alle functies rechtstreeks beschikbaar via het Bedieningspaneel in de iPhone. Je kunt de losse app dus in principe van je iPhone verwijderen.

Het verschil tussen de Apple TV Remote-app en de afstandsbediening in het Bedieningspaneel, is dat je in de aparte app ook details kunt zien van bijvoorbeeld muziek dat afgespeeld wordt. Bovendien heeft de Apple TV Remote-app een aparte gamemodus die je kunt gebruiken om games te spelen. Om de Apple TV-afstandsbediening in het Bedieningspaneel te kunnen gebruiken, is het niet nodig om de aparte Apple TV Remote-app op je toestel te hebben staan. Je kan met beide opties de Apple TV bedienen met je iPhone. Meer over de werking van de Apple TV Remote-app lees je in onze gids.

Apple TV

De Apple TV is Apple's kleine kastje voor aan je televisie, waarmee je video's kan kijken, gebruik kan maken van streamingdiensten als Netflix en Videoland, games kan spelen en foto's en video vanaf je iPhone, iPad en Mac kan afspelen op je televisie met AirPlay. De Apple TV is een woninghub voor HomeKit en wordt geleverd me de Siri Remote. Haal meer uit je Apple TV met deze mogelijkheden. Met handige tips en meer om de functies van je Apple TV te ontdekken. Het nieuwste model is de Apple TV 4K uit 2021. Voor de beste prijzen lees je ons artikel over een Apple TV kopen.

Apple TV