shutterstock_223763806

Apple Music gezinsabonnement afsluiten

Bij Apple Music kun je een gezinsabonnement afsluiten voor maximaal 6 personen. In deze gids lees je hoe het werkt, welke beperkingen er zijn en hoe je het instelt.

Apple biedt bij de muziekdienst Apple Music de mogelijkheid om een relatief goedkoop gezinsabonnement af te sluiten. Voor €15 per maand kan het hele gezin (maximaal 6 personen) luisteren naar Apple Music, waarbij iedereen een eigen account heeft. Hier lees je hoe je het instelt en wat de beperkingen zijn.

shutterstock_223763806

Belangrijk om te weten, is dat je het Apple Music gezinsabonnement pas kunt afsluiten als je ‘Delen met gezin’ hebt ingeschakeld. Meer hierover kun je lezen in onze gids Gezinsdeling (Family Sharing), waarin je leest hoe je aankopen, afspraken en foto’s binnen het gezin kunt delen.

Gezinsabonnement of individueel abonnement?

Let op: Als gezinsleden al een individueel gratis proefabonnement zijn gestart, kun je ze niet meer toevoegen aan het proefabonnement van het gezin. Ze zullen dan moeten wachten tot de 3 maanden proefperiode voorbij is. Pas daarna kunnen ze lid worden van jouw Apple Music gezinsabonnement.

Voor-Jou-Apple-MusicEr zijn op het moment van schrijven nog erg veel problemen met het Apple Music gezinsabonnement. Het lukt niet om kinderen toe te voegen of kinderen worden om de haverklap weer uit het gezin gegooid. Het kan daarom slim zijn om voorlopig allemaal een individueel proefabonnement te nemen. Daarvoor moet er wel minimaal €9,99 tegoed op het iTunes-account van elk gezinslid staan. Je kunt dit het beste oplossen met iTunes-cadeaukaarten, die vrijwel altijd met korting te krijgen zijn. Zorg dat het automatisch verlengen bij elk account is uitgeschakeld. Pas in september hoef je dan na te denken over het Apple Music gezinsabonnement. Tegen die tijd heeft Apple hopelijk alle kinderziektes opgelost.

Apple Music gezinsabonnement: gratis proefperiode voor alle gezinsleden

Je kan meteen een gratis proefabonnement van 3 maanden starten, om te kijken of Apple Music iets voor jouw gezin is. In die periode kun je alles uitproberen, dus ook het maken van afspeellijsten, offline luisteren en eigen radiostations maken. Ieder gezinslid doet dat via zijn/haar eigen account, dus je hebt geen gedoe dat er kindermuziek in jouw aanbevelingenlijst komt te staan. Na afloop van de periode gaat dit automatisch over in een betaald abonnement van 15 euro per maand. Wil je dat niet, dan moet je voordat de proefperiode is afgelopen het abonnement opzeggen. Hoe dat moet lees je hier: Zo kun je je abonnement op Apple Music opzeggen.

Apple Music voor gezinnen: dit kost het

Apple-Music-Voor-Jou-LijstenHet abonnement kost €14,99 per maand. Dit bedrag wordt maandelijks geincasseerd via je creditcard. Je moet dan ook een creditcard aan het iTunes-account van het gezinshoofd gekoppeld hebben, om gebruik te kunnen maken van Apple Music. De kinderen (en de ouders) kunnen vervolgens zonder verdere kosten luisteren naar alle muziek. Het aanbod van Apple Music is iets aantrekkelijker dan dat van Spotify, waarbij je €10 voor het basisabonnement en €5 voor elk volgend gezinslid betaalt. Dit lijkt weinig, maar bij een gezin van 4 personen betaal je €25 per maand. Zelfs als je maar met z’n tweeën bent (samenwonend stel zonder kinderen) ben je goedkoper uit met een gezinsabonnement, in plaats van twee individuele abonnementen van €10 per persoon.

Apple Music gezinsabonnement: dit heb je nodig

Om gebruik te kunnen maken van het Apple Music gezinsabonnement heb je het volgende nodig:

  • Een Gezinsdeling-account.
  • Een creditcard.
  • Maximaal 6 gezinsleden met iPhone, iPad, Mac of Windows-computer.

De creditcard is een eis van Gezinsdeling (Family Sharing). Met Gezinsdeling kun je apps, muziek en andere iTunes-content van alle gezinsleden onderling uitwisselen. Je kunt ook agenda’s, foto’s en andere informatie binnen het gezin uitwisselen Betalen kan alleen met creditcard. Dus géén iDeal, PayPal, iTunes-cadeaukaarten, Click&Buy en andere betaalmethoden (nee, echt niet). Heb je geen abonnement, dan kun je proberen om het met een prepaid creditcard werkend te krijgen.

Apple Music is gekoppeld aan Gezinsdeling

Het Apple Music gezinsabonnement is gekoppeld aan de functie Gezinsdeling in iOS en OS X. Bij Gezinsdeling heeft elk gezinslid een eigen Apple ID, om apps te installeren, muziek te streamen, afspeellijsten te maken en muzieknummers te ‘liken’. Anderen kunnen wel zien welke apps de gezinsleden hebben gekocht, maar ze krijgen de persoonlijke afspeellijsten van de gezinsleden niet te zien. Bij het Apple Music gezinsabonnement kun je met 6 apparaten of accounts tegelijk luisteren. Iedereen kan dus op zijn eigen iPhone, iPad of Mac naar eigen favoriete muziek luisteren, zonder dat je de andere gezinsleden ermee lastig valt.

Apple Music gezinsabonnement inschakelen

apple-music-abonnement-nemenOm een Apple Music gezinsabonnement te starten, ga je als volgt te werk:

  1. Maak een account voor Gezinsdeling, als je dat nog niet had gedaan. Jij bent daarbij het gezinshoofd, die voor de andere gezinsleden bepaalt wat ze mogen aanschaffen. De gekoppelde creditcard staat immers ook op jouw naam.
  2. Nodig gezinsleden uit, die mee gaan doen aan het proefabonnement. Hiervoor heb je de Apple ID’s van de gezinsleden nodig.
  3. Als gezinshoofd neem je een proefabonnement op Apple Music voor gezinnen (de tweede optie). Heb je al een individueel abonnement gekozen, dan kun je dit nu nog wijzigen via je Apple ID-instellingen (linksboven).

Gezinsleden toevoegen in Apple Music

apple-music-openingsschermPak nu de iPhones en iPads van de gezinsleden erbij.

  1. Open de Muziek-app van iOS 8.4 en hoger.
  2. Als je al lid bent van een gezin, krijg het hierboven afgebeelde scherm te zien. In plaats van ‘Ga naar mijn muziek’ zie je de tekst ‘Ben je al lid?’
  3. Je krijgt nu een boodschap dat jouw gezin al gebruik maakt van Apple Music. Tik op de knop om iCloud-muziekbibliotheek in te schakelen (maar pas op, want er zitten wat risico’s aan).
  4. Het gezinslid kan nu Apple Music drie maanden lang gaan proberen, net als de andere gezinsleden.

Aanvullende tips

Iedereen een eigen Apple ID. Zorg dat je je op elk iDevice met het juiste Apple ID aanmeldt bij Apple Music, zodat iedereen zijn eigen afspeellijsten en favorietenlijsten kan maken. Zo voorkom je dat de persoonlijke aanbevelingen in de soep lopen. Je kunt wel met meerdere mensen hetzelfde Apple ID delen, maar het is de vraag of je dat wilt. Waarschijnlijk alleen interessant voor eeneiige tweelingen. Kinderen jonger dan 13 jaar kunnen ook een eigen Apple ID hebben. Die moet dan wel worden ingesteld door een oudere persoon.

Muziek delen met gezinsleden. Je kunt afspeellijsten uit Apple Music delen met anderen, ongeacht of ze deel uitmaken van jouw gezin. Ook kun je dankzij Gezinsdeling alle gekochte muzieknummers uitwisselen met andere gezinsleden. Je vindt deze nummers in het overzicht met gekochte muziek in iTunes.

Allemaal op iOS 8. Om Apple Music binnen een gezin te kunnen gebruiken, moet iedereen beschikken over een iPhone, iPad of iPod touch met iOS 8.4 of hoger. Voor Gezinsdeling in het algemeen is iOS 8 vereist, want in die versie werd gezinsdeling ingevoerd. Heeft een kind geen geschikte iDevice, dan

Nog veel problemen bij Apple Music gezinsabonnementen

Helaas loopt nog niet alles even soepel bij de Apple Music gezinsabonnementen. Meer hierover lees je in ons aparte artikel over problemen met Apple Music en gezinnen (verschijnt later vandaag).

Maximaal 10 apparaten. Bij Gezinsdeling mag je muziek, films en boeken delen op maximaal 10 apparaten, waarvan maximaal 5 een computer mogen zijn. Bij Apple Music mag je op 6 verschillende apparaten naar verschillende muziek luisteren. Voorzover wij weten, is het niet zo dat de regel van 10 apparaten per gezinslid geldt, dus dat je dan 6 x 10 = 60 apparaten kunt autoriseren.

Openingsfoto: Oksana Kuzmina via Shutterstock

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt maart 2016
Categorie Diensten
Onderwerpen apple music, family sharing, gezinsdeling