Google op een laptop

Alternatieven om Google uit je leven te verbannen

Voor als je zonder Google verder wil
Als een van je goede voornemens is om Google, Facebook, Amazon en andere privacy-ondermijnende bedrijven uit je leven te bannen, dan lijkt Google van die drie misschien wel het meest lastig om ermee te stoppen. Maar er zijn alternatieven.

Alternatieven voor Google: dit zijn je opties

Google weet bijna alles van je: wie je bent, waar je werkt, wat je opzoekt, waar je woont, hoe je agenda eruit ziet, en nog veel meer. Het is ontzettend lastig om je compleet voor het bedrijf te verbergen. Ook als Apple-gebruiker is de kans groot dat Google op enige wijze in je leven is. Van de Google-zoekmachine en YouTube tot Gmail en Waze: het is lastig om volledig aan Google te ontsnappen. Veel mensen staan er echter niet (of te weinig) bij stil dat Google zo veel gegevens over je verzamelt. Toch kan je zonder al te veel moeite prima zonder Google door het leven. Google heeft veel apps uitgebracht voor iOS, maar voor vrijwel elke dienst is er wel een goed alternatief voorhanden, meestal zelfs een met een privacyvriendelijkere aanpak. In deze gids bespreken we de belangrijkste alternatieven voor verschillende diensten en producten.


Google begon ooit als zoekmachine met de slogan don’t be evil, maar gaandeweg is die slogan steeds meer naar de achtergrond verdwenen. De techgigant is uitgegroeid tot een bedrijf dat alles, maar dan ook écht alles van je wil weten. Met eigen besturingssystemen, browsers, e-mail- en opslagdiensten, een fotodienst, navigatie-apps en een videoplatform kun je vrijwel al je digitale activiteiten uitvoeren met uitsluitend apps en diensten van Google. Volgens sommigen is het uitgegroeid tot het nieuwe evil empire, en dat vinden niet alleen consumenten: het bedrijf wordt regelmatig op de vingers getikt (en beboet) vanwege het misbruiken van zijn monopoliepositie en andere oneerlijke praktijken. Tel daar de steeds grotere algemene bewustheid voor privacy bij op en je komt wellicht tot de conclusie dat Google niet de juiste metgezel is voor je dagelijkse online bezigheden.

Google op een laptop

Apple-gebruikers hoeven doorgaans niet lang te zoeken. Apple heeft namelijk vrijwel altijd wel een alternatieve app, bijvoorbeeld voor navigatie, videobellen, e-mail en contacten. Er zijn overigens ook genoeg alternatieven van derden. De makkelijkste manier om Google te ontwijken is dan ook om aan de slag te gaan met diensten en producten van andere bedrijven.

Wel is het slim om eens goed na te denken of je al je eieren in één mandje wil leggen. Je kunt bijvoorbeeld volledig kiezen voor diensten van Apple, maar ook spreiden tussen verschillende aanbieders, zoals Proton Drive voor het bewaren van bestanden, Microsoft Outlook voor je e-mail en Apple’s iCloud om je wachtwoorden in op te slaan. Beide overwegingen hebben voor- en nadelen. Alles bij één grote partij maakt je erg afhankelijk van die ene speler. Alles verspreiden over meerdere spelers is minder praktisch, doordat je geen profijt hebt van naadloze integratie tussen diensten, zoals je die bij onder meer Apple en Google wel hebt.

Smartphone zonder Google: iPhone

Als je een smartphone zonder Google-diensten zoekt, kom je vrijwel vanzelf uit bij de iPhone. Hoewel Samsung in het verleden enkele smartphones heeft uitgebracht op Tizen OS, is het zowel bij smartphones als bij smartwatches inmiddels weer overgestapt naar de besturingssystemen van Google. Het OS wordt wel nog gebruikt in bijvoorbeeld smart-tv’s.

Ook Microsoft maakte voorheen mobiele besturingssystemen, maar is daarmee gestopt. Verder is er HarmonyOS van Huawei, al is dat besturingssysteem vooral populair in China (onder meer vanwege handelsbeperkingen met de Verenigde Staten).

Er zijn nog meer alternatieven, zoals Sailfish OS van Jolla. Deze zijn echter een stuk minder voor de hand liggend om te gebruiken. Sailfish OS is bijvoorbeeld lang niet op alle smartphones te gebruiken. Het OS wordt wel ondersteund op enkele Sony Xperia-toestellen en apparaten die zijn uitgebracht door Jolla zelf.

Als het om computers gaat, dan vind je veel makkelijker een alternatief. Chromebooks en Chromeboxes draaien op Google’s ChromeOS, maar die kun je makkelijk vermijden door te kiezen voor een laptop of desktop die draait op macOS, Windows of Linux.

Mac Mail

Gmail-alternatieven

Heb je een iPhone, iPad of Mac(Book), dan krijg je automatisch toegang tot Apple Mail via iCloud. Omdat je toch al een Apple ID hebt met een iCloud-adres, kun je bovendien snel aan de slag. Daarnaast wordt je niet gestoord door afleidende advertenties tijdens het checken van je laatste e-mails.

Apple Mail is echter niet je enige optie, want je kunt ook kiezen voor Microsoft Outlook of Proton Mail. Proton richt zich sterk op privacy. Er zijn echter nog veel meer goede alternatieven voor Gmail, zoals Spark en Airmail. Nog meer inspiratie nodig? Lees ook onze gids over Gmail-alternatieven.

Bekijk ook

Gratis alternatieven voor Gmail: wat is een goede mailprovider?

Bijna iedereen gebruikt Gmail om e-mailberichten te versturen. Zoek je een andere mailprovider als alternatief voor Gmail, dan heb je diverse mogelijkheden. In dit artikel zetten we ze voor je op een rij.

Alternatieven voor de Chrome-browser

Google Chrome is de meest gebruikte browser ter wereld, maar dat wil niet zeggen dat het per definitie de beste keuze is voor jou. Als je afscheid wil nemen van zoveel mogelijk Google-diensten, dan is Chrome een uitstekend startpunt. Surfen via deze browser geeft Google namelijk de mogelijkheid om je doen en laten op het internet te volgen. Zie je dat niet zo zitten, dan zijn er genoeg goede alternatieven.

Een goede optie om in plaats van de Chrome-browser te gebruiken, is uiteraard Safari van Apple zelf. De browser werkt naadloos samen op al je Apple-apparaten en is bovendien geoptimaliseerd voor iOS en macOS, waardoor deze energiezuiniger én sneller is dan andere browsers op je iPhone of Mac(Book). Bovendien voegt Apple geregeld nieuwe handige functies toe.

Bekijk ook

Deze 8 superhandige Safari-extensies moet je eens proberen

Wil je meer met Safari-extensies doen, dan hebben wij 8 handige tips voor extensies waarmee je meer uit je Safari-browser haalt. Probeer ze eens!

Je kunt ook aan de slag met een handjevol andere browsers, zoals Mozilla Firefox, Opera en Vivaldi. Zoek je een wat meer privacygerichte browser, dan kan je aan de slag met DuckDuckGo, Brave, Tor Browser, Onion Browser of Ghostery. Verder heb je ook de browsers Firefox Focus en Aloha, die eveneens op privacy gericht zijn.

Aan de andere kant is het goed om te weten dat het vermijden van de Chrome-browser alleen niet helemaal voorkomt dat je door Google wordt gevolgd. Op allerlei websites worden namelijk trackingdiensten van Google gebruikt, zoals Google AdWords, AdMob, DoubleClick en Google Analytics. Dit probleem speelt overigens ook bij andere platforms, zoals Facebook. Zelfs als je het sociale medium niet gebruikt, heb je toch last van de privacy-impact door de aanwezigheid van like-knoppen op websites. Apple regelt sinds macOS Mojave je privacy wel beter, door ervoor te zorgen dat trackers minder data kunnen verzamelen.

Alternatieven voor Google’s zoekmachine

De zoekmachine van Google is waar het allemaal mee begon. Het is lastig om ‘m te vermijden, vanwege de sterke zoekalgoritmen, maar er zijn wel enkele alternatieven. DuckDuckGo en Qwant zijn bijvoorbeeld privacyvriendelijke manieren om het internet af te sporen zonder dat je gebruikersgegevens getraceerd worden of er gegevens worden opgeslagen. Ook kun je denken aan het Nederlandse Startpage of Ecosia, een milieuvriendelijke zoekmachine die zijn inkomsten gebruikt om bomen te planten.

Startpage en DuckDuckGo (met handige shortcuts genaamd ‘bangs’) hebben als voordeel dat je toch met de vertrouwde Google-zoekmachine kunt zoeken en resultaten te zien krijgt zoals je gewend bent, maar dan zonder continu gevolgd te worden.

Standaard zoek je in de Safari-browser via Google, maar je kunt de zoekmachine in Safari op de iPhone makkelijk wijzigen naar Bing, Yahoo of een van de eerder genoemde zoekmachines.

Bekijk ook

Standaard zoekmachine op de iPhone instellen in Safari en Chrome

In Safari op de iPhone kun je de standaard zoekmachine Google vervangen door een andere aanbieder, namelijk Microsoft Bing, Yahoo, DuckDuckGo of Ecosia. Maar er zijn ook nog andere manieren om te zoeken zonder Google. Daarnaast kun je in Chrome voor iOS een andere standaardzoekmachine kiezen.

YouTube-alternatieven voor kijken van filmpjes

YouTube is een site die moeilijk te vermijden is. Of het nu gaat om het zien van een unboxing van de nieuwste iPhone of naar de schattigste kattencompilaties: iedereen kijkt graag naar YouTube-filmpjes. Je staat er misschien niet bij stil dat YouTube eigendom is van Google, en dat je dus ook via deze dienst gevolgd wordt door de techgigant. Er zijn wel wat alternatieven, maar die zijn wel wat beperkter.

Op YouTube kijk je tegenwoordig niet alleen ‘gewoon’ naar video’s (en vlogs). Je kan er ook livestreams volgen en kortere YouTube Shorts kijken. Als het gaat om de eerste categorie, dan kan je een platform zoals Vimeo of Dailymotion overwegen. Zoek een je alternatieve dienst om livestreams te kijken, dan is Twitch een uitstekende optie. Het platform is vooral populair onder gamers, maar biedt ook een hoop andere categorieën.

Voor muziekvideo’s ben je ook niet volledig beperkt tot YouTube. Je kunt namelijk een hoop videoclips zien via Apple Music. Ook Spotify zou muziekvideo’s willen introduceren. In plaats van YouTube Shorts kun je ook aan de gang met Instagram Reels of TikTok, al ben je daar qua privacy niet veel beter af. Als je wil stoppen met Shorts uit privacyredenen, dan kan je beter stoppen met het kijken van korte filmpjes. De alternatieven zijn misschien nog wel erger.

Google Maps aankomsttijd delen

Een smarthome zonder Google

Je zou je bijna afvragen in welke markt Google nog niet gestapt is. De techgigant is namelijk ook een grote speler in de smarthomewereld, mede door zijn eigen Google Home-platform. Daarnaast heeft het bedrijf een hoop eigen smarthomeproducten uitgebracht, zoals een cameradeurbel, slimme camera’s en slimme speakers.

Voor een alternatief hoef je niet lang te zoeken, want Apple heeft zijn eigen HomeKit-platform waarmee je al je slimme apparaten makkelijk bedient via je iPhone of andere Apple-apparaat. Voor nieuwe gebruikers hebben we een handige HomeKit-handleiding gemaakt. De Nest-speakers van Google kun je bovendien vervangen door de HomePod of HomePod mini van Apple. Je kunt in plaats van Google en Apple ook aan de slag met Alexa van Amazon, al is dat in Nederland iets minder gangbaar.

Meer alternatieven voor Google-diensten

Google heeft diensten in overvloed. De kans dat je met het bedrijf te maken krijgt, is dan ook gigantisch. Om te navigeren zit je echter niet vast aan Google Maps of Waze. Je kunt ook Apple Kaarten gebruiken, dat standaard op je iPhone staat geïnstalleerd. Er zijn ook andere aanbieders van navigatiesoftware, zoals TomTom, HERE WeGO, Sygic of apps gebaseerd op OpenStreetMap. De beste navigatie-apps voor de iPhone en iPad hebben we voor je op een rij gezet.

Wat betreft productiviteitstools zoals Google Docs, Google Drive en Google Agenda zijn er genoeg geschikte alternatieven. Zo biedt Apple via de iCloud opslag aan in de cloud, om al je bestanden en foto’s in op te slaan. Microsoft biedt met OneDrive een soortgelijk alternatief aan. Je kunt ook met een dienst zoals Dropbox of Box aan de slag.

Google Docs, Sheets en Slides zijn ook eenvoudig in te wisselen voor alternatieven. Zo heeft Apple zijn eigen iWork-arsenaal bestaande uit Pages, Numbers en Keynote. Een andere bekende optie is het Microsoft Office 365-pakket, met onder meer Word, Excel en PowerPoint.

Om je agenda te beheren heb je Google niet nodig. Vooral als je geen Gmail gebruikt, is het helemaal niet vreemd om je agenda ergens anders onder te brengen. Dat kan bijvoorbeeld bij Outlook van Microsoft, maar je kunt ook gebruikmaken van Apple’s Agenda. Zo weet je op al je Apple-apparaten altijd en overal wat er die dag (week of maand) op de planning staat. Veel andere e-maildiensten bieden overigens ook hun eigen agenda aan.

Google Meet wordt veelvuldig gebruikt om videogesprekken te houden met vrienden, familie of collega’s. In de coronaperiode is het platform nog populairder geworden, maar er zijn ook genoeg alternatieven. De bekendste zijn waarschijnlijk Skype, Microsoft Teams en Zoom, die vooral gebruikt worden voor digitale vergaderingen. Je hoeft echter niet ver te zoeken naar een alternatief voor Meet, want op je iPhone, iPad en Mac(Book) kun je ook gewoon FaceTime gebruiken om in contact te blijven met vrienden en familie, al zou je ook kunnen videobellen met een chatdienst zoals WhatsApp.

Bekijk ook

Zo laat je in iOS 17 een FaceTime-videobericht achter als iemand je oproep gemist heeft

Heeft iemand je FaceTime-oproep gemist? Sinds iOS 17 kun je voor diegene een videobericht achterlaten. Daarbij kun je ook allemaal leuke effecten gebruiken, gewoon met handgebaren. Lees hier hoe je een FaceTime-videobericht maakt en hoe je hem bekijkt als je er eentje ontvangt.

Conclusie: kun je stoppen met Google?

Het is zeker mogelijk om Google compleet uit je leven te verbannen, maar lastig is het wel. Google weet meer van je dan je denkt en probeert op allerlei manieren je zoekgedrag en websitebezoeken te volgen. Het is misschien niet mogelijk om Google te ontlopen als je een Android-telefoon gebruikt, maar op een iPhone heb je meer mogelijkheden. Als je privacy belangrijk vindt, is overstappen van Android naar een iPhone dan ook een logische stap.

Dat is echter niet genoeg: je zal voor alle Google-diensten en -apps een alternatief moeten vinden, en goed opletten dat je niet via allerlei diensten van derden alsnog wordt gevolgd. De alternatieve apps en diensten uit dit artikel zullen je in elk geval op weg helpen. Houd er wel rekening mee dat niet alle alternatieven je privacy even hoog in het vaandel hebben staan. Doe dus goed onderzoek voordat je je aanmeldt bij een Google-alternatief.

Moeite met kiezen? Het eerder genoemde Proton biedt inmiddels een reeks privacyvriendelijke apps en diensten, van een agenda tot een cloudopslagdienst.

Bekijk ook

Proton: het privacyvriendelijke alternatief voor Google

Online veiligheid is met de toenemende cyberdreigingen belangrijker dan ooit. Als je gesteld bent op je privacy, dan wordt Proton langzamerhand een steeds beter alternatief voor Google. Er komen steeds meer apps en functies bij, terwijl privacy voorop staat bij deze aanbieder. In dit artikel leggen we uit wat je allemaal met Proton kan doen.