Google Maps Match

Alternatieven om Google uit je leven te verbannen

Voor als je zonder Google verder wil

Als een van je goede voornemens is om Google, Facebook, Amazon en andere privacy-ondermijnende bedrijven uit je leven te bannen, dan lijkt Google van die drie misschien wel het meest lastig om ermee te stoppen. Maar er zijn alternatieven.

Alternatieven voor Google: wat zijn je opties?

Google weet bijna alles van je en het is lastig om aan het alziende oog van het bedrijf te ontsnappen. Van Gmail tot de Google-zoekmachine en van YouTube tot Waze: Google is op allerlei manieren in je leven aanwezig, vaak zelfs ongemerkt. Wat ook ongemerkt gebeurt is het verzamelen van heel veel gebruikersdata. Toch is het heel goed mogelijk om met alternatieven voor Google door het leven te gaan.


Google begon als zoekmachine en had als slogan don’t be evil, maar gaandeweg is die slogan naar de achtergrond verdrongen en is het een bedrijf geworden dat alles van je wil weten. Met eigen besturingssystemen, browsers, mail- en opslagdiensten, een fotodienst, navigatie en video kun je bijna al je digitale activiteiten doen met uitsluitend apps en diensten van Google. Volgens sommigen is het uitgegroeid tot het nieuwe ‘evil empire’ en dat vinden niet alleen consumenten: het bedrijf krijgt regelmatig boetes wetens misbruik van monopolies en andere oneerlijke praktijken. Tel daarbij alle privacyproblemen bij op (waaronder een gigantisch Google+ datalek begin 2018) en je komt misschien tot de conclusie dat Google je vriend niet meer is.

Maar hoe kun je nog zonder? Het gaat lukken, met de alternatieven die we hieronder bespreken.

Google-alternatieven voor je smartphone

De makkelijkste manier om Google te ontwijken is om producten te kiezen van andere bedrijven. Dat maakt de keuze meteen al een stuk beperkter. Als je een smartphone nodig hebt, kom je dan vrijwel vanzelf bij Apple’s iOS uit. Sailfish OS is ook een optie, maar een minder voor de hand liggende. Microsoft maakte voorheen meerdere mobiele besturingssystemen, maar is daarmee gestopt. Ze maken echter wel diverse handige iOS-apps die Google-diensten kunnen vervangen, bijvoorbeeld Office, Outlook en Bing. Een iPhone is daarom de beste keuze.

Op de desktop is Google’s Chrome OS gemakkelijk te vermijden en heb je de keuze uit macOS, Windows of Linux.

Mac Mail

Gmail-alternatieven

Kies je voor Apple, dan krijg je automatisch Mail via iCloud. Je zou ook kunnen kiezen voor Microsoft’s Outlook of externe diensten zoals ProtonMail. De vraag daarbij is, of je ervoor kiest om al je eieren in één mandje te leggen (bijv. alles bij Apple) of liever gebruik maakt van gespecialiseerde aanbieders zoals ProtonMail. Beide hebben voor- en nadelen. Alles bij één grote partij maakt je erg afhankelijk van die ene speler. Maar alles verspreiden over meerdere kleine spelers kan ook onhandig zijn omdat je meer risico’s loopt bij hacks en onverwachte overnames (door Google!). Lees ook onze gids over Gmail-alternatieven:

Alternatieven voor de Chrome-browser

Als je inlogt op een Google-site, wordt je account ook meteen geregistreerd in de browser. Dat geeft Google de mogelijkheid om je op allerlei manieren te volgen. Vermijd daarom Chrome en log niet in je browser bij allerlei Google-diensten in, want er gebeurt achter de schermen meer dan je denkt. Alternatieven zijn Safari van Apple of Mozilla’s Firefox. Laatstgenoemde is de enige grote aanbieder die een browser heeft gebouwd op eigen standaarden. Andere alternatieven zijn Opera en Vivaldi, al moet je wel op hun privacyvoorwaarden letten. Epic is ook een optie en is meer op privacy gericht.

Er blijft nog wel een ander probleem over. Google volgt gebruikers ook als je nooit Google-websites gebruikt, omdat er op websites allerlei trackingdiensten van Google worden gebruikt. Denk daarbij aan Google AdWords, AdMob, DoubleClick en Google Analytics. Dit probleem speelt ook bij Facebook: zelfs als je geen Facebook gebruikt heb je toch last van de privacy-impact door like-knoppen op allerlei websites. Apple heeft in macOS Mojave betere privacy geregeld, door te zorgen dat trackers minder data kunnen verzamelen.

Alternatieven voor Google’s zoekmachine

Google’s zoekmachine is waar het allemaal mee begon en is tegenwoordig vrijwel onvermijdelijk. Toch zijn er wel alternatieven, zoals het Nederlandse Startpage of het Franse Qwant.

Standaard zoek je in de Safari-browser via Google, maar je kunt gemakkelijk de zoekmachine in Safari op de iPhone wijzigen naar Bing, Yahoo of DuckDuckGo, de privacyvriendelijke zoekmachine.

Startpage en DuckDuckGo (met !bang-commando) hebben als voordeel dat je toch met de vertrouwde Google-zoekmachine kan zoeken, zonder dat je continu gevolgd wordt.

YouTube-alternatieven voor filmpjes kijken

YouTube is een site die moeilijk te vermijden is: iedereen kijkt YouTube-filmpjes en er zijn heel wat mensen die hun vrije zaterdag eraan opofferen. Alternatieven zijn Vimeo en Dailymotion, al is het aanbod vaak wel wat beperkter. Je zou ook eens wat vaker naar filmpjes op Facebook en Instagram (IGTV) kunnen kijken, al is dat qua privacy niet veel beter. Er zijn diensten waarmee je YouTube-video’s kunt downloaden zonder de site te bezoeken, maar die worden vaak geblokkeerd door Google of werken maar matig.

Google Maps aankomsttijd delen

Meer alternatieven voor Google-diensten

Google heeft een duizelingwekkend aantal diensten, waardoor je op allerlei manieren ermee te maken krijgt. Voor kaarten en navigatie zit je echter niet vast aan Google Maps of Waze, maar kun je ook Apple Kaarten gebruiken, dat standaard op je iPhone staat geïnstalleerd. Je zou ook gebruik kunnen maken van navigatie-software van andere aanbieders zoals TomTom, Sygic of apps gebaseerd op OpenStreetMap. Voor Google Docs, agenda en andere productiviteitstools zijn er ook voldoende mogelijkheden: kies Microsoft Office, Apple’s iCloud-apps en -diensten zoals iWork, Mail en Agenda of stap over naar kleinere aanbieders. Er is zoveel aanbod dat er voor elke Google-dienst wel een goed alternatief te vinden is.

Conclusie: kun je stoppen met Google?

Het is heel goed mogelijk om Google uit je leven te verbannen, maar het is wel lastig. Google weet meer van je dan je denkt en probeert op allerlei manieren je zoekgedrag en websitebezoeken te volgen. Als je een Android-telefoon gebruikt kan Google je locatie volgen en gebruikt die informatie ook, in tegenstelling tot Apple. Schakel je het locatiedelen uit, dan werken veel functies niet meer. Een iPhone gebruiken is daarom een logische stap als je privacy belangrijk vindt. Maar dat is niet genoeg: je zult ook Google-diensten en -apps moeten vermijden en opletten dat je niet via allerlei diensten van derden toch nog wordt getrackt.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt december 2018
Bron Bron The Guardian
Categorie Diensten
Onderwerpen google, privacy