Albums delen met andere met Google Foto's.

Haal meer uit Google Foto’s: 10 handige tips

Google Foto's is een veelzijdige foto-app, met talloze handige functies die je misschien nog niet kende. Haal meer uit Google Foto's met deze 10 functies en tips!

Google Foto’s is gaandeweg steeds verder uitgebreid. Haal meer uit deze fotodienst door gebruik te maken van alle functies. De meest handige hebben we voor je op een rijtje gezet.


Albums delen met andere met Google Foto's.

Google Foto’s: meer functies dan je denkt

Het grote voordeel van Google Foto’s is dat de opslagruimte onbeperkt is. Het is een van de verschillen tussen Google Foto’s en iCloud: bij Google betaal je helemaal niets voor onbeperkte opslagruimte, terwijl je bij iCloud moet betalen als je meer opslagruimte wilt. Hou er wel rekening mee dat Google anders met je privacy omgaat dan Apple: er staat in de voorwaarden dat ze je foto’s mogen gebruiken, al hoef je niet bang te zijn dat jouw foto op een mok of t-shirt terechtkomt.

Bekijk ook

Google Foto's versus iCloud Foto's: wat zijn de verschillen?

Welke van de twee grote fotodiensten moet je nou gebruiken: Google Foto's of iCloud Foto's? iCulture zet de grote verschillen op een rij, om je te helpen met kiezen.

#1 Backups maken
Een van de meest handige functies van Google Foto’s is dat je automatisch een backup kunt maken van je foto’s. Bij het installeren van de app stelt Google dat al meteen voor: je foto’s zullen worden gesynchroniseerd met de online opslagruimte en met al je apparaten. Via de instellingen kun je aangeven welke uploadgrootte je wilt: hoge kwaliteit (onbeperkte opslagruimte) of origineel (opslagruimte afhankelijk van het aantal GB’s van jouw account). Ook kun je aangeven of je alleen backups wilt maken van foto’s en video’s als je met Wi-Fi verbonden bent.

Google Foto's: bestanden uploaden Google Foto's: ruimte vrijmaken

#2 Opslagruimte vrijmaken
Altijd last van een volle camerarol? Google heeft hiervoor een opruimfunctie. Die zorgt ervoor dat foto’s en video’s van je toestel worden verwijderd, als er al een backup van is gemaakt. Als je in de instellingen op Ruimte vrijmaken tikt, scant Google Foto’s op dubbele exemplaren en op foto’s die al online zijn opgeslagen. Die worden uit de lokale opslagruimte van je toestel verwijderd, zodat jij meer ruimte op je toestel overhoudt. Je vindt dit via de Instellingen > Apparaatopslag > Ruimte vrijmaken.

#3 Zoeken
Google Foto’s herkent wat er op je foto’s staat. Vul het woord ‘hond’ in en je krijgt foto’s van honden te zien. Google analyseert de foto’s en kan allerlei objecten herkennen. Tik je op de zoekbalk bovenin het scherm, dan kun je ook zoeken naar screenshots, films, animaties, selfies, collages en andere typen. Of je kunt zoeken op locaties, zoals Berlijn. Apple maakt op de iPhone automatisch mappen met selfies, screenshots en dergelijke, maar Google doet het ook.

Google Foto's: zoekopdrachten Google Foto's: Foto-assistent

#4 Herinneringen ophalen
Staat er een foto van precies een jaar geleden in Google Foto’s? Dan zal deze je worden voorgeschoteld vanuit de Assistent-optie in de app. Met deze functie concurreert Google met de app Timehop, die op basis van sociale media een greep doet in je verleden. Je kunt de oude foto’s vervolgens bewerken, of aan anderen laten zien via de deelfunctie. De Assistent geeft met een rood stipje aan dat er iets nieuws te zien is.

#5 Foto’s delen
Alle foto’s, albums, films en collages kun je delen met anderen. Dit werkt eigenlijk op dezelfde manier als je met andere fotodiensten gewend bent. Tik op de deelknop en je hebt de mogelijkheid om een gedeelde map te maken. Via de optie Link ophalen krijg je een link die je met anderen kunt delen, zodat anderen de foto’s online kunnen bekijken. Ook als ze Google Foto’s niet gebruiken. Je kunt maximaal 1500 foto’s delen met anderen door ze een link te sturen.

Kies je voor een gedeeld album, dan heb je net als bij Apple de mogelijkheid om anderen foto’s te laten toevoegen. Dat kan handig zijn tijdens een feestje of etentje met de familie.

Google Foto's: album maken Google Foto's: album delen met anderen

#6 Foto’s bewerken
Je was misschien nog niet op het idee gekomen, maar je kunt met Google Foto’s ook bewerkingen uitvoeren. Tik op het potlood-icoontje onder een foto en er verschijnt een eenvoudige fotobewerker in beeld. Leuk zijn bijvoorbeeld de opties Opvallend (extra belichting) en Vignet (een donkere rand rondom de foto). Je kunt met het toverstafje de foto automatisch mooier maken. Bij elke optie zijn extra schuifknoppen aanwezig om het effect te versterken. Vervolgens ik je rechtsboven om een kopie op te slaan of terug te gaan naar het origineel. Je raakt dus niet je originele foto’s kwijt.

Google Foto's bewerken Google Foto's bewerken

Wil je meer opties? Tik op de drie bolletjes rechtsboven en kies voor de optie Openen in Snapseed. Je kunt natuurlijk ook een van je andere favoriete fotobewerkingsapps openen via het deelmenu.

#7 In- en uitzoomen
Vind je de indeling van Apple’s Foto’s-app maar wat onhandig, dan is Google Foto’s misschien een betere oplossing. Daarmee kun je namelijk de weergave veranderen door in en uit te zoomen. Knijp met je vingers op het scherm om kleinere miniaturen te bekijken en om uiteindelijk naar het maandoverzicht te gaan. Spreid je vingers weer om grotere miniaturen te zien.

#8 Collages en animaties maken
Je hebt geen aparte app nodig om collages en animaties te maken. In Google Foto’s zitten die bewerkingen al standaard ingebakken. Hiervoor moet je naar de assistent gaan, die te bereiken is door op het scherm naar rechts te vegen. Je ziet dan meteen knoppen voor albums, collages, animaties en films. De foto-assistent helpt je bij het maken van een collage met 2 tot 9 foto’s. Het eindresultaat is een plaat met witte lijnen tussen de oorspronkelijke foto’s. Bij animaties maak je een soort diavoorstelling, die leuk is om af te spelen met de tip bij #10.

#9 Toekomst: reageren op foto’s
In de Android-versie van Google Foto’s is het al aanwezig: reageren op gedeelde albums en losse foto’s. Voordat je een reactie kunt plaatsen moet je de functie wel activeren via de albuminstellingen. Als anderen een reactie achterlaten op jouw foto’s, dan krijg je daarvan een melding. Vind je de reactie niet leuk, dan kun je deze weer verwijderen. Aanpassen van reacties is helaas niet mogelijk.

#10 Chromecast
In je eentje kijken naar foto’s is leuk, maar het wordt nog leuker als anderen kunnen meekijken zodat je een verhaal erbij kunt vertellen. Dat kan door de foto’s met Chromecast naar je televisiescherm te sturen. Dit kun je ook doen vanuit de Chrome-browser van je laptop.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!