Google Assistant iPhone

Google Assistant gebruiken op iPhone en iPad: dit kun je ermee

Ook in Nederland

Google's slimme hulpje Google Assistant is er nu ook in het Nederlands. Maar wat kun je er als iPhone- en iPad-gebruiker mee? Dat leggen we uit in deze gids!

Google Assistant helpt je in het dagelijkse leven met allerlei taken en is in sommige opzichten slimmer dan Siri. Wat je er als iOS-gebruiker aan hebt leggen we hieronder uit.

Wat is Google Assistant?

Google Assistant is een slimme assistent vergelijkbaar met Apple’s Siri, Amazon Alexa, Microsoft Cortana en Samsung Bixby. De assistent werkt op meerdere apparaten, zoals Android-smartphones en Google Home-speakers. Je stelt vragen en de Google Assistent geeft er antwoord op, of je nu naar de film wilt, een leuk restaurant zoekt of vluchtgegevens wilt opzoeken. Assistant lijkt veel op de manier waarop de Google-zoekmachine werkt, maar dan slimmer. Assistant kan bijvoorbeeld in je agenda kijken en waarschuwen als het tijd is om te vertrekken. Dat vereist wel dat je allerlei data met Google deelt.

Google Assistant werkt met spraakcommando’s en is ontstaan uit Google Now. Dit was een dienst met allerlei persoonlijke informatie op basis van de locaties waar je woont en werkt, welke activiteiten je leuk vindt en welke reizen je gepland hebt. Google Now wordt niet meer gebruikt, maar je vindt er wel elementen van terug in Google Assistant.

Met ‘OK Google’ of ‘Hey Google’ kun je de assistent activeren en vervolgens spraakopdrachten geven, zoeken en apparaten bedienen. Net als met Siri kun je afspraken maken en berichten versturen door ze te dicteren.

Eén verschil met Siri is dat je meerdere opdrachten achter elkaar wilt geven. En met de ‘Pretty Please’-functie kun je kinderen aanleren om beleefd verzoeken te doen. Kinderen worden dan gestimuleerd om ‘please’ en ‘thank you’ te zeggen.

Google Assistant: voorbeeld

Talen van Google Assistant

Google Assistant is op de iPhone en iPad beschikbaar in het Engels, Frans, Duits, Italiaans, Hindi, Indonesisch, Japans, Portugees (Braziliaans), Spaans en Thai. Google Assistant in het Nederlands kwam eind juli 2018 beschikbaar.

Google Assistant: geschikte apparaten

Google Assistant ging in 2016 van start op de Google Pixel-smartphones en de Google Home-speakers. Aanvankelijk was het plan om de assistent uitsluitend op de Pixel-telefoons aan te bieden, maar inmiddels is het beschikbaar op diverse andere Android-smartphones en op de iPhone. Je vindt de assistent ook in Android TV, Android Auto, Wear OS-horloges en nog veel meer.

Google Home

Met Google Assistant kun je ook allerlei apparaten in je smart home bedienen, zoals de Philips Hue-lampen. Fabrikanten kunnen de Google Assistant inbouwen in speakers, koptelefoons, huishoudelijke apparaten en nog veel meer. Zo gaat Sonos in 2018 ondersteuning voor Google Assistant inbouwen in de speakers. Canary, Honeywell, iRobot, Logitech, Nest, Netatmo, Osram, Ring en Tado bieden allemaal ondersteuning voor Google Assistant.

In dit opzicht is het vergelijkbaar met Amazon Alexa, die je ook in allerlei apparaten vindt.

Apple’s Siri is heel anders: dit werkt maar op een beperkt aantal apparaten via HomeKit.

Nest Cam met Google Assistant

Google Assistant-app voor iOS

De Google Assistant-app is een losse app voor de iPhone en iPad. Hiermee kun je spraakopdrachten geven, zoals met Siri. Je moet er alleen een aparte app voor installeren.

Kun je de app nog niet vinden? Dan moet je een Amerikaans iTunes-account gebruiken.

Google Assistant gebruiken op iPhone en iPad

Om Google Assistant op de iPhone en iPad te kunnen installeren moet je uiteraard eerst de app downloaden en inloggen met je Google-account. De app wil toegang tot je locatie en de microfoon. Vind je dit onprettig, dan kun je de app beter niet gebruiken.

Je krijgt vervolgens een chatscherm te zien wat voorbeelden van dingen die je kunt vragen. Wil je hulp, dan vraag je Google Assistant: “What can you do?” Nu moet dat nog in het Engels, maar later dit jaar lukt het ook in het Nederlands.

Dit zijn de activiteiten die je kunt uitvoeren.

Vragen stellen

Druk op het microfoon-icoontje onderin het chatscherm en stel je vraag. Je kunt ook op het toetsenbord-icoon tikken om de vraag handmatig in te tikken. Dit kan handig zijn als je heel specifieke termen wilt gebruiken, die moeilijk worden herkend.

Ontdekken

Met het blauwe icoontje rechtsboven kun je meer opties vinden. Je krijgt te zien welke dingen je zoal aan Google Assistant kunt vragen. Bij Alexa wordt dit een ‘skill’ genoemd. Je kunt bijvoorbeeld vragen om een muzieknummer in Spotify af te spelen.

Your Stuff

Via het blauwe icoontje rechtsboven krijg je ook Your Stuff te zien, oftewel alles wat met jou te maken heeft: je herinneringen, agenda, boodschappenlijstjes en dergelijke. Je kunt hier zelf iets aan toevoegen.

Instellingen

Een andere functie die je via het blauwe icoontje bereikt zijn de instellingen (ti op de drie horizontale puntjes). Je krijgt een infokaart te zien met daarop je account, instellingen, activiteiten en extra functies zoals het insturen van een klacht of feedback. Je kunt hier ook aangeven met welk Google-account de assistent verbonden is en je betaalinfo regelen. Daarnaast is er een historie te zien.

Google Assistant iPhone

Verschillen Google Assistant vs Siri

Er zijn meerdere verschillen tussen Google Assistant en Siri:

Losse app

Een belangrijk verschil is dat je voor Google Assistant een aparte app moet installeren, terwijl de assistent Siri al standaard aanwezig is op de iPhone en iPad. Je kunt Siri snel starten door een knop ingedrukt te houden of Hé Siri te roepen, terwijl je voor Google’s assistent een aparte app moet openen en dan pas de spraakopdracht kunt geven.

Privacy

Bij Apple vinden alle zoekacties lokaal op je toestel plaats. Apple bouwt geen profielen op. Google doet dat juist wél om je persoonlijke informatie op maat te kunnen leveren. Dit is een groot verschil in filosofie. Siri wordt in iOS 12 ook steeds slimmer en kan beter je gedrag voorspellen, maar dit wordt alleen lokaal op je toestel vastgelegd.

Apparaten

Siri werkt op je Apple Watch, Mac, Apple TV en allerlei andere apparaten, terwijl je als Apple-gebruiker de Google Assistant alleen op de iPhone kunt gebruiken. Wel zou je allerlei extra accessoires kunnen aanschaffen, zoals een Home-speaker.

Bellen en berichten versturen

Je kunt met Google Assistent mensen bellen en berichten sturen, maar daarvoor moet wel eerst de betreffende app worden gestart. Dus bij het sturen van een berichtje wordt bij Google eerst de Apple Berichten-app gestart. Siri kan berichten sturen en telefoontjes plegen zonder apps te openen.

Muziek afspelen

Je kunt met de Google Assistant muziek afspelen, maar het digitale hulpje gaat er standaard vanuit dat je dit via Apple Music of YouTube wilt doen. Wil je iets anders gebruiken, dan moet je dit expliciet aangeven. Bij Siri wordt muziek alleen via Apple Music afgespeeld. Vraag je bijvoorbeeld: “Speel Radiohead op Spotify”, dan zegt Siri: “Ik kan niet vanuit Spotify afspelen.”

Apps van derden

Met de Google Assistant kun je een e-mail versturen via Gmail. Je geeft aan wie de ontvanger is en de assistent opent de Gmail-app, waarna je aan de slag kunt gaan. Bij Siri wordt de e-mail altijd via de Mail-app verstuurd. Dit lukt zonder de app te openen. Bovendien kun je Siri vragen om allerlei andere apps van derden te openen, bijvoorbeeld Google Maps. Bij Google kan dat niet.

Shortcuts

Bij Google Assistant kun je shortcuts maken om de Assistant aan te passen. Zo kun je een regel “Ik ben zo thuis” maken om te zorgen dat de verwarming alvast wordt aangezet en dat er een berichtje naar je partner wordt gestuurd. Met de komst van iOS 12 wordt dat ook mogelijk als je Siri gebruikt. Je kunt dan zelf Siri Shortcuts maken.

Beperkingen van Google Assistant

De Google Assistant is vaak slimmer in het beantwoorden van vragen, in vergelijking met Siri. Maar er zitten ook wat beperkingen aan. Zo kun je via Your Stuff herinneringen instellen, je agenda beheren en een boodschappenlijstje maken. Maar de assistent kan geen herinneringen instellen, de camera openen of andere apps openen. Ook kun je geen berichten op sociale netwerken publiceren vanuit de assistent of een taxi bestellen.

Ook kun je met Google Assistant geen WhatsApp openen en een bericht sturen. Siri kan dat wel. Van de andere kant: Google Assistant begrijpt meer van de context. Je hoeft niet steeds je vraag te herhalen. Vraag je bijvoorbeeld: “Wie is de president van Frankrijk” gevolgd door: “Hoe oud is hij?” dan weet Google daar wel raad mee. Siri kan geen antwoord geven op dergelijke vervolgvragen.

Dat komt omdat Google meer over je weet en beter de context kan inschatten. Dit heeft ook nadelen, want Google verzamelt allerlei data over je dagelijkse leven en gebruikt dit om reclames te tonen in zoekopdrachten. Je privacy is minder goed beschermd.

Google Assistant kan in de toekomst zelfs afspraken voor je boeken, bijvoorbeeld bij de kapper en restaurants. Google heeft dit ontwikkeld om te laten zien hoe intelligent de assistent is.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt juli 2018
Categorie Diensten
Onderwerpen assistent, google, google assistant
Devices iPad, iPhone
Software iOS