Gezichtsherkenning privacy

Zo gebruik je Startpage, de Nederlandse privacyvriendelijke zoekmachine

Met Startpage kun je privacyvriendelijk en anoniem zoeken via Google. Lees in deze tip hoe je Startpage.com instelt als standaardzoekmachine op de iPhone, iPad en Mac.

Gebruik je Google als zoekmachine, maar ben je bezorgd over je privacy? Dan is Startpage een goed alternatief om via Google te kunnen zoeken, zonder sporen achter te laten.

Waarom Startpage gebruiken?

Telkens wanneer je met Google iets opzoekt, wordt je profiel gevoed met allerlei data. Zo weet Google precies wie jij bent, wat je gegeten hebt, aan welke kwalen je lijdt en welke schoenen je hebt gekocht. Dat profiel wordt vervolgens weer gebruikt om je advertenties te tonen van spullen die je misschien al lang hebt gekocht, of kwalen waar je liever niet meer aan herinnerd wil worden.

Zelfs als je vindt dat je ‘niets te verbergen hebt’ kun je toch redenen hebben om al die zoekopdrachten voor Google geheim te houden. Je zou dan kunnen kiezen voor de DuckDuckGo-zoekmachine, die je gemakkelijk op de iPhone als zoekmachine kunt instellen. Maar DuckDuckGo levert andere zoekresultaten dan Google en dat kan behoorlijk wennen zijn.

De Nederlandse zoekmachinedienst Startpage (niet te verwarren met Startpagina) zorgt dat je via Google kunt zoeken, zonder dat je zoekverkeer wordt vastgelegd. Ze doen nog wat extra’s. Als je bijvoorbeeld zoekt naar steden of landen, dan geeft Startpage een verwijzing naar OpenStreetMap in plaats van Google Maps. Startpage maakt dus gebruik van Google, maar doet dit via een omweg, een zogenaamde proxy. Dit is een beveiligde verbinding, waardoor Google niet kan zien wie jij bent en waar je naar zoekt. Zo kunnen ze geen persoonlijke gegevens van je verzamelen.

Startpage instellen op je iPhone en iPad

Helaas is het niet mogelijk om Startpage als standaard zoekmachine in Safari voor iOS in te stellen. Bij het eerder genoemde DuckDuckGo kan dat wel (via Instellingen > Safari > Zoekmachine > DuckDuckGo) maar in dit lijstje is Startpage niet opgenomen.

Gelukkig kun je op drie andere manieren gebruik maken van deze zoekmachine. Op de Mac kun je Startpage dankzij een handig foefje zelfs als standaard zoekmachine instellen.

Optie 1: Startpage-app installeren

Je vindt de Startpage-app gewoon in de App Store. De app ziet er niet zo heel modern uit, maar het gaat om de inhoud. Je kunt met deze app zoeken naar tekst en afbeeldingen. Vergeet niet via de instellingen je zoektaal op Nederlands in te stellen en bepaal zelf of je via de dichtstbijzijnde server, alleen EU-servers of alleen VS-servers wilt zoeken. Ook kun je de lettergrootte en het aantal resultaten per pagina aanpassen. Vergeet niet dat je de app moet starten als je iets wil googlen en dit niet via de Safari-app moet doen.

Optie 2: Startpage op je beginscherm zetten

Je kunt Startpage makkelijk op je beginscherm zetten, zodat je de mobiele website op elk moment snel kunt openen.

 1. Ga in Safari naar startpage.com.
 2. Tik op het delen-icoon onderin het scherm.
 3. Kies daarna de optie Zet in beginscherm > Voeg toe.

Als je nu voortaan iets wilt zoeken tik je op het Startpage-icoontje.

Optie 3: Startpage instellen in Firefox voor iOS

Gebruik je de Firefox-browser op je iPhone of iPad, dan kun je daarin Startpage als zoekmachine instellen. Het werkt als volgt:

 1. Tik onderin het scherm op de drie liggende streepjes.
 2. Open de Instellingen > Zoeken.
 3. Tik op Zoekmachine toevoegen.
 4. Vul de naam en de URL in.
 5. Tik rechtsboven op Bewaar.
 6. Ga terug naar Zoeken en tik op Standaardzoekmachine om deze te wijzige naar Startpage.

De URL die je moet invullen voor Startpage is:
https://www.startpage.com/search?q=%s

Startpage instellen iOS

Startpage instellen in Safari op de Mac

In Safari op de Mac kun je veel gemakkelijker een andere standaardzoekmachine instellen. Dit werkt als volgt:

 1. Ga in Safari naar Startpage.com.
 2. Tik op de link Voeg toe aan Safari.

StartPage webzoeken

 1. Geef aan dat je de Safari-extensie wilt installeren.
 2. Klik rechtsboven in Safari op het omlaag wijzende pijltje om de Extensies te bekijken.
 3. Klik op de Startpage-extensie en geef deze toestemming om te installeren.

StartPage instellen in Safari

 1. Klik in de menubalk bovenin het scherm op Safari > Voorkeuren > Extensies.
 2. Activeer de StartPage extensie.
 3. Zorg dat StartPage address bar search is aangevinkt.
 4. Ga nu naar een Safari-venster en voer een zoekopdracht in. Ondanks het feit dat Google nog als standaard zoekmachine is ingesteld, zal bij het zoeken Startpage gebruikt worden.

Startpage-extensie installeren

Startpage-instellingen

Vergeet na het installeren van Startpage als standaard zoekmachine in Safari niet om de instellingen even langs te lopen. Zelf vinden we het prettig om de zoektaal en de zoekinterface op Nederlands in te stellen. Je bereikt deze instellingen via de drie liggende streepjes, rechtsboven op de pagina. Kies daarna Instellingen.

Dit zijn onze voorkeuren:

 • Home page ontwerp: Wit
 • Toon aantal webresultaten: Aan
 • Wikipedia ‘Instant Answers’: Aan

Bij het zoeken met Startpage zul je wel merken dat sommige dingen iets anders lopen. Google weet alles van je, dus ook je locatie. Als je naar ‘fysiotherapeut’ zoekt zul je in Google resultaten bij jou in de buurt te zien krijgen. In Startpage zul je wat nauwkeuriger moeten aangeven waar je zoekt, bijvoorbeeld ‘fysiotherapeut sneek’.

Je kunt de pagina’s die je in Startpage vindt ook anoniem bezoeken door op de link ‘Proxy’ bij het zoekresultaat te klikken. Je krijgt dan de gevonden pagina, maar zonder tracking. Daardoor kunnen pagina’s wel iets minder mooi weergegeven worden, omdat Startpage bijvoorbeeld Javascript uitschakelt.

Startpage kan ook naar afbeeldingen zoeken, die je vervolgens in groot formaat te zien krijgt. Startpage verdient net als Google geld met banners bij de zoekresultaten, maar die zijn niet persoonlijk. Je krijgt dus geen reclames te zien van producten en ziektes waar je eerder naar hebt gezocht.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt september 2017
Categorie Internet
Onderwerpen google, privacy, zoekmachine