shutterstock_120211552

Klassieke muziek luisteren met iPhone en Apple Music

Klassieke muziek luisteren doe je met Apple Music of met speciale apps zoals Idagio op de iPhone. Deze gids legt uit met welke bijzonderheden je rekening moet houden bij het luisteren, importeren en taggen van klassieke muziek in iTunes en het doorzoeken van Apple Music.

Klassieke muziek luisteren

Hou je van klassieke muziek, dan zul je in iTunes, op de iPhone en in Apple Music tegen wat bijzonderheden aanlopen. De componist is voor veel mensen belangrijker dan de uitvoerend artiest en muziekstukken bestaan niet altijd uit losse nummers van drie minuten per stuk. Vaak wil je nummers aaneengesloten afspelen, zonder pauze ertussen. In deze gids bespreken we daarom alle ins en outs van het luisteren naar klassieke muziek: op de Mac, op de iPhone en in Apple Music.


Liefhebbers van klassieke muziek komen ook aan hun trekken in het digitale tijdperk. Je kunt makkelijker dan ooit een opname op de kop tikken. Je hoeft niet bakken vol cd’s door te bladeren, op zoek naar dat ene unieke album. In plaats daarvan voer je je zoekopdracht in iTunes, Spotify of Google in en je ziet snel waar je een bepaalde uitvoering kunt kopen of downloaden.

klassieke-muziek-luisteren-met-iphone-apple-music

Klassieke muziek in Apple Music

In Apple Music kun je allerlei klassieke muziek terugvinden. Wel zul je tegen een aantal uitdagingen aanlopen:

 • Tracknamen lijken erg op elkaar: er zijn meerdere pianosonates, preludes en rhapsody’s geschreven door componisten.
 • Namen van opera’s en symfonieën zijn soms bekender onder de originele naam (Mozart’s Zauberflöte vs. The Magic Flute, Verdi’s Othello vs. Otello, Goldbergvariaties vs. Goldberg-Variationen).
 • Eén muziekstuk is vaak door meerdere orkesten en solisten is gespeeld. Welke zoek je, welke is de beste? Je kunt meerdere zoekwoorden achter elkaar zetten, bijvoorbeeld ‘Lars Vogt Bach’ om Bach-muziekstukken te vinden, gespeeld door Lars Vogt.
 • Vaak kun je slimmer zoeken door het catalogusnummer (BWK) of opusnummer in te voeren. Maar dan moet je die natuurlijk wel weten.
 • Ook onhandig, is dat je niet van de iTunes Store naar Apple Music kunt switchen. Soms kan het zin hebben om in de iTunes Store of op Wikipedia te zoeken welke albums een bepaalde muzikant heeft gemaakt, om vervolgens gericht te zoeken in Apple Music.
 • Apple Music geeft helaas geen duidelijke informatie over de componist. Als je een zoekopdracht uitvoert en door de resultatenlijst bladert, zie je alleen de tracknaam, afspeelduur, uitvoerend artiest en jaartal.

Klassieke afspeellijsten in Apple Music

Ben je het luisteren naar Radio 4 wel een beetje beu en wil je muziek die echt bij jouw smaak past? Dan kun je in Apple Music ook lekkere afspeellijsten vinden:

 1. Ga op de iPhone of iPad naar de Muziek-app.
 2. Ga naar het tabblad Mijn muziek.
 3. Tik op het zoekveld en vul ‘klassiek’ of een ander genre in, bijvoorbeeld ‘barok’.
 4. Als je iets naar beneden bladert zie je de afspeellijsten van Apple Music. Als voorbeeld staat hieronder een afspeellijst met de beste vocale duetten uit de barok.
 5. Voeg de afspeellijst toe aan je favorieten, sla offline op of grasduin door de andere afspeellijsten die door de redactie van Apple Music zijn gemaakt.

Klassieke afspeellijsten in Apple Music

Klassieke afspeellijsten van Deutsche Grammophon

Liefhebbers van klassiek kennen ongetwijfeld Deutsche Grammophon, een van de bekendste klassieke muzieklabels wereldwijd. Speciaal voor Apple Music heeft dit label een reeks afspeellijsten gemaakt, die je hier vindt. Je moet lid van Apple Music zijn om de lijsten te kunnen bekijken en te beluisteren. Je vindt in het kanaal video’s van concerten, drie radiostations die gewijd zijn aan klassieke muziek van Beethoven, Mozart en Bach en heel veel albums om naar te luisteren. Met DG Playlist krijg je hoogtepunten van bijvoorbeeld opera’s te horen en te zien.

Apple Music klassieke muziek

Klassieke muziek voorzien van de juiste tags

Bij het beheren van je bibliotheek met klassieke muziek is het best een uitdaging om alle metadata kloppend te krijgen. Het gaat om naam van de track, uitvoerend muzikant, album, componist, genre en dergelijke. Er zijn geen standaard regels voor, dus je mag het helemaal indelen naar eigen voorkeur. Je zou alle klassieke muziek onder het genre ‘Klassiek’ kunnen zetten, maar je kunt ook aparte genres maken voor pianomuziek, blaasmuziek, opera, kamermuziek, barok of romantiek. iTunes maakt gebruik van de informatie van Gracenote om metadata op te halen. Daarbij staat meestal de naam van de componist aan het begin van elke tracknaam. Dit kan handig zijn bij autoradio’s die alleen tracknamen laten zien, omdat je dan meteen weet om welke componist het gaat.

klassieke-muziek-itunes

Componist taggen

Koop je klassieke muziek via de iTunes Store, dan zul je zien dat Apple de naam van de componist juist niet in de tracknaam zet. Het maakt niet uit, als het veld ‘Componist’ maar gevuld is zodat je een bepaald muziekstuk snel kunt terugvinden. Dit doe je door meerdere tracks te selecteren en op de rechtermuisknop te klikken (of druk Command-I). Vul daarna de naam van de componist in, waarbij je zo consistent mogelijk probeert te zijn. ‘Beethoven’ is een prima oplossing en is gemakkelijker te sorteren dan ‘Ludwig van Beethoven’. Als je tracks op alfabetische volgorde sorteert ben je immers geneigd om bij de B van Beethoven te gaan zoeken, niet bij de L van Ludwig. Wil je echter onderscheid maken tussen de verschillende leden van de familie Strauss, dan is het wel zo handig als je initialen of voornamen toevoegt, bijvoorbeeld ‘Strauss, Richard’.

Tip van een iCulture-lezer: je kunt ook de componistsortering gebruiken, als extra kolom in iTunes. Zie de afbeelding hieronder.

klassieke-muziek-componisten-sorteren

Muzikanten en orkesten taggen

Wat doe je met muzikanten, dirigenten en orkesten? Ook dat is een kwestie van persoonlijke voorkeur. Bij solisten zoals Yo-Yo Ma is het simpel, maar wat doe je als Jaap van Zweden met het Radio Filharmonisch Orkest en het Groot Omroepkoor optreedt, samen met zangers Clifton Forbis, Matthias Goerne en Jennifer Wilson? In dat geval volg je de naamgeving van Gracenote of een andere database met autoriteit, of kies je zelf wat je belangrijk vindt. Ben je fan van Jaap van Zweden, dan zul je deze naam vooraan zetten.

Klassieke cd’s importeren in iTunes

Misschien heb je nog heel veel cd’s met klassieke muziek liggen, die je in iTunes zou willen importeren. De term hiervoor is ‘rippen’. Hierbij kun je aangeven welk muziekformaat je wilt hebben: MP3, AAC, Apple Lossless, AIFF of WAV.

Bij MP3 en AAC is er sprake van compressie, waarbij AAC de betere keuze is. Dit is een nieuwere standaard, die efficiënter is. Je kunt bij AAC dezelfde bestandsgrootte hanteren, maar de muziekkwaliteit is veel beter. Bij klassieke muziek kun je ook kiezen voor lossless (niet-gecomprimeerd). De beste keuze daarbij is Apple Lossless. FLAC wordt niet ondersteund in iTunes en AIFF en WAV nemen veel meer ruimte in dan Apple Lossless. Bij WAV is er bovendien een probleem met het correct taggen van muziekstukken (bij WAV-bestanden is er geen standaard voor tags, waardoor apps de informatie niet goed kunnen uitlezen).

Kortom: kies voor AAC als je compressie geen probleem vindt en kies voor Apple Lossless als je de beste kwaliteit wilt behouden.

Het instellen van de gewenste kwaliteit doe je via iTunes > Voorkeuren > Algemeen.

kwaliteit-muziek-rippen-instellen

Bij het onderdeel ‘Bij plaatsen cd’ geef je met de knop ‘Importinstellingen’ aan welke kwaliteit je wilt. We kiezen hier voor Apple Losless.

cd-rippen-lossless-instellen

Zodra je een cd in de Mac stopt, zullen de nummers op de cd geïmporteerd worden in iTunes.

Nummers aaneengesloten afspelen

Wil je dat klassieke nummers achter elkaar worden afgespeeld, zonder stilte ertussen, dan zul je dit wel moeten aangeven. iTunes kan daar rekening mee houden door de nummers naadloos op elkaar te laten aansluiten. Je geeft dit als volgt aan in iTunes:

 1. Plaats de cd in de computer.
 2. Selecteer de cd in iTunes.
 3. Selecteer de gewenste nummers die je wilt importeren en klik op Opties > Geavanceerd.
 4. Kies de optie ‘Voeg cd-tracks samen’.

Let op: dit werkt alleen vóór het importeren van de nummers. Het lukt niet bij nummers die al geïmporteerd zijn in iTunes.

Klassieke muziek luisteren met Idagio

Ben je geen abonnee van Apple Music of zoek je een dienst die speciaal op klassieke muziek is toegesneden? Kijk dan eens naar de muziekdienst Idagio. Deze ‘Spotify voor klassieke muziek’ heeft een eigen app en werkt op een manier die vergelijkbaar is met Apple Music. Je zoekt naar muziekstukken op basis van componist, solist of orkest. Je kunt dus van een bepaald werk meerdere uitvoeringen beluisteren, door meerdere uitvoerende artiesten. De interface is wat minder druk dan die van Spotify. Weet je niet waar je naar moet luisteren? Dan helpt Idagio je op weg met afspeellijsten, gemaakt door kenners van klassieke muziek. Sommige zijn gericht op bepaalde stemmingen, zoals ‘Happy’ of ‘Relaxed’.

Er zitten ook enkele exclusieve muziekstukken in. Je beluistert ze in cd-kwaliteit. Door muziek te downloaden kun je ze offline beluisteren. Verder kun je muziek streamen naar alle speakers in je huis via AirPlay, een Chromecast, of naar je Sonos-speakers. Idagio kost een tientje per maand en je kunt 14 dagen gratis proberen.

Openingsfoto: Stokkete, via Shutterstock.com

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt januari 2019
Categorie Diensten
Onderwerp muziek