duckduckgo instellen feature

DuckDuckGo instellen op iPhone en iPad (privacyvriendelijke zoekmachine)

Met DuckDuckGo kun je privacyvriendelijk zoeken op internet. In deze tip lees je hoe je DuckDuckGo als standaard zoekmachine op iPhone en iPad instelt, in plaats van Google.

Sinds iOS 8 kun je de zoekmachine DuckDuckGo instellen op iPhone en iPad. Dit is een zoekmachine die je privacy beter beschermt, omdat er geen gebruikersprofiel wordt aangemaakt. Deze tip legt uit hoe je DuckDuckGo instelt in Safari op iPhone en iPad.

DuckDuckGo: de privacyvriendelijke zoekmachine

duckduckgo instellen safariAls je in Google zoekt naar informatie over schoenen, krijg je even later reclames over dezelfde schoenen te zien. Dat zal je bij DuckDuckGo niet gebeuren. Deze zoekmachine maakt geen profiel aan en weet dus ook niet waar je eerder naar gezocht hebt. Er worden geen gegevens opgeslagen beloven de makers en je zoekgedrag wordt niet geregistreerd. Hierdoor krijg je altijd schone zoekresultaten te zien, die niet zijn afgestemd op jouw interesses of eerdere zoekopdrachten. Het is wel een beetje te vergelijken met het ‘incognito’-venster bij normale zoekmachines. Ook daarbij spelen eerdere zoekopdrachten geen rol bij het tonen van de resultaten.

DuckDuckGo instellen op iPhone en iPad

Je kan DuckDuckGo op de iPhone en iPad als standaard zoekmachine instellen, in plaats van Google. Zo doe je het:

  1. Ga naar Instellingen.
  2. Blader naar Safari.
  3. Tik op Zoekmachine.
  4. Kies DuckDuckGo.

Als je nu Safari opent en in de adresbalk een zoekopdracht invoert, wordt gezocht met DuckDuckGo in plaats van Google, Yahoo of Bing. Ook via de Spotlight-zoekfunctie kun je voortaan gebruik maken van DuckDuckGo.

DuckDuckGo instellen

Nederlandse resultaten in DuckDuckGo

Een nadeel van DuckDuckGo is dat deze zoekmachine standaard niet is afgestemd op een regio. Het zal daarom iets moeilijker zijn om goede lokale content te vinden voor Nederlandse gebruikers. Gelukkig is daar iets aan te doen: open het hamburgericoontje in de app, tik op No Region en wijzig dit in Netherlands. Je kunt ook de zoekresultaten filteren op Nederlands. In Google gebruik je daarvoor meestal site:nl, maar bij DuckDuckGo zet je r:nl-nl achter de zoekopdracht.

Gericht zoeken met DuckDuckGo !bangs

DuckDuckGo heeft een handige manier om gericht te zoeken met zogenaamde !bangs. Hiermee kun je gericht zoeken op honderden sites. Neem bijvoorbeeld !wikipedia, !amazon of !youtube op in de zoekopdracht om alleen op deze sites te zoeken.

DuckDuckGo Bangs

Er zijn zelfs afkortingen om nog efficiënter te kunnen zoeken, bijvoorbeeld !g (Google), !i (afbeeldingen) en !yt (YouTube). Wil je resultaten zien zonder seks- en geweldfilter, dan gebruik je !safeoff in je zoekopdracht. Zo zijn er nog veel meer handige trucs om slimmer met DuckDuckGo te kunnen zoeken. Lees hiervoor de uitlegpagina over !bangs.

DuckDuckGo Search & Stories als losse app

Ben je gek op DuckDuckGo, dan kun je ook een aparte app installeren, DuckDuckGo Search & Stories. Deze app bevat de zoekmachine van DuckDuckGo maar biedt ook artikelen die door andere gebruikers zijn uitgekozen omdat ze interessant zijn. Je kunt deze app naast DuckDuckGo in Safari gebruiken. Ook een optie is, om Safari gewoon in combinatie met de zoekmachine van Google te blijven gebruiken en de DuckDuckGo-app te gebruiken als je wilt zoeken naar onderwerpen waar niemand iets mee te maken heeft, bijvoorbeeld als je wilt zoeken naar symptomen van een bepaalde ziekte.

Nederlands alternatief: Startpage

Zoek je liever via een Nederlandse partij, dan is er de app Startpage, die trouwens niets te maken heeft met Startpagina, die linkjeswebsite voor mensen die te lui zijn om zelf te zoeken. Nee, Startpage heeft een heel andere insteek. Ze beloven ‘s werelds meest private zoekmachine te zijn. Voor extra privacy is er de Private Proxy-functie. Het grote voordeel van Startpage – behalve het feit dat ze Nederlands zijn – is dat er gezocht wordt via Google. Je krijgt dus dezelfde resultaten als je gewend was, maar zonder dat je daarbij wordt begluurd.

Je kunt Startpage instellen als standaard zoekmachine in Safari op de Mac. Helaas lukt dat niet op de iPhone of iPad, maar misschien komt het er ooit nog van. Je kunt wel de aparte app installeren. Je leest er alles over in onderstaande tip.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt september 2017
Categorie Internet
Onderwerpen browser, duckduckgo, privacy, safari, zoekmachine