Zo beschermt Apple je privacy beter in macOS Mojave

In macOS Mojave gaat Apple allerlei verbeteringen invoeren om je privacy en beveiliging te verbeteren. Ook voor apps die buiten de Mac App Store worden gedistribueerd.

Het zal je niet ontgaan zijn: WWDC 2018 draaide dit jaar vooral om het feit dat je de controle terugkrijgt over de apparaten die je leven zijn gaan beheersen. Dat geldt niet alleen voor de verslavende werking ervan, maar ook voor beveiliging en privacy. In macOS Mojave heeft Apple daarom een aantal maatregelen genomen, zo bleek gisteren tijdens de presentatie van Apple’s Platforms State of the Union, een aparte sessie voor ontwikkelaars waarin dieper werd ingegaan op de richting die Apple wil inslaan met de verschillende platformen.

Betere privacy in macOS Mojave

In macOS Mojave breidt Apple de privacybescherming uit naar meer onderdelen van de Mac, zoals microfoon en camera. Maar ook naar verschillende soorten data, zoals locaties, backups, Safari-data, berichtengeschiedenis en je e-maildatabase. Je zult nu voor elke app expliciet toestemming moeten geven om bepaalde info te delen. Ook zul je bewust moeten instemmen dat een app bijvoorbeeld je camera mag gebruiken. Toegang tot elke voorziening en API wordt in Mojave strikter geregeld.

Als gebruiker kun je dit regelen in de Systeemvoorkeuren.

macOS Mojave FaceTime

Apps van buiten de Mac App Store
Bij apps die via de Mac App Store worden gedistribueerd heeft Apple de volledige controle in handen: ze kunnen de apps controleren en al dan niet goedkeuren. Bij andere apps is dat lastiger. Elke ontwikkelaar kan een Mac-app beschikbaar stellen via zijn eigen website en Apple kan die apps niet scannen op malware of ongewenste functies.

Maar ook daar heeft Apple iets op gevonden. Apps die gesigneerd zijn met een Developer ID moeten voortaan een Notarize-reviewproces doorlopen. Dit is bedoeld om malware sneller te achterhalen. Als het moet kan Apple toch toegang tot de app blokkeren, zonder dat meteen het ontwikkelaarscertificaat moet worden intetrokken.

Als een app door het Notarize-proces is gekomen weet je als gebruiker van macOS Mojave zeker dat de app is gecontroleerd door Apple en geen malware bevat. Het is echter geen reviewproces zoals je in de App Store gewend bent. Apple let alleen op malware en andere gevaren, maar beoordeelt niet of de inhoud wel geschikt is voor het hele gezin. Uiteindelijk zou Apple graag alle Mac-apps die met een Developer ID zijn gemaakt langs dit Notarize-proces willen laten lopen.

macOS Mojave op MacBook

Bescherming tijdens gebruik
Apple gaat ook verbeterde System Integrity Protection-functies invoeren, die je moeten beschermen tijdens het gebruik van een app. Dit moet voorkomen dat bij apps van derden kwaadaardige code geïnjeceerd kan worden.

Daarnaast zijn er maatregelen die je op beide platformen vindt (iOS en macOS). Zo krijgt Safari een functie voor automatisch maken van sterke wachtwoorden, die automatisch worden ingevuld. Je krijgt een waarschuwing als je bepaalde wachtwoorden vaker gebruikt.

Een andere belangrijke verbetering is het tegengaan van ‘fingerprinting’. Hierbij kunnen Facebook en andere data-exploitanten je gedrag volgen op websites. Als er op websites een Like-knop of een reactievakje staat waar je Facebook-profiel al standaard is ingevuld, kan zo’n databedrijf volgen welke websites je hebt bezocht en wat je daar aan het doen was. Dit gaat Apple voorkomen met Intelligent Tracking Prevention.

Hiervoor wordt een vereenvoudigd systeemprofiel gemaakt tijdens het internetten. Daardoor ziet jouw Mac eruit als duizenden andere Macs en kun je minder goed aan de hand van unieke eigenschappen (zoals de specs van je Mac) worden gevolgd.

Tenslotte nog een andere kleine verbetering in Mojave: Apple heeft de standaard inlogfuncties voor Twitter, Facebook, Flickr en Vimeo weggehaald. Met de functies was het makkelijker om bij allerlei diensten in te loggen met bestaande accounts. Maar nu er bezorgdheid is over de hoeveelheid gegevens die deze datadiensten verzamelen, heeft Apple ze nu weggehaald.

Beschikbaarheid
Deze functies komen in het najaar van 2018 beschikbaar in macOS Mojave. Ontwikkelaars kunnen nu alvast de macOS Mojave beta proberen. Wil je meer weten over de vernieuwingen in deze Mac-update, bekijk dan onze recente artikelen. macOS Mojave zal de laatste versie zijn die nog 32-bit apps ondersteunt.

Bekijk ook

macOS Mojave 10.14: alles over functies, vernieuwingen en installeren

macOS 10.14 Mojave is de 2018-update voor de Mac en verscheen in september 2018. De belangrijkste functies zijn een donkere modus en nieuwe apps zoals Woning en Aandelen. Lees hier alles over macOS Mojave installeren, functies en meer.

Reacties: 2 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.