Safari browser andere standaard zoekmachine

Standaard zoekmachine op de iPhone instellen in Safari en Chrome

In Safari op de iPhone kun je de standaard zoekmachine Google vervangen door een andere aanbieder, namelijk Microsoft Bing, Yahoo, DuckDuckGo of Ecosia. Maar er zijn ook nog andere manieren om te zoeken zonder Google. Daarnaast kun je in Chrome voor iOS een andere standaardzoekmachine kiezen.

Standaard zoekmachine wijzigen

Als je Safari op de iPhone opent, zul je zien dat het zoekvak altijd gebruik maakt van Google. Apple ontvangt miljoenen dollars om Google als standaard zoekmachine op de iPhone aan te bieden, maar het is niet de enige keuze die je hebt. Zo kun je gemakkelijk de zoekmachine wijzigen naar een andere aanbieder en in deze tip leggen we uit hoe dat werkt.

Nieuw in iOS 17: Privézoekmachine wijzigen

Apple heeft in iOS 17 een nieuwe optie voor de standaard zoekmachine toegevoegd. Je kunt nu voor normaal browsen en voor privébrowsen in Safari twee verschillende standaard zoekmachines kiezen. Beide staan standaard ingesteld op Google, maar je kunt dit afzonderlijk van elkaar wijzigen naar Yahoo, Bing, DuckDuckGo of Ecosia. We raden aan om voor de de zoekmachine tijdens privébrowsen eentje te kiezen die privacyvriendelijker is, zoals DuckDuckGo. Helaas werkt dit niet met de Nederlandse zoekmachine Startpage.com.

  1. Open de Instellingen-app.
  2. Ga naar Safari > Privézoekmachine.
  3. Maak je keuze uit Bing, Yahoo, DuckDuckGo of Ecosia. Of kies Standaardzoekmachine als je voor al je zoekactiviteiten dezelfde wil gebruiken.

Opvallend is dat Apple deze vernieuwing in iOS 17 niet zelf heeft aangekondigd, maar dat het in een rechtszaak naar buiten kwam, zo meldt Bloomberg.

Apple heeft bovendien de privémodus in Safari extra afgeschermd sinds iOS 17.

Bekijk ook

De privémodus in Safari is sinds iOS 17 afgeschermd

Safari heeft een privémodus op iPhone, iPad en Mac. Als je de privémodus van Safari gebruikt, wordt er geen informatie bewaard over de websites die je bezoekt en wordt je browsergeschiedenis ook niet gedeeld met je andere apparaten. Deze tip legt uit hoe de privévensters werkt.

Privé zoekmachine in Safari instellen

Andere zoekmachine in Safari instellen

Heb je het wel gehad met de zoekmachine van Google, dan kun je dit via de instellingen wijzingen naar een andere zoekaanbieder:

  1. Open de Instellingen-app.
  2. Ga naar Safari > Zoekmachine.
  3. Maak je keuze uit Bing, Yahoo, DuckDuckGo of Ecosia.

DuckDuckGo is een privacyvriendelijke zoekmachine waarmee je kunt zoeken zonder dat je gevolgd kunt worden. We hebben een aparte tip over het instellen van DuckDuckGo als standaard zoekmachine op je iPhone.

Bekijk ook

DuckDuckGo instellen op iPhone en iPad als privacyvriendelijke zoekmachine

Met DuckDuckGo kun je privacyvriendelijk zoeken op internet. In deze tip lees je hoe je DuckDuckGo als standaard zoekmachine op iPhone en iPad instelt, in plaats van Google.

Ecosia is een zoekmachine waarbij privacy voorop staat. Er vindt geen tracking plaats, de zoekopdrachten zijn versleuteld en data wordt binnen een week geanonimiseerd. Ook staat Ecosia erom beken dat ze wereldwijd bomen planten in moeilijke omgevingen. De reclame-inkomsten die Ecosia dankzij Apple-gebruikers heeft binnengehaald worden gebruikt om miljoen bomen te planten. Door Ecosia als standaard zoekmachine in te stellen draag je daar nog eens extra aan bij.

Bing en Yahoo zijn de zoekmachines van respectievelijk Microsoft en Yahoo is sinds 2017 in handen van de Amerikaanse provider Verizon. Tegenwoordig wordt Yahoo! Search aangedreven door de zoekmachine Bing, dus de resultaten zullen niet zoveel van elkaar verschillen. Yahoo biedt verder nog e-mail, nieuws en online reclame aan.

Andere zoekmachine in Chrome-browser instellen

Ook in de Chrome-browser voor iOS kun je een andere zoekaanbieder instellen. Naast de zoekmachine van Google kun je bijvoorbeeld kiezen voor DuckDuckGo.

  1. Open de Chrome-browser.
  2. Tik op de drie bolletjes onderin het scherm.
  3. Kies Instellingen > Zoekmachine.
  4. Kies uit Google, Bing, Yahoo, DuckDuckGo of Yandex.

De zoekmachine van Chrome staat nu standaard ingesteld op een andere zoekmachine.

Chrome browser andere standaard zoekmachine

Meer zoekmachines voor je iPhone

Natuurlijk zit je niet vast aan Google, Bing en de andere opties die Apple aanbiedt. Je kunt ook terecht bij gespecialiseerde zoekmachines zoals WolframAlpha. Daaraan kun je complexe vragen stellen, zoals: “Is Obama older than Oprah?” Je moet je vraag in het Engels stellen. Een andere optie is om gebruik te maken van ChatGPT, waarbij je kennisvragen kunt stellen zoals: “Geef me drie voordelen en drie nadelen van Apple Music”.

Zoek je meer privacy, dan is er de Nederlandse zoekmachine Startpage.

Bekijk ook

Zo gebruik je Startpage, de Nederlandse privacyvriendelijke zoekmachine

Met Startpage kun je privacyvriendelijk en anoniem zoeken via Google. Lees in deze tip hoe je Startpage.com instelt als standaardzoekmachine op de iPhone en iPad.

Tot slot kun je vragen stellen aan Siri, ook al is deze assistent niet zo slim als sommige andere zoekmethoden. Voor een simpele kennisvraag over de geboorteplaats van een filmster of de uitslag van een sportwedstrijd heeft Siri meestal wel een antwoord. Daarvoor houd je de zijknop of thuisknop ingedrukt (afhankelijk van je type iPhone) en de spraakassistent Siri komt in actie. Siri zoekt via diensten van allerlei online aanbieders, bijvoorbeeld om de voetbaluitslagen van de Nederlandse Eredivisie te geven.

Wil je helemaal stoppen met Google? Kijk dan eens naar ons artikel over alternatieven voor Google-diensten, zodat je het bedrijf uit je leven kunt verbannen.

Bekijk ook

Alternatieven om Google uit je leven te verbannen

Als een van je goede voornemens is om Google, Facebook, Amazon en andere privacy-ondermijnende bedrijven uit je leven te bannen, dan lijkt Google van die drie misschien wel het meest lastig om ermee te stoppen. Maar er zijn alternatieven.

Safari

Safari is de Apple's eigen webbrowser die standaard beschikbaar is op iPhone, iPad en Mac. Safari draait op WebKit, de motor achter de browser en ondersteunt alle huidige internetstandaarden. Safari heeft allerlei handige functies, zoals het instellen van favoriete websites, bladwijzers, het Safari-privacyrapport en nog veel meer. De browser krijgt regelmatig nieuwe functies, samen met grote iOS-, iPadOS- en macOS-updates. Lees hier alles over Safari en nuttige tips.

Safari