Safari-logo

Andere zoekmachine op de iPhone instellen in Safari en Chrome

In Safari op de iPhone kun je de standaard zoekmachine Google vervangen door een andere aanbieder, namelijk Microsoft Bing, Yahoo of DuckDuckGo. Maar er zijn ook nog andere manieren om te zoeken zonder Google. Daarnaast kun je in Chrome voor iOS een andere zoekmachine kiezen.

Standaard zoekmachine wijzigen

Als je Safari op de iPhone opent, zul je zien dat het zoekvak altijd gebruik maakt van Google. Apple ontvangt miljoenen om Google als standaard zoekmachine op de iPhone aan te bieden, maar het is niet de enige keuze die je hebt. Zo kun je gemakkelijk de zoekmachine wijzigen naar een andere aanbieder en in deze tip leggen we uit hoe dat werkt.

Andere zoekmachine in Safari instellen

Heb je het wel gehad met de zoekmachine van Google, dan kun je dit via de instellingen wijzingen naar een andere zoekaanbieder:

  1. Open de Instellingen-app.
  2. Ga naar Safari > Zoekmachine.
  3. Maak je keuze uit Bing, Yahoo, DuckDuckGo of Ecosia.

Standaard zoekmachine instellen iOS

DuckDuckGo is een privacyvriendelijke zoekmachine waarmee je kunt zoeken zonder dat je gevolgd kunt worden. We hebben een aparte tip over het instellen van DuckDuckGo als standaard zoekmachine op je iPhone.

Ecosia is een zoekmachine waarbij privacy voorop staat. Er vindt geen tracking plaats, de zoekopdrachten zijn versleuteld en data wordt binnen een week geanonimiseerd. Ook staat Ecosia erom beken dat ze wereldwijd bomen planten in moeilijke omgevingen. De reclame-inkomsten die Ecosia dankzij Apple-gebruikers heeft binnengehaald was genoeg om in 2020 zeven miljoen bomen te planten en in totaal zijn er nu meer dan 115 miljoen bomen gepland. Door Ecosia als standaard zoekmachine in te stellen draag je daar nog eens extra aan bij.

Andere zoekmachine in Chrome-browser instellen

Ook in de Chrome-browser voor iOS kun je een andere zoekaanbidder instellen. Naast de zoekmachine van Google kun je kiezen uit andere aanbieders, zoals DuckDuckGo.

  1. Ga in de Chrome-browser naar duckduckgo.com.
  2. Tik op de blauwe balk Voeg DuckDuckGo aan Chrome toe.
  3. Je ziet nu instructies hoe het werkt.
  4. Tik op de drie bolletjes rechtsonder.
  5. Tik op Instellingen > Zoekmachine.
  6. Kies DuckDuckGo.

Chrome andere zoekmachine instellen

De zoekmachine van Chrome staat nu standaard ingesteld op DuckDuckGo. Helaas werkt dit niet met de Nederlandse zoekmachine Startpage.com, want die verschijnt niet in het lijstje met recent bezochte aanbieders. Als er een manier is om deze alsnog in te stellen in Chrome, dan horen we dat uiteraard graag!

DuckDuckGo instellen in Chrome

Meer zoekmachines voor je iPhone

Natuurlijk zit je niet vast aan Google, Bing en de andere opties die Apple biedt. Je kunt ook gebruik maken van de Nederlandse privacyvriendelijke zoekmachine Startpage.

Je kunt ook terecht bij gespecialiseerde zoekmachines zoals WolframAlpha. Daar kun je ook complexe vragen aan stellen, zoals: “Is Obama older than Oprah?” Je moet je vraag in het Engels stellen.

Ook is het mogelijk om met behulp van Siri met je stem te zoeken. Daarvoor houd je de thuisknop of zijknop ingedrukt (afhankelijk van je type iPhone) en de spraakassistent Siri komt in actie. Siri zoek via diensten van allerlei online aanbieders, bijvoorbeeld om de voetbaluitslagen van de Nederlandse Eredivisie te geven.

Wil je helemaal stoppen met Google? Kijk dan eens naar ons artikel over alternatieven voor Google-diensten, zodat je het bedrijf uit je leven kunt verbannen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!