Uitgelicht
Apple's WWDC 2024 - de belangrijkste aankondigingen
Toon of verberg de lijst met posts
Google VPN op iPhone

Google stopt met Google One VPN (ook op de iPhone)

Google heeft een eigen VPN-dienst, genaamd Google One VPN. Maar twee naar na de introductie op de iPhone gaat Google ermee stoppen. De reden: er werd nauwelijks gebruik van gemaakt.

Update 12 april 2024: Google gaat stoppen met de Google One VPN-dienst. Er wordt volgens Google te weinig gebruik van gemaakt. Google One is de opslagdienst waarmee je je online opslag kunt uitbreiden en allerlei extra functies krijgt. Eén van die functies is een VPN-dienst, maar daar gaat het bedrijf nu mee stoppen. In een e-mail aan abonnees legt Google uit dat het vanaf 15 mei is afgelopen. Ook het gratis verzenden van foto-afdrukken wordt vanaf 15 mei niet meer aangeboden. De andere diensten van het abonnement blijven gewoon werken. Google One VPN werd te weinig gebruikt en dat komt wellicht omdat één cruciale functie ontbrak: doen alsof je in een ander land bent. Dit geldt overigens ook voor Apple’s iCloud Private Relay.

Het opdoeken van Google One VPN geldt niet voor mensen die hardware van Google hebben. Bezitters van een Pixel 7 of nieuwer blijven gewoon toegang houden tot de VPN-dienst. Voor alle anderen geldt, dat je op zoek zult moeten naar andere VPN-diensten en apps. Maar die zijn er gelukkig genoeg.

Bekijk ook

Dit zijn de beste VPN-apps voor iPhone en iPad

Wat zijn de beste VPN-apps voor iPhone en iPad? Waar moet je op letten, welke zijn gratis en welke zijn extra veilig? We hebben de beste opties voor je op een rijtje gezet.

Hieronder lees je ons eerdere bericht van 1 februari 2022, toen de VPN-dienst werd aangekondigd.

Google One VPN voor iOS

Een jaar geleden bracht Google een eigen VPN-oplossing uit voor Android. Nu is er ook een variant die op de iPhone en iPad te gebruiken is. Het is een iCloud-achtig aanbod waarbij je ook meteen extra opslag krijgt. Daarmee is wellicht ook je opslagprobleem bij Google opgelost. De VPN is alleen beschikbaar als je abonnee wordt van de duurdere en grotere bundels.

Google One VPN is beschikbaar voor abonnees op het Premium-plan van 2 terabyte of meer (dus niet op de Basic-bundel van 100GB of de Standard-bundel van 200GB). Je sluit het af via de Google One-app voor iOS. Je kunt je opslag en de VPN-functie delen met maximaal 5 gezinsleden, zonder dat het je iets extra kost. Ze hebben dus allemaal toegang tot deze nieuwe functie, ongeacht of ze op Android of iOS zitten. Je betaalt een tientje per maand of €100 per jaar en daarbij zijn support- en trainingssessies inbegrepen.

Google One VPN

Toch geen complete VPN
De Google VPN is een tegenhanger van iCloud Private Relay, dat eigenlijk geen echte VPN is. Het werkt bij Apple bijvoorbeeld alleen in de Safari-browser en je kunt er geen geografische beperkingen mee omzeilen. Bij Google geldt er iets soortgelijks: ook dit is geen standaard VPN, maar alleen een middel om je privacy tegen externe partijen te beschermen. Ook bij Google kun je geen Netflix in een ander land kijken.

Een verschil is dat Apple je locatie zo algemeen maakt, dat een externe partij wel weet dat je in Nederland zit, maar niet in welke straat. Bij Google is de locatie wat nauwkeuriger bekend.

Na het installeren van de Google One-app en het activeren van de bundel krijg je een kaart in je Home-feed waarmee je VPN kunt activeren. Nadat je de uitleg hebt doorgelezen en de boel hebt ingeschakeld zie je een VPN-icoon in de statusbalk van je iPhone verschijnen. Vervolgens wordt je online dataverkeer via onversleutelde netwerken beveiligd. Dit komt bijvoorbeeld van pas op een publiek wifi-netwerk. Google verbergt ook je IP-adres. Google belooft je VPN-verbinding “nooit te gebruiken” voor het achterhalen of vastleggen van je browseractiviteit.

De VPN is verkrijgbaar in 18 landen, waaronder Nederland en België. Later komt er ook nog een versie voor macOS en Windows.

Bekijk ook

iCloud Private Relay: meer privacy tijdens het browsen (of zet het uit bij websiteproblemen)

Met Private Relay (of Priv├ędoorgifte) kun je veiliger browsen op je iPhone. Lees in deze tip wat het inhoudt en hoe je het gebruikt.

Reacties: 10 reacties

Plaats een reactie

Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Respecteer onze algemene gedragsregels. Gebruik voor eventuele spelfouten of andere opmerkingen met betrekking tot het artikel s.v.p. onze artikelrapportage. Voor opmerkingen over ons moderatiebeleid kun je ons contactformulier gebruiken. Reacties met betrekking hierover worden als off-topic beschouwd.
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactiegegevens worden verwerkt.