Google Maps-banner

Alles over Google Maps op iPhone en iPad

Google Maps op de iPhone en iPad biedt vrijwel dezelfde mogelijkheden als op de desktop. Maar hoe gebruik je Google Maps? In deze tip lees je hoe je een route instelt, Streetview en de satellietweergave bekijkt of het verkeer opvraagt. Kortom: alles wat je wilt weten.

Google Maps gebruiken

In de beginjaren van de iPhone installeerden mensen aparte navigatie-apps. Maar dat is niet meer nodig, want in Google Maps vind je vrijwel alle functies die je nodig hebt: van routes plannen, tot gesproken route-aanwijzingen en verkeersinformatie. Kun je met Google Maps navigeren op vakantie? Jazeker! Maar ook voor je dagelijkse woon-werkverkeer en voor het reizen met het openbaar vervoer komt Google Maps van pas.

Waar kan ik Google Maps downloaden?

Google Maps staat niet meer standaard voorgeïnstalleerd op je iPhone. Je zult de app handmatig moeten downloaden vanuit de App Store via onderstaande link. Google Maps is gratis te installeren en werkt op elke iPhone of iPad vanaf iOS 8.

Hoe kan ik locaties zoeken in Google Maps?

Bij het opstarten van Google Maps zie je een kaart van je omgeving, met bovenin een zoekvak. Onderin het scherm zie je een vierkant kompasknopje. Hiermee kun je inzoomen op je huidige locatie en wisselen tussen 2D- en 3D-weergave. Je vindt daar ook een knop om snel een route te starten en te navigeren.

Onderaan vind je ook een knop om je omgeving te verkennen, wat handig kan zijn bij locaties waar je niet bekend bent. Door op het menuicoontje linksboven te tikken, kun je wisselen tussen verschillende weergaven, zoals satelliet en terrein.

Google Maps met kaarten.

Zodra je begint met typen, geeft Google Maps suggesties van locaties. Pictogrammen geven aan om wat voor locatie het gaat: restaurant, uitgaansgelegenheden, hotels, ziekenhuizen, bioscopen en dergelijke. Het aanbod is uiteraard afhankelijk van de omgeving waarin je bent: in een drukke stad krijg je meer locaties te zien dan in een natuurgebied.

Hoe weet Google waar ik ben?

De app bepaalt met meerdere methoden je huidige locatie: GPS-satellieten, Wi-Fi-toegangspunten en GSM-masten. Hoe meer methoden voor locatiebepaling beschikbaar zijn, hoe nauwkeuriger jouw positie op de kaart. Schakel je GPS uit of gebruik je de app op een iPad met alleen Wi-Fi (waar geen GPS-chip in zit), dan kan de app nog steeds je locatie bepalen met behulp van de andere methoden. Het is alleen iets minder nauwkeurig.

Hoe kan ik routes plannen met Google Maps?

Je kunt met Google Maps natuurlijk ook een route van A naar B plannen. Tik hiervoor op het route-icoontje rechtsonderin. Deze ziet eruit als een routepijltje. Standaard staat je huidige locatie als vertrekpunt ingesteld. Je kunt dit eventueel vervangen door een zelfgekozen vertrekpunt. Vul een bestemming in en kies je vervoermiddel. Je hebt de keuze uit auto, openbaar vervoer, wandelen, taxi en fietsen.

De Google Maps-app geeft meteen aan wat de afstand is en hoe lang de rit of wandeling gaat duren. Met de knoppen bovenin het scherm kun je wisselen tussen verschillende vervoersopties. Google Maps geeft vaak (maar niet altijd) meerdere routes om uit te kiezen. Je maakt je keuze op basis van de reistijd en de kilomerafstand die je in beeld ziet.

Tik je op Start, dan krijg je een stapsgewijze routebeschrijving te zien die met je meebeweegt zodra je gaat rijden. Je krijgt gesproken aanwijzingen dankzij een (ietwat schelle) stem.

Route starten in Google Maps.

Google Maps kan snel routes naar je thuis- en werklocatie berekenen, maar hiervoor moet je wel inloggen met je Google-account.

Google Street View bekijken

Een groot verschil tussen Google Maps en Apple Kaarten is het feit dat je Street View kunt gebruiken. Street View geeft foto’s op straatniveau, zodat je makkelijk je bestemming kunt herkennen door alvast in de straat rond te kijken. De functie is alleen wat lastig te vinden in de app. Je moet eerst een locatie opzoeken. Daarna verschijnt er linksonder een foto met ronde pijl. Tik hierop en je gaat naar de Street View-stand. Je kunt ook een speld plaatsen door een plek op de kaart ingedrukt te houden en daarna voor de foto linksonder te kiezen.

Street View in Google Maps.

Er is daarnaast ook een aparte Street View-app (link) beschikbaar waar je alle Street View-beelden in Google Maps kunt bekijken. Je kunt daar ook zelf 360-graden foto’s maken en uploaden.

Hoe bekijk ik satellietbeelden en Google Earth?

Wil je overschakelen van kaartweergave naar satellietweergave, dan doe je dit via het hoofdmenu. Tik op de drie streepjes linksboven en kies voor Satelliet. Het is ook hier mogelijk om op het kompasknopje te tikken, zodat je een soort 3D-weergave krijgt. Voorbeelden zie je op de foto hieronder.

Google Maps met satelliet.

Voorheen was het ook mogelijk om vanuit Google Maps gebruik te maken van Google Earth. Tegenwoordig is het echter noodzakelijk om de losse Google Earth-app (link te downloaden. Met Google Earth kun je de gehele aardbol bekijken en inzoomen, ook met een 3D-weergave.

Hoe kan ik verkeersinformatie zien in Google Maps?

De Google Maps-app voor iOS kan ook verkeersinformatie en files tonen. Staat er op een bepaald traject file of is er langzaamrijdend verkeer, dan zie je dat aan een rode of oranje streep over het traject. Je maakt de verkeersinformatie zichtbaar door naar het menu te gaan via de drie streepjes linksboven. Vervolgens selecteer je de optie Verkeer. Je krijgt nu een kaart te zien waarop de belangrijkste doorgaande wegen in geel, rood en groen zijn weergegeven.

Menu en verkeer in Google Maps.

Google Maps-kaarten offline bewaren

Je kunt met Google Maps bovendien kaarten downloaden, zodat je ook kunt navigeren als er geen internetverbinding is. Dit is vooral handig in het buitenland. Om kaarten te downloaden moet je wel de nodige vrije opslagruimte hebben. Meer over hoe je kaarten downloadt in Google Maps, lees je in onze aparte tip.

Hoe vind ik in Google Maps een goed restaurant?

Google Maps is erg geschikt voor het vinden van restaurants, koffietentjes en bars. En dat is alleen nog maar het Nederlandse aanbod: op vakantie kun je ook nog zoeken naar hotels ben bezienswaardigheden. Zodra je begint met een zoekopdracht zie je rode icoontjes voor speciale categorieën zoals hotels en restaurants.

Een goed restaurant vinden is vervolgens een peulenschil. Zoek bijvoorbeeld op ‘steakhouse’ en je ziet alle vleesrestaurants in de nabije omgeving, voorzien van sterrenwaardering. Dit is gebaseerd op de recensies die mensen via Google hebben geplaatst en loopt van 1 ster (slecht) tot en met 5 sterren (erg goed). Je ziet meteen hoever je moet lopen, wat het adres is en wat de openingstijden zijn.

Als je een restaurant hebt gekozen, kan je een detailscherm openen met nog meer informatie: de tijdsduur om er naartoe te navigeren, een knop om te bellen en om als favoriet op te slaan. Ten slotte kan je Google Street View openen om alvast de buitenkant en de straat van een restaurant te bekijken. Zo weet je zeker dat je niet in een duister steegje terechtkomt.

Google Maps openbaar vervoer

Hoe vind ik openbaar vervoer in Google Maps?

Google Maps is een van de beste apps om je OV-routes te plannen. Het opvragen van een OV-route gaat op dezelfde manier als het navigeren naar een bestemming, maar in dit geval tik je op het busicoontje om de route te zien met de bus, trein en andere vervoermiddelen. In Nederland gebruikt Google onder andere de informatie van 9292 om je naar de bestemming te loodsen; in het buitenland zijn er andere informatiepartners.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!