Google locaties volgen in Google Maps

Zo kun je Google locatiedata verwijderen

Ben je op een locatie geweest waar je liever niet meer aan herinnerd wilt worden? Google houdt alles van je bij, ook de locaties waar je bent geweest. Je kunt ervoor kiezen om deze locatiedata uit te schakelen of specifieke plekken te verwijderen. Dat kan zelfs automatisch na een bepaalde tijd.

Google-locaties wissen

Google houdt bij welke locaties en websites je bezoekt. Ben je op plekken geweest die je het liefst uit je historie zou willen wissen, dan kan dat. Je kunt deze locaties en websites handmatig wissen door je tijdlijn te bezoeken. Je kunt er ook voor zorgen dat de gegevens automatisch na verloop van tijd worden gewist.

Handmatig Google locatiedata verwijderen

  1. Ga naar de webpagina https://myaccount.google.com/ en zorg dat je bent ingelogd met je Google-account.
  2. Tik bovenin het scherm op Gegevens en personalisatie.
  3. Ga naar Je activiteitsopties beheren.
  4. Onder het kopje Locatiegeschiedenis kun je zien op welke plekken je bent geweest.
  5. Klik achter een item op het prullenbakje om het bezoek aan deze locatie te verwijderen.

Google locatiedata wissen

Google locatiedata automatisch verwijderen

Het is ook mogelijk om de locatiedata van Google automatisch te laten verwijderen. Daarbij kun je kiezen uit 3 of 18 maanden. Daarna zal de locatie automatisch worden gewist uit je geschiedenis.

Je regelt dit op dezelfde plek onder Locatiegeschiedenis, zoals aangegeven in de stappen hierboven. Je kunt kiezen voor handmatig verwijderen of verwijderen na bepaalde tijd. De optie om automatisch te wissen geldt ook voor web- en app-activiteiten.

Is de optie nog niet zichtbaar? Dan zul je nog even geduld moeten hebben. Google rolt deze functie gaandeweg uit naar alle gebruikers.

Ook is het zo dat je zichtbare locatiehistorie alleen vastgelegd wordt als je daar zelf toestemming voor hebt gegeven.

Google-locatiedata inschakelen

Overigens verzamelt Google altijd locatiegegevens, ook als je geen toestemming hebt gegeven voor het vastleggen van je locatiehistorie. De locaties verschijnen dan niet zichtbaar in de lijst, maar worden wel intern op de servers van Google opgeslagen om een profiel op te bouwen.

Google en privacy

Google gebruikt de gegevens om persoonlijke zoekresultaten en advertenties te laten zien. Ook heeft Google je locatie nodig om routes te kunnen plannen in Google Maps en om functies zoals de Google Assistent te kunnen gebruiken.

Gesprekken met de Google Assistent worden bijvoorbeeld opgeslagen om advertenties en zoekresultaten persoonlijker te maken. Op basis van je zoekgeschiedenis, locatie en kijkgedrag op YouTube krijg je bepaalde resultaten te zien. Ook gebruikt Google de opnames om je stem beter te herkennen en om computers te trainen de uitspraak van bepaalde woorden te herkennen.

Je kunt deze spraakopdrachten inzien en verwijderen via Mijn activiteit. Daar kun je de opnames beluisteren en eventueel verwijderen. Via Activiteit verwijderen op basis van > Onbeperkt verwijder je alle opnames.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt mei 2019
Categorie Apps
Onderwerpen google, locatie, privacy