Mail preview bekijken

Gratis alternatieven voor Gmail: wat is een goede vervanger?

Bijna iedereen gebruikt Gmail om e-mailberichten te versturen. Zoek je een alternatief voor Gmail, dan heb je diverse mogelijkheden. In dit artikel zetten we ze voor je op een rij.

Gmail-alternatieven

Google krijgt wel eens kritiek omdat ‘alles’ van je gescand en getrackt wordt. Veel mensen zijn dan ook bang dat Gmail al je e-mailberichten leest, om je gerichte advertenties te kunnen tonen. Maar grappig genoeg is dat niet (meer) het geval: Google heeft beloofd dat ze geen e-mailberichten meer zullen scannen. Simpelweg omdat het niet hoeft. Het bedrijf heeft genoeg andere manieren om profielinformatie op te bouwen, ook als je geen account hebt. Google weet precies wie je bent, wat je hobby’s zijn en wat je zoekt. Ondanks deze koerswijziging krijg je in Gmail nog steeds ‘persoonlijke’ advertenties te zien, maar Google leest je e-mailberichten niet mee.

Toch kan het voor veel mensen een vervelend idee zijn dat Google zoveel van je weet. Vandaar dat we eens zijn gaan kijken naar goede Gmail-alternatieven. Oftewel: e-maildiensten die ook gratis zijn en die liefst niet je privacy ondermijnen door berichten te scannen. Bij gratis e-maildiensten worden vaak advertenties getoond. Dat is eigenlijk logisch, want iemand zal moeten betalen voor het in de lucht houden van de e-mailservers en de overige infrastructuur. Als je niet zelf bereid bent te betalen met geld of je eigen data, dan zal het vaak een adverteerder of investeerder zijn die ervoor zorgt dat de dienst langere tijd in de lucht blijft. Als gebruiker heb jij daar profijt bij, want je wilt niet elk halfjaar van e-mailadres wisselen.

Welke opties heb je dan? Dat lees je in onze round-up van alternatieven!

iCulture adviseert: Apple iCloud

Als Apple-gebruikers hebben we een geweldig alternatief onder onze neus liggen: Apple’s iCloud. Je hebt toch al een Apple ID met een iCloud-adres, dus gebruik die gewoon. Apple toont geen advertenties bij je e-mail, scant je berichten niet en is nogal principieel als het om beschermen van je privacy gaat. Het enige nadeel is dat je maar 5GB opslag krijgt, maar voor een klein bedrag per maand (€0,99) kun je dit opvoeren naar 50GB opslag. OK, dan is het niet gratis meer, maar je privacy is je toch ook wel iets waard? En het is vele malen meer dan de 15GB die je bij Google krijgt.

Mail preview bekijken

Vind je [email protected] niet mooi en heb je al minimaal sinds 2008 je account, dan kun je ook het wat neutralere [email protected] gebruiken. Werkt ook gewoon en ziet er een stuk professioneler uit dan een Hotmail-adres. Betaal je toch al voor een iCloud-uitbreiding, stap dan over van Gmail naar iCloud. Omdat Apple geld verdient met hardware, kunnen ze hun e-maildienst gratis aanbieden. Zonder dat er addertjes onder het gras zitten.

#2 Mailbox bij je provider

Bij de meeste internetproviders kun je een eigen mailbox aanmaken. Zit je bijvoorbeeld bij XS4ALL, dan kun je maximaal 5 mailboxen aanmaken, die allemaal eindigen op .xs4all. Verder kun je bij deze provider nog 10 extra e-mailadressen aanmaken die in dezelfde mailbox terechtkomen. Zo kun je dus het hele gezin voorzien van eigen mailadressen. Voor het lezen en beantwoorden van je e-mail kun je dan programma’s zoals Thunderbird of Apple’s Mail-app gebruiken. Nadeel is wel dat je bij het wisselen van provider (wat de meeste mensen gelukkig niet zo vaak doen) ook meteen je e-mailadres moet wijzigen. Daarom is het minder ideaal. iCulture-lezer Edwin bedacht daarvoor een oplossing: registreer een eigen domeinnaam en laat de mail doorsturen, zodat je niet meer afhankelijk van het mailadres van je provider bent. Kost uiteraard wel geld.

#3 ProtonMail

ProtonMail is een in Zwitserland gevestigde maildienst die heel privacy-vriendelijk is. Het biedt versleuteling en kan je e-mailberichten na verloop van tijd automatisch vernietigen. Omdat ProtonMail geen advertenties toont en je gedrag niet analyseert hebben ze geen aanvullende inkomstenbronnen. Vandaar dat een gratis account bij ProtonMail maar beperkte opslag biedt: slechts 500MB. Dit is prima als je niet zo heel veel gebruik maakt van e-mail en alles regelmatig opruimt. De makers hopen uiteraard dat je gaat upgraden naar de betaalde dienst. Dat kost €48 per jaar voor 5GB opslag en €288 per jaar voor 20GB opslag. Gebruik je ProtonMail als aanvullende e-maildienst voor je supervertrouwelijke communicatie, dan is het prima te doen. Anders wordt het al snel erg duur en ben je beter af bij Apple.

ProtonMail op de iPhone

#4 Zoho Mail

Zoho Mail is vooral gericht op zakelijke gebruikers, maar je kunt er als consument ook een gratis account aanmaken. Je krijgt daarbij 5GB opslag voor je berichten. Wil je meer opslag, dan betaal je €24 per jaar voor 30GB opslag en nog wat aanvullende diensten. Je krijgt bij Zoho Mail dus dezelfde hoeveelheid opslag als bij Apple’s iCloud en de uitbreiding is minder gunstig. Kortom: bij Apple zit je zo gek nog niet.

#5 Microsoft Outlook

De meeste mensen heeft wel eens een Hotmail-adres aangemaakt (tenzij je als verstokte Apple-fan van het eerste uur allergisch voor Microsoft bent). De naam wisselde in de loop van de tijd naar MSN Mail en Live Mail, maar tegenwoordig houdt Microsoft het overzichtelijk door alle e-maildiensten gewoon Outlook te noemen. Met een Hotmail-adres maak je een niet erg professionele indruk, terwijl een Outlook-adres gelukkig wat serieuzer klinkt. Je kunt een gratis Outlook-account aanmaken en krijgt dan 15GB opslag. Er staat reclame tussendoor, maar Microsoft belooft dat ze daarvoor je berichten niet scannen.

Outlook en Hotmail instellen op de iPhone.

Wil je geen reclame zien, dan lees je de Outlook-mail gewoon in via de Mail-app op je iPhone, iPad of Mac. Als je betaalt voor meer opslag ben je meteen een paar tientjes kwijt, terwijl je bij Apple voor nog geen €12 per jaar een bruikbare mailbox hebt. Afhankeijk van het type Office 365-abonnement krijg je 50GB of 2TB opslag. Dat laatste is natuurlijk het fijnst, want dat betekent dat je nooit meer je e-mail hoeft op te ruimen en gigantische bijlagen gewoon in je mailbox kunt laten staan. Het betekent echter wel dat je elk jaar een paar tientjes moet uitgeven om die mailbox in de lucht te houden.

Andere aanbieders

iCulture-lezers meldden ons nog een aantal andere alternatieven, al voldeden ze niet altijd aan de criteria van gratis en liefst zonder reclame:

  • Soverin: Nederlandse aanbieder, is echter niet gratis en heeft geen iOS- of macOS-app.
  • FastMail: nadruk op beveiliging, heeft ook apps voor macOS en iOS, maar is niet gratis.
  • Posteo: Duitse aanbieder, kost echter 1 euro per maand dus niet gratis. Geen eigen apps.
  • Mailbox.org: Idem, ook Duits en niet gratis.

Waarom toch Gmail gebruiken?

Het scannen van e-mailberichten door Google kan ook handig zijn. Zo kan Google je waarschuwen als je vlucht vertraagd is, afspraken in je agenda zetten of suggesties geven voor snelle antwoorden op e-mail. Ook kan Google je vertellen als er file op de route staat. Met kunstmatige intelligentie kan Google bijvoorbeeld je geplande reizen inlezen en een reisschema tonen in de Google Trips-app. Superhandig!

Verder is het zo dat het scannen van je e-mail misschien niet eens zo erg is als het klinkt. Google volgt welke websites jij bezoekt, op welke plekken je bent en kan in de toekomst nog veel meer data verzamelen via smart home-apparaten (zoals Nest en de Google Home-speakers), auto’s, smartwatches en apps. Er zijn mogelijkheden genoeg om je gedrag op de voet te volgen en een profiel op te bouwen. Het scannen van je e-mail is dan maar één van de vele privacy-onvriendelijke acties in het grotere geheel.

E-mail zonder reclame

Wil je je (gratis) e-maildienst gebruiken zonder reclame te zien, dan kun je kiezen maken van allerlei iOS- en desktop-apps zoals de Mail-app van Apple, AirMail, Spark, Polymail en Newton Mail. Deze werken bijna altijd met Gmail, maar vaak ook met IMAP-mailboxen (Internet Message Access Protocol). Dit is de vervanger van het vroegere POP3 (Post Office Protocol). Je kunt e-mailberichten downloaden via de apps, maar ze blijven ook op de server staan totdat je ze handmatig verwijdert. Dit biedt als voordeel dat je op alle apparaten toegang hebt tot je e-mailberichten en dus kunt antwoorden op het moment dat jij tijd hebt. Microsoft had ook een veelgebruikt Windows Live Mail-prgramma, maar is daarmee gestopt. je zult nu gebruik moeten maken van de Mail-app in Windows 10. Deze werkt ook met meerdere accounts, dus niet alleen met Outlook-accounts. Met de Outlook-app voor iOS kun je berichten lezen op je iPhone en iPad.

In onze lijsten met beste mailapps voor macOS en beste mailapps voor iOS lees je meer over bruikbare apps om je e-mail te lezen.

Bekijk ons complete iPhone tipsoverzicht. Met honderden iPhone tips bespreken we bijna elke instelling en mogelijkheid!

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!